1.9 czy 2.0 tdi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelsam11
    Classic
    • 2014
    • 1

1.9 czy 2.0 tdi

Zamieszczone przez dudek_t
    Co tu dużo mówić... tragicznie to wygląda :|
    O gustach nie powinno się dyskutować tak apropo
  • hape222
    Classic
    • 2012
    • 7

1.9 czy 2.0 tdi

witam wszystkich na forum
    od jakiegoś czasu szukam octavii II
    czy octavia z ogłoszenia to 1.9 czy 2.0

przepraszam jeżeli nie w tym dziale i proszę ewentualnie i przeniesienie.

Komentarz

• wicher12
      Ambiente
      • 2008
      • 193

1.9

Komentarz

• termit886
        Rider
        • 2012
        • 261
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

przecież pisze że 1,9 105km. Ale dobra rada odrazu nie wiesz w ten przebieg jaki tam jest napisany. na bank ma więcej

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez termit886
          przecież pisze że 1,9 105km. Ale dobra rada odrazu nie wiesz w ten przebieg jaki tam jest napisany. na bank ma więcej
          a niby dlaczego nie wierzyć ? raczej być czujnym i sprawdzić dokładnie to udokumentowanie przebiegu, ja mam z 2007 dokładnie taki sam silnik i też się zbliżam do 100kkm.

hape222,
          temat o autach z ogłoszenia jest tu : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=11210
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

loru, ale tez masz tak ujebany silnik jak ten z ogłoszenia? :wink:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piramida
              loru, ale tez masz tak ujebany silnik jak ten z ogłoszenia? :wink:
              jak by go Grześ przy każdym servicre nie przecierał to pewnie by wyglądał tak samo.
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• hape222
                Classic
                • 2012
                • 7

może mieć 80tys, jeździła nią kobitka,
                jeżeli przebieg prawdziwy, auto trochę brudnawe w środku, parę szkód na blacharce ( 5 lat wiec ok), niebawem szykuje się rozrząd i może sprzęgło ->reasumując, czy warte jest to auto taka cenę?

ps. szukam octavki I lub II do 30tys, jeżeli ktoś ma namiary, proszę pisac
                proszę admina o przeniesienie
                pozdrawiam

Komentarz

• TomekRs
                  RS
                  • 2011
                  • 1670

80tys najechane przez kobitke to jak 180tys km przez faceta.

Komentarz

• bresiu
                    Classic
                    • 2011
                    • 36

Dokładnie tak jak octaviars1 pisze,
                    Ja mam w mojej okcie najechane 230tys i wymieniłem z grubszych rzeczy dwumas,
                    Za to mama na ten sam rocznik 1.6 75tys i powoli skrzynia dogorywa :/

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

bresiu, akurat w 1.6 bywały problemy ze skrzyniami, nawet w bfq się zdarzają

Komentarz

• tomek333
                        Classic
                        • 2011
                        • 31

1.9 TDI 101 KM POLECAM !!!

Komentarz

• ZymiT
                          Drive
                          • 2010
                          • 58
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez tomek333
                          1.9 TDI 101 KM POLECAM !!!
                          moja siostra ma skoda fabia 1.9 tdi 101 km na liczniku ma ponad 200 tys. km nic z tym się nie działo tylko pompa wspomagania kierownicy za 600 zł używanego i śmiga sobie
                          Skoda Octavia II Laurin & Klement + DSG 2008r. ---> Octavia II 2.0 TDI BKD L&K + DSG by ZymiT

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

Koledzy, pozwólcie mi usystematyzować wiedzę o 2.0TDI: które z nich (symbol) są "złe", a które "lepsze"? Do którego roku były robione te "złe"?
                            Będę wdzięczny za nieodsyłanie mnie do "szukajki" (dziś wiatr wieje mi "łodemnie" i blukonekt działa słabiutko)...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

BMM - 8V pompowtryskiwacze, komp Boscha EDC-16 - pancerny motor
                              BKD - 16V pompowtryskiwacze, komp Boscha EDC-16 - 140 KM - te miewaly problemy z glowicami, podobno od MY 2007 cos tam poprawiono;
                              BMN - 16V, piezopompowtryskiwacze Siemensa i komputer Siemensa, skaleczony DPF'em
                              BWC - odpowiednik BKD pakowany do "mitasubaszi", glowica pozbawiona wad BKD, co ciekawe wg "mitasubaszi" nie wymaga oleju z VW505.01 :!:
                              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9935
                                • Ford

Nexus6, czyli każdy 2.0TDI 8V (bez patrzenia na symbol) jest najlepszym wyborem spośród silników 2.0TDI?
                                Od którego do którego roku je montowano? Czy wkładano je też do Passata B6?
                                Adam... Używam:

Komentarz

• piotrek_os
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8160
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, czyzby znów Cie kusiło na Skode :diabelski_usmiech Żona wyrazi zgode :roll: na przesiadke z Toyoty :diabelski_usmiech
                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Bentol1
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 1

Witan
                                    Ogladalem ta skoda, ma ona prawdziwe 90 tys przejechane, ale Stan blachy progow i srodka wyglada Na 300 tys. Historia jest taka ze jeździła nią pani w firmie a potem go odkupiła ale niestety zero dbania o auto, jest książka potwierdzonaw ASO. Skodzianka jest tez w niektórych miejscach pomalowana niesprawdzalem miernikiem ale było coś robione,najgorzej wyglada. Rdza która za niedługo zje ten samochód.
                                    Lepiej kupić coś innego po troche większym przebiegu ale zadbane niż mały przebieg a traktowany jak wróg.
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

Agamek12, niestety niektóre bmmy też miały dpfa, czego nie było w bkd.
                                      Przykład fura kolei miśka wro (który aktualnie pakuje tsi pod maskę,ale w opisie masz jego były motor):

[ Dodano: Nie 15 Lip, 12 15:52 ]
                                      tu masz temat rzeka:

w passkach były inne oznaczenia silników bodajże, i sporo problemów z 2.0 tdi w pierwszej fazie produkcji 2.0 tdi pd. Lepiej celować w nowsze passki 2.0 tdi cr od 2008 roku obecne na rynku

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

sew1981, dzięki za info.
                                        Niestety, Passaty B6 po 2008 są poza moim zasięgiem finansowym, a te w zasięgu mają pod maską przede wszystkim ten nieszczęsny 2.0TDI, czyli... czarnego Paska w dizlu na wypasie w jasnej skórze ma feldze od niemieckiego dziadka lekarza mającego jeszcze 3 inne samochody (i dlatego taki mały przebieg) nie będzie... :diabelski_usmiech
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

Agamek12, spoks :wink:
                                          No tak te wszystkie "hajlajny na ful opcji od dziadka z niemiec"...hehe o kant dupy :wink:
                                          Ja bym odpuścił Passka b6 i audi a4/a6 czy superba I z 2.0 tdi pd pod maską z lat 2005-7. Generalnie problemy ze smarowaniem gwarantowane masz w nich i to poważne.
                                          Sam widziałem zatartego audika i passka na własne oczy u mechanika.Silniki to kosza poszły. Przelot miały coś trochę ponad 100 tkm.
                                          W Passku B5 lift pod koniec produkcji (2004-5) był 2.0 tdi 8v o mocy 136 ps, ale nie mam pojęcia jak z jego żywotnością (trzeba by poszperać) i nie wiem czy się podoba Tobie stara buda Passka. :wink: o tak dokładnie wyglądały te wersje z 2.0 tdi:

W OII natomiast bym szukał bkd lub bmm (bez dpfa wersje), bmn bym odpuśił

[ Dodano: Nie 15 Lip, 12 19:34 ]
                                          ten 2.0 w b5 passku niestety ma dpfa, ale z opinii na forum passatowym wydaje się być udaną konstrukcją:
                                          cytat:
                                          "Mam Passata B5 z silnikiem 2.0 TDI 136km jak również B6 2.0TDI 140km
                                          Naczytałem się wiele niepochlebnych opinii zarówno o jednym jak i drugim modelu i jestem raczej pozytywnie zaskoczony.
                                          136km Passacik jeździ przyzwoicie, moj ma już około 160tys a ja przejechałem nim już około 35tyś. Robię normalne przeglądy, leje paliwko i bardzo sobie chwalę. Jestem zdziwiony bo jak na TDI to on na prawde nie bierze oleju ( sam sprawdzam bagnetem a nie czekam na lampke z ostrzeżeniem). Pali jak kazdy TDI okolo 10 w miescie( jak stoje w korku) i 8.5 (jak jade w korku). Na trasie roznie w zaleznosci czy noga ciezka czy lekka.
                                          Jedynym poważnym mankamentem była charakterystyka momentu i mocy tego silnika. Duży pik około 3000tys obrotów a potem nic.... Szybka wizyta u tunera poprawiła ten problem. Wprawdzie wyszło po zabiegu 172KM ale staram sie z nich nie korzystać bez potrzeby. Najważniejsze ze auto ciągnie w pelnym zakresie obrotow, no i trzeba uważać zeby DPFa nie upalic.

140km to juz inna zabawka. Moj jest bez DPFa i zre olej jak smok , ale tylko jak sie go mocno pogania.
                                          W srodku jest swietnie wyciszony i sprawia wrazenie jakby byl CR a nie PD. Pali tak jak poprzednik za to nie ma problemu z "mocami i momentami" Rwie do przodu jak głupi i za to go lubie
                                          Nie obylo sie jednak bez mankamentu, a mianowicie gdy hamuje silnikiem przy okolo 3200obr/min, to czuć delikatne wibracje i dźwięk jakbym autobusem z retarderem hamowal a nie osobowką, VW ASO zrobiło zwyczajową "Rybę" i kaze mi czekać aż "zjawisko się nasili". No to czekam i nasilam "
                                          W B5 (SI i Audi A6 C5) jest jedna różnica, tdiki były montowane wzdłużnie, a nie poprzecznie jak w B6 i Octaviach czy Golfach.

Komentarz

Pracuję...