yogi_at_pozen, widzę że belka najbardziej przeszkadza osobą które na co dzień jeżdżą spokojnie, dziwne to trochę, chyba muszę podjechać do salonu i przejechać się po swojemu octą z belką, zobaczę czy ta belka to rzeczywiście tak niebezpieczna konstrukcja co by się szybciej niż 120km/h nie dało jechać :lol:
mam wrażenie że nie zostałem dobrze zrozumiany.
właśnie dlatego że nie zapiera...am jak pajac jest mi obojętne czy belka jest czy nie
Hej,
Bede najprawdopodobniej kupowal uzywana octavie kombi na fakture i nie bardzo orientuje sie czy na fakturze powinny znalezc sie tylko moje dane, czy takze osoby ktora bedzie miala byc wspolwlascicielem auta (w celu wiekszej znizki na oc)?
Czy moze faktura powinna byc tylko moja a wspolwlasciciela mam podac tylko w urzedzie komunikacji?
A ja nie miałem. Faktura była tylko na mnie. Współwłaściciela dopisałem dopiero przy przerejestrowaniu w urzędzie. Ubezpieczyłem ze zniżkami przysługującymi współwłaścicielowi. Z tym że jedna zasadnicza uwaga - współwłaścicielem jest żona, więc "mój" zakup dotyczy w istocie wspólnoty majątkowej (przedstawiałem akt zawarcia małżeństwa). Jeśli ten przypadek nie zachodzi, to faktura musi być na obu przyszłych właścicieli, np. na syna (Ciebie) i ojca (aby mieć jego zniżki). Jeśli faktura będzie tylko na Ciebie, to będziesz musiał zrobić darowiznę połowy auta na ojca, a dopiero wtedy go dopiszą jako współwłaściciela.
Zgadzam się tylko często tak jest w naszym kraju, że jak poczciwi ludzie słyszą o czymś takim to odrazu szukają w tym drugiego dna.
Dlatego też zaproponowałem takie rozwiązanie, ponieważ temat zamyka się we własnym gronie.
A ja nie miałem. Faktura była tylko na mnie. Współwłaściciela dopisałem dopiero przy przerejestrowaniu w urzędzie. Ubezpieczyłem ze zniżkami przysługującymi współwłaścicielowi. Z tym że jedna zasadnicza uwaga - współwłaścicielem jest żona, więc "mój" zakup dotyczy w istocie wspólnoty majątkowej (przedstawiałem akt zawarcia małżeństwa). Jeśli ten przypadek nie zachodzi, to faktura musi być na obu przyszłych właścicieli, np. na syna (Ciebie) i ojca (aby mieć jego zniżki). Jeśli faktura będzie tylko na Ciebie, to będziesz musiał zrobić darowiznę połowy auta na ojca, a dopiero wtedy go dopiszą jako współwłaściciela.
VIN koniecznie.
M.
zniżki oc przechodzą na małżonków w przypadku wspólnoty majątkowej,
Komentarz