troszku sadzy z suszarki :twisted:
Czujnik temperatury - jaki numer?
Zwiń
X
-
Sigma_74
wieć informuje
na allegro kupisz za 30 zł oryginał
wymiana...hmm mechanikowi zajeła 3 minuty, no moze 5 minut
a numeru nie pamietam
Komentarz
-
wymieniłem u siebie osobiście, wymiana bez problemów 3 min. Zdjąć wtyczkę,wyjąć plastikowe zabezpieczenie, wyjąć czujnik wraz z oringiem (warto wymienić od razu na nowy). Montaż w odwrotnej kolejności. Przy wymianie podłożyć pojemnik lub kawałem szmatki pod czujnik - płynu wyleciało ok 150 gram. Ważne - wymianę trzeba wykonać energicznie ze względu na płyn. Założyłem oryginał zielony nr 059919501A koszt ok 30 zł.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
balum
Kmab
Ja nie wiedziałem, że mam uszkodzony czujnik do momentu kiedy mechanik podłączył komputer ;-)
W/w czujnik generalnie odpowiada za temperaturę silnika - płynu chłodzącego oraz za podgrzewanie świecami żarowymi czego wprost nie widać ale można się domyśleć poprzez problem z uruchamianiem dieslów. Jest to częste uszkodzenie. Skoda poprawiła te czujniki i te "nowszej technologii" są z kolorem zielonym na obudowie.
A wymiana wygląda tak jak wyżej była opisywana
Komentarz
-
Odpowiedź dla Kmaba: otóż w moim przypadku (1,6 102 KM) walnięty czujnik miał 3 różne objawy
1. zaczęły mi wariować obroty - silnik kilka razy sam z siebie skoczył na 5000 obrotów, pomogło tylko wyłączenie silnika
2. kilka razy nie mogłem uruchomić ciepłego silnika
3. podczas jazdy zgasł mi silnik (w trakcie przerzucania biegu) - po tym objawie udałem się do ASO. Na szczęście diagnoza była jednoznaczna, a wymiana czujnika skuteczna.
Komentarz
-
Komentarz