Tankowane O1 z kanistra

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Tankowane O1 z kanistra

Zamieszczone przez Jackal
    Najważniejsze żebyś na każdej osi miał taka sama parę... jeżeli będziesz miał 1 opone inna ta sie policja może przyczepić.
    Dwóch różnych na jednej osi to ja nie biorę w ogóle pod uwagę. Coprawda da się z tym jeździć (jechałem kiedyś na zapasowej z tyłu z Pragi do Warszawy bez jakichś negatywnych objawów), ale teoretycznie to się może zemścić w czasie jazdy.

Tankowane O1 z kanistra

Czy ktos ma jakis skuteczny sposob aby zatankowac O1 z karnistra bez udzialu drugiej osoby ? Mam lejek, mam butelke i d**pa ! buty mokre, spodnie mokre, pol paliwa w glebe na poczatku i po aucie....

Jak zatankowac samemu z karnistra 30-50 l , gdzie pelny jest na tyle ciezki ze potrzebne sa dwie rece. Niech mi ktos powie czy zna jakis patent.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: Tankowane O1 z karnistra

Zamieszczone przez lec
      Czy ktos ma jakis skuteczny sposob aby zatankowac O1 z karnistra bez udzialu drugiej osoby ? Mam lejek, mam butelke i d**pa ! buty mokre, spodnie mokre, pol paliwa w glebe na poczatku i po aucie....

Jak zatankowac samemu z karnistra 30-50 l , gdzie pelny jest na tyle ciezki ze potrzebne sa dwie rece. Niech mi ktos powie czy zna jakis patent.
      sa takie metalowe lejki montowane na standardowy kanister, ciezko mi to wytlumaczyc - przypina sie je tak jak "zamkniecie" kanistra - mysle, ze mogloby to byc pomocne.
      ale co cie w ogole napadlo na takie tankowanie?

znalazlem jakies zdjecie - o cos takiego mi chodzi

[ Dodano: Wto 05 Gru, 06 15:37 ]
      o taki:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• pyza99
        Rider
        • 2005
        • 467

Zamieszczone przez szkoda
        ale co cie w ogole napadlo na takie tankowanie?
        hi,hi jakas kontrabanda pewnie :szeroki_usmiech
        były:
        L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
        Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
        jest:
        Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

kiedys pieknego czasu miał mój ojciec taka fajna pompke z wężem do tankowania

Komentarz

czasem mam paliwo w karnistrze, ale takim z tworzywa wiec zadne takie przyczepiane fiutki nie wchodza w gre :P

i niekoniecznie od razu kontrabanda

w innych maszynka od biedy ucinalo sie butelke i nalewalo, a tu nawet ta butelke trzeba trzymac bo wypada....

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

No bo musi to byc dlugie, zeby wepchac. Ja tam wlewalem, ale z 20-tek. A takie dla hurtownikow to nawet na oczy nie wiedzialem :diabelski_usmiech
              Spritmonitor.de

Komentarz

• paf
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3140

lec, a kawał sztywnego peszla albo innej rurki elegancko przytwierdzony metrem powertape'a do butelki nie da rady? rozwiązanie rozbójnicze ale może sie sprawdzi
                rura zrobi dystans i utrzyma obrzyna butelki odpowiednio a ty już tylko polewasz...

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                  No bo musi to byc dlugie, zeby wepchac

mam dlugi profi lejek - tylko ze jest elastyczny a nie sztywny i jak wepchne to wisi niczym zwiedniety kwiat :P

z prostej rzeczy sie robi kurna problem, srednio z takiej 50-ki pierwsze 5l idzie w piach :P

paf, hardcore McGyver.....

Komentarz

• paf
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3140

lec, no to profi lejek musisz poddać tuningowi optyczno-mechanicznemu usztywniając go czymkolwiek możesz go np estetycznie obwinąć jakimś przewodem elektrycznym w otulinie - będzie sztywno i po sprawie
                    ...jeśli sam lejek jest ok...

a poza tym to Purchawa kiedyś napisał - powertape to podstawa tuningu

a dowód na to masz poniżej (z sufitu knajpy na Krupówkach )
                    Załączone pliki

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

Zamieszczone przez lec
                      czasem mam paliwo w karnistrze, ale takim z tworzywa wiec zadne takie przyczepiane fiutki nie wchodza w gre
                      takie 35 litrowe baniaczki
                      Potrenuj da sie - na poczatku buta oblalem ale potem juz dawalem rade (z reguly na dwa razy zeby rece odpoczely) grunt to miec dobry lejek (sztywny - nie z elastyczna rura) i delikatnie klinujac go miedzy autem a karnistrem dasz rade.

"mobile oszczednosci kupie" :diabelski_usmiech
                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zamieszczone przez Jabar1975
                        "mobile oszczednosci kupie" :diabelski_usmiech
                        Ostatnio sie cenia
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

ewentualnie przelewaj do 10-tek z przykrecanym lejkiem (10 minut dluzej a przynajmniej nie bedziesz pachnial jak prawdziwy mezczyzna :diabelski_usmiech )

[ Dodano: Wto 05 Gru, 06 16:44 ]
                          Zamieszczone przez Maicroft
                          Ostatnio sie cenia
                          slyszalem ....

Komentarz

• eR_
                            Rider
                            • 2005
                            • 411

dzis slyszalem kolesia co nawolywal "mobile szukam oszczednosci" - znaczy szukal czy chcial sprzedac :| :?:
                            sam bym kogos pewnego se z checia znalazl dla oszczednosci ops:
                            Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                            Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez eR_
                              dzis slyszalem kolesia co nawolywal "mobile szukam oszczednosci" - znaczy szukal czy chcial sprzedac :| :?:
                              chcial kupic
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

a tak trochę z innej beczki - czy w O2 niema odpowietrznika czy mi się wydaje ?
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• endryu
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3777
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jak masz DUŻE ilości paliwa do tankowania to warto zainwestować 150-200 zł. w taką ręczną pompkę do paliwa. Pompa jest metalowa, duża wydajność. Kiedyś korzystałem z takiej do pompowania rozpuszczalnika i była ok. Rurkę w dolnej części można skrócić do potrzeb, lub zamontować wężyk do poboru paliwa.
                                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                  =================================================

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Zamieszczone przez leszekmw
                                    oczywiscie ze jest - tylko ze jest "normalny" a nie w formie guzika ktory trzeba wciskac podczas tankowania - po prostu dziala tak jak powinien dzialac tzn. odpowietrza w trakcie tankowania

Komentarz

• -Piotr-
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1018
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Można jeszcze postawić karnister na dachu samochodu i ściągnać jego zawartość do baku wężykiem. Trochę wojniej będzie szło, mniej się narozlewa, a w wolnej chwili podczas przelewania można zapalić papierosa .
                                      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• pyza99
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 467

Zamieszczone przez lec
                                        Jak zatankowac samemu z karnistra 30-50 l
                                        a nie lepiej przelac do mniejszego :wink: i dopiero tankowac
                                        były:
                                        L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
                                        Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
                                        jest:
                                        Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

przelewales kiedys cos z duzego 50l baniaku ? powodzenia przy pierwszych paru litrach zeby sie nie oblac :P

ps
                                          w zyciu nie kupilem jeszcze oszczednosci - nie ufam takim źródełkom :P

[ Dodano: Sro 06 Gru, 06 09:03 ]
                                          Zamieszczone przez Jabar1975
                                          Zamieszczone przez leszekmw
                                          oczywiscie ze jest - tylko ze jest "normalny" a nie w formie guzika ktory trzeba wciskac podczas tankowania - po prostu dziala tak jak powinien dzialac tzn. odpowietrza w trakcie tankowania
                                          w o1 tez dziala "w trakcie" , tylko wolno. Wcisniecie daje tzw "boost" :P

Komentarz

• marcind
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 438

Nie no Panowie zaraz zaraz jak teraz to sobie spokojnie opisujecie o zakupach oszczednosci a jak ja pisalem o czyms takim to sie takie gromy posypaly ze nie wiedzialem jak sie nazywam... :roll:

[ Dodano: Sro 06 Gru, 06 18:08 ]
                                            a jeszcze apropos pompek sa dwa rodzaje takie krecone i takie jak pokazal endryu, te krecone sa prostsze w opanowaniu jak sie przelewa....
                                            Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                                            mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Pablo28
                                              Drive
                                              • 2005
                                              • 63

Aaaaj tam, jakie dziubki, jakie lejki... Na codzien kupuje paliwo do swojej szkodniczki w bańkach 25-litrowych plastikowych (bo do niczego innego nie nalewają red diesla :evil: ) i do jego nalewania uzywam wyłącznie obciętej butelki po napoju 1,5l, ważne tylko, by miała stożkowatą szyjkę... A bańkę trzyma się nie wlewem do dołu, bo zawsze będzie chlapac i na zmianę wciągac pęcherz powietrza i wypluwac paliwo, tylko nalezy trzymac ja wlewem do góry i naprawde rzadko zdarza mi się uronic choc kroplę.... Postaram sie wkleic zdjecie jak to wyglada w praktyce, ale raczej w sobote, bo poznawo koncze i ciemno juz jest.

Dodam, że nalewanie z większych baniek też się udaje tak zrobic, ale potrzeba juz drugiej osoby do pomocy, bo dzwiganie 50 nawet kilo przez dłuzszy czas to niełatwa sztuka, zwłaszcza jak sie człowiek stara nie ochlapac.
                                              Zresztą zapytajcie jakiegoś starego kierowcy ciężarówki najlepiej. Prawie każdy z nich spuszczał paliwo i potem gdzies je nalewał, to najładniej wam pokaże
                                              Octavia 1.9TDI combi 2001 black (tuned by Skoda)
                                              Impreza WRX 2003 rally blue (tuned by Motherfucker's Tuning Team)

Komentarz

• Jabar1975
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 3331

Zamieszczone przez marcind
                                                jak teraz to sobie spokojnie opisujecie o zakupach oszczednosci a jak ja pisalem o czyms takim to sie takie gromy posypaly ze nie wiedzialem jak sie nazywam...
                                                bo trzeba po cichutku do hurtowni po olej z pierwszego tloczenia (w butlach 5l - nic sie nie rozlewa) do tego czerwonego "biodizla" do rozcienczenia i bangla - moja e100 nigdy stacji nie widziala - dodatkowo kupowalem tez w 1 i 0,5 l bo dzieki temu moglem dokladnie mierzyc ile weszlo do zbiornika i ile pali :diabelski_usmiech
                                                A nie chwalic sie na cale formu - nieladnie tak kolego.

pomyslec ze za komuny kierowcy musieli paliwo do rowow melioracyjnych wypuszczac zeby norme wyrobic - wszyscy byli tak zaopatrzeni ze mimo kartek nikt juz nie chcial kupic

[ Dodano: Sro 06 Gru, 06 18:43 ]
                                                Zamieszczone przez lec
                                                w o1 tez dziala "w trakcie" , tylko wolno. Wcisniecie daje tzw "boost"
                                                no tylko ze to wciskanie to od normalnosci dalekie jest (+4l z wciskaniem guzika po pierwszym odbiciu)

Komentarz

• Octan
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 653

Zaraz za korkiem w przewodzie paliwa jest taki zawór - klapka,jeśli nie odchylisz go to buty masz mokre.W warunkach polowych można zatankować przy pomocy obciętej butelki PET,pod warunkiem że w przewód paliwowy włożymy sztywny drut lub cienki patyk który odchyli wspomnianą klapkę

Komentarz

Pracuję...