Octavia RS 2.0 tfsi - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez andrzej111
    Ale popłynąłeś Na ulicy prędzej można pomylić cywila z o2 rs niż o2flrs, chociaż ze względu na ledy
    hahaha...sorki Andrzej ale to Ty w/g mnie bredzisz lekko..teraz ledy masz pomontowane nawet w trabantach , polonezach i O1 :szeroki_usmiech , niczym one nie wyróżniają żadnego samochodu w tej chwili , chyba że chodzi o poziom wieśtuningu. chodzi mi oczywiście o ledy montowane oddzielnie a nie w światłach głównych. a te w rs też wyglądają nie bardzo , dołożone na siłę jak w np. meganie nowej która wzięła moja znajoma. dobrze że na razie w superbie nie próbują ich gdzieś wsadzić bo dopiero była by wiocha...
    no ale jak klient wsadził do nowego tuarega z 3 lata temu..:haha:

a nawiasem mówiąc nie uważacie że policja powinna sie wsiąść za te dokładane ledy których w 3/4 aut nie widać i jak człowiek jest przyzwyczajony że wszyscy na światłach jeżdżą to można się czasami zagapić ? bo ja juz miałem z 2 razy taki przypadek..
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• tokolosz
      Rider
      • 2010
      • 519
      • Volvo

A może sobie Kolega zapoda Forda Focusa RS w kombi - nowe auto z mocniejszym silnikiem i lepszym prowadzeniem. Jedyny konkurent cenowo mocowo wielkościowy.
      Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
      Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
      Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
      08' O2 Elegance Combi BKC
      11' O2 fl Elegance Combi CDAA
      99' O1 SLX Combi AHF

Komentarz

• uisats
        Classic
        • 2012
        • 23

Dzieki wszystkim za sugestie. Po jezdzie probnej RSem pewnie mi sie troche wyklaruje. Swoja droga, wyglada na to, ze wiekszosc Forumowiczow odradza zakup tego samochodu... jestem niepocieszony.

BMW 3 w benynie to ponad 130tys. Z upustem bedzie pewnie mniej, ale nadal wyposazenie bedzie slabsze niz RSki. Porozgladam sie jeszcze.

Focus ST wydaje sie byc jakas alternatywa, ale to nie limo. Musze o nim poczytac

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

uisats, musi byc nowe auto? Za 50-60kzł możesz kupić ersa do jazdy a po 2-3 latach zmienisz na coś innego :wink:

przeznaczysz 12-15zł na mody i masz 360koni wraz z dsg i łoisz S5 czy m3

P.S. erski przed liftem są po prostu pieknę szczególnie w bieli :diabelski_usmiech
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• uisats
            Classic
            • 2012
            • 23

Nowy Chce samochód z 4-letnią gwarancją (do 120k mi styknie), docierać go samemu itd.

Jak widzę te instalacje CB radia i inne badziewia to mi się odechciewa :P

Swoją drogą jak to jest, że mody tak zwiększają moc silnika? Czemu producent nie wypuszcza takich aut? Chodzi o wytrzymałość nie niezawodność auta po modyfikacjach. Nie jest tak przypadkiem, że samo przeprogramowanie sterownika nie wystarczy? Przecież zawieszenie, skrzynia biegów, sprzęgło, układ kierowniczy - to wszystko nie jest chyba przygotowanie do przenoszenia zwiększonych obciążeń. Poza tym 360KM przy napędzie tylko na przód...?!

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez uisats
              Nowy Chce samochód z 4-letnią gwarancją (do 120k mi styknie), docierać go samemu itd.

Jak widzę te instalacje CB radia i inne badziewia to mi się odechciewa :P

Swoją drogą jak to jest, że mody tak zwiększają moc silnika? Czemu producent nie wypuszcza takich aut? Chodzi o wytrzymałość nie niezawodność auta po modyfikacjach. Nie jest tak przypadkiem, że samo przeprogramowanie sterownika nie wystarczy? Przecież zawieszenie, skrzynia biegów, sprzęgło, układ kierowniczy - to wszystko nie jest chyba przygotowanie do przenoszenia zwiększonych obciążeń. Poza tym 360KM przy napędzie tylko na przód...?!
              Nic sie nie pourywa, spokojna głowa, a dlaczego producent nie wypuszcza takich samochodów? Wypszcza z tym że podobne np golf R 270 koni czy audio S3, dodam ze 200 konny silnik z takiej skody jest lepszy na modyfikację niż z takiego golfa, z obu silników robi sie około 350koni z tym że z 200konnego silnika trzeba więcej osprzętu wymienić, silnik ponoć bardziej trwały.

Sprzęgło seryjne trzyma do tych 450Nm, zawieszenie zawsze mozna wymienić, koszt około 2500zł, skrzynia biegów przeżyje tym bardziej że dsg jest pancerne, hamulce tez można zmienic...

Dodam że do duzych mocy dsg jest nawet bardziej bezpieczne pomijając że zaprogramowane dsg daje tak jak by około 50 koni więcej w stosunku do manuala.

:szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

uisats, nie wiem jak z silnikiem w 2.0 tsi,ale raczej to dobra konstrukcja lepsza niż 1.4 np. według tego co się czyta.
                Mi tam się podoba rska po lifcie - spojlery, felgi, ledy, tapicerka w środku itp., bardziej niż przedliftowa. Możesz po gwarancji zapakować program i zrobić ją na te 230 ps nawet.
                Nie wiem co tak marudzą Ci koledzy na to autko :wink:
                mi nadal wydaje się być ciekawa wizualnie i silnikowo za tę kasę

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

Zamieszczone przez tokolosz
                  A może sobie Kolega zapoda Forda Focusa RS w kombi
                  chyba ST

RS jest tylko w 3 furtkach
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• ketivv
                    L&K
                    • 2011
                    • 1155

Zamieszczone przez piramida
                    zaprogramowane dsg daje tak jak by około 50 koni więcej w stosunku do manuala
                    :-) fakt DSG jest szybkie ale nie "cudotwórcze"
                    dużo sprawniej jak człowiek zmienia biegi, robiąc to z mniejszą stratą nieprzerwanie podawanego momentu na koła
                    moc to tylko i wyłącznie pobiera, 1kW więcej od skrzyni manualnej, które to jest przekazywane na pompę wytwarzającą ciśnienie robocze

stąd też mylne wrażenie "większej mocy"

Poza tym 360KM przy napędzie tylko na przód...?!
                    co komu potrzeba jedni chcą mieć moc inni sprawnie jeżdżące auto :-)

jakieś 2/3 czasu w naszym klimacie drogi są częściowo mokre, dróg na których swobodnie można na prostej drodze jechać szybciej jak 200 niewiele wiec sama moc jest nam mało potrzebna

Focus ST na pewno będzie miał świetne właściwości jezdne i "życiowo" wysterowany silnik
                    ale pewnie będzie droższy od dobrze znanej Octavi RS którą można dostać ze skrzynia DSG

gdybym miał wybrać pomiędzy Focusem ST a Octavia RS 2.0 tsi DSG hm.... to miałbym dylemat :-)

Komentarz

• perfex
                      L&K
                      • 2005
                      • 1117

Nowe AUDI A3 1.8T (180km) S-tronic (znaczy DSG) od 114 tys zł.- i to jest ciekawa koncepcja w koncernie VAG za pieniądze porównywalne z O2RS. To unowocześniony motorek 1.8TSI - 180km/250Nm i 7,2 s do setki.
                      Pozdrawiam
                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

Chce samochód z 4-letnią gwarancją
                        na co Ci to :?: myslisz ze jak cos padnie to za to nieplacisz :?: :lol:

Swoją drogą jak to jest, że mody tak zwiększają moc silnika? Czemu producent nie wypuszcza takich aut?
                        wiesz co to jest zakaz konkurencji wewnatrz koncernu :?:
                        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ketivv
                          L&K
                          • 2011
                          • 1155

Zamieszczone przez perfex
                          Nowe AUDI A3 1.8T (180km) S-tronic (znaczy DSG)
                          ale to nie limo
                          pewnie z tego powodu odpadnie a szkoda bo fajne auto

Komentarz

• uisats
                            Classic
                            • 2012
                            • 23

Zamieszczone przez Nexus6
                            na co Ci to myslisz ze jak cos padnie to za to nieplacisz
                            no... a nie jest tak?

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

no... a nie jest tak?
                              no jakby Ci to powiedzieć. Jak skrzypi jakaś pierdołka to jakiś uczeń będzie to regulował,aż do końca gwarancji nie koniecznie z udanym skutkiem.
                              Ale jak padnie sprzęgło to się dowiesz, że Twój styl jazdy go załatwił. Ogólnie dowiesz się co to znaczy być zbywanym. Koledze z forum jak w nowym aucie pojawiła się rdza to otrzymał odpowiedz ,że to przyczyna pyłu wulkanicznego z Islandii. Serio taka była oficjalna odpowiedz serwisu. :lol:

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

uisats, Przykładem może być mój poprzedni RS i ciągle problemy z elektryką
                                Co 2 miesiące jazda do serwisu na lawecie
                                I tak przez całą gwarancję
                                Bo jakiś pepik zakładając wiązkę w aucie przyciągnął ją po progu pozbawiając części izolacji
                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

ketivv, dsg pewnie że nie jest cudotwórcze ale porównując 360 scirocco dsg vs manual oba auta w ośce widać jaka robotę robi dsg, można to porównac właśnie do klikudziesieciu koni różnicy

Popatrz co robi dsg z mocniejszym o 10koni manualem :wink:

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

witachu, jakby się zakończyła to bym wiedział. Tymczasem jestem w trakcie awarii choć według ASO mam sprawne auto a mój nastrój pokrótce określam jako ----> Fuck you VW! :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shok
                                      no... a nie jest tak?
                                      no jakby Ci to powiedzieć. Jak skrzypi jakaś pierdołka to jakiś uczeń będzie to regulował,aż do końca gwarancji nie koniecznie z udanym skutkiem.
                                      Ale jak padnie sprzęgło to się dowiesz, że Twój styl jazdy go załatwił. Ogólnie dowiesz się co to znaczy być zbywanym. Koledze z forum jak w nowym aucie pojawiła się rdza to otrzymał odpowiedz ,że to przyczyna pyłu wulkanicznego z Islandii. Serio taka była oficjalna odpowiedz serwisu. :lol:
                                      Dlatego nasuwa sie pytanie czy jest sens kupowac nowe auto? Czy nie lepiej kupić auto 2-3 letnie o 30-40% mniejsza sumę w którym co miało sie zjebać to sie zjebało, takie auto będzie miało przebieg 50-100kkm i na pewno przez kolejne około 100kkm pojeżdzi, do 2-3 latach do żyda i nastepne auto :wink:

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

piramida, ty się zdecyduj bo jak pisałem o sprawnym 9 letnim BMW z przelotem 239 kkm to pisałeś że wiadomo co za chwilę się za autem będzie dziać (właśnie to co się miało wcześniej popsuć się dawno popsuło i naprawiło) a teraz doradzasz jednak używkę :wink:

Ja tam kolegę rozumiem, chce nowe i już.

Komentarz

• shok
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2070
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez hotrain
                                          oczywiście też się z tym zgadzam,lecz kolega powinien być świadomy tego,iż gwarancja nie gwarantuje :lol: darmowych i bezstresowych napraw

Komentarz

• Psycho Dad
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 629

Zamieszczone przez piramida
                                            ketivv, dsg pewnie że nie jest cudotwórcze ale porównując 360 scirocco dsg vs manual oba auta w ośce widać jaka robotę robi dsg, można to porównac właśnie do klikudziesieciu koni różnicy

Popatrz co robi dsg z mocniejszym o 10koni manualem :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=o0nPf...6&feature=plcp
                                            każdy manual przegrywa z DSG ... jeśli porównuje się taki sam model auta z takim samym silnikiem przynajmniej na Youtubie. Trzeba by Kubice do testów zawołać bo zwykły ludzik zawsze przegra.

[ Dodano: Czw 18 Paź, 12 14:42 ]
                                            Zamieszczone przez shok
                                            oczywiście też się z tym zgadzam,lecz kolega powinien być świadomy tego,iż gwarancja nie gwarantuje :lol: darmowych i bezstresowych napraw
                                            Ja bym powiedział że jest gorzej ... jesteś praktycznie skazany na ASO i musisz się modlić żeby czegoś nie "zreperowali" bo i tak będzie na ciebie.
                                            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

piramida, ty się zdecyduj bo jak pisałem o sprawnym 9 letnim BMW z przelotem 239 kkm to pisałeś że wiadomo co za chwilę się za autem będzie dziać (właśnie to co się miało wcześniej popsuć się dawno popsuło i naprawiło) a teraz doradzasz jednak używkę :wink:

9 letnie auto z przebiegiem 240kkm to nie 2-3 letnie z przebiegiem 50-100kkm :wink:

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

piramida, nie no jasne, ale przecież wiesz, że nawet dwa takie same auta w wieku 2-3 lat i i 9 lat mogą się różnie zachowywać.
                                                Tak samo 2-3 latek z przebiegiem 100kkm może być zjechany jak dziwka z Poznańskiej a 9 latek z przebiegiem 240 kkm może mieć "wąską szparkę" niczym dziewica. Zależy jak leży :wink:
                                                Zamieszczone przez Psycho Dad
                                                Ja bym powiedział że jest gorzej ... jesteś praktycznie skazany na ASO i musisz się modlić żeby czegoś nie "zreperowali" bo i tak będzie na ciebie.
                                                i to jest argument przeciwko nowemu autu.
                                                Dla mnie też .

Komentarz

• Flame
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 898

hotrain, cóż za kwieciste porównania :lol: :lol: :lol: :lol:

Masz rację, ale wydaje mi się że akurat w markach BMW, Audi etc. łatwiej znaleźć porządne auto w opcji piramidy.
                                                  ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Ayu
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4154

Flame, nie do końca się zgodzę ale i nie powiem, że nie ma racji, każdy przypadek jest inny. Mam akurat bliskie kontakty w Mercedes Benz Warszawa i powiem Ci, że 95% 2-3 latków jakie tam są "okazyjnie" sprzedawane nie chciałbym za 50% ich ceny...

Komentarz

Pracuję...