Cos bardzo szybko pojawia sie nowy model, generalnie ten nie cieszy sie juz takim powodzeniem jak kazdy poprzedni.
Octavia 1,4 +GAZ , spalanie
Zwiń
X
-
Octavia 1,4 +GAZ , spalanie
Moja dziewczyna kupiła sobie Octavie 1,4 z fabrycznie założonym gazem z 2004 roku. Prawde mówiąc, zanim tego auta nie zobaczyłem to nie wiezryłem ze cos takeigo istnieje.
Sądziłęm ze 75 konny silnik w tak duzym aucie to porażka, a do tego jeszcze gaz.
Niedawno miaęłm okazje sprawdzic co to auto potrafi. Auto z załadownym bagażnikem i trzy osoby w środku. Wczesniej przyejchaem do niej podbnie załdowaną Almerą 87konną i było czuć obciązenie to myślałem ze tą Octavią z miesjca nie ruszymy.
Musze przyznac ze zaskoczyła mnie ta Skoda. Jako ze drogi były waskie i pełne Tirów na wypzredzanie były tylko małę luki i trzeba było sie szybko zbierac. Musze przyznac ze ten mały silniczek radził sobie rewelacyjnie. Oczysice, tzreba było czasami go troche pzreciągnać,ale to normalka.
Jedno co mnie trochę zdziwiło to spalanie.
Wyszło mi 10l/100km. W sumie jazda nie była spokojna, ale to jednak sporo jak na taki silnik. Tutaj troszcze mój zachyt co do tego auta zmalał bo juz było widac skąd ta moc.
Gdy wracałem to auto było jeszcze bardzoej załdowane + jedna osoba. Wyszło 11,5 litra.
Chciałbym sie spytac użytkwoników i to auto spalać powinno? Mzoe ten gaz tzreba troche przykręcić żeby tak nie żarła? Wiem ,cos za coś, ale autko toauto ma byc tanie w eksploatacji a nie wyścigowe.
Tych samochodów w ogóle za wiele chyba nie wyprodukowali bo cieżko cokolwiek o nim znaleźć.
jak ktos mzoe podrzucić jakies linki z info o tym aucie to byłbym wdzieczny. a mzoe na forum juz ten temat był poruszany tylko ja nie potrafiłem go znaleźć.
pozdr
-
-
Tak, ale w tych autach chyba montowali sekwencje więc powinno palic tyle gazu ile benzyny. A jak 1,4 pali 11litrów to juz jest conajmniej dziwne.
choc z drugiej strony to samo to auto cięzke jest jak na 1,4. No niewiem, dlatego pytam czy to normalne czy tzreba regulowac.
a i jeszcze jedno. non stop pali sie Check engine. W serwisie mówil ize to normalna w tych silnikach z gazem. tzreba tankowac dobry gaz to zgaśnie. tylko ze tankowany jest cały czas gaz na jenej stacji a kontrolka gaśnie tylko czasami. :|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vulture30z drugiej strony to samo to auto cięzke jest jak na 1,4
co do regulacji gazu to juz inna sprawa, IMHO nic nie powinno sie swiecic...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
A czy na pewno jest tak że jak gaz sekwencja to ma palić tyle ile benzyny?
Nie wiem - ale zawsze mówi się że pali więcej gazu niż benzyny...
druga sprawa - słuchaj - dynamicznie, z obciążeniem, za mały silnik do dużej budy... 10 l to chyba nie za wiele IMO...
spróbuj się kiedyś przejechać nim normalnie czyli bez przeciągania obrotów samemu i porównaj spalanie - to da jakiś obraz.
inna sprawa że na pierwszy rzut oka 1.4 bezyna w Octavii to już hardcore - ale sam bym się chętnie przejechał.
Komentarz
-
-
Miałem okazje przejechać się 1,4 a sam w tedy miałem 1,6 AEE no i powiem że jest różnica 1,6 z tą samą mocą lepiej sie zbierało a paliło 6,7 litra na trasie i ok. 9,5 do 10 litrów miasto w przyspieszeniu jest to 1,4 75KM = 15,3s , 1,6 75KM =13,6s[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
gaz ma mniejszą kaloryczność więc spalanie jest zawsze większe, na sekwencji nie ma natomiast spadku mocy. Nic nie powinno sie palić, jeśli tak to instalacja do regulacji lub coś z elektroniką w sekwencji. Tam zakładało się takie emulatory komputera samochodu, który oszukuje silnik, jak widać nie zawsze się to udaje.
jeśli to miała być oszczędna jazda to dlaczego nie TDITDI ASV 140KM 300Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vulture30brzmi oszczędnie.
jak widac nie do końca[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
vulture30, podjedźcie z dziewczyną na spota śląskiego tym razem w krakowie na ulicy pachońskiego podlączymy laptopa i sprawdzimy co sie dzieje
tu masz linka
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=98616#98616 i pogadasz z kolegą co ma ten silnik
Komentarz
-
-
ja mam 1,6 z gazem i przy ostrym targaniu spalił 10 na 100 - 4 potężne osoby+ pełen bagażnik - 190 na trasie - myslę że to spalanie o jakim mówisz to norma - 1,4 słapszy silnik= większe spalanieSilnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
bezduszny
Spalanie jak spalanie.... jest duże.
Ale kontrolka silnika się nie powinna palić. Lepiej jedz to sprawdzić.
Komentarz
-
Jezeli serwis mowi, ze check ma sie palic, to najwyzszy czas dac zarobic komus innemu. To moze byc rowniez znak, ze moze instalka nie jest do konca dobrze wyregulowana, co moze w jakims stopniu wplywac na spalanie, chociaz jezeli byles zaladowany i jechales dynamicznie, to takie spalanie mnie nie dziwi.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
bezduszny
Może to być też wina sondy lambda.... daje błedne info gdyż ma za małą temperaturę a co za tym idzie ECU zwiększa dawkę paliwa.
No i mamy duże spalanie.... Co by nie mówić, lepsze dla silnika duże niż nadmiernie małe.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyAle kontrolka silnika się nie powinna palić. Lepiej jedz to sprawdzić.
Teraz autko bedzie zamulać moja dziewczyna i jej familia to zobaczymy jakie bedzie spalanie. moze rzeczywiście to norma.
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez vulture30własnie, tez tak myśle. a "fachowcy" w serwisie twierdza ze te silniki z gazem tak mają
Komentarz
-
Zamieszczone przez nosferatus10 na 100 - 4 potężne osoby+ pełen bagażnik - 190 na trasie
[ Dodano: Wto 07 Lis, 06 12:24 ]
Zamieszczone przez tomekinstalka nie jest do konca dobrze wyregulowana
Komentarz
-
-
nico21, tak jak pisałem tu gaz był zakłądany fabrycznie. auto jest z 2004 roku, więc niesądze zeby to było cos innego niz sekwencja.
Gwarancji juz nie ma, wiec mozna znów tylko pojechac do serwisu. skasują błąd i powiedzą ze jest git.
czeka mteraz az wyjeżdza cały bak w normlanych warunkach i wtedy zobaczymy. bo Tobie pali 10-11 litrów. no to 1.4 tyle palić nie moze.
No chyba ze tam siedziw 2.0 tylko znaczki ktos nie takie przykleił :wink:
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez vulture30nico21, tak jak pisałem tu gaz był zakłądany fabrycznie
Inna sprawa, że najlepszym silnikiem do LPG jest własnie jednostka 2.0 8v....
Komentarz
Komentarz