Zamieszczone przez misiek^wro
[O2] temp oleju w 1.8 TSI
Zwiń
X
-
[O2] temp oleju w 1.8 TSI
Panowie mam pytanie- jaka macie temp oleju przy mocnym butowaniu?
Pytam bo dziś (temp powietrza 26 stopni) przy ostrym poganianiu auta temp oleju (MaxiDot) wzrosła do 114 stopni i to już mnie zaniepokoiło - moze to wpływ osłon pod silnikiem które mam? Zastanawiam się czy nie przydaoby sie coś przymodzić z wydajniejszą chłodnicą oleju. Dodam, ze przy łagodnej jeździe - ok 160 -temp oleju to 108-109 stopniGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
-
-
Garret, zależy jaki olej. U mnie kiedyś na Valvoline miałem nawet 113 stopni. IMO zajrzyj do wątku olejowego dla benzyniaków, tam więcej informacji znajdziesz. Ogólnie - tak - potwierdzam, potrafi się olej zagrzać szybko bez względu jaki miałem - Fuchs, Valvoline, Motul, Lazerway.
Zamieszczone przez pandzikW Niemczech jeździsz?
Komentarz
-
-
Enriquez, 124 sopnie to już jest powód do niepokoju :wink: jeżeli się martwicie o temp oleju to na lato ściągajcie dolną osłonę silnika.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Garret, max co udało mi się osiągnąć to 111 st, jakoś w zeszłym tygodniu jak było po 30 st. po kilkukilometrowym "ściganku" . Generalnie jak dochodzi do 110 to odpuszczam... W mieście przy ostrej jeździe zazwyczaj 105-107 st w ciepłe dni.
Bardzo ważny jest w tym wypadku poziom oleju. Ja teraz nawet nie sprawdzam "na bagnecie", jak widzę, że temp. oleju ląduje w ok. 105 st. to wiem, że trzeba zrobić delikatną dolewkę ( olej jest wtedy zazwyczaj w połowie stanu ). Po takim uzupełnieniu temp. średnia spada o jakieś 2 - 3 st. ( oczywiście nie mówię o dolewaniu na gorąco: widzę że średnio jest 105, po ostygnięciu dolewam jakieś 300-400 ml, i przy następnych jazdach już jest o te 2 st. chłodniej ). 115 st w dłuższym okresie to chyba już niebezpieczne, a te 124 st to już jak dla mnie całkowity kosmos :shock: . Pamiętajcie, że czujnik jest na dnie miski olejowej, więc rzeczywista temp. oleju wewnątrz silnika jest wyższa...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Mi na seryjnym Castrolu to w mieście przy upałach i zwykłej (mojej ) jeździe trzymało 105C, następny LM TopTec4200 to już było 110C, teraz zalany AMSoil i trzyma 99-100C (do 105C to jeszcze nie udało mi się dobić).
Stan zawsze starałem się mieć taki sam czyli w okolicach połowy - max. podziałki.
Na LM przy jeździe po okolicach Rzeszowa czyli zjazd, podjazd to potrafiło dojść do 115C przy 10-15C na zewnątrz.
Komentarz
-
-
Częste mocne przyśpieszanie daje temp. oleju powyżej 100 st. nawet w mieście. Na autostradzie jadąc równo 150-160/godz. jest rzędu stu kilku stopni. 110 stopni nigdy nie udało mi się przekroczyć, ale faktem jest, że auta nie katuję. Zapewne przy ostrej jeździe (częste mocne przyśpieszenia) i prędkościach grubo ponad 100/godzinę spokojnie te 110 stopni przekroczyć by się dało. Ale tego nie robię - auto ma mi posłużyć jeszcze kilka lat :wink:
Pamiętajmy też, że oleje jakich używamy w 1.8 TSI, czyli najczęściej 5W30 to nie są oleje do jazdy sportowej. Tu by jeszcze należało poprosić o wypowiedź kolegów, którzy się na tym znają (ja się nie znam), ale mam obawy, czy relatywnie rzadki olej jakim jest 5W30 zapewni dobre smarowanie w bardzo wysokich temperaturach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauMi na seryjnym Castrolu to w mieście przy upałach i zwykłej (mojej ) jeździe trzymało 105C, następny LM TopTec4200 to już było 110C, teraz zalany AMSoil i trzyma 99-100C (do 105C to jeszcze nie udało mi się dobić).
Stan zawsze starałem się mieć taki sam czyli w okolicach połowy - max. podziałki.
Na LM przy jeździe po okolicach Rzeszowa czyli zjazd, podjazd to potrafiło dojść do 115C przy 10-15C na zewnątrz.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidana amsie jak dobijesz do 110 to bedziesz kozak
Do wymiany mam 7kkm i chyba wykonam testy.
Proszę o propozycję jaki olej najlepiej obniża temperaturę?
Czy nie jest tak że rodzaj osłon silnika i wygłuszeń maski ma większy wpływ na temp oleju niż sam gatunek oleju :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hotrainpandzik napisał/a:
W Niemczech jeździsz?
nie wiem co wnosi do tematu taka wypowiedź. Nie, da się tak pojeździć w Polsce.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voytekTu by jeszcze należało poprosić o wypowiedź kolegów, którzy się na tym znają (ja się nie znam), ale mam obawy, czy relatywnie rzadki olej jakim jest 5W30 zapewni dobre smarowanie w bardzo wysokich temperaturach.
Obydwa te oleje sa tak samo rzadkie, gdyż podawana przez producenta gęstość w temp. 15 st. C to 0,85 kg/l.
Natomiast ważna jest lepkośc kinematyczna w wysokich temperaturach, gdyż ten parametr coś może nam powiedziec o smarowaniu oraz bezwymiarowy wskaźnik lepkości, który mówi, jak dany olej zachowuje lepkość wraz ze zmianą temperatury (to tak bardzo ogólnie i prostymi słowami).
Komentarz
-
-
W związku z tematem temperatury oleju proszę o odpowiedź posiadaczy 1,4 TSI czy na waszych komputerach pokładowych (nie Maxidot) wyświetla się info o tej temp :?: Przeglądając instrukcję na str.19 widnieje zapis, że w zależności od wersji powinno być takie wyświetlenie. U mnie w wersji Ambition nie ma wyświetlenia temp. oleju.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuW związku z tematem temperatury oleju proszę o odpowiedź posiadaczy 1,4 TSI czy na waszych komputerach pokładowych (nie Maxidot) wyświetla się info o tej temp :?: Przeglądając instrukcję na str.19 widnieje zapis, że w zależności od wersji powinno być takie wyświetlenie. U mnie w wersji Ambition nie ma wyświetlenia temp. oleju.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuTak, tak. Komputer bez Maxidota, przegląd ustawiony na zmienny termin QG1.
natomiast o ile dobrze pamiętam (jest to gdzieś na forum) to i na Maxidotcie te wskazania pojawiły się dopiero w późniejszym terminie (2011?)Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Może komuś się przyda:
2.0 tsi przy uczciwym bucie na autostradzie 223 stopnie
przy jeździe w granicach rozsądku od 105 do 110
po mieście około 100
Fabryczny Castrol poddał się po pierwszym poważnym zagrzaniu, po 6 tys km dolałem 1l
po kolejnych 6 tys km dolałem kolejny litr. (zapaliła się żółta sosjerka czyli ledwo ponad min.)
wymieniłem po 15 tys km, nie dało się słuchać silnika. To co wyleciało to smrodliwy lepik wyglądający gorzej niż z zamordowanego diesla.
Obecnie Motul, temperatura jakby stabilniejsza - moje subiektywne wrażenie.
Pozdr.
A.
Komentarz
-
Komentarz