[ciekawostka] rejestracja auta w fr

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [ciekawostka] rejestracja auta w fr

Zamieszczone przez karolz
    gosciu jest w porzo to Grzesiu sciemnia ...
    weź mnie nie wqr...j jeszcze Ty :evil:
    w środe nic nie przyszło więc wczoraj dzwonie do gościa. Gość tłumaczy się że nie może tej taśmy nigdzie załatwić i takie tam ale że większość już zrobił. To mówie mu żeby te co są zrobione wysłał jak najszybciej a na reszte poczekam (to co jest gotowe starczy dla wszystkich) Zgadza się wysłać pociągiem tylko sprawdzi o której dokładnie jest i zadzwoni.
    Oczywiście brak tel.
    Dziś rano nie odbiera tel. więc biore drugi (żeby inny nr.był) i o dziwo odbiera. Najpierw udaje zaskoczonego głupka potem tłumaczy się że nie wysłał bo te również były źle zszyte i wróciły do szwalni ale dziś już na 100% wysyła.
    Jest godz. 17:15 i frajer znów nie odbiera ani jednego ani drugiego telefonu.
    Czekam i nękam go co kilka minut, jak odbierze to mam nadzieje że mnie nie poniesie bo mam chęć mu powiedzieć co o nim myśle.
    Nawet koperty już poadresowane tylko tych je%&*#ch smyczy nie ma :evil: :evil: :evil:

[ciekawostka] rejestracja auta w fr

Witam.

Po zakupie mojej O1 nadszedl czas na rejestracje. W tym celu wybralem sie do prefektury, gdzie wyszstko sie zalatwia. Wypelnielem jeden formularz (strona kartki a4), zanioslem do okienka, pani zabrala umowe kupna, potwierdzenie finasowe (auto nie jest obciazone zadna hipoteka), przeglad tecniczny i dowod. Po 15 minutach dokument byl gotowy, zaplacilem 162E (110KM to 6 klasa podatkowa) i poszedlem po tablice. Koles na miejscu wyrabia tablice: z balchy za 26E z plastyku za 42E. Auto juz jest calem moje

Wydaje mi sie, ze w odroznieniu od naszego aparatu biurowego, calkiem sprawnie to poszlo.

Rafal

ps.
    teraz przede man wymiana paska...

Komentarz

• Iron
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 281

Re: [ciekawostka] rejestracja auta w fr

Zamieszczone przez GO-POLSKA-GO
      teraz przede man wymiana paska...
      A to lepiej zrób w Polsce ... taniej wyjdzie :diabelski_usmiech

Oczekuje:
      Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
      Citigo Style ASG
      Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Wydaje mi sie, ze w odroznieniu od naszego aparatu biurowego, calkiem sprawnie to poszlo.
        Nie chce sie chwalic ale w Polsce (co prawda nie wszedzie ) dziala to rowniez bardzo sprawnie.
        Przyklad z gminy Srodmiescie Warszawa - samochod uzywany:
        - sobota - odkupuje od kumpla Passata
        - niedziela wieczor - wchodze na strone UM zeby sprawdzic jakie dokladnie papiery musze wypelnic i zabrac ze soba (w koncu nie codzien rejestruje auto)
        - znajduje tam link - rejestrowanie pojazdow on-line
        - krok po kroczku wypelniam wszystkie rubryki ( nie ma tego az tak wiele) i zostawiam namiary na siebie
        - myslac ze to i tak nie bedzie dzialalo klade sie spac
        - poniedzialek - dzwoni (o 8.00) mila pani u UM celem: Umowienia sie na podpisanie dokumentow rejestracyjnych!!!! instruuje mnie czy aby na pewno mam przy sobie wszystkie dokumenty (liste wygenerowal system na www) i proponuje termin tego samego dnia (z dokladnoscia do 15 minut)
        - jade - wplacam kase i podpisuje kilka drukow (weryfikuja tylko moje dane i dane samochodu) po 20 minutach odbieram tablice i miekki dowod (niestety nie moglem wybrac plastkikowych )

Przy nowym mialem dokladnie to samo

Do chwili obecnej mam z tego powodu traume (w macierzystym Sosnowcu) to byla droga przez meke.

Najważniejsza inforamcja to nie byl sen ani zart - tak to dziala - u nas tez sie da!!!
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

To rzeczywiscie spoko jak mozna przez neta polowe zalatwic. Niestety nie w kazdym miescie sa takie bajery
          A jesli chodzi o fr to tu uslugi via internet to strasznie kuleja, padaka.
          np.
          By kupic sprzet kucheny przez net ma sie do wyboru szalona ilosc sklepow w ilosci prawie 10 +/-, z tego polowa odpada bo nie maja polowy sprzetu na magazynie. Wybor w sklepie tez po lebkach, potem dostawa 14 dni, itd.
          Ale srednio cena ''ciezkiego" sprzetu kuchennego to 200E mniej w necie.

pzdr
          Rafal

Komentarz

• -Piotr-
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1018
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rejestracja samochodu w moim wydziale to z reguły konieczność zarezerwowana dwóch dni na ten cel. Nic się nie robi w tym temacie mimo skarg do kierownika wydziału. Ludzie się z tym pogodzili, i dalej stoją w kolejkach po kilka godzin, nie będąc do końca pewni czy załatwią sprawy rejestracyjne danego dnia.
            O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
            KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
            O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• YubY
              Drive
              • 2006
              • 74

Witam,
              to u mnie jest lepiej, (Tarczyn k. Warszawy) w Urzędie Gminy/Miasta jest taki pokoik (otwarty tylko w środy) w którym siedzi p. Jadzia - pozdrawiam - przyjmuje wszystkie dokumenty i proponuje następne spotkanie w przyszłą środę. CZAD!!! To się nazywa BIURO PODAWCZE, a jak człowieku chcesz szybciej, to sam jedź do Wydź. Komunikacji w oddalonym o 30 km Piasecznie i stój parę godzin. Ale się załatwia od ręki wszystko na miejscu.
              Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
              President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• tomi98
                Rider
                • 2004
                • 564

Po 15 minutach dokument byl gotowy, zaplacilem 162E
                Scena z poranka
                Poniedziałek 04-12-2006 godz 8.15 wydział komunikacji na Ziemi Lubuskiej
                wchodzę dokumenty na ladę + opłaty + itd. Minęło 10 minut jak miałem zarejestrowane auto.

ps. więcej czasu zajęło mi wejście po schodach :wink:

Niech żyją nasze urzędy.

ps1. Pozdrawiam Panią która nie wymagała abym zdemontował tablice z auta.

Komentarz

• Pablo28
                  Drive
                  • 2005
                  • 63

Eeej tam, chłopaki... Powiem tylko, że rejestracja auta po zakupie w UK to dopiero przyjemnośc... Cała formalnośc sprowadza się do wypełnienia odpowiednich rubryk w dowodzie rejestracyjnym (który notabene jest wielkości dwóch kartek A4), podpisania ich przez strony kupującą i sprzedającą oraz wydarcia z dowodu świstka będącego dla kupującego potwierdzeniem zakupu. Resztę wypełnioną należy wysłac do DVLA (czyli agencji zajmującej się rejestracją kierowców, pojazdów oraz wydawaniem odpowiednich dokumentów) zwykłym listem na jeden adres w całej UK i dalej czeka sie tylko na przyjście dowodu rejestracyjnego ... pocztą, oczywiscie zwykłym listem... Żadnych opłat, podatków, wymian tablic rejestracyjnych, znaczków skarbowych... Świstek wydarty z dowodu rejestracyjnego ma ważnośc 6 lub 8 tygodni i do momentu "przyjścia" dowodu rejestracyjnego z DVLA pełni rolę dowodu rejestracyjnego
                  Nie ma Pani Krysi czy Helenki, od kaprysu której zależy ilu petentów dziś obsłuży, nie ma zdawania tablic (i to w dodatku idealnie wyczyszczonych.. po jaką cholerę nie wiem, ale tak było w mojej rodzinnej Nidzicy), nie ma stania w kolejkach, marnowania czasu, ani jakichkolwiek innych niedogodności. Tylko na tym świstku nie można za granicę jechac, bo ważny jest wyłącznie w UK, ale da się i z tym przeżyc...
                  Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
                  Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Pablo28, Dodatkowo w UK tablice sa na caly kraj, wydaje ja sie raz na auto i przechodzi z kazdym nowym wlascicielem A nie jak tu, ze jak auto zmieni wlasciciela 6 razy w ciagu 3 lat, to bedzie mialo co najmniej 6 tablic, bo najczesciej nie beda mieszkac w tej samej gminie
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Pablo28
                      Drive
                      • 2005
                      • 63

Dokładnie tak napisałem, "żadnych opłat, podatków, wymian tablic rejestracyjnych". A żeby było ciekawiej, to mozna sobie miec jedne numery na tych samych tablicach na wszystkich kolejnych posiadanych przez całe zycie samochodach... Sprzedajac auto zgłasza się do DVLA chęc zatrzymania swoich numerów, i po zakupie kolejnego auta otrzymuje ono te same numery jakie mialo poprzednie. Dlatego też można sobie tutaj handlowac numerami i ceny niektórych (np skrajnie krótki numer A1) dochodzą do 30 tysiecy funtów (165tysięcy złotych!!!) a i często więcej....
                      Acha, tablice można sobie zamówic nowe w najblizszym sklepie motoryzacyjnym jesli np stare sa juz nieczytelne, lub nie podoba nam sie czcionka na nich uzyta... (!!!!!)
                      Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
                      Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

Pracuję...