[O1] Swiatła LED

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alx
    Drive
    • 2011
    • 51

[O1] Swiatła LED

Możliwe, że zbyt gruba warstwa, wtedy się łuszczy. Ja malowałem, i było dobrze. Można też użyć chlorokauczukowej, jest bardziej elastyczna.
    Odnośnie grubości malowania, pomalowałem kiedyś czarną listwę na drzwiach na srebrno, kilkoma warstwami, bo myślałem, że im grubiej tym mocniej, i niestety, po roku oblazła. Tą samą listwę prysnąłem tylko raz, aby tylko zakryć kolor, i trzyma się już kilka lat. Poprostu gruba warstwa jest mniej elastyczna.
  • fryta1979
    Ambiente
    • 2010
    • 188

[O1] Swiatła LED

Witam,

troche poczytałem, jednak pytan mam kilka jeszcze ]

1. Jaka musi byc jasnosc tych swiateł, zeby były widoczne dobrze w dzien? czy jesli maja ta homologacje E4 RL00 i 230LM to beda wystarczajace? (http://allegro.pl/swiatla-dzienne-2x...393904243.html)

2. Chce kupić światła z automatem ] rozumiem jak to podłączyć, masa do masy, jeden kabelek na + swiateł normalnych, a ten trzeci na stacyjkę. I tu mam problem, gdzie znalezc ten + ze stacyjki? W jakimś przekaźniku? jesli tak to w którym? Moze ktos ma jakas fotke?
    Czytałem tez, ze mozna podłączyc na + przepływomierza, bo tam też leci 12V, czy to prawda?

3. Swiatła te maja prosta konstrukcje, w sensie ze sa symetryczne, nie dostosowane do krzywizny zderzaka, i teraz mam wątpliwość czy montować je prostopadle do kierunku jazdy, czy z tez tak zeby krawędź światła szła zgodnie z krzywizna zderzaka? czy to robi jakaś różnice? bo światła te nie maja pełnić funkcji oświetlania drogi, tylko maja sprawiać, ze samochód jest widoczny. Stad moje pytanie.

Dzięki z góry za pomoc

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

fryta1979, jest obszerny temat o dziennych w 01 - kup takie zeby miały homologacje i tyle.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• fryta1979
        Ambiente
        • 2010
        • 188

Dzieki za feedback :-))

Jednak jak by sie komus chcialo odpowiedziec na me pytania :-))) bylbym wdzieczny :-))))

Komentarz

• czernobyl
          L&K
          • 2008
          • 1276
          • Octavia III (5E3)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Re: Swiatła LED

Zamieszczone przez fryta1979
          Witam,

troche poczytałem, jednak pytan mam kilka jeszcze ]

1. Jaka musi byc jasnosc tych swiateł, zeby były widoczne dobrze w dzien? czy jesli maja ta homologacje E4 RL00 i 230LM to beda wystarczajace? (http://allegro.pl/swiatla-dzienne-2x...393904243.html)

2. Chce kupić światła z automatem ] rozumiem jak to podłączyć, masa do masy, jeden kabelek na + swiateł normalnych, a ten trzeci na stacyjkę. I tu mam problem, gdzie znalezc ten + ze stacyjki? W jakimś przekaźniku? jesli tak to w którym? Moze ktos ma jakas fotke?
          Czytałem tez, ze mozna podłączyc na + przepływomierza, bo tam też leci 12V, czy to prawda?

3. Swiatła te maja prosta konstrukcje, w sensie ze sa symetryczne, nie dostosowane do krzywizny zderzaka, i teraz mam wątpliwość czy montować je prostopadle do kierunku jazdy, czy z tez tak zeby krawędź światła szła zgodnie z krzywizna zderzaka? czy to robi jakaś różnice? bo światła te nie maja pełnić funkcji oświetlania drogi, tylko maja sprawiać, ze samochód jest widoczny. Stad moje pytanie.

Dzięki z góry za pomoc
          1. 230LM to malutko, nie spodzieewaj się za dużo. E4 RL00 wystarczy z punktu widzenia formalnego. jeszcze tylko musisz mieć znak homologacyjny kraju - czyli E+numerek w kółeczku. nie mogę sprawdzić obecnie, bo piszę z kompa z blokadą netu na portale aukcyjne
          2. szukaj w przekaźniku wentylatorów pod akumulatorem - pin nr 9 z wtyczki 14-pin to +12v po zapłonie. bliżej już chyba się nie da
          3. MZ zdecydowanie symetrycznie do osi pojazdu - czyli świecisz na wprost, a nie pod kątem x stopni na boki. widywałem leniwych wynalazców, którzy montowali zgodnie z krzywizną zderzaka - z 200m do przodu prawie ich nie było widać

ps. jednak zapraszamy do głównego tematu o dziennych dla o1

Komentarz

• fryta1979
            Ambiente
            • 2010
            • 188

230 Lm za malo ile bedzie dobrze?

A do tej wiazki przeplywomierza moze byc?

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez fryta1979
              230 Lm za malo ile bedzie dobrze?

A do tej wiazki przeplywomierza moze byc?
              na moich producent coś pisze o ok. 800LM

co do przepływomierza - pewnie może, nie mam diesla unikałbym jednak podłączania się do jakichkolwiek czujników - komputer pokładowy może odebrać dodatkowe obciążenie na kabelku jako błąd albo zmianę wartości (to tylko hipotetyczne ryzyko, ale przez rok bujałem się z poszukiwaniem błędu rzekomego braku komunikacji z modułem ABS - przyczyną było wpięcie się instalacji LPG zamiast w cewkę to w czujnik położenia wału)

Komentarz

• paulob1
                Rider
                • 2008
                • 470
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja podłączałem dzienne pod jeden z przekaźników na ścianie grodziowej,(są dwa).
                Jeden z nich jest od załączania wentylatorów chłodnicy, drugi- nie mam pojęcia.
                Całość jest w takiej śmiesznej kanciastej obudowie na klipsy po bokach.
                W każdym razie szukając multimetrem, właśnie tam znalazłem +12V po zapłonie, na jednym ze styków.
                Moim zdaniem to najlepsze i najszybsze podłączenie.
                Jeżdżę tak od pół roku i wszystko jest jak należy.

Komentarz

• kabanos
                  RS
                  • 2011
                  • 4544
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja zakupiłem światła NSSC 510HP o jasności 5400 K i mocy 800 lm.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

Pracuję...