Zamieszczone przez Masmo
Spalanie on/100 NOWA OCTAVIA
Zwiń
X
-
Spalanie on/100 NOWA OCTAVIA
Kupiłem nową skode octavie z silnikiem 1,9tdi pd-eu4 i zaczeły się schody, przejechałem 700 km generalnie 70 % po mieście i stwierdzam że zamiast spalania w mieście 6,5-6,8 tak podaja w serwisie pali 9 l/100 w trasie do prędkości 120 7l/100 w serwisie juz zaczeli kombinowac przejezdzam krótkie odcinki, sugeruja że stoje w duzych korkach ( warszawa ) a nawet że nie potrafie jeżdzic. Zgodnie z instrukcja obsługi do 1500 km nie należy zbytnio obciążać silnika i tak robie jezdze do 2000 obr /1 min i zmieniam bieg nie wciskam pedału gazu do oporu, i pokonuje odcinki 20-25 km i nie stoje w potęznych korkach co wy na to jaka jest przyczyna tak dużego spalania
Pozdrawiam JOKER
-
-
u mnie roznica w spalaniu na dotarciu i po to jakis 1litr
mysle ze 8l/100 (no moze troche ponizej 8 ) w miescie to bedzie dobry wynik :idea:
pewnie koledzy ci potwierdza ze bedzie mniej brala.
Inna sprawa, ze troche zmienilem styl jazdy, to i autko mniej wypija :idea:
ps. ja jezdze 70%trasa30% miastoMax moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Komentarz
-
-
Co prawda 2.0TDI ale na dotarciu w miescie to i 11l pokazywal, teraz sie unormowalo i jest 7.5l z DSG.
Jesli sadzisz, ze silniki konkurencji pala mniej, to juz wyprowadzam Cie z bledu. Foka 1.8TDCI w miescie kolo 7l, 2.0 TDCI jeszcze wiecej. Ten 1.8 w stosunku to sterego TD to w trasie 0,5l wiecej w w miescie o 1l wiecej.
700km to nawet jeden bak nie jest do konca, zatankowac i policzyc ile wychodzi na dystrybutorze, a nie wg kompa
Komentarz
-
-
JOKER, jak wyliczyles spalanie ? mi ostatnio tez zaczal duzo kotlowac - w granicach 9-10 na setke w miescie ale faktycznie jezdze w korkach - i tu ameryki nie odkryje - zrobilo sie zimno wiec auto nagrzewa sie koszmarnie dlugo. Mysle ze nadzieja na ksiazkowe 6.5 to lekka naiwnosc...pozdrawiam
Markowski
OI AXR 06 185@377
Komentarz
-
-
mój pali 7,5 litra średnio. Trasa Katowice - Gliwice ale przez Bytom nie jade autostradą bo nie lubie stać w korkach, więc mozna powiedzieć ża jeżdze głównie po mieście.BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
JEST: Volvo S80 II D5
JEST: BMW R1200GS Adventure
Komentarz
-
-
Re: Spalanie on/100 NOWA OCTAVIA
Nie ma co panikować. Dane fabryczne swoje a życie swoje.
Też brałem nową z salonu i przez pierwsze 3 kkm spalanie skakało. Teraz ustawiło się na poziomie ok 6 l ( miasto / trasa tak z 50/50 % ). No i nie panikuj jak ok 1,5 - 2,5 kkm zeźre sobie ze 300 oleju. Teraz mam 6,5 kkm i spalanie jest już unormowane a oleju nie ubywa.W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
nie oczekujcie zuzycia 6.5l/100 jak stoicie w korkach :roll: ja ostatni bak spedzilem praktycznie stojac (do 1h40min 26km :shock: ) i zuzycie mam 9.1 :?
po dotarciu zuzycie powinno sie zmniejszyc ale przy duzych korkach lub ciezkiej nodze cudow bym sie nie spodziewal 8)Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
ZASADY SPRAWDZANIA :
- tankuje tylko na tym samym dystrybutorze
- kilometry przeliczam na wlane paliwo
Jeżeli ma mi palic 9l /100 to żałuje że nie kupiłem benzyny, poczekam jak mi sie dotrze ale i tak mnie krew zalewa, a po drugie chetnie pomęcze gości z serwisu i salonu bo nie dotrzymali oferty handlowej mówiąc że auto nie przekroczy 7l /100 km a i zapis w książce obsługi jest na poziomie 6,5-6,8 dla mnie jest to podstawa do reklamacji wczesniej jezdziłem oplem vectra 2l 136 km paliła 12,5 l/100 w mieście a jak depnołem to 13,5l/100 a norme miała 12,5 moim zdaniem jest o co walczyc
Pozdrawiam JOKER
Komentarz
-
-
bezduszny
JOKER, spoko... zejdzie w dół spalanie ale po około 5-10 k km.
Nie wiem czy to Twój pierwszy dizelek ale ważna jest też technika jazdy i wyczucie samochodu....
Mi też dopiero zaczyna "właściwie palić" moja V8... jak opanowałem ją pod tym względem
Wyniki książkowe a nawet ciut lepsze osiągniesz w chłodny (nie zimny) poranek wiosenno-letni, na trasie przy prędkości 90km/h, bez klimy.... i z delikatną nogą
[ Dodano: Sro 01 Lis, 06 21:46 ]
Zamieszczone przez JOKERJeżeli ma mi palic 9l /100 to żałuje że nie kupiłem benzyny, poczekam jak mi sie dotrze ale i tak mnie krew zalewa, a po drugie chetnie pomęcze gości z serwisu i salonu bo nie dotrzymali oferty handlowej mówiąc że auto nie przekroczy 7l /100 km a i zapis w książce obsługi jest na poziomie 6,5-6,8 dla mnie jest to podstawa do reklamacji
Silnik nie jest "dotarty", nie wie nikt jaką masz technikę jazdy, czy jest płynna czy nerwowa.... jakie paliwo lejesz itp.
Komentarz
-
JOKER, tak jak piszą koledzy - na początek spokojnie, bez nerw pośmigaj autem aż się poukłada trochę w silniku - mnie prez pierwsze 5-7 kkm spalanie też spędzało sen z powiek ale już się uspokoiło.
Bardzo ważnym aspektem tego jakie komputer pokazuje spalanie (a to nas bije w oczy) jest to jak liczy to spalanie podczas postoju auta.
Zaobserwuj sobie podczas postoju chwilowe pokaze ok 07-0,9 litra ale na godzinę!
i w tym samym postoju popatrz w jak ciekawy sposób ma to wpływ na spalanie średnie litrach na 100 km.
Jeżeli dobrze pamiętam to na mojej trasie do pracy - ok 5 km
w połowie drogi podczas postoju w korku średnie spalanie na 100km wzrasta o 0,1l/100km co kilkanaście sekund
to bardzo zawyża średnią podczas jazdy gdy duży udział mają korki - nie mówiąc już o ruszaniu
inna sprawa że przed liftem komputer pokazywał mi zero podczas stania w korku
i tak samo np robi Megane dci małżonki....
co komputer to wynik itp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JOKERJeżeli ma mi palic 9l /100 to żałuje że nie kupiłem benzyny
W korkach warszawskich (gdzie moc nie ma nic do rzeczy - i tak jej sie nie wykorzystuje - tylko czas stania na swiatlach) 96konny beznzyniak (nowy) pali 11-12l /100kmnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaZamieszczone przez Jabar1975W korkach warszawskich (gdzie moc nie ma nic do rzeczy - i tak jej sie nie wykorzystuje - tylko czas stania na swiatlach) 96konny beznzyniak (nowy) pali 11-12l /100km
pod moja noga wzialby pewnie jeszcze +1 litereksaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Dokładnie Jabar1975, koledze focus 2.0 benzynka pali po miescie minimum !! 10l na 100 minimum !! z reguły to 12 jest.. Wczoraj octa (fakt ze ALH TDi 90) spaliła na trasce do radomie (około 100km w jedną strone) 5,3L/100km (do tego korki wlaczona na grzanie klima i jakas tam jazda po miescie radom) .. tak dla porównania :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez DzidaZamieszczone przez Jabar1975W korkach warszawskich (gdzie moc nie ma nic do rzeczy - i tak jej sie nie wykorzystuje - tylko czas stania na swiatlach) 96konny beznzyniak (nowy) pali 11-12l /100km
pod moja noga wzialby pewnie jeszcze +1 literek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaZamieszczone przez szkodadziwisz sie, ze duzo czy malo?
oczywiscie ze dużo.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz