1.9 tdi 66kW i dziwne cykanie na zimnym silniku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adminek
    Classic
    • 2011
    • 7

czarna O2FL rej. PCT20xxxx ustrzelona wczoraj ok 16:00-16:05 jak odjeżdżała spod Starego ZOO w Poznaniu :szeroki_usmiech podejrzewam że to widmo, bo nie kojarzę z forum ani ze spotów :P
    no ale pozdrowić nie zaszkodzi, co niniejszym czynię
    auto wyposażone w podkładki klubowe pod tablice, na klapie bagażnika mała ledwo widoczna wlepka OCP.... w środku kierownik i jeśli dobrze widziałem dziecko w foteliku na tyle :idea: nie zdażyłem pomachać, bo mi uciekłeś :lol:
    a teraz przyznawać się.... coś Ty za jeden :!: :wink:
  • kempa007
    Classic
    • 2010
    • 22

Witam,

Koledzy w zeszlym roku w ziemie zaobserwowalem dziwne cykanie silnika tylko i wylacznie zaraz po rozruchu. Jak sie rozgrzeje silnik cykanie ustaje. Olalem sprawe gdy w lecie nie bylo problemow, ale teraz znowu temperatury spadaja i znowu pojawilo sie dziwne cykanie, slyszane tylko z zewnatrz. Dobiega ono gdzies z tylu silnika z okolic przepustnicy (tak mi sie wydaje). Tutaj mozna zerknac na filmik z tym cykaniem. Czy ktos orientuje sie co to moze byc? https://www.youtube.com/watch?v=hN8a...E&feature=plcp Ogolnie gdzies w okolicach tego srebrnego kapelusza dosc sporo oleju sie znalazlo, a gdy na pracujacym silniku otworze wlew oleju, korek tanczy od przedmuchow. O co moze chodzic? Silnik to 1.9 Tdi 66 kW ALH (czy ten silnik jest na pompowtryskach)?
    --
    Formuła 1 - Dziel Pasję
    http://www.formula1.pl

Komentarz

• cysterniarz
      RS
      • 2008
      • 1887
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kempa007, jak dla mnie to hałasująca rolka rozrządu. Oczywiście to wróżenie z fusów trochę ale podobny dźwięk tez w ALH miałem i po wymianie ustało. ALH nie jest na pompowtryskach a na pompie rotacyjnej.

Komentarz

• kempa007
        Classic
        • 2010
        • 22

Rozrzad wymienialem w lutym ubieglego roku w ASO. Czy jest to podstawa do reklamacji? No i najwazniejsze czy moze to swiadczyc o mozliwosci jakiejs wiekszej awarii? Samo cykanie samo w sobie mi nie przeszkadza, ale chcialbym miec pewnosc, ze to nic groznego i nie doprowadzi do jakiejsc wiekszej awarii.
        --
        Formuła 1 - Dziel Pasję

Komentarz

• cysterniarz
          RS
          • 2008
          • 1887
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kempa007, ja jak kupowałem swoją ALH to poprzedni właściciel robił rozrząd 3 miesiące wcześniej a rolka była walnięta fabrycznie. W moim przypadku gwarancję aso uznało, miałem wszystkie papiery i FV i później była już cisza i nie szurało. A objaw ten ustępował też jak silnik się rozgrzał.
          Zamieszczone przez kempa007
          No i najwazniejsze czy moze to swiadczyc o mozliwosci jakiejs wiekszej awarii?
          no jak rolka się zatrze to leci pasek i wtedy są już grube wydatki.

Ale to trzeba jeszcze wysłuchać na żywca bo filmik może przekłamywać.
          Może udaj się na spota w swoim regionie i chłopaki posłuchają co boli Twoją o1.

Komentarz

• ploter
            Drive
            • 2010
            • 50

W instrukcji Octavii pisze ze samo cykanie na początku to to że musi sobie ciśnienie zrobić hydrauliczne kasowniki luzu zaworowego czy jak to się tam nazywało...

Komentarz

• kempa007
              Classic
              • 2010
              • 22

teraz sobie przypominam, ze przy okazji wizyty w ASO cos tam probowali mnie namawiac na wymiane rolki alternatora, czy cos w ten desen. Moze to cos z tym zwiazane. W poniedzialek podjade do mechanika, zobaczymy co on wyslucha, dzisiaj tak na szybko zaczal mi cos sciemniac o "szklankach", ale tez tylko z filmu sie wsluchiwal, bo autko bylo rozgrzane.
              --
              Formuła 1 - Dziel Pasję

Komentarz

• trooper
                Rider
                • 2011
                • 525
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

U mnie cykanie było inne, ale z podobnych okolic, zbadaj:
                W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Napinacz paska wielorowkowego, i przy nim często siada rolka od alternatora, może rzeczywiście warto się nad nią zastanowić.
                Moja Balbina

Komentarz

Pracuję...