czy jest mozliwosc wylaczenia ABS w octavi?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piokon
    Classic
    • 2014
    • 6

Oryginalna, z kabelkami. Jak na zdjęciu. Cena 15 zł + wysyłka.
    piokon
  • delirium
    Classic
    • 2012
    • 12

To znaczy wiem ze nie ma takiego guzika ale czy w prosty sposob mozna go zdeaktywowac prze wyciagniecie bezpiecznika itp? ABS przyprawil mi juz nie jeden raz gesia skorke i nawet jedno bliskie spotkanie 3 stopnia Jednym slowem dla kogos kto jezdzil troche sportowo i w ogole jezdzi dosc dobrze ABS to tylko potencjalny wrog. Z niepokojem wiec patrze jak coraz wiecej aut ma jakies cudenka elektroniczne, ktore nie mozna wylaczyc...

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

delirium, nie no ABS twój wróg. Z tego co wiem, to ABS jest dla naszego bezpieczeństwa. Odepnij czujniki, będzie Ci się świecił błąd, ABS działał nie będzie.
      Jest też inne rozwiązanie. Zainwestuj w auto bez ABS-u.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• gregor6
        Rider
        • 2008
        • 488
        • Volkswagen

Zamieszczone przez delirium
        mozna go zdeaktywowac prze wyciagniecie bezpiecznika
        Tak będzie najprościej :diabelski_usmiech

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

delirium, abs to cudeńko elektroniczne według Ciebie? Ty tak "sportowo" jeździsz po publicznych drogach kolego? Może lepiej sobie kup gokarta i na tor zapraszamy, a nie stwarzasz zagrożenie swoją "sportową" jazdą (bez absu dodatkowo) dla zdrowia i życia innych. Mi abs pomógł wiele razy, powiem więcej asr i inne bajery też pomagają w normalnych warunkach, nawet jak czasem depniesz ciut np. spiesząc się gdzieś. A bez nich też potrafię sobie dobrze radzić - nawet szybko jadąc.

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: czy jest mozliwosc wylaczenia ABS w octavi?

To znaczy wiem ze nie ma takiego guzika ale czy w prosty sposob mozna go zdeaktywowac prze wyciagniecie bezpiecznika itp? ABS przyprawil mi juz nie jeden raz gesia skorke i nawet jedno bliskie spotkanie 3 stopnia Jednym slowem dla kogos kto jezdzil troche sportowo i w ogole jezdzi dosc dobrze ABS to tylko potencjalny wrog. Z niepokojem wiec patrze jak coraz wiecej aut ma jakies cudenka elektroniczne, ktore nie mozna wylaczyc...
            17 lat masz? i pstro w głowie?
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• adeks
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 87

delirium,
              Technicznie: jeżeli samochód jest wyposażony w ABS i nie ma możliwości wyłączenia go seryjnym przyciskiem to znaczy, że nie można ABS dezaktywować. Samochody fabrycznie bez ABS posiadają coś takiego jak rozdzielacz siły hamowania między przednią, a tylną osią. Jeżeli w samochodzie z ABS dezaktywujesz go (np. odłączając czujnik) to wtedy układ hamulcowy przechodzi w tryb awaryjny i wtedy masz pełne hamowanie na przód i tył. Wystarczy wtedy awaryjne hamowanie i okaże się, że tył wyprzedzi Ci przód.

Podsumowując: jeżeli nie znasz różnic zasad działania podzespołów to dla własnego (i innych) bezpieczeństwa nie modyfikuj układów odpowiadających za nie.
              Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• Sev
                L&K
                • 2007
                • 1295

Wylaczenie ABSu (wyciągnięcie bezpiecznika) na torze polepszyło u przemeku czasy o ok 3s na pętli.
                Na slicku ABS głupieje.

Mnie też przyprawiał o siwe włosy przy hamowaniu lewa nogą - pedał robi się twardy przy drugim wciśnięciu. Ale to poza drogami publicznymi oczywiście 8)
                6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• kabanos
                  RS
                  • 2011
                  • 4544
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sev, o tor to koledze chyba nie chodzi :P

Komentarz

• Ceed1
                    Rider
                    • 2012
                    • 461

delirium. Co za łoś z Ciebie.... Widzę czasami takich sportowców na ulicy. Statystyki ofiar śmiertelnych są nieubłagane. Najpierw zainwestuj w porządny samochód. Nie sądzę żebyś był "miszczem" kierownicy w fabii II. Rozumiem, że forum jest o wszystkim co dotyczy skód ale niektóre pytania i pomysły sa z kategorii głupich. To jest takie kombinowanie jak najszybciej zejść z tego świata a może czasami kogoś niewinnego wziąć ze sobą.

Komentarz

• Sev
                      L&K
                      • 2007
                      • 1295

kabanos, no raczej

juz nie jeden raz gesia skorke i nawet jedno bliskie spotkanie 3 stopnia
                      Zrób przegląd zawieszenia, sprawdź geometrię i skuteczność amortyzatorów. Wyje..any amor + ABS = cyrki przy hamowaniu.

Jednym slowem dla kogos kto jezdzil troche sportowo i w ogole jezdzi dosc dobrze ABS to tylko potencjalny wrog.
                      Bzdura gdy się wie jak prawidłowo z niego korzystać - NA DROGACH PUBLICZNYCH!
                      Polecam porozmiawiać z instruktorami z SBJ Tomka Czopika - po szkoleniu sam zmieniłem podejście do ABSu że o starych wyjadaczach którzy są instruktorami u Czopika nie wspomnę. Tomek Płaczek przyznał mi się że kiedyś miał podobne zdanie ze ABS to lipa póki nie nauczył się go używać jak trzeba.

Niewielu wie że hamowanie awaryjne z ABS w łuku drogi itp jest dużo bezpieczniejsze niż bez ABSu.

Jazda na torze czy OESie to zupełnie inna bajka.

Z niepokojem wiec patrze jak coraz wiecej aut ma jakies cudenka elektroniczne, ktore nie mozna wylaczyc...
                      Przesiądź się malucha albo rower.
                      6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                      Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• delirium
                        Classic
                        • 2012
                        • 12

koledzy łosie 8) zle mne zrozumieliscie, nie mowilem tutaj o jezdzie na drogach publicznych sportowo tylko o doswiadczeniu sportowym. Nie mam zamiaru z nikimi polemizowac o przydatnosci ABS itp (te wynalazki sa dla kobiet). Dobry kierowca ABS ma w nodze i to o niebo lepszy niz fabryczny. W kazdym razie milo sie bylo dowiedziec ze tak wielu kierowcow opowiada sie za bezpieczenstwem i rozwaga za kierownica - szkoda ze tylko na forum a nie w praktyce na drogach w PL. Tylko taka dygresja. :P

Pytanie bylo tylko o mozliwosc wylaczenia ABS w sposob bezpieczny nie powodujacy zadnych problemow w systemie auta. Rozumie ze nikt tego nie wie.

pozdrawiam

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

Ale go zjechaliscie. A nie odpisal nawet o co chodzi, czy na tor czy na publiczna droge. Panowie, spokojnie. Po to jest forum, zeby zadawac pytania. Rownie dobrze mozna tak potraktowac tych, ktorzy z seryjnych aut robia auta o mocy +300KM i jezdza tym ppo publicznych drogach.
                          Byl juz na forum kiedys watek na temat absu i sporo osob wypowiadalo sie na ten temat, ze w zimie lepiej niby bez absu..
                          A wiec: dlaczego chcesz odlaczyc abs?

Komentarz

• zepter00
                            RS
                            • 2008
                            • 2304

z sytuacji kiedy auto z ABS-em sprawuje się gorzej niż bez: kopny piach, śnieg i inne luźne nawierzchnie... nierówna droga i zużyte amortyzatory. :?
                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• kabanos
                              RS
                              • 2011
                              • 4544
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

koledzy łosie
                              właśnie wystawiłeś sobie wizytówkę :roll:

Nie mam zamiaru z nikimi polemizowac o przydatnosci ABS itp (te wynalazki sa dla kobiet).
                              Nie no. Samiec doskonały :lol:

W kazdym razie milo sie bylo dowiedziec ze tak wielu kierowcow opowiada sie za bezpieczenstwem i rozwaga za kierownica - szkoda ze tylko na forum a nie w praktyce na drogach w PL.
                              A skąd ty to qrwa wiesz? Z ruchu gwiazd?

Pytanie bylo tylko o mozliwosc wylaczenia ABS w sposob bezpieczny nie powodujacy zadnych problemow w systemie auta. Rozumie ze nikt tego nie wie.
                              A odpięcie wtyczek, lub wyciągnięcie bezpiecznika to ch_uj? :diabelski_usmiech

Komentarz

• delirium
                                Classic
                                • 2012
                                • 12

ojojoj...polskie drogi, polskie forum czyli chamstwo...smutne ale prawdziwe.

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

delirium, chyba kolega się rozpędza za bardzo...i mówi o sobie.
                                  1. Jak byś zadał logiczne złożone pytanie, to byś nie miał takich odpowiedzi od nas, bo to pytanie mniej więcej na poziomie: "Czy można odkręcić koło w Octavii i jechać?" Nie można od razu pisać jakie przeznaczenie - sport, modyfikacja auta? My nie jesteśmy dziećmi z piaskownicy i można pytanie wielokrotnie złożone zadać, bez obaw.
                                  2. Odnieśliśmy się nie do pytania, tylko do Twoich komentarzy o absie, które są w pierwszym poście (zbędnych do zaistnienia pytania) NAPISANE PRZEZ CIEBIE JAKO PIERWSZEGO, więc nie rozumiem Twoich pretensji odnośnie naszych komentarzy.
                                  3. Ty z niepokojem patrzysz na abs w pojeździe, a ja z niepokojem patrze na iq obywateli naszego kraju, czytając Twój pierwszy post
                                  :wink:

Komentarz

• Sebastian_M26
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1823
                                    • Superb II (3T4)

A nie zastanawialiście się, że kolega może mieć umiejętności i być lepszym niż stara generacja abs-u z O1? Sam nieraz jestem w stanie objechać seicentem kierowcę z wieloletnim doswiadczeniem w tedeiku.
                                    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sebastian_M26, a gdzie jest napisane że chodzi o O1? Poza tym, ABS-su do "cudeniek elektronicznych" bym nie zaliczył. Jego historia sięga 1966 roku.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1823
                                        • Superb II (3T4)

Jak ktoś myśli, że Fabia to jakieś gorsze auto to niech popatrzy na Sabine Schmitz, która blaszakiem Fordem Transitem kręciła lepsze czasy na Nurburgring, niż większość doświadczonych kierwców w Porsch-akach i Ferrari-kach.
                                        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

Sebastian_M26, o czym Ty człowieku piszesz?! przeczytaj pierwszy post uważnie. Problem polega na tym, że nie wiadomo o czym mówimy nadal czy o wyścigach czy o normalnym użytkowaniu w kontekście tego absu.
                                          I jestem ciekawy o jakim seicencie Ty mówisz i co znaczy objechać. Bo objechać w korku to ja mogę rowerem Twoje seicento, idąc Twoim tokiem rozumowania. A jak mówisz o przerobionym seiu, to możemy też porozmawiać o przerobionym tdi sesika, piramidy czy dobregogrzesia.

Komentarz

• kabanos
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 4544
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sebastian_M26, ale kto powiedział, że Fabia to gorsze auto? I co ma do tego jazda po Nurburgringu? Cała akcja dotyczy możliwości odłączenia ABS-u, tylko jak kolegasew1981, pisze nie wiadomo po co, na co, jak, kiedy i w jakich pięknych okolicznościach przyrody a rozwiązania problemu padły conajmniej 3.

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

polemizowac o przydatnosci ABS itp (te wynalazki sa dla kobiet). Dobry kierowca ABS ma w nodze i to o niebo lepszy niz fabryczny.
                                              :haha:
                                              Dobre masz pojęcie o układach hamulcowych i ich działaniu :lol:
                                              Oczywiście w takiej sytuacji potrafisz przyhamować np lewe przednie koło?
                                              jak to robisz :shock: :?:
                                              rozumiem że otwierasz drzwi i butem ocierasz o oponę :idea: :?:

da się
                                              kup seicento
                                              W kazdym razie milo sie bylo dowiedziec
                                              no właśnie, chyba było będzie na odpowiednim miejscu :diabelski_usmiech

Komentarz

• zepter00
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2304

Piszesz to zwracając się do nas per łosie? :wink: Och gdzież te czasy gdy z grodu Kraka wyższa kultura spływała na kraj? O tempora.. o mores :lol:
                                                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

zepter00, na moim osiedlu 80% to przesiedleńcy. Ja też się do nich zaliczam, ale poziom staram się trzymać :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...