Octavia RS 2.0 tfsi - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • velmo
    Classic
    • 2014
    • 20

krzygaj, czytaj tu http://static.sync.pl/attachment/Tab...i_Prowizji.pdf
  • uisats
    Classic
    • 2012
    • 23

Witam,

Aktualnie jeżdżę 4-letnią Megane 1.5dCi, którą kupiłem jako dwulatkę na pierwszy samochód. W pierwszym kwartale 2013 chcę kupić nowe autko, konfigurowane pode mnie, z salonu. Zastanawiałem się nad VW CC, ale okazuje się, że wycofali z konfiguracji benzynę 1.8 na rzecz 1.4 przy tej samej mocy 160KM. Na 2.0 w CC mnie nie stać. Za to stać mnie na 2.0 (200KM) w Octavii RS - tak trafiłem na to forum. Przejrzałem sieć pod kątem recenzji - w ogólności są dobre i bardzo dobre.
    Pytanie do użytkowników tego auta - czy warto je kupować za ponad 100tys zł? Nie szukam samochodu na wyścigi, a jedynie trochę usportowionego, ze sztywniejszym zawieszeniem (Megane jest zdecydowanie za miękka), bardziej charakterystycznym wyglądem, itp. Planowana minimalna eksploatacja to 5tys. po mieście, 17tys. w trasie rocznie. Jak wyglądają koszty użytkowania tego auta? Uprzedzając pytania, jazdy próbnej jeszcze nie miałem, czekam aż auto będzie w dostępne w Poznaniu.

Pozdrawiam,
    SK

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

uisats, co prawda nie mam RS'a ale jakbym miał 100k do wydania to nie kupiłbym Skody No może Superba ale raczej rozglądałbym się za nowym Golfem albo VI GTI albo nowym Leonem.
      O2 to już stare auto poza tym poczytaj sobie o TSI :P

Podbij sobie do salonów Skody/VW i zwróć uwagę na szczegóły wykonania aut, ja na pierwszy rzut okna nie widziałem różnicy pomiędzy Skodą a VW, dopiero jak kupiłem Skode i wsiadłem do Golfa to zobaczyłem dlaczego VW jest wyżej w hierarchii
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

uisats, jak nie potrzebujesz dużego bagaznika to zaczekaj, w 2013 wyjdzie leon FR lub cupra za podobne pieniądze, nasze octavie mają już 8 lat bo w 2004 wyszły na rynek pierwsze O2 więc nie wydawaj kasy na stare auto tylko poszukaj auta na nowej płycie którą prezentuje grupa VW lub zaczekaj na O3 która też w 2013 ma sie pokazać.
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Flame
          Elegance
          • 2010
          • 898

piramida, ale O3 RS Kombi to pewnie najwcześniej w 2014 będzie, bo tym tematem jestem żywo zainteresowany. Seat ani VW z racji gabarytów mnie nie interesuje.
          ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Flame
            piramida, ale O3 RS Kombi to pewnie najwcześniej w 2014 będzie, bo tym tematem jestem żywo zainteresowany. Seat ani VW z racji gabarytów mnie nie interesuje.
            Ale może to zainteresuję kolegę który założył wątek :wink:
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• uisats
              Classic
              • 2012
              • 23

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam świadomość, że to dojrzały model, ale szczerze przyznam, że traktowałem to jako zaletę bardziej niż wadę. Podobnie jak Flame, Octavia to minimum jeśli chodzi o wielkość samochodu, stąd podane propozycje odpadły.

Jeśli chodzi o dbałość o szczegóły to jasne, zgadzam się w 100%. Oglądałem Passata i Octavie i widać różnicę, nie trzeba się nawet specjalnie przyglądać. Szkoda, że CC nie oferują już z 1.8TSI bo to by mi najbardziej odpowiadało. Poczytam jeszcze tym 2.0TSI. Octavia RS mi się podoba. Ma coś w sobie bez zbędnego zadęcia i elegancji

SK

Komentarz

• palioza
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 417

a czemu nie rozejrzysz sie za uzywanym jakims roczniakiem, albo demo carem ze skody/VW etc? Nie wiem ile Ty jezdzisz, ale kupujac roczniaka co ma okolo 15-30kkm, ale pewnie sprzedasz i kupisz nowe auto zanim zwiekszy sie ryzyko powazniejszych awarii czegokolwiek.

W audi np jak kupowalem roczniaka z programu audi AG to dali mi 5 lat gwarancji bez doplaty, wiec 4 lata mam bezstresowej jazdy (no nie do konca :-p ale badzmy dobrej mysli) a to mniej wiecej okres kiedy pewnie Ci sie stare znudzi i bedziesz szukac czegos nowego.
                Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• uisats
                  Classic
                  • 2012
                  • 23

Rozglądam się za demo carem. Jeśli coś się trafi to na pewno rozważę. Na razie z tych co widziałem dostępny jest CC za 160tys (2.0 TDI, DSG, full wypas), ale to wykracza poza budżet. Wiem, że nowe auto jest mało opłacalne, ale jakoś tak chciałbym mieć wersję pod siebie od nowości... nie zdecydowałem jeszcze, mam trochę czasu na zastanowienie się.

SK

Komentarz

• andrzej111
                    L&K
                    • 2010
                    • 1391

uisats, Tak dla jasności Octavia = Golf, Passat = Superb
                    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Stary, a moze Superb II nowy 2.0 TFSI z dsg sedan... co prawda wersja active ale mozna miec ponizej 100k zl.... na pewno nie jedzie sie tym gorzej niz O2 RS... a moze Golf GTI???
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Coke
                        Elegance
                        • 2010
                        • 771
                        • Octavia II (1Z3)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM
                        • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Octavia RS 2.0 TSI 200 KM to fajne auto, jeździłem i spełnia oczekiwania.
                        Tyle że za niemal tą samą cenę możesz mieć Leona Cuprę 2.0 TSI 265 KM a to już prawdziwy przecinak.
                        Ew Superb 2.0 TSI DSG 200 KM Active - też kawał świetnego auta i dobre osiągi.

ew ten nieszczęsny Golf GTI :P

napewno nie pakuj się w żadne wynalazki
                        Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• uisats
                          Classic
                          • 2012
                          • 23

Dzieki za wskazowki i komentarze.
                          Bede troche wybredny

Superb - zbyt limuzynowate auto jak dla mnie, choc jeszcze sie przyjrze w jakich opcjach wystepuje.

Leon - stylistycznie nie do konca trafia w moj gust, poza tym jest za maly
                          Golf GTI - proponowali mi w VW zamiast CC - znowu, za maly

Nie szukam czegos wielkosci amerykanskiego krazownika, ale lubie miec kawalek blachy przed i za soba.

Coke, co masz na mysli przez wynalazki?

Przy okazji, co sadzicie i silniku VW 1.4 benzyna, 160KM?

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez uisats
                            Przy okazji, co sadzicie i silniku VW 1.4 benzyna, 160KM?
                            ja jestem panikarzem - balbym sie ze sie rozpadnie bo i turbina i kompresor i czasem placze i histerie na forum golfa, polecam tez poszukac na niemieckich forach...

ale z drugiej strony auto bild tym motorem zrobil w golfie 100.000 km i nic sie nie zepsulo...

wiec moze warto???

ps. u nas jeden kolega niedawno na forum kupil VW Jette z tym silnikiem - moze poszukaj na forum i go podpytaj?

ps. Passat CC czy teraz to jest juz samo CC... - jest z wygladu zajebisty :-)))) akurat byl na autogalerii niedawno fajny test (w ciagu ostatnich bodajze 30 dni) takiej maszyny jesli dobrze pamietam.
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez marlej108
                              Stary, a moze Superb II nowy 2.0 TFSI z dsg sedan... co prawda wersja active ale mozna miec ponizej 100k zl.... na pewno nie jedzie sie tym gorzej niz O2 RS... a moze Golf GTI???
                              To juz budzet pozwalajacy praktycznie na zakup Elegance
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                Zamieszczone przez marlej108
                                To juz budzet pozwalajacy praktycznie na zakup Elegance
                                ale za 100k nie bedziesz chyba mial SII 2.0 TFSI z DSG w wersji Elegance... (???).
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

marlej108, nie porównuj jazdy sII do jazdy RSem bo nie ma porównania
                                  SII jest większy ma większe opory i zupełnie inne zawieszenie niż RS

Mam drugiego RSa i jest to świadomy wybór
                                  Nie chciałem jeżdżącej kanapy jaką jest SII
                                  Poleca RSa tylko myślę że szokiem dla ciebie będzie zużycie paliwa w porównaniu do meganki dci :diabelski_usmiech
                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Za 100k nie, ale tak 106-108 juz jak najbardziej. Po 115k rok temu mozna bylo Platyne wyrwac.

Co tam spalanie x3 :twisted:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• uisats
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 23

Fajna renezja CC na autogalerii... tylko informacje o gamie silników już nieaktualne.

W czym Superb jest lepszy of Octvaii RS? Pytam o subiektywne opinie, bo wyposażenie i silniki to przejrzałem na stronie producenta. Za ok. 110k mam RSke z fajnym wyposażeniem i 2.0tsi no i atrakcyjnym wyglądem. Supeb z analogicznym wyposażeniem będzie droższy o ok. 12k.

Komentarz

• Psycho Dad
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 629

Rozglądam się za demo carem. Jeśli coś się trafi to na pewno rozważę. Na razie z tych co widziałem dostępny jest CC za 160tys (2.0 TDI, DSG, full wypas), ale to wykracza poza budżet. Wiem, że nowe auto jest mało opłacalne, ale jakoś tak chciałbym mieć wersję pod siebie od nowości... nie zdecydowałem jeszcze, mam trochę czasu na zastanowienie się.

SK
                                        Wszystko tylko nie demo car ... szczególnie że o TSI trzeba dbać.
                                        Lepiej pomęcz tych ludków link szczególnie że zaraz zmieni się roczek.
                                        Dwa pomyśl o DSG ... moim zdaniem warto , przy tej mocy często zmienia się biegi . A koszty utrzymania na pewno będą trochę większe ...

Superb ma fajny system otwierania bagażnika, i myślę że będzie lepiej trzymał cenę
                                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• uisats
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 23

Dzięki za linka, cenna rzecz!
                                          Skontaktuje się z kim trzeba

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen

Fajna renezja CC na autogalerii... tylko informacje o gamie silników już nieaktualne.

W czym Superb jest lepszy of Octvaii RS? Pytam o subiektywne opinie, bo wyposażenie i silniki to przejrzałem na stronie producenta. Za ok. 110k mam RSke z fajnym wyposażeniem i 2.0tsi no i atrakcyjnym wyglądem. Supeb z analogicznym wyposażeniem będzie droższy o ok. 12k.
                                            W niczym
                                            To dwa różne auta
                                            Albo szukasz limuzyny/pakownego kombi gdzie dużo miejsca jest tylko na tylnej kanapie albo auta o lekko sportowym zacięciu

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

no właśnie , kolega szuka kombi czy limuzyny ? bo jeżeli kombi to nawet nie spojrzał bym na RS...
                                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

leszekmw, Dlaczego?
                                                Takie samo jak zwykle kombi tylko szybsze :diabelski_usmiech

Komentarz

• uisats
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 23

Na pewno nie kombi
                                                  Superb jak dla mnie odpada pomimo podanych przez Was argumentów (dzięki!). Sportowość RSki mnie przekonuje.
                                                  Wracając do któregoś z wcześniejszych postów, pytanie czy wydawanie 100k+ na Octavie ma sens, kiedy to dojrzała konstrukcja i lada moment może być coś nowego... z drugiej strony to chyba dość dopracowany model z tego co widzę i czytam tu i ówdzie.
                                                  Sporo osób poleca DSG - jeździłem różnymi automatami, w tym Mustangiem i Camaro z dużymi silnikami i łopatkami... niby mi się podoba, ale jakoś klasyczny manual chyba jest mi bardziej bliski.

Muszę się przejechać tą RSką w koncu.

Komentarz

Pracuję...