Wczoraj odebrałem z poczty przesyłkę - koszulki dotarły już na podkarpacie . Troszkę się martwiłem od soboty bo mój urząd pocztowy potrafił kiedyś odesłać przesyłkę poleconą jako nieodebraną w terminie a do mnie nie raczyli nawet awiza dostarczyć :evil:
Czy zimny czy ciepły - problem z zapalaniem!!!
Zwiń
X
-
Czy zimny czy ciepły - problem z zapalaniem!!!
Gdy kupiłem moją skodę w lipcu to zapalała na dotyk - za zimnym silniku. Problem z zapalaniem był na ciepłym silniku. Zbliżam sie już do 300kkm, więc mogło to być spowodowane wyrobionym "tłokorozdzielaczem" tka jak do opisał masters. Akululator i rozrusznik nowe. Wszystkie parametry (kąt wtrysku i tp.) były ok. Zdecydowałem sie na zwiększenie dawki rozruchowej. Po zwiększeniu dawki samochód zapalał dobrze, za pierwszym razem. Dokładnie już teraz nie pamiętam, ale wydaje mi się, że obojętnie czy silnik był ciepły, czy zimny to nie zawsze zapalał za pierwszym razem. Ale dokładnie zwróciłem uwagę na zapalanie w zeszłym tygodniu, gdy 2 dni pod rząd zapalił dopiero za 5-6 razem. Od tego czasu zwracam uwagę na zapalanie i tak jak napisałem wcześniej - obojętnie czy silnik ciepły czy zimny nie zawsze zapala za 1 razem, nieraz za 2,3. I dłuższe kręcenioe nic nie daje - trzeba wyłączyć i włączyć zapłon. Zapala wtedy od razu, "na pyk". Gość od dawki rozruchowej to co mół do zdiagnozował, sprawdził świece żarowe i nic nie znalazł. Na wszelki wypadek wymieniłem filtr paliwa wraz z zaworkiem zwrotnym. Nic nie pomogło. Byłem w serwisie Skody (Plichta We-wo), ale znajomy nie mógł mi pomóc. Skodą jeździ moja żona i ją to bardzo stresuje, zresztą mnie jeszcze bardziej. Czy Ktoś jest w stanie mi pomóc?Pzdr Mariusz
ja takie objawy znam z trzech aut TDI (w firmie mocno eksploatowane) i w każdym było naprawiane podgrzewanie świec, mimo, że komputer nie widział tam błędu, bo nie było to stale a losowo... CAR-O-LINER (posiłkuje sie auto-skodami trójmiejskimi) i Błażewicz - Gdańsk Morena poradzili sobie z tym...
Komentarz
-
-
Jedz do Roba mialem to samo .W serwisie chcieli rozbierac silnik dlatego mam dosc serwisow . Nie zawsze jest to wina przebiegu mi stalo sie to przy 82kkm moze bylo kiedys zatankowane zle paliwoJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Masz namiar http://www.tune-up.pl/Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Re: Czy zimny czy ciepły - problem z zapalaniem!!!
Zamieszczone przez gisama....Zdecydowałem sie na zwiększenie dawki rozruchowej. ....?
Ja bym szukał w stronę niedostatecznie szybkiego kręcenia rozrusznika. Jak masz nowe aku i rozrusznik to może są spadki na kablach. Sprawdź napiecie na rozuszniku przy zapalaniu. Może to też być coś z paliwem: nieszczelny przewód paliwowy = pompa nie może wciągnąć paliwa.... Przyczyn mozę być niestety wiele....Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Jak byłem u znajomego w ASO to nie podobał mu sie rozrusznik (poprzedni właściciel założył nowy). Pojechałem do zakladu, gdzie wymienili tulejki oraz bendiks. Wlasciel zakladu mowil ze mam jakis dziwny rozrusznik, bez zadnych oznaczen tylko znaczek VW. Wygladalo mu to na jakos chinska podroba. Gdy bylem 2 dni temu u znajomego w ASO to mu znowu sie nie podobal rozrusznik, generalnie czasami wydaje dziwny dzwiek. Stan wizualny wirnika i szczotek jest bez zarzutu. Czy to moze byc wina tego zapalania?Pzdr Mariusz
-
Zamieszczone przez gisama.....jakis dziwny rozrusznik, bez zadnych oznaczen tylko znaczek VW. Wygladalo mu to na jakos chinska podroba. .... Czy to moze byc wina tego zapalania?Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gisamaDawke mialem zwiekszona w Gdansku u RobertaByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
miałem podobny przypadek winne były szczotki zrobiły sie lekko fioletowe i z powodu tego rozrusznik za wolno sie kręcił,na oko szczotki były ok,u elektronika ktorego naprawiałem auto miał już 3 takie przypadki,zanim doszedł do tego dwa razy robierali rozrusznik i podejrzewali inne przyczyny pompa,wtryski
Komentarz
-
-
A jak już sprawdzisz wszystko to powiedz znajomemu z ASO żeby zajrzał do stacyjni
Chodzi mi o to czy w trakcie przekręcania kluczyka w pozycję w której rozrusznik kręci, nie rozłącza się obwód zapłonu. ASO bedzie wiedziało o co chodzi (mam nadzieje) :wink:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Szczotki elektryk ogladal, podobno sa ok. Autko ma 280 kkm. Zapalalo na zimnym silniku na dotyk, byl tylko problem z cieplym silnikiem. Nie wiem czy to sie stalo zaraz po zwiekszeniu dawki, ale moze to przypadek. Zmieniana byla tylko dawka rozruchowa przy silniku 60 st. C. Dzisiaj bylem na spotkaniu w Gdyni. O 13-tej zapalil za 3 razem. Po 5 godz. spotkaniu zapali chyba tez za trzecim razem. Poznej pojechalem do portu, po bodajze 2,5 moze 3 godz. zapalil na dotyk. Zrobione 300 kkm, zrobilem 4 tys i wlalem 1 litr oleju, mam jednak zle pospawana miske i sie poci olejem.
[ Dodano: Pon 16 Paź, 06 17:46 ]
Troche pojezdzilem dzisiaj po warsztatach i wiem, że:
- jak silnik cieply to jednak zapala zq 1 razem prawie na dotyk, czasami moze za drugim razem,
- rano temp. ok 1 st. C zapala za 6 razem, po 30 sec. wylaczam i znowu 6 razy. Dopiero za 3 razem zapala za 2 razem. Dalej juz nie probowalem.
- elektryk powiedzial, ze rozrusznik jest bez zarzutu
- w ASO znajomy przez 2 godziny sprawdzal wszystko pod katem pomiarow temperatur i swiec zarowych - wszystko ok!
Mam pytanioe - Czy wina moze byc pompa wtryskowa! Znajomy chce mi na kilka dni zalozyc swoją, aby sprawdzic, czy bedzie zapalac "na dotyk" Jak mialem robiona dawke rozruchowa to kolega Rob powiedzial, ze moja pompa jest troche "rozlatana"!Pzdr Mariusz
Komentarz