igorlo, i napisz, czy już podjąłeś decyzję, czy jeszcze nie?
Octavia Tour - refleksje użytkowników.
Zwiń
X
-
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
-
-
igorlo, to i ja dołożę swoje 3grosze - 16 miesięcy z moją "Szatynką" i 29000km.
Czy kupiłbym jeszcze raz - TAK - może dołożyłbym dzieloną tylną kanapę i ewentualnie ESP, ale poza tym spełnia moje oczekiwania.
Wyścigówką nie jest, ale strasznym mułem też nie.
Staram się dbać, bo "jak kto dba, tak ten ma"... jak będzie dalej, zobaczymy, ale jestem optymistycznie nastawiony do dalszej współpracy
IMHO w tej cenie, takiego przestronnego, generalnie wygodnego i dosyć oszczędnego nowego auta nie kupiłbym - dlatego wybór był prosty.
Zdecydowanie polecam Toura.
Komentarz
-
-
i ja tez sie dopisze :
35kkm w ciągu roku, tylko w pierwszym przedziale 5kkm dolewałem olej, teraz nic nie znika,
po poprawnym wyregulowaniu gazu autko sprawuje sie wysmienicie i oby tak dalej.
czy bym wybrał OIIT jeszcze raz ? - TAK, bo jak pisze TwoB,Zamieszczone przez TwoBw tej cenie, takiego przestronnego, generalnie wygodnego i dosyć oszczędnego nowego auta nie kupiłbym
Komentarz
-
-
Koledzy, czy w O2 Tour ta funkcja "informowania o przepalonej żarówce" działa? Jest coś takiego?Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Moim zdaniem ciężko będzie uzyskać obiektywną opinię w zadanym pytaniu - szczególnie na forum Octy. Jak to mówią - "każdy swoje chwali"Jakbyś zapytał na forum i30 co sądzą o Twoich dylematach to pewnie też większość poleciłaby Ci koreańca.
A idąc dalej zapewne kilku z nas miało podobny dylemat jak Ty - ja też. Też zastanawiałem się nad kilkoma opcjami - i30 był bliski zamówienia (z uwagi na długie terminy realizacji Toura). Przeczekałem i kupiłem Skodę. Miało być kombi i jest. Przed odbiorem - jak u więszkości - wymiana sprężyn. Przejechane niewiele - 4K, więc trudno oceniać. Generalnie jestem zadowolony - nie ma szału i przepychu - ma jeździć i jeździ! Pali, żadnych problemów. Z minusów brak 6 biegu. Poza tym jak dla mnie cacy. Pewnie narzekałbym jakbym się przesiadł z merca czy innego wyższej klasy wynalazku. Ale po Astrze F-ce odpowiada mi całkowicie.
Czy kupiłbym jeszcze raz? Oczywiście! I mam nadzieję, że moja opinia nie ulegnie zmianie. Ale pożyjemy... zobaczymy...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Koledzy, czy w O2 Tour ta funkcja "informowania o przepalonej żarówce" działa? Jest coś takiego?
Zamieszczone przez rufixdzisiaj mi sie zapaliła lampka o przepalonej żarówce, samochod 2 tygodnie mam, coś szybko no nie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plegCzy w tourze O2 są światła w lusterkach oświetlające przestrzeń wokół auta, czy tylko migacze?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigJazda w mieście 1-2 osoby, ale bez bagażu to spalanie ok. 9,5-9,8 l/100km
W zimie w mieście musisz liczyć się ze spalaniem 10-10,2 l/100km .Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
W marcu tego roku też przerabiałem ten problem.
Czyli nowe niedrogie i ładne auto - wybór był pomiędzy Dusterem, i30 i OII Tour właśnie.
Po jazdach testowych i estetyce wykonania padło na Skodę.
Teraz po 3 miesiącach mam 5000 km za sobą i:
- nie podoba mi się hacząca jedynka i wsteczny - ASO twierdzi, że to norma :twisted: ;
- brak 6 biegu;
- głośny silnik przy szybszej jeździe, ale to będzie do zrobienia po gwarancji razem z wytłumianiem przy CA
- reszta to same ++
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BARTLAN- nie podoba mi się hacząca jedynka i wsteczny - ASO twierdzi, że to norma :twisted: ;
Kwestia regulacji i tyle. Mi to bez gadania zrobili przy okazji wymiany oleju po 4 kkm. Dodam tylko, że u mnie haczyło tak minimalnie, że sam miałem problem, żeby im to pokazać, ale jak już się udało, to zrobili bez gadania.
Nie odpuszczaj.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Koledzy sam mam 1.6mpi i tez jedyne co mnie wkurza to brak 6 biegu, przez co przy wyzszych predkosciach robi sie glosno....
Patrzac na seata exeo z tym samym silnikiem ma on o dziwo 6 biegow :roll:
Czy da sie jakos sensownie zamienic skrzynie na taka z exeo :?:
Czy jest ktos na forum, kto podjaby sie takiej przekladki :?:
Bylby to rewelacyjny mod... 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwolinwymiany oleju po 4 kkmKu przestrodze-szalony ponton
https://www.youtube.com/watch?v=CV1jr7nl53s
Komentarz
-
-
Jak się dba, tak się ma
Jakoś nie wierzę w pierwszą wymianę po 30 kkm.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Big, a jaki miałeś przebieg w swoim samochodzie gdy się z nim rozstawałeś?
Osobiście stałem przed dylematem kupna O2 Tour z tym silnikiem. Wcześniej jeździłem A3 z praktycznie identyczną konstrukcją (1.6 APF 101 koni - kupowałem sporo części osprzętu do tego samochodu w skodzie). Po przejechaniu się Tourem na jeździe próbnej moje wątpliwości przerodziły się w decyzję o nie kupieniu Toura. Moje uwagi:
1. Prowadził się kiepsko - podejrzewam, że chodzi o sprężyny z tyłu... Był to Tour z LPG. U siebie miałem podobną jazdę z prowadzeniem wymiana sprężyn pomogła, ale przy kupnie nie wiedziałem o tym więc myślałem, że po prostu tak kiepsko się prowadzi.
2. Głośno - w porównaniu z A3 było znacznie głośniej. Miałem wrażenie, że silnik siedzi ze mną w kabinie
3. Brak 6 biegu - niby pierdoła. Generalnie jeśli jeździ się po mieście, ewentualnie dojazdy do pracy z prędkościami ~80km/h to jest Ok, ale ponad 3k obr przy 100km/h... :?
4. Jeździło wolniej od mojego poprzedniego samochodu - waga robi swoje a kuni tyle samo.
Co do moich obserwacji jeśli chodzi o awaryjność na podstawie A3. Nie wiem może coś się zmieniło choć wątpię bo osprzęt jest nadal ten sam. Do szału doprowadzały mnie różne małe awarie. Ciągle padał czujnik temperatury :evil: Czujnik położenia wału dwa razy (za każdym razem oryginał). Termostat wymieniany 2 razy - koszt w aso ~400zł praktycznie brak zamienników poza tym nie ma sensu bo zamienniki nie działały.
Wysypała się skrzynia biegów. Strzelił nit i rozsypał się mechanizm różnicowy przy okazji zalało olejem sprzęgło i wywaliło dziurę w obudowie skrzyni... Wiem, wiem, samochód stary ale trafiłem na info na forum, że w Skodzie wadliwe skrzynie były montowane nawet w 2010 roku! :twisted:
Poza tym :P było fajnie, wcale nie aż tak anemicznie i jeśli samochód ma LPG to można śmiało powiedzieć, że tanio.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFiBig, a jaki miałeś przebieg w swoim samochodzie gdy się z nim rozstawałeś?
Osobiście stałem przed dylematem kupna O2 Tour z tym silnikiem. Wcześniej jeździłem A3 z praktycznie identyczną konstrukcją (1.6 APF 101 koni - kupowałem sporo części osprzętu do tego samochodu w skodzie). Po przejechaniu się Tourem na jeździe próbnej moje wątpliwości przerodziły się w decyzję o nie kupieniu Toura. Moje uwagi:
1. Prowadził się kiepsko - podejrzewam, że chodzi o sprężyny z tyłu... Był to Tour z LPG. U siebie miałem podobną jazdę z prowadzeniem wymiana sprężyn pomogła, ale przy kupnie nie wiedziałem o tym więc myślałem, że po prostu tak kiepsko się prowadzi.
2. Głośno - w porównaniu z A3 było znacznie głośniej. Miałem wrażenie, że silnik siedzi ze mną w kabinie
3. Brak 6 biegu - niby pierdoła. Generalnie jeśli jeździ się po mieście, ewentualnie dojazdy do pracy z prędkościami ~80km/h to jest Ok, ale ponad 3k obr przy 100km/h... :?
4. Jeździło wolniej od mojego poprzedniego samochodu - waga robi swoje a kuni tyle samo.
Co do moich obserwacji jeśli chodzi o awaryjność na podstawie A3. Nie wiem może coś się zmieniło choć wątpię bo osprzęt jest nadal ten sam. Do szału doprowadzały mnie różne małe awarie. Ciągle padał czujnik temperatury :evil: Czujnik położenia wału dwa razy (za każdym razem oryginał). Termostat wymieniany 2 razy - koszt w aso ~400zł praktycznie brak zamienników poza tym nie ma sensu bo zamienniki nie działały.
Wysypała się skrzynia biegów. Strzelił nit i rozsypał się mechanizm różnicowy przy okazji zalało olejem sprzęgło i wywaliło dziurę w obudowie skrzyni... Wiem, wiem, samochód stary ale trafiłem na info na forum, że w Skodzie wadliwe skrzynie były montowane nawet w 2010 roku! :twisted:
Poza tym :P było fajnie, wcale nie aż tak anemicznie i jeśli samochód ma LPG to można śmiało powiedzieć, że tanio.
Komentarz
-
-
iFi, te skrzynie nie są montowane w tourach. Więc problem puki co nie istnieje.
Co do hałasu, to tour ma niespecjalnie wygłuszoną podłogę i dużo zależy od opon. Druga sprawa, to nowy wydech miał dość nieprzyjemny dźwięk, który dość szybko ustąpił.
Wiadomo, co do jakości wykonania, nie ma co porównywać z audi. Tylko porównaj cenę audi z takim kufrem :szeroki_usmiechZobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kurczak1985a teraz jeździsz o2 FL i te wszystkie przypadłości, o których piszesz w o2 tour w FL nie występują? Wydawało mi się, ze są to identyczne samochody różniące się budą z zew. i wyposażeniem wew, a konstrukcja, wygłuszenie, sprężyny takie same.... :roll:
Mam 6 biegów przy 100km/h mam ~2k obr/min.
Sprężyny są te same - prowadziło się równie fatalnie tyle że po przejechaniu 20kkm :P O tym jak pisałem nie wiedziałem w momencie kupowania samochodu. Teraz nie była by to aż tak wielka wada bo wiedział bym, że trzeba od razu jechać na gwarancję i wymieniać
[ Dodano: Wto 25 Wrz, 12 08:43 ]
Zamieszczone przez zwolinWiadomo, co do jakości wykonania, nie ma co porównywać z audi. Tylko porównaj cenę audi z takim kufrem :szeroki_usmiechAle fakt - jeśli chodzi o cenę to jest super plus dla Toura. Ja napisałem co mi dokuczało po przejechaniu się Tourem i jakie miałem odczucia względem mojego poprzedniego samochodu...
Jakby na to nie patrzeć i na częstotliwość wymieniania czujników uszczelek i innych dupereli było Ok... Jak je sprzedawałem to na blacie miałem 263kkm
Komentarz
-
-
super autko, u mnie w firmie z przebiegiem 180 tyś km , tłuczona po wiejskich drogach, polach ( dosłownie), przez różne osoby, jest BEZAWARYJNA. Wymienione były jedynie elementy zużywające się w czasie eksploatacji ( tarcze, klocki ,rozrzad, opony).
Silnik 102 KM daje sobie rade, dużo miejsca( wiele wiecej niż w Octavi I ) .
Komentarz
-
Komentarz