Zamieszczone przez kowal 2002
[O2] Płyn chłodniczy
Zwiń
X
-
[O2] Płyn chłodniczy
Witam,
W sobotę przejechałam kilkaset kilometrów po autostradzie, po czym w niedzielę rano zapaliła mi się kontrolka płynu chłodniczego. Rzeczywiście w zbiorniczku płynu było za mało. Ze względu na weekend i konieczność kontynuacji dalszej jazdy, dokupiłam na stacji orlenowski "uniwersalny" płyn chłodniczy o nazwie petrygo. I tu nasuwają się dwa pytania.
1. Czy konieczne jest wyczywszczenie układu i wymienienie całego płynu na g12?
2. Czy układ chłodniczy w moim aucie jest nieszczelny, czy możliwy jest taki ubytek płynu?
Wcześniej nigdy (jeżdzę tym autem ponad 2 lata) nie dolewałam płynu.
pozdrawiam
Magda
-
-
mogło dojść do odparowania ale też może być jakaś nieszczelność
Petrygo nie jest uniwersalne
zawsze lepiej dolać wody destylowanej niż innego płynu
Zamieszczone przez magda-k1. Czy konieczne jest wyczywszczenie układu i wymienienie całego płynu na g12?
płyn i tak wypada wymieniać co 3 lata albo w przypadku utraty właściwości antykrzepliwych
Zamieszczone przez magda-kCzy układ chłodniczy w moim aucie jest nieszczelny, czy możliwy jest taki ubytek płynu?
musisz poobserwować czy sytuacja się powtórzyprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
magda-k:
1/ praktycznie wszystkie dostępne na rynku płyny chłodnicze są mieszalne ze sobą (wystarczy przeczytać info na etykiecie danego płynu), więc nie musisz z tego powodu czyścić układu i wymieniać całego płynu;
2/ Czy posiadając przez 2 lata samochód, sprawdzałaś kiedykolwiek poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku ? Jeżeli nie - możliwy jest naturalny ubytek płynu, bez występowania nieszczelności w układzie chłodzenia;
Nie wiem, czy auto masz od nowości, czy też kupiłaś używkę. Jeżeli używkę - możesz pokusić się o pełną wymianę płynu chłodniczego (na pewno nie zaszkodzi, a koszt jest niewielki). I na pewno musisz teraz obserwować, czy płynu nie ubywa...Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
Komentarz