pytanko o swiatla przeciwmgielne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bazyli76
    Rider
    • 2006
    • 487

He he w Poznaniu już robią porządek we wtorek widziałem patrol zatrzymujący i wlepiający kompletnie zaskoczonym ludziom mandaty za jazdę na światłach p. mgielnych. :twisted: :twisted: :twisted: Dodam tylko, że widoczność dochodziła do 250 metrów i jeszcze oświetlenie ulic było.

Z jednej strony dobrze bo ze światłami to trochę przegięcie było. A z drugiej strony to Policja zamiast zrobić kampanię informacyjną najpierw to odrazu kasiore na pączki zbierała :evil: :evil:

pzdr

Komentarz

Zamieszczone przez nico21
      czy z tyłu wg przepisów moze byc tylko jedno przeciwmgielne czy noga byc dwa ( tzn po jednym na kazda strone ) ??
      Minimum jedno z lawej strony, choć niektóre samochody mają standardowo dwa.

W swojej ŚP RS od początku zmieniłem (przez połączenie ścieżek kawałeczkiem przylutowanego drucika z miedzi) i miałem dwa światła z tyłu.

[ Dodano: Czw 30 Lis, 06 19:11 ]
      Zamieszczone przez Bazyli76
      He he w Poznaniu już robią porządek we wtorek widziałem patrol zatrzymujący i wlepiający kompletnie zaskoczonym ludziom mandaty za jazdę na światłach p. mgielnych. Dodam tylko, że widoczność dochodziła do 250 metrów i jeszcze oświetlenie ulic było.
      I słusznie. Wystarczy troche mgły a wieśniaki zapalaja wszystko co mają.... Najgorsze są te właśnie tylne światła. Mocno oślepają.

[ Dodano: Czw 30 Lis, 06 19:14 ]
      Zamieszczone przez Masmo
      Dokładnie!! Ostatnie kilka dni we mgle szlag nas trafiał bo co drugi koleś oślepiał tylnym światłem p/mgielnym
      Ja zapalam "na bezczela" długie i czekam co koleś na to.... :diabelski_usmiech
      Jak nie zajarzy i ma jakieś ale.... to zawsze można małe "mordobicie" uskutecznić

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

bezduszny, ja właczam dolne dalekosiegi xenonowe wygląda to jak przeciw mgielne jak nie zajaży od razu to rentgen o zasięgu 50 m działa całe 500 niektórzy odważni włączają długie to ja wtedy im jescze zapodaje 2x 100w wtedy to już kończy sie podskakiwanie ani razu żadna osobówka nie dąła rady mojemu snopowi światła ale raz mi naświetlono kropka to było volvo fh16 to najnowsze kolo moiłą full xenon długie, mijana, przeciwmgielne, oraz zestaw 10 reflektorów dalekosiężnych z głatką szybą luminator helli też xenon o zasięgu 1300m dobre 5 min dochodziłem do siebie po tej aplikacji ale to była moja wina zamyśliłem sie i pierwszy dawałem mu po oczach wieć sie zdenerwował i mi zapodał najpierw długie niezareagowałem potem full zestaw :szeroki_usmiech

Komentarz

djczas, z przednimi nie ma aż takiego problemu jeszcze (no ja nie miałem). Jak gość "zaszaleje" to wystarczy mu "mrugnąć" i wie, że trzeba zgasić.

No ale te czerwone na tyle to plaga... Jak musze jechać za takim przez dłuższy odcinek to kur...a mnie bierze.

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Zamieszczone przez bezduszny
            No ale te czerwone na tyle to plaga... Jak musze jechać za takim przez dłuższy odcinek to kur...a mnie bierze.
            i tu sie z toba zgodze ale jak sie ma cb to i takiemu można uprzykżyć życie oraz można mu zrobić rentgena najpierw pokazując muż e ma włączone światło przeciw mgielne tylne włączając i wyłaczajć przednie przeciw mgielne a jak nie kumaty to rentgen

Komentarz

Zamieszczone przez djczas
              i tu sie z toba zgodze ale jak sie ma cb to i takiemu można uprzykżyć życie
              Jak taki ma... to mozna go delitaknie poprosić.
              Niestety... w 99% nie mają radia CB.

Komentarz

• useful
                Classic
                • 2006
                • 27

po czym poznac niedzielnego kierowce?? ledwo mgla, widocznosc 300m a ten wszystkie przeciwmgielne rozpalone... i jeszcze zdziwiony jak mu sie da do zrozumienia ze nie powinien...
                ludzie nie znaja przepisow, a policja spi
                www.kulawplot.pl

Komentarz

• Purchawa
                  Admin
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 8007

Zamieszczone przez Bazyli76
                  A z drugiej strony to Policja zamiast zrobić kampanię informacyjną najpierw to odrazu kasiore na pączki zbierała
                  Policja nie jest od tego, zeby robic kampanie informacyjna o tym, co kazdy kierowca powinien znac, czyli KRD. :?

W czasie tych mglistych dni w radiu duzo krzyczeli, zeby nie korzystac z tylnych swiatel przeciwmglowych, ale nadgorliwy co drugi byl. :evil:
                  Jak byla mgla, to ludziska zapalali wszystko co mieli, a dzis jak bylo juz ladnie, to znow co drugi w ogole bez swiatel jezdzil.

Nie wiem normalnie co sie z tymi ludzmi dzieje... :x
                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

bezduszny, Wielu cymbalom musialbys mlotkiem to wytlumaczyc, do czego sluza przednie przeciwmgielne w dzien. Octa ma je w glownym reflektorze i one nie wala tak po oczach, jak te co sa montowane w zderzaku.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• przem1978
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 201

czepiacie się !!!

jak widzę bezpodstawnie zapalone tylne przeciwmgielne to wyprzedzam i nie narzekam, ew. mrużę sobie oczka, bo gdyby nie było na ulicach niedzielnych kierowców to byłoby nudno ;-)
                      Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez przem1978
                        czepiacie się !!!

jak widzę bezpodstawnie zapalone tylne przeciwmgielne to wyprzedzam i nie narzekam, ew. mrużę sobie oczka, bo gdyby nie było na ulicach niedzielnych kierowców to byłoby nudno ;-)
                        oraz troche sprawniej, wygodniej, mniej stresujaco, frustrujaco i bardziej bezpiecznie
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• przem1978
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 201

Zamieszczone przez szkoda
                          czepiacie się !!!

oraz troche sprawniej, wygodniej, mniej stresujaco, frustrujaco i bardziej bezpiecznie
                          marzenia... ;-)
                          Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

ak widzę bezpodstawnie zapalone tylne przeciwmgielne to wyprzedzam i nie narzekam, ew. mrużę sobie oczka, bo gdyby nie było na ulicach niedzielnych kierowców to byłoby nudno ;-)
                            pod warunkiem ze ma sie ta mozliwosc
                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• sas2109
                              Drive
                              • 2011
                              • 80

Pytanie moze troche z innej beczki ale pasuje do tematu. Ile świateł przeciwmgielnych posiada O1 przed liftem z tylu? Moze glupie ale w poprzednim samochodzie (Polo Classic) mialem jedno przeciwmgielne i jedno wsteczne, w Octavi mam miejsce na zarowke po obu stronach ale gdy zapalam przeciwmgielne swieci tylko lewa strona. Niby wszystko ok ale w niektorych samochodach sa po obu stronach dlatego nie wiem czy tak ma byc czy poprostu cos nie trybi.

pozdrawiam

Komentarz

• demmsi
                                Elegance
                                • 2011
                                • 966
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W OII domyślnie jest tylko lewe włączone, ale można przestawić aby były oba aktywne :diabelski_usmiech

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez demmsi
                                  W OII domyślnie jest tylko lewe włączone, ale można przestawić aby były oba aktywne :diabelski_usmiech
                                  I jeszcze zapałały się razem ze światłami stopu :szeroki_usmiech
                                  Ale nie wiem czy to dobre czy nie, ja nie włączałem.

Komentarz

Pracuję...