Dodatek do LPG firmy TUNAP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raven558
    Classic
    • 2012
    • 24

Zamieszczone przez Wojtenio
    Dobre wieści dla posiadaczy LPG LR z nowym softem 3.0 jest możliwość przełączenia instalacji by odpalała przy rozgrzanym silniku od razu z gazu .
    Oczywiście potrzebny jest do tego interfejs i nowe oprogramowanie LR 2.16.4 lub 2.16.3 starsze wersje nie łączą się z centralką i wyrzuca błąd error code C03 .no chyba że serwisant będzie łaskawy i włączy tą opcje podczas serwisu .
    Z urzędu ta opcja jest wyłączona a w starszych wersjach programu nawet nie występuje .
    Koledzy mam pytanie o interfejs jakim się łączycie z LR. Mam oryginalny interfejs AC stag i taką przejściówkę -- > http://allegro.pl/show_item.php?item=3088420885 program LR omegas 2.4.3.
    I wywala mi błąd, „Podłączona centrala nie jest kompatybilna Połączenie niemożliwe (error code C03)”. Czy to wina przejściówki? Zauważyłem, że w przejściówce są inaczej kable zamienione, nie te dwa środkowe. Czy może być to jednak ten problem o którym piszę Wojtenio, nowe oprogramowanie LR 2.16.4 lub 2.16.3? Czy to jest problem z kablem czy z programem?
    Octavia z września 2011 instalacja LR też.
  • Octavianos
    L&K
    • 2010
    • 1130

Czytając jeden z ostatnich Motorów natknąłem się na artykuł o wypalaniu gniazd zaworowych w samochodach zasilanych LPG i była tam wzmianka o poniższym preparacie:
    TUNAP micrologic® PREMIUM 164
    Dodatek substancji czynnych do LPG / CNG (gaz)
    Najnowszej generacji, specjalny koncentrat substancji czynnych do pojazdów zasilanych gazem (LPG / CNG). Preparat dodawany do gazu zabezpiecza zawory przed unieruchomieniem (stuki zaworów) oraz gwarantuje długotrwałą pracę silnika pracującego na gazie.

Podobno należy również stosować taki preparat, ale do benzyny.

Co sądzicie o sensowności stosowania takich specyfików w naszych silnikach 1.6 MPI BSE zasilanych LPG?
    Czy w ogóle stosujecie jakiekolwiek dodatki do benzyny/LPG w swoich autach?
    SIMPLY CLEVER
    Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• czernobyl
      L&K
      • 2008
      • 1276
      • Octavia III (5E3)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Octavianos
      Czy w ogóle stosujecie jakiekolwiek dodatki do benzyny/LPG w swoich autach?
      ani jednego. nigdy nie używałem żadnych rzeczy "do LPG", czyli olej "normalny" 5w40, świece zgodnie z zaleceniami producenta, żadnych domieszek do paliwa czy innych cudów. MZ pilnowanie sprawności auta lepiej odpłaca niż dolewanie magicznych środków.

Komentarz

• Jaroslav92525
        Rider
        • 2009
        • 358
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Dodatek do LPG firmy TUNAP

Zamieszczone przez Octavianos
        ..Najnowszej generacji, specjalny koncentrat substancji... gwarantuje długotrwałą pracę silnika pracującego na gazie...
        Przyznam że brzmi trochę w stylu: "cudowny amerykański lek na wszystkie choroby"
        Pozdrawiam,
        Jaroslav92525

-----------------------
        VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

Jak dla mnie, to naciąganie frajerów :szeroki_usmiech

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

Octavianos, rozumiem dodatek do Diesla ale do benzyny z LPG to takie trochę
            Zamieszczone przez baca10
            naciąganie frajerów
            i niepotrzebne wywalanie kasy. Moim skromnym zdaniem najlepiej będzie jak nic nie będziesz wlewać - nie masz diesla
            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• t271828
              Elegance
              • 2008
              • 928

Re: Dodatek do LPG firmy TUNAP

Jesli nie chcesz miec problemow w gazem, to trzeba wybrac silnik znany z tego, ze dobrze toleruje zasilanie tym paliwem - 1.6 BFQ/BSE jest jednym z najlepszych wyborow i nie trzeba nic dodawac. Z kolei jesli ktos gazuje silniki, ktore sie do tego nie nadaja, to zazwyczaj nawet lubryfikacja nie pomaga, a co dopiero zastosowanie jakiegos dodatku do paliwa. BTW ciekaw jestem czy zwykly uzytkownik moze to latwo zaaplikowac.

Komentarz

• Octavianos
                L&K
                • 2010
                • 1130

To prawda, jestem bardzo ciekaw jak się to aplikuje, bo na necie gdzieś znalazłem, że trzeba mieć specjalne urządzenie aby "wtrysnąć" to do zbiornika LPG. Prawdę piszecie - jak silnik daję radę na LPG to nie ma co stosować żadnych specyfików, a jak motor nie "lubi" gazu to nic mu nie pomoże. My cieszmy się, że mamy te "pancerne" silniki
                SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• marobo
                  Classic
                  • 2010
                  • 1

Jeżdżę na gazie już od 15 lat,teraz mam trzeci samochód gazowy tj.Octavie 1.Brak mi słów żeby wyrazić zadowolenie z tego paliwa.Nie trzymam się za kieszeń,nie myślę o kosztach tankowania.Zadnych kłopotów z silnikami nie miałem.Olej stosowałęm zawsze najlepszy.

Komentarz

• Octavianos
                    L&K
                    • 2010
                    • 1130

I tak trzymać :-)
                    SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

Pracuję...