Szersze opony, a przekłamania komputera..

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Szersze opony, a przekłamania komputera..

Mam podobny problem. U mnie raz zaskoczy, a raz nie. Szczerze mowiac nie wiedzialam o co chodzi w tym zabezpieczeniu. Jak moge to naprawic?

Szersze opony, a przekłamania komputera..

Zamiast 205/55/16 mam wstawione 215/55/16 (mowa o oponach letnich) i zastanawiam się czy może to mieć wpływ na wskazania komputera, w sensie.. czy może to spowodować przekłamanie?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Raczej nie, jedynie wzrost oporu toczenia takiej opony moze wplynac na inne spalanie. Ja mam zima/lato to samo i przy tych temperaturach teraz, jadac na tempomacie odcinek 70km z predkoscia 100km/h(srednia cos 83km/h) i sredniej wyszlo 4,5l w lecie sadze ze byloby mniej, bo tez tak wychodzilo. Do tego bylo kilka szybkich startow, jak sie swiatla wlaczyly. Pomiar wykonany miedzy 4:05 a 5:20 wiec ruch raczej maly
      Spritmonitor.de

Komentarz

• mroko
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 659
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tu masz link gdzie mozna sprawdzić zamienniki opon. W twoim przypadku bedzie git.
        Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki
        Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Garret
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1196
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Maicroft Myślę, że koledze chodziło raczej o wiarygodność wskazań komputera po zmianie opon a nie wpływ tejże zmiany na zużycie (rzeczywiste) paliwa.
          Różnica na obwodzie koła po zmianie wynosi ok. 1,7%, o tyle będzie przekłamywać (zaniżać) licznik/predkościomierz, a stąd wprost wynika zmiana wiarygodności wskazań komputera odnosnie chwilowego i średniego zużycia paliwa.
          Podsumowując- wskazania kompa będą obarczone dodatkowym, < 2% błędem wynikającym z zaniżenia pokonywanej drogi. Różnica na tyle mała, że akceptowalna, moim zdaniem ;-)
          Garret

-----------
          Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Garret, Jak spuscisz powietrze to tez bedzie inaczej, jak opona jest nowa to ma inna srednice i jak jest lysa to tez. IMO szkoda czasu na bzdety
            Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...