Mam podobny problem. U mnie raz zaskoczy, a raz nie. Szczerze mowiac nie wiedzialam o co chodzi w tym zabezpieczeniu. Jak moge to naprawic?
Szersze opony, a przekłamania komputera..
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
david
Szersze opony, a przekłamania komputera..
Zamiast 205/55/16 mam wstawione 215/55/16 (mowa o oponach letnich) i zastanawiam się czy może to mieć wpływ na wskazania komputera, w sensie.. czy może to spowodować przekłamanie?
-
Raczej nie, jedynie wzrost oporu toczenia takiej opony moze wplynac na inne spalanie. Ja mam zima/lato to samo i przy tych temperaturach teraz, jadac na tempomacie odcinek 70km z predkoscia 100km/h(srednia cos 83km/h) i sredniej wyszlo 4,5l w lecie sadze ze byloby mniej, bo tez tak wychodzilo. Do tego bylo kilka szybkich startow, jak sie swiatla wlaczyly. Pomiar wykonany miedzy 4:05 a 5:20 wiec ruch raczej maly
Komentarz
-
-
Maicroft Myślę, że koledze chodziło raczej o wiarygodność wskazań komputera po zmianie opon a nie wpływ tejże zmiany na zużycie (rzeczywiste) paliwa.
Różnica na obwodzie koła po zmianie wynosi ok. 1,7%, o tyle będzie przekłamywać (zaniżać) licznik/predkościomierz, a stąd wprost wynika zmiana wiarygodności wskazań komputera odnosnie chwilowego i średniego zużycia paliwa.
Podsumowując- wskazania kompa będą obarczone dodatkowym, < 2% błędem wynikającym z zaniżenia pokonywanej drogi. Różnica na tyle mała, że akceptowalna, moim zdaniem ;-)Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
Komentarz