Rok z Bagien, sprawy eksploatacyjne jak odgrzybianie klimy nie są awarią tylko zaniedbaniem właściciela. Auto jak się pobrudzi to też będziesz reklamował?. :wink:
Rok z Bagien, nie, nie jest to wadą sprężarki... wymień sobie filtr pyłkowy i powietrza i odgrzyb klimę... warto też włączać klimę zimą...zresztą nie ma co się za bardzo rozpisywać, bo było miliony razy na forum...
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
a kiedy to u siebie czyniles :diabelski_usmiech ? Ja w tym tyg musze to uczynic, bo jak wyłacze klime to cos tam czuc.... i ultradzwiekami ja "poczęstuje"
Moje auto właśnie wczoraj skończyło roczek.
Filtr kabinowy okleiłem uszczelkami z gąbki po dwóch tygodniach po zakupie auta.
Niecałe 2 miesiące temu zaczęło delikatnie śmierdzieć octem .
Po dwóch tygodniach wymieniłem filtr na nowy. Stary oryginalny był suchy, czysty (trochę drobnych pyłków) i nie czuć było z niego żadnego zapachu.
Około 2 tyg. temu zaczęło śmierdzieć starą szmatą .
Auto zadbane, 8500km przebiegu, climatronic używany prawie cały czas, więc szybkie występowanie smrodu z klimy musi mieć inne przyczyny niż filtr.
Zauważyłem także mocne parowanie szyb wewnątrz auta, szczególnie jesienią i wiosną, rzadziej zimą.
Po dużej ilości postów dotyczących smrodu z klimatyzacji, parowania szyb można być pewnym że, Skoda coś spierdo..... w kwestii przewietrzania.
Może napisał by ktoś kto ma Skodę po FL i nie dba specjalnie o klimę a smrodek u niego nie występuje. Ciekawe czy są tacy .
Ja mam auto prawie dwa lata, przy klimie nigdy nic nie robilem , tylko na przegladzie w ASO chyba jakies ozonowanie mi robili , nie wiem nawet co to jest. Przebieg 36 tys km. Calutki rok jezdze zawsze na klimie, nigdy jej nie wyłączam nawet w srogie mrozy. Nigdy nie czulem zadnego ale to zadnego smrodu.
Ja od zeszłego roku nic z klima nie robiłem, wymieniam tylko filtry,zrobiłem coś około 40kkm od zeszłego serwisu i nic nie wali, były juz wyczerpjące posty na temat klimy w octavii, inova dokładnie opisał problem :wink:
Calutki rok jezdze zawsze na klimie, nigdy jej nie wyłączam nawet w srogie mrozy. Nigdy nie czulem zadnego ale to zadnego smrodu.
Sorry ale jak masz czuć smrodek jak nie wyłączasz klimy :-) a tutaj wyraźnie kolega napisał ze śmierdzi jak się klimę wyłączy....
Ja też jestem tym faktem mocno poirytowany...moje auto od początku też tak ma - przejechalem 7 tys. km od nowości i dalej to samo...myślałem że mój przypadek to incydent ale jak widzę nie.
exportsubripp. Co Ty bredzisz, w jakie srogie mrozy jeździsz na klimie? Przecież klima nie włączy się poniżej 5C.
.
z tego powodu własnie nigdy jej nie wylaczam , jezdze na włączonej, komp sam sprawdza temperature i wylącza klime ale za to dziala osuszacz powietrza i szyby nie parują w srodku, dlatego zawsze nawet w zimie i w srogie mrozy jezdze z klimą wlaczoną
ale za to dziala osuszacz powietrza i szyby nie parują w srodku, dlatego zawsze nawet w zimie i w srogie mrozy jezdze z klimą wlaczoną
exportsubripp, :?: :?: :?: :?:
ciekawostka
1.klima poniżej +5stopni jest wyłaczana, ale ponieważ jest na jednym pasku to spręzarka i tak chodzi
2.poniżej +5 stopni jesteś w stanie ręcznie wymusić działanie klimay TYLKO jeśli włączysz funkcję max nawiewu na szybę
3.żaden "osuszacz" ci nie działa bo osuszacz stanowi część chłodnicy klimy
pozdrawiam i polecam czytanie forum :diabelski_usmiech
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
ale za to dziala osuszacz powietrza i szyby nie parują w srodku, dlatego zawsze nawet w zimie i w srogie mrozy jezdze z klimą wlaczoną
exportsubripp, :?: :?: :?: :?:
ciekawostka
1.klima poniżej +5stopni jest wyłaczana, ale ponieważ jest na jednym pasku to spręzarka i tak chodzi
2.poniżej +5 stopni jesteś w stanie ręcznie wymusić działanie klimay TYLKO jeśli włączysz funkcję max nawiewu na szybę
3.żaden "osuszacz" ci nie działa bo osuszacz stanowi część chłodnicy klimy
pozdrawiam i polecam czytanie forum :diabelski_usmiech
.
no to najwyrazniej bylem w bledzie może, ale ewidentnie przy wlaczonej klimie w zimie nie paruja mi szyby, i dlatego zawsze mam na 1 albo na 2 i lampka klimy sie swieci, tak profilaktycznie najwazniejsze ze moja taktyka powoduje ze nie smierdzi szmatą i to jest dla mnie wystarczającym powodem do stosowania tego sposobu nadal
Komentarz