dandus, w ASO paręnaście złotych
Skoda Octavia 1.9 110KM 2002r.
Zwiń
X
-
Skoda Octavia 1.9 110KM 2002r.
Witam wszystkich. Piszę pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zwrócić się do Was z pewną sprawą. A mianowicie Mam skodę już 2 lata. Od chwili kupna do lipca tego roku (2012) wszystko było ok. Jeżdziłem nią na kontrakty do niemiec. ok 30 tys rocznie. I w lipcu podczas ostatniego wyjazdu podczas jazdy po przeproczeniu 3,2 tys obrotów auto straciło moc. Po prostu czysty diesel. Powrót z niemiec wyglądał tak samo 3,2 tys obr auto traci moc przystanek na parkingu zgaszenie silnika ponowny odpał i auto moc odzyskuje. Z tym sobie poradziłem. Podpięcie do VAG błąd przeładowania turbo. Błąd usunąłem. Test turbo 3 bieg 4,2 tys obrotów i błąd się nie pokazuje. Łopatki chodzą lużno przewody wszystkie ok sprawdzałem 2x. I teraz ostatnio w skodzie wzrosło spalanie. i to dużo o 2-2,5l!!!!!!. Wcześniej jeżdząc dosyć dużo skoda spalała ok 5,6 - 5,8l/100km przy prędkości 150.(jazda autostradą) i 5,5 po jeżdzie normalnymi drogami. Mama do Was koledzu pyatanie. Od czego takie spalanie może być spowodowane. Turbo przepływomierz?? Bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Łukasz.Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
-
-
Dobrze kolego logi dynamiczne mogę zrobić bez problemu. Napisz mi tylko proszę jakich kanałów. Po prosu nie orjętuje się aż tek dobrze. Przupuszczam żę chodzi Ci o logi turbo i przepływomierza. Tylko nie wiem jakie to kanały. Prosze podpowiedz. Potrafił byś zrobić taką diagnostykę po zrobieniu takich logów?? Mogę liczyć na twoją pomoc??
17695 - a to był wcześniejszy błąd który usunąłem i już nie powraca.(na razie).
Pozdrawiam.Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
Komentarz
-
-
Dobrze panowie. Zrobiłem już logi statyczne w swojej skodzie. Na razie dynamicznych zrobić nie mogę(nie mam takie drogi). Proszę was o analizę tych i potwierdzenie moich obaw. Z tego so się orjentuje to coś jest nie tam egr. Nazej podaję link do moich logów. Proszę o pomoc Pozdrawiam.
Chomikuj.pl to przyjazny serwis do przechowywania i udostępniania plików. Darmowa, nieograniczona przestrzeń i mnóstwo plików do pobrania.
Przepraszam że wrzut jest zrobiony na chomika ale tylko taka strona przyszła mi na szybko do głowy.Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
Komentarz
-
-
Log (0 - 004)
Log (1 - 023)
Log (2 - 007)
Log (3 - 013)
Log (4 - 013)
Log (5 - 023)
Log (6 - 007)
Log (7 - 000,000,000)
Log (8 - 003,003)
Log (9 - 004,004)
Log (10 - 001)
Log (11 - 011)
o o o o proszę panowie. Dziękuje za podpowiedź przemik, przypominam że są to linki do logów tylko statycznych. Dynamiczne muszę zrobić jak znajdę miejsce. Brak odpowiedni długiej drogi. Ale z tych też już chyba idzie coś zobaczyć. Nie jestm pewien ale jak wspomniałem wcześniej coś jest nie tak ż zaworem bądź czujnukiem egr. A i jeszcze jedna sprawa powrócił znowu ten sam błąd co wcześniej
17965 - Charge Pressure: Positive Deviation. P1557 - 35-00 --
Proszę o pomoc. PS. Proszę o podpowiedź czy robić logi dynamiczne czy nie. Może po usunięciu usterki gazów. Pozdrawiam Łukasz.Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
Komentarz
-
-
Termostat kiepski... albo nie dogrzałes porzadnie auta przed logowaniem.
Czy ktorykolwiek z logów 000 jest zrobiony w trybie Basic Settings ?
EGR - zaslepiony lub nie dziala sterowanie nim.
Mozesz smiało robic logi dynamiczne.Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Kolego 000 był robiony i w Basic Setting i w Means Block. Tak jak pisało tak robiłem. A propo termostatu to możliwe że był nie dobrzany. Choć 80 powinno być. Ale to jeszcze raz zrobię nie ma problemu. Zrobię na pewno dynamiczne dzisiaj albo jutro. A możesz przybliżyć coś więcej na temat egr. Bardziej poszedl zaworek steruący ciśnieniem czy też sam zawór egr. Pozdrawiam. A ten błąd silnika (przeładowanie) to wnioski dopiero bedą po logach dynamicznych??Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
Komentarz
-
-
No to chociaz zaznacz ktore 000 sa BS a które normalne.
Ja stawiam na to ze bardziej padło sterowanie EGRem niz sam EGR.
Tak wnioski z błedu po dynamicznych.
80*C to zdecydowanie za mało jak na dobrze dogrzane TDi.Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
To zrobię tak że po prostu powtórzę logowanie bloków 000 i termostatu. to będzie pewniejsze niż jak mam teraz strzelać chybiłtrafil który to jest. Nie wiem jak będziesz stał z czasem ale ja pewnie to za pół godziny wrzucę. I silnik też już odpowiednio dogrzeję ... pojeżdzę zdecydowanie dłuzej. Nie sądziłem że termostat ma aż taki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie silnika. Pozdrawiam.
[ Dodano: Pon 24 Wrz, 12 18:13 ]
Powtórzyłem logowanie bloków 000 i bloku termostatu:
Meas. Blocks:
Log (0 - 000)
Basic System:
Log (1 - 000)
Termostat:
Log (2 - 007)
Oraz udało mi się zrobić jeden log dynamicznie(011):
Log (0 - 011,011)
Starałem się zrobić więcej ale na prawdę nie miałem okazji. Nie dość że kręte drogi to jeszcze ogromny ruch a w okolicy nie ma odpowiedniej drogi. Muszę poszukać ale to minie troszkę czasu. Możę to coś pomożę. Bo widząs po logu odcina doładowanie i wprowadza silnik w stan awaryjny. Resztę zrobie ale po tym już chyba też można coś wnioskować. Przepraszam i pozdrawiam.Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
Komentarz
-
-
NO cóż praktycznie wszystko jasne.
Termostat nalezy wymienic na nowy - to ta prostsza rzecz.
Sprezarka jest całkowicie zawalona sadzą... regulacja cisnienia doładowania praktycznie wcale nie działa.
Ale zanim wyrwiesz sprezarke do czyszczenia... warto by podmienic gruszke na inną i powtorzyc logi.
PozdrawiamPrzemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Dziękuje Ci bardzo. W sumie w 50 % byłem pewien że sprężarka do czyszczenia Ty mnie tylko w tym potwierdziłeś ... a o termostacie to nawet nie śniłem. Nawet bym nie przypuszczał że może być zepsuty. A odpowiedz mi proszę na 2 pytania. Czy jak wyczyszczę sprężarke to będzie mocniejszy silnik. Bo nie wiem czy dobrze czuje ale tak jabcy osłabł. I jeszcze jedno co będzie z tym EGR. Bo tam też wychodziło ponad normę. Wymienić ten zaworek sterujący?. Czy po czyszczenu turbo się unormuje. Jeszcze raz dziękuje i podrawiam.Arnii to nie przezwisko, to styl życia.
Komentarz
-
Komentarz