Ale borut, Posluchaj dlaczego ty wyolbrzymiasz jak jedziesz droga na ktorje nic nie ma! to co nie mozna szybciej jechac? ujechalem czasem minalem cie3zarowke jaks lub od czasu do czasu jakies audi czy bmw mnie wyprzedzilo i mialoe ze 250 na liczniku. I dlaczego to ma byc igranie z losem, gdybym sie wyglupial czy cos ale jade sobie spokojnie 180-190km/h.
Odlaczanie akumulatora
Zwiń
X
-
Odlaczanie akumulatora
Czy w O1 1.8T mozna normalnie odlaczyc i pozniej podlaczyc akumulator czy wymagana jest jakas procedura po podlaczaniu ? Tzw. programowanie komputera (wtryskowego - ECU), pytam bo w poprzednim aucie (Lanos) bylo cos takiego przewidziane w instrukcji serwisowej (nie tej dostarczonej z autem), a w Octavii nie wiem jak to jest (w instrukcji nic i w Cedrychu tez nic na ten temat nie ma).
-
-
Zamieszczone przez nico21z tego co wiem ton nie zadnej specjalnej procedury. Trzeba tylko pamieta ok kolejnosci odpinania biegunow - teraz nie pamietam ale chyba najpier + a potem minu - ale sprawdz w instrukcji obsługi.najpierw minus, a potem plus, tak zeby ewentualny nadmiar elektronow mial gdzie splynac.
Komentarz
-
-
Czy pisząc:
Zamieszczone przez Piotr_Tewentualny nadmiar elektronow
Odkręcając najpierw (-) nie zrobisz zwarcia, bo masa to też (-), a potem to już nie ma do czego.
A ogólniej najpierw odkręcasz ten biegun, który jest podłączony do masy, bo chyba bywało kiedyś tak, że masa była podłączona do (+) w niektórych modelach samochodów. :?:
Komentarz
-
-
bezduszny
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyJeżeli masz radio firmowe Skoda, to przygotuj do niego od razu kod. Bo nie będzie działać
Dzisiaj wymienialem akumulator i nie zwracalem uwagi na kolejnosc odpinania klem. Nigdy nie slyszalem zeby komus sie cos stalo przy odpinaniu akumulatora, choc to nie znaczy ze nic stac sie nie moze. Samochod stal pare godzin bez pradu.
[ Dodano: Sro 15 Lis, 06 23:22 ]
aha, i jeszcze wylacz wczesniej syrene od alarmu, bo to nie jest przyjemne uslyszec syrene pol metra od ucha - uwierz mi.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Jak wymienialem akumulator to auto bylo chwile bez zasilania i wsumie nic sie nie stalo poza wymienionymi ( zegarek, org radio, alarm) ale pozniej po przeskanowaniu VAGiem byl blad w poduszkach - "problem z zasilaniem" - ten blad nie byl krytyczny bo po podlaczeniu nowego akku nie swiecila sie kontrolka poduszek ale jednak blad sie zarejestrowal .... Ludki w Norauto sugerowali ze oni wmienia za 20 zl i oni to zrobia z dodatkowym backupowym napieciem +12V ale ich olalem i sam zmienilem .....Czader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CzaderJak wymienialem akumulator to auto bylo chwile bez zasilania i wsumie nic sie nie stalo poza wymienionymi ( zegarek, org radio, alarm) ale pozniej po przeskanowaniu VAGiem byl blad w poduszkach - "problem z zasilaniem" - ten blad nie byl krytyczny bo po podlaczeniu nowego akku nie swiecila sie kontrolka poduszek ale jednak blad sie zarejestrowal .... Ludki w Norauto sugerowali ze oni wmienia za 20 zl i oni to zrobia z dodatkowym backupowym napieciem +12V ale ich olalem i sam zmienilem .....O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
Komentarz