LPG w Nowym Tourze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zenek123
    Classic
    • 2013
    • 10

LPG w Nowym Tourze

kamil595, jedyny słuszny wybór: http://dynosoft.pl/
  • seba.79
    Drive
    • 2012
    • 75

LPG w Nowym Tourze

Witam, odpowiedzcie mi w końcu jasno i jednoznacznie - jak wygląda sytuacja z instalacją LPG w OTour2, zamawiałem taką FABRYCZNĄ u dilera a jak czytam wątki to dowiaduję się, że mogę wcale nie dostać instalacji FABRYCZNEJ (montowanej tylko w fabryce) a auto z fabryczna LPG MONTOWANĄ U DILERA -- czyli gówno a nie fabryczną!!?? Od czego to zależy, przecież te istalacje się chyba różnią, wskaźnikami, usytuowaniem wlewu gazu i przełącznika gaz/benzyna?? Czy to prawda?

Komentarz

• rafalk75
      Classic
      • 2009
      • 35

Nie montuje się instalacji LPG w fabryce ze wzgędu na problemy homologacji butli do gazu. Gdzieś pisano że niby częściowo przygotowują to w fabryce, ale gość w ASO mówił że instalacja jest montowana w ASO i jest to instalacja dedykowana. Także nie występują w Polsce (była jakaś próbna seria kilkaset egzemplarzy z instalacją oryginalną, ale zaprzestano ze względu na homologację) oryginalne. Także info że masz instalację montowaną w Tourze to oznacza to nic innego jak montaż jej w ASO.
      była Fabia, była Octavia O2 FL, Octavia 2 Tour Kombi (i znowu w kolorze RossoBrunello)

Komentarz

• seba.79
        Drive
        • 2012
        • 75

Zaraz...zaraz...a były tu na forum linki do orginalnych instrukcji Octavii fabrycznym LPG w tej wersji występował przycisk o zmiany benzyna/gaz pod radiem w konsoli środkowej, były dodatkowo wskaźniki poziomu LPG i benzyny -to samo jest w obecnie montowanych instalacjach gazowych?? - czy to były właśnie instrukcje z tych kilkuset egzemplarzy, które wyszły z LPG z fabryki...?

Komentarz

• zielarzlol
          Rider
          • 2012
          • 263

Ta instrukcja nie dotyczyła nawet tych kilkuset egzemplarzy, bo one nie miały takich rozwiązań.
          Czarna perła O2 FL:
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593

Komentarz

• michal10381
            Drive
            • 2011
            • 69
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

to zależy od ceny,taniej jest dołożyć instalke
            jak chcesz fabryczną to naginaj na Czechy i tam kup auto.Ale już O2T nie doostaniesz :cry:

a różnią sie wlewem,przełącznikami,odczytami kompa

Podobno u nas kiedyś puscili krótką serie i mozna spotkać jakieś unikaty.Są nawet fotki na forum.

Głowa do góry
            Będzie Pan zadowolony

Komentarz

• seba.79
              Drive
              • 2012
              • 75

Ja pier....e dziwny ten kraj, a instalacja fabryczna nią nie jest.
              Ma wobec tego kolejne pytania:

1. jakich aut dotyczyły te instrukcje zamieszczane na forum bo 2 posty wyżej jest że nawet nie tych co wypuszczono z fabryczną LPG...to już nie wiem...
              2. czyli w Polsce obecnie 100% odbieranych Tourów na instalacje montowaną przez ASO?
              3. jest na nią co prawda 2 letnia gwarancja "fabryczna" ale czy nie ma problemów z serwisem i prób wydymania typu "jedź pan sobie z tym do ASO gdzie Pan montował" - czy serwisują to bez problemu w całym kraju??

Komentarz

• patrykL
                Rider
                • 2009
                • 588

1. dotyczyly o2 fl wypuszczanych na czechy, nie wiem czy na inne kraje (procz polski) rowniez
                2. obecnie na pewno tak
                3. jaka "fabryczna"? poprostu gwarancja. instalacje zrobia wszedzie tam, tzn. w kazdym aso, w ktorym montuja lpg

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez seba.79
                  Ja pier....e dziwny ten kraj, a instalacja fabryczna nią nie jest.
                  Narzekasz na kraj, a to Ty nie doczytales co zamawiasz. Kupujac samochod warto zorientowac sie w sytuacji zeby wiedziec dokladnie co sie kupuje.

Tak przy okazji instalacja dokladana jest de facto lepsza od "fabrycznej" bo graty sa takie same (Landi), a te dokladane instalacje sa tak popularne, ze ogarnie je kazdy gazownik - wymiana filtrow, regulacje itp. Z fabrycznymi moze byc gorzej.

Tu masz linka do wersji z instalacja fabryczna - wlasciciel mniej wiecej pisze jakie sa roznice.

No i oczywiscie gwarancja obowiazuje w calej Polsce

Komentarz

• seba.79
                    Drive
                    • 2012
                    • 75

Zawsze czytam wszystko dokładnie w zamówieniu było ze "instalacja randi lenzo", skoro w broszurze reklamowej O2 Tour było , że fabryczna jest Twin Power to chyba uważałem to za oczywiste...ale widocznie moje rozumienie słowa fabryczna jest inne. dzieki wszystkim za pomoc i porady. Zamykam temat.

Komentarz

• blackrs
                      RS
                      • 2008
                      • 4826
                      • Superb II combi (3T5)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

panowie było juz o tym tyle razy na forum a widze że ciagle wprowadzacie się na wzajem w błąd
                      wiec napisze jak to jest
                      do samochodów tour 2 instalacje na ich zlecenie ASO montuje LR. samo aso nie montuje chyba że mają u siebie oddział LR ale sie nie spotkałem. auta te w żadnym stopniu nie są przez fabrykę przystosowywane pod LPG gdyż fabryka nawet nie wie czy będdzie w nich instalacja. aso zamawia auto przyjeżdza do PKL i dopiero tu zapada decyzja o montażu LPG. widać to nawet po tym że sporo turów które są na placu nawet teraz ( a wiem ze sa bo ostatnio dzwoniłem do carsedu ) nie ma zamontowanej instalacji i jak przychodzi klient i chce kupić to mu mówią ze mogą zamontować. nawet jak klient zamawia auto i odrazu mówi że chce LPG to i tak do Pl przyjeżdża normalny tour.

jeżeli chodzi o instalacje fabrzyczną czyli tą zakłądaną w fabryne przy produkcji na taśmie to były takie auta ale to były o2 FL i do polski trafiło takich ok 20 szt (takie było info). nie można też było takiej o2 zamówic po prostu w polsce były spore zamówienia takich aut a w CZ takie stały wiec an nasz rynek troche ich oddali. te auta z tą fabryczną instalacja miały wlew gazu przy wlewie paliwa. co do motażu przełącznika-wskażnika gazu to w sumie każde LR montuje w innych miejscach co widać na forum jak u niektórych pozakłądali wiec cieżko tu mówić że te fabryczne miejsce jest inne.
                      tak ze tak to ogólnie wyglada a wątek o tym na forum jest wraz ze zdjeciami wiec można poszukać i poczytać
                      BYŁA o1 rs
                      BYŁA o2 1.6
                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Fabryczne auto z LPG ma inny zestaw wskaznikow od tego mozna zaczac wywod
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• patrykL
                          Rider
                          • 2009
                          • 588

do samochodów tour 2 instalacje na ich zlecenie ASO montuje LR
                          blad, montuja w aso ludzie do tego przeszkoleni, a nie LR

samo aso nie montuje chyba że mają u siebie oddział LR
                          tak jak napisalem wyzej, montuje aso, nawet jak nie ma oddzialu LR, nie jestem pewien czy ktorekolwiek aso ma u siebie oddzial LR

Fabryczne auto z LPG ma inny zestaw wskaznikow
                          tak, ale ostatnie wypusty, wczesniejsze wersje mialy te same wskazniki

Komentarz

• blackrs
                            RS
                            • 2008
                            • 4826
                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez patrykL
                            Cytat:
                            do samochodów tour 2 instalacje na ich zlecenie ASO montuje LR

blad, montuja w aso ludzie do tego przeszkoleni, a nie LR

Cytat:
                            samo aso nie montuje chyba że mają u siebie oddział LR

tak jak napisalem wyzej, montuje aso, nawet jak nie ma oddzialu LR, nie jestem pewien czy ktorekolwiek aso ma u siebie oddzial LR
                            nie był bym taki pewien bo czesto było slychac tu an forum że aso musialo oddać samochod do gazownika LR żeby im zamontował. widać w kazdym mieście jest inaczej
                            BYŁA o1 rs
                            BYŁA o2 1.6

Komentarz

• patrykL
                              Rider
                              • 2009
                              • 588

widać w kazdym mieście jest inaczej
                              byc moze,
                              rzeczywiscie wypowiedzialem sie o aso, w ktorym ja mialem zamontowana instalacje

Komentarz

• Rosomak
                                L&K
                                • 2011
                                • 1365
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie ma co dywagować na temat założenia instalacji - fabryka czy ASO.
                                Jest to "Body Kit" więc jest skierowany do konkretnego modelu samochodu pod konkretny silnik, co już eliminuje zjawisko jakiegoś ulepa, że gazownik wsadził co chciał i pod co chciał się podpiął. Każdy jest "strugany" identycznie, co bardzo ułatwi obsługę techniczną i przeglądy u każdego gazownika LR.
                                Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• blackrs
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4826
                                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez mkania777
                                  Jest to "Body Kit" więc jest skierowany do konkretnego modelu samochodu pod konkretny silnik, co już eliminuje zjawisko jakiegoś ulepa, że gazownik wsadził co chciał i pod co chciał się podpiął. Każdy jest "strugany" identycznie, co bardzo ułatwi obsługę techniczną i przeglądy u każdego gazownika LR.
                                  i tu moim zdaniem nie jest to takie dobre bo juz pisali o rożnych problemach z instalacja zakąldana przez LR nazwijmy ją dedykowaną.
                                  ja mam u siebie brc zakałdane przez znajomego gazownika rok temu i nie miałem zadnych najmniejszych problemów.
                                  BYŁA o1 rs
                                  BYŁA o2 1.6

Komentarz

• czernobyl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1276
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez blackrs
                                    i tu moim zdaniem nie jest to takie dobre bo juz pisali o rożnych problemach z instalacja zakąldana przez LR nazwijmy ją dedykowaną.
                                    ja mam u siebie brc zakałdane przez znajomego gazownika rok temu i nie miałem zadnych najmniejszych problemów.
                                    akurat BRC nie jest tu dobrym przykładem, bo:
                                    a) BRC daje cały zestaw od A do Z
                                    b) BRC też ma gotowe projekty dla każdego auta

raczej chodzi o czerwone valteki, za mały reduktor, butlę do jazdy na wstecznym itp. - przykładem było/jest również BRC light, gdzie w ramach taniości dano wtryski zavoli

i nie, żebym się spinał jako fanboj LR, bo sam zrobiłem 97kkm na BRC przez niecałe 3 lata

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez czernobyl
                                      akurat BRC nie jest tu dobrym przykładem, bo:
                                      a) BRC daje cały zestaw od A do Z
                                      b) BRC też ma gotowe projekty dla każdego auta

raczej chodzi o czerwone valteki, za mały reduktor, butlę do jazdy na wstecznym itp. - przykładem było/jest również BRC light, gdzie w ramach taniości dano wtryski zavoli

i nie, żebym się spinał jako fanboj LR, bo sam zrobiłem 97kkm na BRC przez niecałe 3 lata
                                      i aj sie tez nie spinam że jest najlepsze ale mam przyklad jak u innych stagi czy lr co chwile maja kwiatki
                                      z reszta z tego co wiekszośc fachowców mówi to tak na prawde najwiecej, jeżeli chodzi o owaryjnośc, zalezy od tego jak ta intalacja jest wstawiona i ustawiona
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Rosomak
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1365
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy mam takie ogólne pytanie do użytkowników O2/O2TOUR 1.6BSE z instalacją LPG LR.
                                        Jakie macie już przebiegi na LPG i czy mieliście jakieś problemy czy awarie instalacji LPG lub innych elementów których uszkodzenia powstały jako bezpośredni skutek eksploatacji pojazdu na LPG???
                                        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• mau74
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 56

co do tych Skodzinek z Czech to kolega z pracy taką ma i ostatnio obejrzałem ją to od razu pod maską rzuca się że ma dodatkowo wygłuszenie na masce i żelowy akumulator w takim jakby plastikowym pojemniku

Komentarz

• Walt
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1065
                                            • Seat

mkania777, Po 28.000km wyszło na przeglądzie rejestracyjnym że partacze tak wpięli się w instalację wodną że płyn się pomalutku sączył, pojawiły się też małe nierównomierności w obrotach biegu jałowego, które mam zamiar zgłosić na przeglądzie. Możliwe że wymiana świec coś zmieni. Ogólnie jestem bardzo zadowolony

Zamieszczone przez mau74
                                            od razu pod maską rzuca się że ma dodatkowo wygłuszenie na masce
                                            Przydałoby się żeby się ludzie nie pytali czy to diesel
                                            SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Rosomak
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1365
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Walt
                                              wyszło na przeglądzie rejestracyjnym że partacze tak wpięli się w instalację wodną że płyn się pomalutku sączył,
                                              więc albo wszyscy tak mamy, albo to tylko u Ciebie zje...bali robotę... Chodzi mi oto, że w O2T wszyscy powinniśmy mieć jednakowo zaaplikowaną instalację LPG co do śrubki, bo w końcu to "Body Kit"

Komentarz

• Walt
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1065
                                                • Seat

mkania777, Tak jak napisałem - 28.000. Możliwe że wystarczy dociągnąć opaskę uciskową i problem zniknie. Nie dramatyzuję z tego powodu, poziom płynu nie spadał jakoś dramatycznie szybko, chociaż w ciągu ostatnich dwóch miesięcy i 4 tys. km zszedł poniżej minimum od dolewki.
                                                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• kc2ine
                                                  Ambiente
                                                  • 2012
                                                  • 134

a gdzie najczesciej montuja ten wskaznik gazu bo ja widzialem juz 2 razy w dziwnych miejscach i nierowno zalozony. Dlaczego skoda nie przewidziala mozliwosci wyswietlania na fabrycznych zegarach na desce lub na radiu tej informacji? taki montaz jak robia teraz wyglada nieprofesjonalnie ala Adam Slodowy...

Komentarz

Pracuję...