Stuki przy hamowaniu na nierownosciach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Trawis
    Classic
    • 2007
    • 25

Gmero, Ale u Siebie ich nie masz A wnioskuje to po tym, ze piszesz o zimowych kolach 15" W lutym moze wyjasnie w czym jest sprawa :twisted:
  • maciek1
    Ambiente
    • 2006
    • 155

Czesc,
    Wiem ze postow zwiazanych z zawieszeniem i trzaskami jest mnostwo na forum ale tego co u mnie sie dzieje nie spotkalem.

Gdy wystepuja pewne nierownosci na drodze (lub niewielkie dziury - po duzych to sie staram raczej nie jezdzic) i przejade po nich bez hamowania to jest cisza. Natomiast gdy przez te same dziury przejade z wcisnietym hamulcem (lekkie hamowanie ) to slysze trzaski z przedniego zawieszenia.

Trzaski te sa bardzo podobne do tych, ktore wystepuja gdy, sie stoi z gorki z wcisnietym hamulcem i sie go popuszcza delikatnie, a pozniej hamuje.

Dodam ze 2000 km temu zmienilem tarcze i klocki z przodu i z tylu, znieniony rowniez gumy stabilizatora. Auto mam od 1,5 miesiaca wiec nie wiem co sie wczesniej dzialo.

Macie jakies koncepcje ?

Pozdrawiam,
    Maciek
    Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

• miecz
      Ambiente
      • 2006
      • 234

Z tego, co wiem, to jak hamujesz, to sobie usztywniasz zawieszenie, samochód lekko przychyla się do przodu, sprężyny w amortyzatorach się ściskają i to co do tej pory one wyłapywały przenosi się dalej za nie na pozostałe elementy zawieszenia, więc lepiej słychać wszelkie luzy, które tam masz. Dlatego lepiej nie hamować na nierównościach (garbach, dziurach itepe), tuż przed wjechaniem lepiej puścić hamula.

Komentarz

• Martinez
        L&K
        • 2004
        • 1366
        • Audi

A czy ta przpadłość jest bardziej słyszalna przy skręconych kołach?
        Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
        teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
        czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• maciek1
          Ambiente
          • 2006
          • 155

Masz racje. Ja generalnie staram sie nie hamowac na nierownosciach (jesli to jest mozliwe). Co nie zmienia faktu ze wystepowanie stukow nie jest zjawiskiem normalnym.
          Bylem na diagnostyce, kolesie nic nie znalezli, wiec sadze ze nie jest to jakas oczywista rzecz ktora by sie dalo na kanale za 2 min wypatrzec.

Pozdrawiam,
          Maciek

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Najczęściej luzy przy hamowaniu słychać jak śą one na drązkach kierownicy, końcówkach drążków lub maglownicy. Ale nie kojarze żeby to był taki dzwięk jak ty opisujesz może to gumy w zawieszeniu trzeszczą jak hamujesz to by było najbardziej prawdopodobne.
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• mroko
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 659
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli stuka przy hamowaniu to może być amortyzator ake tobie batdziej chodzi o jakies skrzypienie. Może te klocki które założyleś wydają takie dziwne dzwięki? dzieje sie to niezależnie czy są zimne hamulce czy cieple? A klocki jakies lepsze założyłes czy bardziej jakieś tańsze.

Mój znajomy miał taką przypadłość że mu coś skrzypiało jak jechal i nikt nie widział co to jest a jak sie później okazało to była to opona bo było za mało powietrza :lol:
              Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• maciek1
                Ambiente
                • 2006
                • 155

A czy ta przpadłość jest bardziej słyszalna przy skręconych kołach?
                Zdecydowanie bardziej przy skreconych kolach.

Może te klocki które założyleś wydają takie dziwne dzwięki? dzieje sie to niezależnie czy są zimne hamulce czy cieple?
                Dzieje sie to niezaleznie. Jest to mozliwe ze klocki. Wydaje mi sie jednak ze jak by tak bylo to powinny sie zetrzec i przestac stukac...

może to gumy w zawieszeniu trzeszczą jak hamujesz to by było najbardziej prawdopodobne
                Bardzo mozliwe. Tylko kwestia ktore i czy da sie to w prosty sposob zdiagnozowac. Ewentualnie zasugerowac cos gosciom ze stacji diagnostyczej. Bo jak pewnie wiecie na tych stacjach to dziala to tak jak u wrozki. Koles wyciaga lape po kase i mowi ze samochod jest w pyte, wyjazd i nastepny. Chyba ze przyjedziesz bez silnika to jak ma troche wiecej czasu to zdiagnozuje ze nie ma silnika.

Komentarz

• mroko
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 659
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

A zobacz czy na postoju jak kręcisz kierownicą czy nie słychac tego trzeszczenia.

Komentarz

• maciek1
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 155

na postoju jest cisza (slychac tylko wspomaganie)

Komentarz

• Martinez
                      L&K
                      • 2004
                      • 1366
                      • Audi

U mnie też słychac to trzeszczenie. Dodatkowo mam jeszcze jedną przypadłość - na skręconych kołach dźwięk pracy silnika jest bardziej warkotliwy. Szpecem nie jestem ale na moje oko półosie (ewentualnie cały przegub), mniejsza szansa ale możliwa - końcówki drążka. Amortyzatorów nie podjerzewam chociaż ....
                      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• wpawlo
                        Classic
                        • 2005
                        • 9

A o jak mocne hamowanie chodzi? Bo na nierównościach typu "praleczka przed skrzyżowaniem" to nawet przy niewielkim hamowaniu potrafi zadziałać ABS (przyspieszające i zwalniające koło na nierównosciach ogłupia czujnik prędkości obrotowej kół - jest to chyba nawet opisane w instrukcji). Gdy zaczyna działać ABS też słychać "trzaski", choć są na tyle charakterystyczne, że trudno z czym innym pomylić...

Komentarz

• mroko
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 659
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez maciek1
                          na postoju jest cisza (slychac tylko wspomaganie)
                          Czyli mocowanie amortyzatorów w porzadku. Ciężko jest coś stwierdzić jak sie tego nie slyszy. Przeguby to raczej strzelaja. Albo końcówki drąków kierowniczych albo Tuleje na wahaczach i to drugie chyba bardziej prawdopodobne.

Komentarz

• maciek1
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 155

Dzis bylo mokro rano bo ostro pral snieg z deszczem. I juz przestalo strzelac, tak jak by sie woda nasmarowalo :lol:

Komentarz

• Bartek_2012
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 208

Sprawdz łożyska i mocowanie górne kolumn McPersona. Możliwe że gniazdo górne kolumny które trzyma sprężyne jest uszkodzone. Tak jak wyżej kolega pisał podczas hamowania całe zwieszenie jest sztywnijsze i "lepiej" przenosi wszystkie stuki. Takie trzeszczenie może powodować własnie sprężyna źle osadzona w gnieździe.
                              BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
                              JEST: Volvo S80 II D5
                              JEST: BMW R1200GS Adventure

Komentarz

Natomiast gdy przez te same dziury przejade z wcisnietym hamulcem (lekkie hamowanie ) to slysze trzaski z przedniego zawieszenia.
                                Podobny efekt stukania dają kończące się sworznie wahaczy, z czasem będzie się to nasilało. Nie jest to trzeszczenie.... i nie mylić z tym. Wiek samochodu wskazuje właśnie na ta przypadłość. (chyba, że były już wymieniane).

Nie jest to droga "impreza" taka wymiana. Sam sworzeń FEBI to około 38 PLN.. dostępny na www.zmax.pl

Trzeszy zawieszenie kiedy dostanie się tam zanieczyszenie...kurz, piasek itp.
                                Ale jak to się mówi.... TTTM.

[ Dodano: Czw 02 Lis, 06 20:00 ]
                                Dzis bylo mokro rano bo ostro pral snieg z deszczem. I juz przestalo strzelac, tak jak by sie woda nasmarowalo
                                Stawiam na zanieczyszczenie zawieszenia...... nie ma się co przejmować

Komentarz

• nico21
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 2640
                                  • Volkswagen

JA borykam sie z podobna sytuacja. Hamuje i jak juz puszczam hamulec, samochód sie toczy to mam takie stuki metaliczne. Wydaje mi sie ze to dochodzi z lewego przedniego koła. Tylko teraz czy to wina klocków ( wymieniałem je jakies 3kkm temu, po wymianie tego nie było),amortyzatora czy wachacza lub drazgów. Bedac na badaniu techniczym diagnosta nic nie znalzł.

Dziś zmieniłem opony na zimowki i tka jakby przestało, ale moze ja pisze maciek1, moze woda i mróz uszczelniły to cos ???

JAk wyglada uszkodzone gniazdo amortyzatora ???
                                  DACAR.team

Komentarz

Pracuję...