Nowy samochód a TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez fonque12
    Chce by auto paliło mi w granicach 10 a nie 12-13 litrów.,
    ok, rozumiem, powodzenia w zakupie i eksploatacji
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• fonque12
      Classic
      • 2012
      • 26

Dzięki i Pozdrawiam, obym nie żałował zakupu ;d

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

to tymbardziej na 10 lat brałbym większy i mocniejszy silnik, który niewiele więcej spali. No ale...to ja bym tak zrobił :wink:

Komentarz

• fonque12
          Classic
          • 2012
          • 26

Kiedyś się go zchipuje ;p

Komentarz

• kris75
            Ambiente
            • 2010
            • 217

Ja kupiłem ponad rok temu O2 z TSI 1.4 właśnie - jestem bardzo zadowolony z auta byłem nim na nartach(mrozy ponad -30 st! na parkingu przed pensjonatem z 5 aut 3 odjechały na lawecie), na desce w lecie, bez problemu pakuję do środka 2 trekkingi plus bagaże, a teraz wróciłem z Węgier, podróże ponad 800km nie stanową wyzwania, rewelacyjne auto zarówno jeżeli chodzi o wygodę podróżowania (mam pakiet z siedzeniami sportowymi) jak i o łatwość w prowadzeniu, wyprzedzaniu. Wszystko działa jak trzeba, zero usterek. Bardzo dobre matowe wykończenie deski, przyciemniane zegary. Jak miał być zmieniać do chyba na BMW aby poczuć różnicę.

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Kiedyś się go zchipuje ;p
              Tym bardziej jak chcesz to chipować to bym kupił 1.8 :roll:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• fonque12
                Classic
                • 2012
                • 26

Witam. To znów ja. I chciałbym się was poradzić. Mój znajomy sprzedaje 3 letniego passata cc w tdi. (170)km. 65 tyś przebiegu. Wiem że auto nie jest trzaskane. Jest lekarzem i chce coś większego. Po koleżeńsku chce mi sprzedać za 80 tyś. I teraz pytanie czy warto go kupić i czy w tamtym okresie(2009r) coś się psuło w tych tdi. Jeśli się psuło to biorę Superba w 1.8 tsi. Jeździłem dziś tym samochodem i z moim stylem jazdy brał w mieście około 10 litrów. Tak pokazywał komputer. Więc też nie jest źle. A zaskoczyła mnie moc bo tylko lekko dotknę pedał gazu a on już idzie ;p

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Passat na pewno będzie lepiej wyposażony niż Superb za tą samą cenę. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz nowy czy używany. Temu CC pewnie nic nie jest i nic złego się nie wydarzy.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• fonque12
                    Classic
                    • 2012
                    • 26

Sprawdzę jeszcze jak będzie na tylnej kanapie z nogami. Widzę też że dach jest mocno ścięty. No i do tego jest 4 osobowy, a to spory minus :/ Ale auto jest piękne i teraz ciężki orzech do zgryzienia ...

Komentarz

• Ceed1
                      Rider
                      • 2012
                      • 461

Ale pieprzenie z tym żeby brać 1,8 a nie 1,4. Ludzie przecież 95% jazd albo i więcej nie wykorzystujemy swoich koni. A jak ktoś sporadycznie chce wyprzedzić to zawsze może zredukoweać 1-2 biegi w dół i też szybko wprzedzi. Pewnie, ja też bym wolał przez chwilę 1,8 aby sie popodniecać jazdą. I co dalej na co dzień? Nic. Proza życia. Czyli cały czas zaglądanie, że w mieście pali mi 12-13 a mógł 10-11. Ja dla 1-2 sekund lepszego przyspieszenia nie muszę pracować na paliwo. Jak młodych to rajcuje i się ślinią, że ich samochód jest szybki, wyprzedzają wszystko ( siłą rzezczy stwarzają jakieś zagrożenie ) i lwią część wypłaty przeznaczają na samochód to ich sprawa. Ale nie przekonujcie wszystkich, że 1,4 jest za słaby do SII. Sprawdźcie sobie jego elastyczność. Ma gorszą z tym samym silnikiem od OII o 1-3 sekundy w zależności od biegu. I co tragedia nagle dla niektórych? Przecież te osiągi są w dalszym ciągu dużo lepsze od 1,6 OII a tutaj lwia część użytkowników chwali sobie osiagi na co dzień. Jeszcze jedna sprawa. Jest grupa osób, która uparcie twiedzi, że jak zmienia się biegi w benzynie przy max 2500 to zażynam silnik. Bzdura!. Ja zmieniam biegi przy 2200-2400 przy normalnej jeździe. W swoim poporzednim bardzo prostym benzyniaku zmieniałem przy 2500-2600. Sprzedałem go jak miał 213 tyś. Silnik pracował jak pszczółka . Tym bardziej TSI, że są przystosowane do jazdy z małymi obrotami nic się nie stanie. Tym co cały czas trzymają 3tyś niech policzą ile wyrzucaja kasy w błoto. Powtarzam jeszcze raz. Jak ktoś chce wyprzedzić szybko może zredukować bieg o 1-2. Jeśli mimo to nie da rady to znaczy, że ruch jest tak wielki, że nie warto i nie powinien.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Ceed1, po co kupiłeś 1.4tsi skoro mogłeś 1.2tsi? Zaoszczędziłbyś na spalaniu, przecież te 1-3sek też nie robią różnicy jak piszesz.

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Ceed1, fonque12
                          popieram kwestie silnika 1.4 TSI do Superba, będzie to jeździć. Powtórzę się, dlaczego superb z 1.9TDI 105KM jest OK, ale z mocniejszą benzyną jest bee...
                          Jeżeli chodzi o mnie i moje preferencje to kupując nowe auto za 90tys mimo wszystko postarałbym się dołożyć do 1.8TSI. W kwestii diesla do miasta, wbrew temu co inni pisali, nie polecałbym. Im nowocześniejszy diesel tym gorzej w mieście.

Spalanie 1.8TSI średnie globalne 50:50 miasto trasa z 23tys km mam 8l/100km. Na trasie ~6l/100km w mieście na krótkich 4km dojazdach do pracy średnio ~10l/100km.
                          Dużo zależy od "miasta" i obłożenia trasy. Ten sam 4km odcinek, ten sam kierowca i spalanie min to 7.7l/100km spalanie maks 16,5 l/100km.
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Ceed1
                            Rider
                            • 2012
                            • 461

Nie wziąłem 1,2 z jednej prostej przyczyny. Jak kupowałem swoję OII ten silnik był i nawet dalej jest nowością. Nie chciałem być myszką doświadczalną. Jak wskazuje życie miałem rację. 1,2 na początku podobnie jak 1,4 miał kilka powtarzających sieę usterek. Dodatkowo jak przebiegi będą jeszcze wieksze to może sie pogłębić ( w 1,2 ) liczba usterek. Natomiast 1,4 był już montowany w golfach V i od 3 lat w OII. W międzyczasie poprawiano kilka rzeczy w tym silniku. Dodatkowo widać już samochody, które mają grubo ponad 100tyś i jeżdżą normalnie. Właśnie dlatego. 1,8 nie brałem z dwóch głównych przyczyn, aczkolwiek bardzo się mi podoba. Po pierwsze spalanie. W zależności od warunków może to być 1-2 litry. Po drugie dopłata ponad 6tyś. I mniejszy powód, wyższa składka OC. W skali roku kilkadziesiąt złotych a w skali posiadania samochodu przynajmniej kilkaset. A po co?

Komentarz

• Sebastian_M26
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1823
                              • Superb II (3T4)

Jakąkolwiek wypasioną i najmocniejszą O2 nie kupisz to i tak nie osiągniesz miejsca i komfortu najsłabszego i najmniej wyposażonego S2. Wagowo to S2 jest o sto parę kilogramów więcej niż O2, więc jak (1.4) O2 ciągnie, to i S2 uciągnie.
                              1.4 ma 10,5s a 2.0 tedeik 140 aż 10,1s do setki, więc źle nie jest.
                              To samo tyczy się Fabi i O2.
                              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• rolka
                                Drive
                                • 2012
                                • 72

Ceed1, Młody człowieku, jakże bliska jest mi ta filozofia

Komentarz

• pandzik
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2254
                                  • Seat

Sprawdzę jeszcze jak będzie na tylnej kanapie z nogami. Widzę też że dach jest mocno ścięty. No i do tego jest 4 osobowy, a to spory minus :/ Ale auto jest piękne i teraz ciężki orzech do zgryzienia ...
                                  Znajoma żony odebrała CC w zeszłym tyg. Nie jeździłem nim jeszcze (kwestia dni) ale z zewnątrz autko wygląda kiepskawo. Ok. szybki są fajne ale ogólnie kojarzy mi sie z autem dla niemieckiego emeryta. Żona twierdzi, że luksusowy wewnątrz i z przodu jest kupe miejsca.

Tyłu nie masz co sprawdzać. Ciasno na nogi i nisko nad głową.

S2 w najslabszej wersji zrobiłem w ostatnim czasie z 10k km. Nigdy nie kupiłbym O2 za takie pieniądze.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9942
                                    • Ford

Ja również uważam, że jeśli autor tematu ma wybór O2 (za chwilę schodzący z rynku) lub S2 (który kilka lat jeszcze będzie się sprzedawał) i podstawowego S2 może kupić za mniej niż 70kzł (lub Comforta za 73kzł), to rozważanie (być może droższej) O2 z lepszym(?) silnikiem i wyposażeniem nie ma sensu... Ja tam wolałbym więcej samochodu za mniejsze pieniądze.
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez Agamek12
                                      Ja również uważam, że jeśli autor tematu ma wybór O2 (za chwilę schodzący z rynku) lub S2 (który kilka lat jeszcze będzie się sprzedawał) i podstawowego S2 może kupić za mniej niż 70kzł (lub Comforta za 73kzł), to rozważanie (być może droższej) O2 z lepszym(?) silnikiem i wyposażeniem nie ma sensu... Ja tam wolałbym więcej samochodu za mniejsze pieniądze.
                                      Ja dokładnie na odwrót, wolę kupić auto mniejsze (wystarczające dla rodziny 2 + 2), ale z lepszym silnikiem, ksenonami, tempomatem, auto klimą i innymi gadżetami niż pustą wielką skorupę.
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• fonque12
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 26

Biorę superb z 1.4 tsi. Pakiet fresh z bolero ( dotykowy wyświetlacz) i kierownica wielofunkcyja + climatronic. A czy brać lakier metalik czy są fajne kolory nie metaliczne?

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

fonque12, kolega kupujesz auto dla siebie czy pod publikę- przecież masz paletę kolorów i wybierasz taki jaki ci się najbardziej podoba lub idziesz w kierunku mody i trendu wybierasz najmodniejszy teraz czyli biały.
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• fonque12
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 26

A biały metalik czy nie? Bo podoba mi się ten kolor. Widziałem go na ulicy ale nie wiem jaki to był lakier.

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

fonque12, w Skodzie nie ma białego metalika tylko biały lodówkowy który i tak jest fajny ale nie na Superb-ie.

Poza tym bierz to co się Tobie podoba. Mam nadzieje, że z kobietami masz inaczej...

Komentarz

• fonque12
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 26

Podoba mi się błękitny metalik.

Komentarz

• jamesbondzio
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

kupić S2 1.4 TSI (niestety brak DSG) kolor Rosso Brunello (wino) oczywiście Combi.
                                                  ..... a po gwarancji zrobić chipsa ;-)
                                                  kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Ayu
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4154

A biały metalik czy nie? Bo podoba mi się ten kolor.
                                                    Podoba mi się błękitny metalik.
                                                    a jaja masz? :twisted:
                                                    Zamknijcie ten wątek, bo facet ma chyba ze dwanaście lat naprawdę.

Komentarz

Pracuję...