Silnik w Octavia, Superb 1.8 TSI 152KM (wersja Family)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • padero
    Rider
    • 2009
    • 369
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja bym kupił ponownie, jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z jazdy na tym silniku, jezdze ogolnie spokojnie, ale jak juz jest potrzeba przycisnąc to chociaz jest czym i wtedy usmiech na twarzy sie pojawia spalanie w mieście 9,5 (zima bez klimy, lato z klimą na to samo wychodzi), uwazam ze nie jest duze jak na taką moc.

Co prawda silnik mialem wymieniany na gwarancji z powodu napinacza, ale na drugim mam juz 30tys i jest ok. Jesli bedzie OIII to napewno z 1.8 TSI
    Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• SS
      RS
      • 2010
      • 16209
      • Superb III (3V3)

Ja też jestem zadowolony z mojego 1.8TSI. Fakt, że co zapalam silnik to ucho nadstawiam czy coś nie klekocze. Olej sprawdzam już rzadziej niż kiedyś (nadal bierze). Moc 160kM wystarczy a do tych 180KM w OIII to wystarczy wizyta u Tunera i będzie więcej.
      Początkowo się martwiłem i chuchałem. Teraz leje paliwo i jeżdżę. W końcu to tylko auto, nie żona czy dziecko.
      Pisał Sebastian

Komentarz

• Chris11
        RS
        • 2011
        • 1587

Zamieszczone przez padero
        Ja bym kupił ponownie, jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z jazdy na tym silniku, jezdze ogolnie spokojnie, ale jak juz jest potrzeba przycisnąc to chociaz jest czym i wtedy usmiech na twarzy sie pojawia spalanie w mieście 9,5 (zima bez klimy, lato z klimą na to samo wychodzi), uwazam ze nie jest duze jak na taką moc.

Jesli bedzie OIII to napewno z 1.8 TSI
        Podpisuję się pod tym obiema rękami... No może poza faktem, że czasami jestem w stanie zejść w mieście do 8,5-9 l/100km.

I nawet, gdyby palił 10l/100km to dalej nie rozumiem, czemu jest narzekanie na spalanie. Jak docierałem auto i palił właśnie ok. 10l to kolega posiadający Vectrę B z silnikiem 1.8 16V to stwierdził, że chciałby, żeby jego auto mu tyle paliło.

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Co do spalania to dorzucę, że świadomie podjęliśmy decyzję o zakupie auta z tym silnikiem i jak ktoś biadoli, że dużo pali to mógł wcześniej kupić nieśmiertelnego klekota 1.9 TDI Ja jestem bardzo zadowolony i następny będzie też 1.8 TSI lub 2.0 TSI w RS

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
            i jak ktoś biadoli, że dużo pali to mógł wcześniej kupić nieśmiertelnego klekota 1.9 TDI
            już nie będę :roll:
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• mirek_p11
              RS
              • 2010
              • 6630
              • Volkswagen
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mihau, :diabelski_usmiech

Fotki
              Fotki

Komentarz

• andrzej111
                L&K
                • 2010
                • 1391

Zamieszczone przez Chris11
                I nawet, gdyby palił 10l/100km
                Daj Panie Boże żeby tyle palił...klima, opona 225, lato i mamy 11l/100km, trochę przygrzejesz i leci w górę także po zakupie można się trochę rozczarować czytając posty jak kolegi Chris11
                Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• SS
                  RS
                  • 2010
                  • 16209
                  • Superb III (3V3)

andrzej111, nie jest tak źle. Nie każdy mieszka w duży mieście gdzie w korkach mija życie.
                  Jeśli ktoś kupuje auto wielkości Octavii z silnikiem 1.8TSI i porównuje się do spalania fanów jazdy o kropelce z 1.4TSI to proponuję udać się do specjalisty. Może pomoże.
                  U mnie w lecie na 17" 225 + klima spala około litra więcej niż w zimie na 16" 205.
                  To naprawdę dobry silnik do Octavii, a spalić musi swoje (benzyny i oleju) :lol:
                  Pisał Sebastian

Komentarz

• padero
                    Rider
                    • 2009
                    • 369
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mi w mieście 10l nie przekracza, wiadomo chwilowe jest czasami duuuuużo większe ale mowimy o sredniej ogólnie, jednego dnia spali 8, a innego 10,5 jednak wszystko się wyrównuje i w większości średnia wychodzi 9,5, także albo kolega ostro pałuje i narzeka, że duzo pali, albo naprawde większość jazdy to korek.
                    Dodam że ja niedzielnym kierowcą nie jestem i też mi się zdarza ruszyć z życiem ze świateł 8)

Komentarz

• Mihau
                      RS
                      • 2009
                      • 7460
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez SS
                      U mnie w lecie na 17" 225 + klima spala około litra więcej niż w zimie na 16" 205.
                      10-11L niezależnie od pogody, kół, klim, srim, itp :P zresztą widać to u mnie na motostat
                      Dodam, że w korkach z reguły (w 80%) nie jeżdżę.
                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Nie wiem jak wy jeździcie tymi 1.8 TSI (moze tak żeby turbo sie nie włączało) ale mi w SII 1.8 TSI pali w mieście, w zimie ok. 10-11 l i uwazam to za całkiem normalne spalanie jak na silnik o tej pojemnosci i mocy. Owszem, na krótkich dystanstach gdy jadę rano do pracy i nie ma korków spalanie moze wyjśc 9 l ale to nie jest miarodajne, bo jest to dystans 9 km. A realnie na 100 km w mieście wychodzi 10-11 l .
                        Trasa - no zrobiłem tylko jedną Kraków - Lublin i spalanie wyszło 7,6. Wiem, że mój silnik jest nowy i ma raptem, na chwilę obecną 1600 km przebiegu, więc po ułożeniu spalanie spadnie. Jednak ten spadek to nie będzie 2 l/100 km tylko (jak to było w O II) 0,4 do 0,5 l/100 km, wiec nie spodziewam się aby w mieście ten silnik palił mniej niż 9,7 l/100 km a w trasie mniej niz 7,2-7,3 l/100km i to przy jeździe dośc spokojnej bez większych szaleństw.

Co do samego silnika, to jak pisałem wyżej banan na twarzy cały czas Bardzo dobre osiągi i świetna elastyczność.
                        P.S.
                        Ze spalania które wy podajecie wychodzi, że 1.8 TSI w O II jet bardziej oszczedny niż ... 1.6 MPI w O II . Co więcej, widzę, że niektórym 1.8 TSI pali prawie tyle samo co ... 1.2 16V w Clio II mojej żony (8 l w mieście)
                        Czarny Elegance

Komentarz

• padero
                          Rider
                          • 2009
                          • 369
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Big, Faktycznie może 8 to przesadzilem, ale latem bez klimy zdarza sie ,że jest poniżej 9 i wez pod uwagę,że Twój S jest troszkę większy.
                          Co by jednak nie mówił na spalanie narzekac nie mozna w tym silniku.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Twój S jest troszkę większy
                            O.K. zgadzam się, ale nie z tym:
                            ale latem bez klimy zdarza się, że jest poniżej 9
                            , bo wychodzi na to że moja O II z 1.6 MPI paliła w mieście wiecej (9,3 - 9,5 l/100 km) niż O II z 1.8 TSI, a w to to akurat ciężko uwierzyć 8)
                            Czarny Elegance

Komentarz

• padero
                              Rider
                              • 2009
                              • 369
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Trudno mi powiedzieć, bo z 1,6 nie miałem nigdy do czynienia, mówie Ci jak jest w moim przypadku i spalanie mam takie samo w silniku po wymianie jak i w pierwszym ktorego napinacz wykonczył

Komentarz

• kurczak1985
                                Rider
                                • 2009
                                • 300

Zamieszczone przez Big
                                Twój S jest troszkę większy
                                O.K. zgadzam się, ale nie z tym:
                                ale latem bez klimy zdarza się, że jest poniżej 9
                                , bo wychodzi na to że moja O II z 1.6 MPI paliła w mieście wiecej (9,3 - 9,5 l/100 km) niż O II z 1.8 TSI, a w to to akurat ciężko uwierzyć 8)
                                Przepaść w technologii obu silników robi swoje jak najbardziej jest to realne

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

No to ciekawe jakby ktos jezdzil kilka razy dziennie odcinki po 3-5km - 14l :?: :roll:

Czyli spalanie odchudzonej wersji i normalnej 1.8TSI pala tyle samo.
                                  Idzie nowa generacja, jak tu uporali sie z problemami, w nowych znow 4 lata walki
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• mirek_p11
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 6630
                                    • Volkswagen
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Idzie nowa generacja, jak tu uporali sie z problemami, w nowych znow 4 lata walki
                                    dlatego za 4 lata zmieniam auto

co do spalania to jazda w mieście nie oznacza dla wszystkich identyczne warunki i w trójmieście mogę napisać że :

jazda po mieście od świateł do świateł 10 -11l/100 km

jazda po mieście ( 50% korki, 50% normalna dynamiczna jazda ) to 9l/100 km

szybka jazda poza miastem 8-9l/100 km

delikatna jazda poza miastem 7-8l/100 km

szybkie starty ze światełek i jazda z dużymi prędkościami od 12l/100 km do 15l/100 km

Fotki
                                    Fotki

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Zamieszczone przez andrzej111
                                      I nawet, gdyby palił 10l/100km
                                      Daj Panie Boże żeby tyle palił...klima, opona 225, lato i mamy 11l/100km, trochę przygrzejesz i leci w górę także po zakupie można się trochę rozczarować czytając posty jak kolegi Chris11
                                      I dalej uważasz, że nawet 11l/100km na felgach 17. i z klimą to dużo jak na 160konny 1.8 z turbiną?

Też jeżdżę na 225, 17 cali i poza okresem początkowym to dawno już nie widziałem średniego 10l/100km. I nie mówię tu o komputerze, ale o realnych wynikach.

Oczywiście wiąże się to z racjonalnym deptaniem pedału gazu, bo nie oszukujmy się - mocniejsze wdepnięcie i znam takich, co poniżej 16l/100km nie zeszli.

Komentarz

• andrzej111
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1391

I dalej uważasz, że nawet 11l/100km na felgach 17. i z klimą to dużo jak na 160konny 1.8 z turbiną?

Dalej uważam że niema sensu opowiadać że w mieście 9,5, jest realnym spalaniem, no dobra może jest ale na balonie tocząc się za taryfami...

BTW
                                        Właśnie zrobiłem trasę 340km na zimowym balonie 195, spalanie 8,5 wg. kompa...Pogoda jaka jest każdy widzi...
                                        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Chris11
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1587

Zawalidrogą nie jestem, nie mam problemu z oceną sytuacji na drodze, hamowaniem silnikiem i umiejętnym operowaniem pedału gazu, w związku z czym w mieście realnie uzyskuję wyniki w okolicach 9l/100km...

Jak komuś pali więcej - współczuję, jak mniej - zazdroszczę.

Tyle ode mnie w tym temacie.

Komentarz

Pracuję...