Octavia 1,4 +GAZ , spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hiltonik
    Classic
    • 2007
    • 6

Cos bardzo szybko pojawia sie nowy model, generalnie ten nie cieszy sie juz takim powodzeniem jak kazdy poprzedni.
  • vulture30
    Drive
    • 2006
    • 60
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Moja dziewczyna kupiła sobie Octavie 1,4 z fabrycznie założonym gazem z 2004 roku. Prawde mówiąc, zanim tego auta nie zobaczyłem to nie wiezryłem ze cos takeigo istnieje.
    Sądziłęm ze 75 konny silnik w tak duzym aucie to porażka, a do tego jeszcze gaz.

Niedawno miaęłm okazje sprawdzic co to auto potrafi. Auto z załadownym bagażnikem i trzy osoby w środku. Wczesniej przyejchaem do niej podbnie załdowaną Almerą 87konną i było czuć obciązenie to myślałem ze tą Octavią z miesjca nie ruszymy.
    Musze przyznac ze zaskoczyła mnie ta Skoda. Jako ze drogi były waskie i pełne Tirów na wypzredzanie były tylko małę luki i trzeba było sie szybko zbierac. Musze przyznac ze ten mały silniczek radził sobie rewelacyjnie. Oczysice, tzreba było czasami go troche pzreciągnać,ale to normalka.

Jedno co mnie trochę zdziwiło to spalanie.
    Wyszło mi 10l/100km. W sumie jazda nie była spokojna, ale to jednak sporo jak na taki silnik. Tutaj troszcze mój zachyt co do tego auta zmalał bo juz było widac skąd ta moc.
    Gdy wracałem to auto było jeszcze bardzoej załdowane + jedna osoba. Wyszło 11,5 litra.

Chciałbym sie spytac użytkwoników i to auto spalać powinno? Mzoe ten gaz tzreba troche przykręcić żeby tak nie żarła? Wiem ,cos za coś, ale autko toauto ma byc tanie w eksploatacji a nie wyścigowe.
    Tych samochodów w ogóle za wiele chyba nie wyprodukowali bo cieżko cokolwiek o nim znaleźć.
    jak ktos mzoe podrzucić jakies linki z info o tym aucie to byłbym wdzieczny. a mzoe na forum juz ten temat był poruszany tylko ja nie potrafiłem go znaleźć.

pozdr

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

mnie to spalanie nie dziwi, tym bardziej ze to LPG, jak cisniesz, to cudow nie ma :roll:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• vulture30
        Drive
        • 2006
        • 60
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Tak, ale w tych autach chyba montowali sekwencje więc powinno palic tyle gazu ile benzyny. A jak 1,4 pali 11litrów to juz jest conajmniej dziwne.
        choc z drugiej strony to samo to auto cięzke jest jak na 1,4. No niewiem, dlatego pytam czy to normalne czy tzreba regulowac.

a i jeszcze jedno. non stop pali sie Check engine. W serwisie mówil ize to normalna w tych silnikach z gazem. tzreba tankowac dobry gaz to zgaśnie. tylko ze tankowany jest cały czas gaz na jenej stacji a kontrolka gaśnie tylko czasami. :|

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez vulture30
          z drugiej strony to samo to auto cięzke jest jak na 1,4
          otoz to, taka pozorna oszczednosc, chociaz pewnie mozna niezle wyniki na tym 1,4 uzyskac, ale to trzeba sie bardzo starac :roll:

co do regulacji gazu to juz inna sprawa, IMHO nic nie powinno sie swiecic...
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

A czy na pewno jest tak że jak gaz sekwencja to ma palić tyle ile benzyny?
            Nie wiem - ale zawsze mówi się że pali więcej gazu niż benzyny...

druga sprawa - słuchaj - dynamicznie, z obciążeniem, za mały silnik do dużej budy... 10 l to chyba nie za wiele IMO...

spróbuj się kiedyś przejechać nim normalnie czyli bez przeciągania obrotów samemu i porównaj spalanie - to da jakiś obraz.

inna sprawa że na pierwszy rzut oka 1.4 bezyna w Octavii to już hardcore - ale sam bym się chętnie przejechał.

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Miałem okazje przejechać się 1,4 a sam w tedy miałem 1,6 AEE no i powiem że jest różnica 1,6 z tą samą mocą lepiej sie zbierało a paliło 6,7 litra na trasie i ok. 9,5 do 10 litrów miasto w przyspieszeniu jest to 1,4 75KM = 15,3s , 1,6 75KM =13,6s
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Paweł T
                Elegance
                • 2006
                • 784

gaz ma mniejszą kaloryczność więc spalanie jest zawsze większe, na sekwencji nie ma natomiast spadku mocy. Nic nie powinno sie palić, jeśli tak to instalacja do regulacji lub coś z elektroniką w sekwencji. Tam zakładało się takie emulatory komputera samochodu, który oszukuje silnik, jak widać nie zawsze się to udaje.
                jeśli to miała być oszczędna jazda to dlaczego nie TDI
                TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• vulture30
                  Drive
                  • 2006
                  • 60
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Paweł T
                  jeśli to miała być oszczędna jazda to dlaczego nie TDI
                  Kupno tego auto to była okazja. bardzo dobra propozycja no i poszło.
                  1,4 +gaz - na pierwszy rzut oka, bez wnikania w szegóły, brzmi oszczędnie.
                  jak widac nie do końca

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

wiesz, jesli rzeczywiscie jedzie jak "rakieta", to na takie spalanko bym nie narzekal
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

brzmi oszczędnie.
                      jak widac nie do końca
                      mysle że jak bedziesz jechał ok 120- 130 km/ h w trasie to więcej jak 7 litrów nie powinna spalić w miescie ok. 10 litrów jeśli chodzi o bezyne a gaz pewnie około z 1 do nawet 2 więcej.
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

vulture30, podjedźcie z dziewczyną na spota śląskiego tym razem w krakowie na ulicy pachońskiego podlączymy laptopa i sprawdzimy co sie dzieje
                        tu masz linka
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=98616#98616 i pogadasz z kolegą co ma ten silnik

Komentarz

• nosferatus
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 601

ja mam 1,6 z gazem i przy ostrym targaniu spalił 10 na 100 - 4 potężne osoby+ pełen bagażnik - 190 na trasie - myslę że to spalanie o jakim mówisz to norma - 1,4 słapszy silnik= większe spalanie
                          Silnik BFQ + sekwencja KME
                          CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                          Hertz HSK 165
                          Hertz DBX 250
                          KICX Kap 45
                          KICKER ZX 200.2
                          Kable - Dietz, Caliber
                          Kondzio 1F
                          wygłuszenie drzwi

Komentarz

• hsurim
                            Elegance
                            • 2006
                            • 788
                            • Kia
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

1,4 do takiej masy i "zacięcia" do agresywnej jazdy, to raczej "lekkie' nieporozumienie.
                            Jeżeli ma służyć tylko do spokojnego przemieszczania się, to może być. :wink:
                            Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• paf
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3140

hsurim, wszyscy wiemy że only TDI
                              aaaale różnie w życiu bywa

a jak widać wyżej vulture30 jest pod wrażeniem a tylko spalanie mu się nie podoba
                              a z tym tdi to wiecie - dadzą konie po niutonie, tam się bączka puści i frajda jest

Komentarz

Spalanie jak spalanie.... jest duże.

Ale kontrolka silnika się nie powinna palić. Lepiej jedz to sprawdzić.

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

Jezeli serwis mowi, ze check ma sie palic, to najwyzszy czas dac zarobic komus innemu. To moze byc rowniez znak, ze moze instalka nie jest do konca dobrze wyregulowana, co moze w jakims stopniu wplywac na spalanie, chociaz jezeli byles zaladowany i jechales dynamicznie, to takie spalanie mnie nie dziwi.
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Może to być też wina sondy lambda.... daje błedne info gdyż ma za małą temperaturę a co za tym idzie ECU zwiększa dawkę paliwa.

No i mamy duże spalanie.... Co by nie mówić, lepsze dla silnika duże niż nadmiernie małe.

Komentarz

• vulture30
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 60
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez bezduszny
                                      Ale kontrolka silnika się nie powinna palić. Lepiej jedz to sprawdzić.
                                      no własnie, tez tak myśle. a "fachowcy" w serwisie twierdza ze te silniki z gazem tak mają :|

Teraz autko bedzie zamulać moja dziewczyna i jej familia to zobaczymy jakie bedzie spalanie. moze rzeczywiście to norma.

Komentarz

własnie, tez tak myśle. a "fachowcy" w serwisie twierdza ze te silniki z gazem tak mają
                                        Te silniki tak nie mają. Widziałem nie jedną Fabie 1.4 75KM z LPG (najczęściej PH, czyli extremalnie exploatowane) i nie było tego.

Komentarz

• hsurim
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 788
                                          • Kia
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Tak duże spalanie chyba nie dziwi przy tak agresywnym prowadzeniu autka.
                                          Zastanawiam się raczej nad trwałością tego motorka :?
                                          Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez nosferatus
                                            10 na 100 - 4 potężne osoby+ pełen bagażnik - 190 na trasie
                                            chyba się nieco rozmarzyłeś. Jeżdżę drugą z 1,6+gaz i na pewno 10 na trasie jest możliwe ale poniżej 140. Przy prędkości bliskiej maks 16l/100km to będzie norma.

[ Dodano: Wto 07 Lis, 06 12:24 ]
                                            Zamieszczone przez tomek
                                            instalka nie jest do konca dobrze wyregulowana
                                            zdecydowanie tak - też miałem zapaloną kontrolkę na początku eksploatacji O2 - przyczyna nieco niska dawka na jednym cylindrze. Po 15 minutach regulacji było OK. Po 16,5kkm znowu się zapaliła, czekam jeszcze parę dni, jeśli nie zgaśnie to serwis. Nic się nie ma świecić. Jak coś się świeci to znaczy, że silnik nie pracuje tak jak powinien. Jak masz gwarancję na to autko, to niech szef serwisu Ci potwierdzi na piśmie, że świecenie się kontrolki Ckeck Engine jest sytuacją normalną. Ja na jego miejscu bym się nie odważył. Co innego mówić, a co innego napisać. Zwłaszcza jak Ci się coś stanie to Skoda się wypnie - gaz, a serwis będzie twierdził, że nie zgłaszałeś usterki.

Komentarz

• nico21
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 2640
                                              • Volkswagen

Ja mam 2.0 + LPG ( sekwencje) i tez pali srednio 10l /100km. A co do check`a to tez mi sei pali - walcze z nim juz chyba dobry rok - za uboga/bogata mieszanka. Zapewnie u ciebie bedzie taki sam bład jak podepniesz vaga.

vulture30, jaka jest założona instalacja??
                                              DACAR.team

Komentarz

• vulture30
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 60
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

nico21, tak jak pisałem tu gaz był zakłądany fabrycznie. auto jest z 2004 roku, więc niesądze zeby to było cos innego niz sekwencja.

Gwarancji juz nie ma, wiec mozna znów tylko pojechac do serwisu. skasują błąd i powiedzą ze jest git.

czeka mteraz az wyjeżdza cały bak w normlanych warunkach i wtedy zobaczymy. bo Tobie pali 10-11 litrów. no to 1.4 tyle palić nie moze.

No chyba ze tam siedziw 2.0 tylko znaczki ktos nie takie przykleił :wink:

Komentarz

nico21, tak jak pisałem tu gaz był zakłądany fabrycznie
                                                  Fabrycznie w czasie produkcji samochodu czy w Salonie gdzie go odbierałeś ?

Inna sprawa, że najlepszym silnikiem do LPG jest własnie jednostka 2.0 8v....

Komentarz

Pracuję...