[O2] Tour 1.6 - Jak wam wchodzi wsteczny?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dooominik
    Classic
    • 2013
    • 30

Deo, 63mm 6sztuk 90stopni po 3 sztuki 45 i 60 stopni.
  • Kenu
    Ambiente
    • 2012
    • 222
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam problem w wrzuceniem wstecznego na postoju przy zgaszonym silniku. Pomaga wrzucenie jedynki lub dwójki i dopiero potem wsteczny.
    Przy pracującym silniku też nie zawsze uda się mi wrzucić za pierwszym razem. Czasami wchodzi po kilku próbach.

Czy to normalne? Czy zgłaszać problem w ASO. Jak jest u was?

Inna sprawa, że w ogóle skrzyni biegów w Tourze nie określiłbym jako pracująca aksamitnie...

Komentarz

• dziadekk
      Rider
      • 2011
      • 355
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam tak samo i przyzwyczaiłem się, że czasem trzeba popuścić sprzęgła aby wbić R

Komentarz

• pedros
        RS
        • 2009
        • 1958
        • Volkswagen
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Re: Tour 1.6 - Jak wam wchodzi wsteczny?

Zamieszczone przez Kenu
        Mam problem w wrzuceniem wstecznego na postoju przy zgaszonym silniku. Pomaga wrzucenie jedynki lub dwójki i dopiero potem wsteczny.
        Przy pracującym silniku też nie zawsze uda się mi wrzucić za pierwszym razem. Czasami wchodzi po kilku próbach.

Inna sprawa, że w ogóle skrzyni biegów w Tourze nie określiłbym jako pracująca aksamitnie...

U mnie tez czasami przychacza - moze nie wsteczny. Aso na gwarancji olalo temat twierdzac ze to normalne i takie juz uroki.

Sprawdz poziom oleju w skrzyni - notorycznie nie SKODA nie dolewa.
        Regulacja ciegien tez moze pomoc ale to tzeba byc twardym w ASO :diabelski_usmiech

Komentarz

• michal10381
          Drive
          • 2011
          • 69
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

no tak to już jest czasami z R

biorąc pod uwage fakt iż po regulacji wstecznego może ( nie musi ale...) nastapić pogorszenie przełączania innych biegów wybrałem mniejsze zło i zostawiam jak jest

taki urok tego pieknego i praktycznego auta :wink:

Komentarz

• kris17009
            Ambiente
            • 2012
            • 235

ja u siebie zauważyłem że można powiedzieć zawsze jak chcę wrzucić jakikolwiek bieg po wciśnięciu sprzęgła to wchodzi on z takim dodatkowym niedużym oporem jakby trzeba było coś popchnąć dodatkowo. jak już wrzucę bieg i nie puszczę sprzęgła to kolejne inne czy nawet ponownie ten sam wskakuje zdecydowanie lżej - bez tego oporu. Zauważam to głownie na postoju przy wrzucaniu kolejnych biegów podczas jazdy jest OK. Czasami wsteczny też mi nie wskoczy za pierwszym razem ale jest to na tyle rzadkie że tego nie zauważam. Natomiast co do ASO to strata czasu bo z takim czymś nic nie wskóramy. musiał by całkowicie nie wchodzić - ten typ tak ma najelpsza odpowiedź zdaniem ASO

Moja furka:
            -------------------------
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• seba.79
              Drive
              • 2012
              • 75

Też tak myślę, że TTTM, zwykle pomaga ponowne (lub kolejne) wysprzęglenie i bieg wchodzi. Regulacja na siłę może wpłynąć na przełączanie innych biegów także uważam, że czepiać się nie trzeba.

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Kenu, skrzynie w 1.6 mają swoje uroki typu właśnie haczenie i przywadzanie . Najlepiej jest wtedy nie siłować się, tylko puścić sprzęgło, wcisnąć ponownie i powinno grać. ASO tutaj pewnie i tak skwituje, że tak musi być i w tym wypadku chyba będzie to po części prawda
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• baca10
                  RS
                  • 2009
                  • 6225

Re: Tour 1.6 - Jak wam wchodzi wsteczny?

Zamieszczone przez Kenu

musisz się przyzwyczaić, a jedynka u mnie czasami też stawia opór :szeroki_usmiech

Komentarz

• Kenu
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 222
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za inforejszyn. Chyba odpuszczę temat, bo magicy z ASO pewnie tak poprawią, że będzie gorzej

Komentarz

• baca10
                      RS
                      • 2009
                      • 6225

Zamieszczone przez Kenu
                      Dzięki za inforejszyn. Chyba odpuszczę temat, bo magicy z ASO pewnie tak poprawią, że będzie gorzej
                      Naprawde szkoda nerwów

Komentarz

Pracuję...