Sry spojrzałem, że w profilu masz O1 xD
Octavia Tour - refleksje użytkowników.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez OctavianosJa jestem bardzo ciekaw czy rzeczywiście Tour jest gorzej wyciszony niż o2FL? . Niestety nie miałem okazji pojeździć dłużej 1.6 MPI w O2FL.
w Tourze nie bylo jeszcze wygluszenia maski - ale sobie dokupilem w salonie - moim zdaniem i tak to wygluszenie maski akurat gowno daje...
Powiem wiecej - nawet tapicerka nowa w Tourze wydawala mi sie ladniejsza niz kilkuletnia w Ambiente....
ale Toura sie juz nie kupi... teraz bedzie Rapid... ble...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108ale Toura sie juz nie kupi... teraz bedzie Rapid... ble...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Re: Octavia Tour - refleksje użytkowników.
Ja swoim Tourem jeżdżę dokładnie 4 miesiące, zrobiłem 8 tyś. km. Do tej pory na gwarancji usuwali mi wyciek płynu chłodniczego ( codziennie rano na podłodze w garażu było kilka kropel tegoż ) - oficjalnie jakaś uszczelka przepuszczała, ale ja podejrzewam że przy montażu LPG coś niedokładnie pewnie dokręcili. A teraz czekam na wymianę stacyjki - tak przy okazji jak byłem z tym wyciekającym płynem to zgłosiłem że lekko mi się zacina jak cofam kluczyk do pozycji 0, żeby go wyciągnąć. Stwierdzili że stacyjka jest do wymiany i teraz czekam aż ją gdzieś w Niemczech wyprodukują wg nr VIN.
Do tej pory silnik zjadł 0,5 l oleju, ostatnio zauważyłem na korku od wewnątrz trochę majonezu - fakt było trochę chłodniej, a ok kilku tygodni jeżdżę tylko po mieście na dość krótkich dystansach. Nie wiem, czy ten silnik tak ma, w Fiatach nigdy majonezu nie miałem.
Ale ogólnie z auta jestem bardzo zadowolony - dla rodziny nie do przecenienia jest ogromny bagażnik. Rzeczą która mnie najbardziej denerwuje to to że w schowku nie ma lampki - już bym wolał te kilka Euro czy koron czeskich dopłacić a lampkę mieć ( nawet w starym Palio była ) - jak wieczorem podjeżdżam pod garaż to po ciemku muszę grzebać w schowku żeby klucze znaleźć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Zamieszczone przez marlej108ale Toura sie juz nie kupi... teraz bedzie Rapid... ble...
1.2 to trzycylindrowe badziewie...
a sam Rapid mi sie patrzac na zdjecia nie podoba. To juz druga Skoda obok Citigo ktora mi sie nie podoba... az strach pomyslec co bedzie jak wypuszcza O3... mam nadzieje, ze sie opanuja... z tym dziadowaniem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plegczy komputer pokazuje rzeczywiste spalanie przy instalacji LPG?
Za pomocą VCDSa można zmienić przeliczanie komputera do (jeśli dobrze pamiętam) 116% wartości wyjściowej, czyli prawie pokaże zużycie LPG.
pleg, jeśli masz Toura2 to zmień sobie silnik w profilu z AEE na BSE (zapewne taki masz)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plegskoro tak mówisz to zapewne wiesz lepiej niż ja, więc zmieniam
A najlepsze wskaźniki spalania na LPG to wzór prosty jak drut:
Litry zatankowanego LPG / liczbę przejechanych kilometrów * 100 = średnie spalanie na 100km.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
odp
Zamieszczone przez mkania777Zamieszczone przez plegskoro tak mówisz to zapewne wiesz lepiej niż ja, więc zmieniam
A najlepsze wskaźniki spalania na LPG to wzór prosty jak drut:
Litry zatankowanego LPG / liczbę przejechanych kilometrów * 100 = średnie spalanie na 100km.
więc zmieniłem bez sprawdzania
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plegPo co tyle emocji,Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
No to i ja sie tu dopisze:
O2 Tour 1.6 MPI (BSE) z LPG mam od lutego 2011 z pomoca jednego z forumowych dealerow ;-) czesc rzeczy zamowilem od razu - pakiet optimum + el.szyby z tylu, halogeny, zapas czy wycieraczke tylna, a czesc kupilem i dolozylem - bolero, podlokietnik i pare innych drobiazgow, ale to off-topic. Dzis dokupilbym na pewno dzielona tylna kanape, przydaje sie na wyjazdy.
Generalnie przez 20 miesiecy przejechalem ponad 65.000 km, po Polsce ale rowniez po Europie i zero problemow. Na poczatku rzeczywiscie cos tam cieklo z weza plynu chlodzacego ale po pierwszym przegladzie (1000km) usterke usunieto. Jedyna dolewke oleju mialem w okolicy 20000km i to wszystko. Auto w miare regularnie serwisowane tylko w ASO, wiec tam tez wymienili mi slynne "obnizane" sprezyny tylnego zawiasu i thats all! Jezdze niemalo (ok. 40kkm/rok) wiec pewne rzeczy wychodza szybciej niz u innych, ale w Octavii nic nie wychodzi! Wiec modow jest 5 razy wiecej niz serwisow, bo sama eksploatacja jest rownie nudna jak Toyoty - wsiadam odpalam i odjezdzam :-) No i 2 rzeczy nie do pobicia:
1. zuzycie paliwa - ok.8-10 l/100km LPG ktore pozwala na nieprzejmowanie sie kosztami paliwa podrozujac po calej Europie
2. Bagaznik - tylko w duzych terenowkach mialem wiekszy, na 3 tygodnie dla 3 osob spakowalismy sie bez stresu,a trumna na dach, ktora zostala nam po poprzednim aucie raczej predko na Octavie nie wroci - byla z nami raz na nartach -zupelnie niepotrzebnie ;-)
Brakuje mi: 6-tego biegu albo DSG, wyciszenia grodzi, bo wyciszenie maski niewiele daje (ale i tak dolozylem bo silnik szybciej sie nagrzewa :-) ) no i Columbus zaczyna mi chodzic po glowie razem z kamera lub czujkami cofania, bo szyby ciemne i czasem widac slabo :-/
Podsumowujac: POLECAM! Bez wachania kupilbym jeszcze raz, tylko z dzielona kanapa ;-)
Pozdrawiam,
MeFFisto
Komentarz
-
-
Koledzy mam takie pytanie. Otóż napiszcie mi czy w waszych O2Tour lub O2FL jest tzw. zaślepka/dekielek zakrywający śrubę piasty/łożyska kół z przodu? Na tyle to wiem, że są a z przodu też powinny być założone fabrycznie???Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Enriquez, no właśnie u mnie też i zastanawiało mnie to, bo na nakrętce piasty i tym kołnierzu wokół pojawia się rdzawy nalotOblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
reflecksje
No to i ja sie dopiszę...
Tour'em jeżdźę od jakiś 9tyś km i to moje luźne refleksje..
na minus
*brak szóstego biegu
* trochę mi telepie budą na jałowym bez klimy (wymieniona już była listwa wtryskowa, regulacje i znacząca poprawa, objaw teraz jest minimalny, no, ale jest). czytałem na forum że ten typ tak ma (1,6MPI). Trzeba się skoncetrować żeby wyczuć, więc pewnie z czasem się przyzwyczaję albo pojadę jeszcze raz niech aso główkuje...
na plus
*komfort jazdy i prowadzenie (jechałem max na autobanie, ile fabryka dała wg gps 189 - może trochę pod górkę było albo może silnik jeszcze się nie dotarł na max)
*przestronność wnętrza i pojemność bagażnika
*nic nie trzeszczy, nic nie puka, nic nie buja etc
*wygląd czarnego liftback'a
*cena (dałem 51,6 tyś)
z ogólnych
wymiana sprężyn bo tył lekko siedział, sprawa znana i "lubiana", no i zasadnicze pytanie czy polecam i czy jeszcze raz bym kupił - tak i zdecydowanie tak
i30 dla mnie był za bardzo koreański, do mnie takie sylwetki nie przemawiają (no ewentualnie mogę spojrzeć na nową Kia), wynalzki od ranault jakoś mnie nie przekonują, nie to żeby były czy coś ale to nie to..W trakcie katowania maszyny...
Komentarz
-
-
Witam wszystkich. Mam TOURA z 2012r. a dokładnie od lipca. Przejechałem ponad 4000 km i mogę powiedzieć tak:
PLUSY: to co wszyscy piszą: przestronność, bezawaryjność, wygoda.
MINUSY: przy 110/120 głośno w samochodzie jak cholera, czasami zatrzepie na jałowym budą ale trzeba to wyczuć i zdarza się to rzadko, brak 6-tego biegu i co najważniejsze (nie wiem jak u innych) gdzieś z układu wydechowego pod kierowcą wydobywa się takie dziwne syczenie przy dodawaniu gazu - tak jakby gdzieś spaliny wydobywały się nie tą drogą co powinny. Byłem w ASO to co mi powiedzieli... ten typ tak ma. Szczególnie słychać to np 5 bieg jazda 60/70 km i dodawanie gazu. Póki co serdecznie polecam 1.6 MPI.
małżeństwo to pierwszy krok do rozwodu!
Komentarz
-
-
Ja zrobilem dopiero 3500km .
Ale napewno to był dobry zakup bo spalanie na LPG jest na takim poziomie ,że nie myśle o kasie na paliwo.
Duzy bagażnik, fajne tworzywo na desce , nie najgorsze naglosnienie 8glosnikow, dokupiony AUX (super sprawa).
Sprężyny juz zgłoszone do wymiany.
No i jedna rzecz ktora mnie frustruje to "haczenie" jedynki i wstecznego też tak macie?
Komentarz
-
Komentarz