Antykradzieżowa blokada skrzyni biegów DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aras0184
    Ambiente
    • 2007
    • 156

xekon, Te na tyl po numerze, wnioskuje sa z Audi TT.

A czemu przod nie pasuje, bladego pojecia nie mam. Czy nie pasuje tylko do Octy, ciekaw jestem czy do Leona je ktos wsadzil, bo jesli tak, to ktos ma chyba zwidy. Przeciez to jest taki sam wahacz i jesli w zwyklym Leonie siedzi slaba guma, a w lepszym lepsza, to o co chodzi :roll: Konstrukcyjnie wahacz nie moze sie roznic w tym miejscu, bo cala kolyska by musiala byc inna. :roll:

Trzeba po prostu miec wymiary tulei z TT i zwyklej i na tej podstawie podjac decyzje. Albo kupic i sprawdzic czy bedzie pasowac :twisted:

A gdzie Berniemu tak powiedzili?? W ASO Skody - mi tez mowiono ze zacisk hamulca z RS-a jest inny i nie bedzie mi to dzialac. A jakos hamuje, ze teraz szybciej opony puszczaja niz wlacza sie ABS :twisted:

Skodićku
    Skoda Octavia TourSport 1.9 TDi 74 kW

CBćku
    President Harry II ASC + Midland ML-145
  • hubik
    Drive
    S_OCP Member
    • 2006
    • 77

Witam,

czy ktoś ma taką blokadę? Na jutro jestem umówiony na montaż. Ponoć blokada identyczna jak ta montowana w VW i Audi (wciskana). Chciałbym poznać ewentualne opinie i uwagi nt. jej używania w automacie i pomysłów co do skuteczności.

pozdrawiam
    hubik
    DSG

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak ma odjechac to i tak odjedzie, a IMO tego typu blokady najbardziej denerwuja wlascicieli.

W temacie samej blokady nic nie wiem, ponad rok temu temat w ASO byl nieznany
      Spritmonitor.de

Komentarz

Daj sobie z tym spokój... Kaleczy wygląd i wkoorwia właściciela jak pisze Maicroft,

Żadna to blokada tylko opóźniacz dla złodzieja. Lepiej niech jakiś elektryk z głową zrobi ci elektryczne obejście z włącznikiem czy coś takiego...

Komentarz

• hubik
          Drive
          S_OCP Member
          • 2006
          • 77

Dzięki za info.

Wiem, że to niewygodne, choć te blokady VW są podobno w miarę przyjazne użytkownikowi.
          Wiem też, że dla chcącego złodzieja to nic trudnego. Ale zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie i może komuś się odechce.
          Natomiast na razie odpadają inne zabezpieczenia elektroniczne, bo auto jest na gwarancji i nie bardzo jest jak to zrobić poza ASO. A ASO jak ASO, nie zgodzą się na montaż gdzie indziej niż u nich. :cry:
          DSG

Komentarz

Natomiast na razie odpadają inne zabezpieczenia elektroniczne, bo auto jest na gwarancji i nie bardzo jest jak to zrobić poza ASO. A ASO jak ASO, nie zgodzą się na montaż gdzie indziej niż u nich.
            Pozwalają...

Nie dawno Weiss dzwonił do ubezpieczyciela który nie chciał wypłacić kasy za skradziony samochód, bo facet zawieruszył gdzieś jeden kluczyk od właśnie takiej blokady... Oczywiście resztę kluczyków miał.

Komentarz

• Masmo
              L&K
              • 2005
              • 1145

Zamieszczone przez Maicroft
              Jak ma odjechac to i tak odjedzie, a IMO tego typu blokady najbardziej denerwuja wlascicieli. ...
              Kompletnie się nie zgadzam! Blokada skrzyni jest najskuteczniejszym zabezpieczeniem. Moje auto przeżyło próbe kradzeży przez profesjonalnych złodzieji. Poradzili sobie z zamkami, fabrycznym imobilajzerem i polegli na blokadzie skrzyni... Gdyby nie blokada moja Octa nie byłaby juz moja ....
              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Masmo, Bo byli malo przygotowani i chcieli na sile odjechac autem. Tacy lepiej przygotowani biora auto za sznurek, albo na lawete.

A co do OI i blokady skrzyni. Otwieramy maskę, zrzucamy linki od drążka(jedna śruba o ile pamiętam), zapinamy 2-3 bieg i jazda. 2 bieg okolo 70 km/h 3 kolo 100km/h wiec nie ma problemu z jazda po mieście.

Tak samo jestem ciekaw, czy drążek jest z mocniejszego materiału czy sam dipol blokady.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Masmo, Bo byli malo przygotowani ......
                  Pewnie, że nie ma zabezpieczeń nie do przejścia, ale złodzieje też ludzie i unikają dodatkowych kłopotów. Wyrywanie auta na lawetę z zablokowanymi kołam i migającymi kierunkami z hali garażowej na osiedlu w środku nocy to byłby bezczel na maxa. A wyjechać autkiem jak swoim to nie problem.
                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Masmo, Nic nie bedzie tez wyc, ani piszczec. Tez mysla, cichutko i z uczuciem jak to mawiaja :evil:

Jak ma odjechac to i tak odjedzie taka jest brutalna prawda.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Masmo, Nic nie bedzie tez wyc, ani piszczec. Tez mysla, cichutko i z uczuciem jak to mawiaja :evil:
                      Jak ma odjechac to i tak odjedzie taka jest brutalna prawda.
                      Czy ja napisałem że będzie wyć??
                      To zostaw auto z kluczykami w stacyjce.... Ja tam nie wyobrażam sobie auta tylko z zabezpieczeniami fabrycznymi. Już miałem kilka prób kradzieży odpukać jak na razie wszystkie nieudane.

Komentarz

Masmo, widać Twój szkodznik ma branie...... :P

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Zamieszczone przez bezduszny
                          Masmo, widać Twój szkodznik ma branie...... :P
                          Skoda tylko raz.... Taki Kraj :evil:
                          Zrobił się OT ops:
                          Pytanie czy przy DSG jest to skuteczne zabezpieczenie? Czy da się to łątwo obejść? Może ktoś kto ma DSG może coś podpowiedzieć?

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Masmo, Bo byli malo przygotowani i chcieli na sile odjechac autem.
                            no to zawsze ograniczasz sobie krag zainteresowanych o tych mniej przygotowanych, nieprawdaz :?: :idea:

[ Dodano: Wto 14 Lis, 06 09:19 ]
                            hubik, gdzie montuja ci ta blokade :?:
                            (i za ile, mnie spiewali cos o 500 PLN :?: )
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

Daj sobie z tym spokój...

Żadna to blokada tylko opóźniacz dla złodzieja.
                              To już dużo.
                              I dlatego złodzieje w pewnych sytuacjach mogą zrezygnować z kradzieży.

Komentarz

• Spider
                                Drive
                                • 2005
                                • 95

Przy DSG w pozycji parking jest mechaniczna blokada na kołach, dopóki nie przestawi się dźwigni nie da rady np. odholować samochodu.
                                Standardowo żeby przestawić dźwignię trzeba włączyć zapłon i wcisnąć hamulec, dopiero da się przestawić.
                                W związku z tym, blokada dźwigni zmiany biegów w automacie jest dużo bardziej skuteczna, bo przy normalnej skrzyni można wciśnąć sprzęgło i już można holować, tutaj się tak nie da.
                                Spider
                                ---------------
                                Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

Tylko jedna rzecz....

Jeżeli mamy taką blokadę to ją widać. Każdy "szanujący" się złodziej zapewne jest przygotowany na coś takiego... więc to kwestia czasu i ja sforsuje.

Przy wynalazkach elektronicznych "domowego wyrobu" jest o wiele trudniej... bo ich nie widać, nie wiadomo jak działąją i są uciążliwe.

Komentarz

• Masmo
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1145

Zamieszczone przez Spider
                                    Przy DSG w pozycji parking jest mechaniczna blokada na kołach, dopóki nie przestawi się dźwigni nie da rady np. odholować samochodu.
                                    Standardowo żeby przestawić dźwignię trzeba włączyć zapłon i wcisnąć hamulec, dopiero da się przestawić.
                                    W związku z tym, blokada dźwigni zmiany biegów w automacie jest dużo bardziej skuteczna, bo przy normalnej skrzyni można wciśnąć sprzęgło i już można holować, tutaj się tak nie da.
                                    W takim razie nie zastanawiałbym się tylko MONTOWAŁ!!!!!

Komentarz

• Spider
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 95

No więc ja wyszedłem z założenia że amator mi tego nie rąbnie tak łatwo, a zawodowiec jak się uprze i tak ukradnie. Poza tym parkuję na parkingach strzeżonych w nocy i w ciągu dnia pracy, więc główne ryzyko odpada.
                                      Ale tak z ciekawości: Hubik, gdzie i za ile Ci to montują?
                                      Spider
                                      ---------------
                                      Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

Najlepsze są zabezpieczenia nietypowe... nieszablonowe, których nie widać i o których nie wie za dużo osób.

Komentarz

• hubik
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 77

Hej

dziś odstawiłem samochód na montaż do ASO tam gdzie kupiłem - POL MOT na Felińskiego. Cena ma być w okolicach 700 zł ale mają się jeszcze odezwać.

Ja wiem, że nie ma całkiem skutecznego zabezpieczenia. Jak będą chcieli ukraść, to i tak ukradną. Boje się natomiast jeździć autem tylko z fabrycznym alarmem i immobilizerem. Zawsze ta blokada to jakieś dodatkowe kilka sekund, kolejna przeszkoda do pokonania - może zniechęci złodzieja.

No i też tłumaczę sobie, że w przypadku DSG taka blokada wydaje się skuteczniejsza - zablokowanie w pozycji P uniemożliwi wjazd na lawetę (blokada wszystkich kół), no i do tego trzeba zdjąć blokadę, odblokować "zapłon" z wciśniętym hamulcem żeby móc wrzucić N.
                                          Jak jest w praktyce nie wiem.

Jak się skończy gwarancja albo będę miał 100% pewność że jej nie stracę, to zamontuję jeszcze coś ekstra poza ASO.
                                          Napiszę jeszcze wieczorem jak to wygląda po montażu.
                                          DSG

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez hubik
                                            Napiszę jeszcze wieczorem jak to wygląda po montażu.
                                            fotki niezbednie konieczne
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

Tylko jedna rzecz....

Jeżeli mamy taką blokadę to ją widać. Każdy "szanujący" się złodziej zapewne jest przygotowany na coś takiego... więc to kwestia czasu i ja sforsuje.

Ale niejedenego to też odstraszy np.ze względu na czas, który będzie musiał poświęcić na czas likwidacji blokady.

Przy wynalazkach elektronicznych "domowego wyrobu" jest o wiele trudniej... bo ich nie widać, nie wiadomo jak działąją i są uciążliwe.
                                              Przez to, że ich nie widać złodziej może próbować kradzieży.

[ Dodano: Wto 14 Lis, 06 12:13 ]
                                              [quote="hubik"]Hej

dziś odstawiłem samochód na montaż do ASO tam gdzie kupiłem - POL MOT na Felińskiego. Cena ma być w okolicach 700 zł ale mają się jeszcze odezwać.

Ja wiem, że nie ma całkiem skutecznego zabezpieczenia. Jak będą chcieli ukraść, to i tak ukradną. Boje się natomiast jeździć autem tylko z fabrycznym alarmem i immobilizerem. Zawsze ta blokada to jakieś dodatkowe kilka sekund, kolejna przeszkoda do pokonania - może zniechęci złodzieja.

I właśnie o to chodzi.

Komentarz

Zamieszczone przez Kaszana
                                                Przez to, że ich nie widać złodziej może próbować kradzieży.
                                                Kiedyś dawano naklejki firmowe o zamontowanych alarmach.... czy innych zabezpieczeniach. Złodziej od razu wiedział jaki sprzęt ma ze soba zabrać

No tutaj jest podobnie. Wie, że jest immo, alarm zapewnw fabryczny no i widoczny lock.. Zabiera sprzęt i idzie po samochodzik.

Nie da sie uniknąć prób kradzieży samochodu.... i nie zależy ile będzie widocznych zabezpieczeń. Jeżeli są widoczne mozna się do nich przygotować.
                                                Jedynie te niewidoczne i te nieznane pozwalają uchronić się nie przed próba włamu a odjechaniem...
                                                Ale to moje zdanie.

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Ale to moje zdanie.
                                                  no ale mozna miec i takie i takie...
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...