Octavia 1,4 +GAZ , spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rezon
    RS
    • 2006
    • 1894
    • Volvo
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez vulture30
    to 1.4 tyle palić nie moze
    może, nasze szkodniki to jednak dość ciężkie autka i 75 kucyków to praktycznie graniczna ich liczba. Jeśli spróbujesz jeździć trochę dynamiczniej to zużycie będziesz miał wyższe niż przy podobnych przyspieszeniach w 2,0 czy 1,6 - osiągasz je na znacznie wyższej prędkości obrotowej silnika przy zmianie biegów. Na trasie zejdziesz niżej.

Komentarz

• vulture30
      Drive
      • 2006
      • 60
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez bezduszny
      Zamieszczone przez vulture30
      nico21, tak jak pisałem tu gaz był zakłądany fabrycznie
      Fabrycznie w czasie produkcji samochodu czy w Salonie gdzie go odbierałeś ?
      nietety to auto jest z drugiej reki i nie jest moje więc dowiedzenie sie tego jest prawie niemozliwe.

Komentarz

Coś mi się nie wydaje aby skoda zakładała LPG fabrycznie.

Jak już to w salonie czy w ASO... a tam różni "specjaliści" bywają.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Gaz montuja salony przy sprzedazy aut w samych salonach i mozna wtedy wyjechac autem ktore od pierwszych kilometrow jezdzi na LPG
          Spritmonitor.de

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

Tylko ciekawe jak wtedy jest rozpatrywana gwarancja na silnik :?:
            DACAR.team

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez nico21
              tam gdzie zakladali masz gwarancje
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• nico21
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 2640
                • Volkswagen

Zamieszczone przez szkoda
                nico21 napisał/a:

tam gdzie zakladali masz gwarancje

dadza ci gwarancje na instalacje LPG a na silnik :?: Wiem ze jak ja zakłądałem instalacje doi mnie to przy zakaładaniu jej w silniku bedącym jeszcze na gwarancji to sie ją traciło.
                Ale mozliwe ze traz cos sie zmieniło - choc watpie, bo skoda juz poinformowałe ze jak zalejesz dilnik biopaliwem to masz po gwarancji.
                DACAR.team

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

nico21, To tak jak z chipem by ASO. Robi ASO i ASO daje gwarancje na auto, a nie SAP jak sadze do momentu jak sie cos nie wysra na amen. Chyba, ze automatycznie ubezpieczaja sie w Alianz za 200zl/rok i po sprawie. Widzialem gdzies wlasnie takie ubezpieczenie na silnik dla aut po chip tuningu - ciekawe jak to dziala w praktyce.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                    RS
                    • 2006
                    • 1894
                    • Volvo
                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez nico21
                    jak wtedy jest rozpatrywana gwarancja na silnik
                    koledzy zgodnie z Kodeksem Cywilnym i warunkami gwarancji z uwagi na motaż instalacji gazowej - a zatem ingerencję w fabryczny układ zasilania coś takiego jak gwarancja przestaje Skodę obowiązywać. Zobowiązania z tytułu gwarancji obowiązują tego, kto wystawił dokument gwarancji czyli w danym przypadku producenta. Na szczęście dla nas użytkowników mamy jeszcze coś takiego jak rękojmia i za tę odpowiada sprzedawca. Również mam LPG montowane przed wyjazdem z salonu i po to dołożyłem 800zł różnicy w cenie instalacji, aby nie tracić właśnie tej drugiej możliwości. Gdyby ktoś się chciał sądzić ze SKodą, bo po montażu LPG zepsuł mu się silnik na gwarancji to praktycznie nie ma szans, a z tytułu rękojmi ze sprzedawcą to ma i to bardzo duże. Dlatego też przynajmniej mnie ASO uprzedzało, że naprawy gwarancyjne silnika to raczej tylko u nich, bo gdzie indziej mogą nie uznać gwarancji. Identyczna sytuacja jest ze wszelkim nie oryginalnym tuningiem (chipy, spojlery, ...). Ubezpieczenie o którym pisze Maicroft to albo wykupienie tzw. gwarancji ubezpieczyciela (opcje przedłuzenia gwarancji w Fordzie lub w HP), albo też zwykłe OC dla firmy. Jak ich zaskarżysz do sądu i przegrają to ich nie boli. Tyle tylko, że musisz wygrać sprawę.

Komentarz

Zamieszczone przez rezon
                      Na szczęście dla nas użytkowników mamy jeszcze coś takiego jak rękojmia i za tę odpowiada sprzedawca
                      Bardzo często przy zakupie czegoś zrzeka się kupujący z rękojmi.... przykład bramża komputerowa:

Komentarz

• maranko
                        Drive
                        • 2004
                        • 47

Niestety ten typ tak ma. Moja 1.4 benzyna: miasto 10 litrow /niustajace korki/ , trasa z kapeluszem na glowie 5.8 - 6 litrow, bez kapelusza 8 - 8.5l. Niestety silnik ma mala moc i trzeba go krecic stad to spalanie.

pozdr. :
                        byla: Octavia
                        jest: Inny

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

Zamieszczone przez maranko
                          Moja 1.4 benzyna: miasto 10 litrow /niustajace korki/ , trasa z kapeluszem na glowie 5.8 - 6 litrow
                          Zawsze uwazałem że 1,6 to lepszy silnikz tą samą mocą , 1,6 AEE 75 KM ta sama moc a pali po mieście 9,5 - 10 litra na trasie 6,7 - 7 litra przy prędkości 130 -140 km/h
                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...