Kolizja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • remiq3
    Classic
    • 2010
    • 11

Kolizja

OII Tour z 2011r.
    Od paru dni jeżdżę z podłokietnikiem i polecam. Podłokietnik kupiony u kolegi superbman i również polecam.

Parę uwag:
    - musiałem kupić śrubę dystansującą WHT 001 759
    - kupiłem 4 szt. N906 986 06 i jednej mi brakło. Może zgubiłem, może więcej trzeba od razu kupić
    - śruby do przykręcenia stelaża 4 szt. x N 907 290 02 okazały się za krótkie więc dokupiłem M5x20 w markecie i nimi przykręciłem stelaż
    - kupiłem dwie podkładki (nr gdzieś w postach) i potrzebne były do przykręcenia stelaża

Montaż:
    - parę godzin z jeżdżeniem do sklepu
    - najwięcej namęczyłem się z odpięciem kabelków od gniazda zapalniczki i blokady drzwi
    - śruby łączące podłokietnik z konsolą (te pod kątem) odkręca się bez większych problemów mocno odginając plastiki z boku(tak żeby zaczepić je o fotel). Bardzo przydatne jest lusterko i długi śrubokręt torx zamiast zwykłego torxa w kształcie L, bo łatwiej się śruby odkręca/przykręca
    - nie zapomnijcie ściągnąć zaślepek przed podłączeniem długiej rury prowadzącej powietrze
    - podłokietnik zakładałem najpierw celując przodem w konsolę, potem tył
    - najpierw należy założyć tylną ramkę ( po wyjęciu z niej popiołki i szufladki) a dopiero całość dokręcić dwoma śrubami do stelaża.

Podziękowania dla heretyka i pozostałych kolegów za informacje.
  • Dareckif
    Drive
    • 2008
    • 93

Kolizja

Witam wszystkich

Miałem dziś bardzo nieprzyjemną sytuację, pan jadący z naprzeciwka mijając się ze mną za późno odbił wychodząc z łuku i przerysował mi mi cały lewy bok. Po bardzo krótkiej wymianie zdań stwierdził że to ja ściołem zakręt więc zawołałem policję. Ta po przyjeździe stwierdziła że wszystko wskazuje na to że ja jestem poszkodowanym ale na 100% pewności nie ma i nie orzeknie o winie. Wezwali technika zrobili protokół i powiedzieli że będzie się ktoś kontaktować tel. Teraz mam takie pytanie miał może ktoś z was podobną sytuację, czego mogę się spodziewadz, jak długo może to trwać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

dareckif

Komentarz

• krisoctav
      Rider
      • 2008
      • 417

Cześć nie z autopsji ale logicznie myśląc jeżeli nie przekroczyłeś środka jedni lini ciągłej lub przerywanej a on ścinając to uczynił tzn wyjechał z swojego pasa ruchu choćby lusterkiem to jego jest wina linia środkowa rozdziela pas ruchu chyba że takowej nie było ale mierząc jezdnię i dzieląc na pół masz podział jeśli skosił zakręt to jechał za szybko i nie mógł skontrować aby nie wypaść po to się ścina zakręt aby większą prędkością go pokonać walcz o swoje jeśli jesteś pewny swego i jechałeś poprawnie.

Komentarz

• WIELKIBONGO
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1594
        • Superb II (3T4)

krisoctav, rada jak najbardziej na miejscu

tylko powiedz jak Dareckif, ma udowodnić że to tamten przekroczył oś jezdni???

jeżeli nie ma świadków albo monitoringu to cienko to widzę

sprawa poszła pewnie do sekcji dochodzeń i jeżeli tamten nie pęknie na przesłuchaniu to sprawa pójdzie do Sądu który będzie orzekał o winie
        NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
        PÓŹNIEJ BYŁ BKD
        BYŁA TEŻ CEGA
        A TERAZ JEST SUPERB CBBB
        MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Hiszp4n
          Drive
          • 2011
          • 40

jak nie ma świadków to będzie wina obu kierowców to tak jak trafic sie lusterkami, jest wina obustronna :/ smutne ale prawdziwe

Komentarz

• Tomato
            Rider
            • 2010
            • 303
            • Volkswagen
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

nie zawsze przy lusterkach jest wina obustronna. ale to już inny temat. ostatnio koleś szwagra przerysował na zakręcie. nie przyznał się oczywiście - sprawa w sądzie a tam już nie było wątpliwości. także trzeba być dobrej myśli. powodzenia

Komentarz

• t271828
              Elegance
              • 2008
              • 928

Re: Kolizja

Zamieszczone przez Dareckif
              Ta po przyjeździe stwierdziła że wszystko wskazuje na to że ja jestem poszkodowanym ale na 100% pewności nie ma i nie orzeknie o winie.
              Mysle, ze sad stwierdzi to samo, no bo jak tu kogos ukarac jesli nie ma dowodow na jego wine?

Komentarz

• krisoctav
                Rider
                • 2008
                • 417

lusterka rozumie się ale jak ci przerysuje gość auto to musi być winien ktoś to już nie jest cmoknięcie tylko chamówa

Komentarz

• Eidos71
                  RS
                  • 2011
                  • 2050
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Dareckif
                  jak długo może to trwać?
                  Z tego, co pamiętam, teoretycznie przyjęte jest, że sprawa na poziomie Policji powinna zostać wyjaśniona (chodzi o czas przeprowadzenia czynności i skierowanie materiałów postępowania/wniosku o ukaranie do Sądu) w terminie 30 dni od daty ujawnienia zdarzenia (wątpię, aby udało się zachować 14-dniowy termin postępowania mandatowego, więc sprawę rozpatrywać będzie Sąd Rejonowy na podstawie materiału zebranego przez Policję). Jednak jest to termin teoretyczny, który może zostać przekroczony, a zależy od złożoności sprawy i od obciążenia innymi sprawami jednostki Policji (a konkretnie WRD/SRD), która prowadzi w Twojej sprawie czynności. Zdarza się, że sprawy o wykroczenia (chodzi o całość procesu postępowania, a więc Policja - Sąd) ciągną się nawet przez rok... Więc lepiej uzbroić się w cierpliwość...
                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• smug
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 160

Zamieszczone przez Eidos71
                    Zdarza się, że sprawy o wykroczenia (chodzi o całość procesu postępowania, a więc Policja - Sąd) ciągną się nawet przez rok... Więc lepiej uzbroić się w cierpliwość...

Nawet i dłużej. Mi się sprawa ciągneła 2 lata.
                    Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• trooper
                      Rider
                      • 2011
                      • 525
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

A jak jest z uszkodzeniami u niego? Może to będzie kluczem?
                      Moja Balbina

Komentarz

• Dareckif
                        Drive
                        • 2008
                        • 93

A wiec jeśli chodzi o uszkodzenia to gościu ma lekko porysowany zderzak, błotnik i alu, a ja mam skasowany zderzak, błotnik, drzwi przednie oraz przerysowane tylnie i połamane lusterko. Dziś miałem telefon z policji i w środę mam przesłuchanie więc zobaczymy.

Komentarz

Pracuję...