Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum.
Jako świeżo upieczony użytkownik Octavi AGR '2001 kombi, zapoznaję się z autem i próbuję ustalić przyczyny różnych usterek, mam w tej chwili następujący problem, otóż nie działa w moim aucie ogrzewanie tylnej szyby - sprawdziłem bezpiecznik, jest ok; włącznik ogrzewania poprawnie załącza obwód jednak szyba nie grzeje, gdzie szukać ewentualnej usterki? gdzie znajdują się wpięcia przewodów do obwodów grzejnych na szybie? może jest po drodze jakaś złączka którą należy sprawdzić?
noogi, W prawej kieszeni bagaznika jest wiazka (albo w lewej) Zobacz czy tam cos nie zgnilo. Oprocz tego czy dochodzi zasilanie do stykow szyby, wczesniej do tej kostki.
Albo cos zasniedzialo/przegnilo w tej wiazce, albo przetarl sie sam przewod. Pozostaje jeszcze kwestia przekaznika, ktory wlasnie sam nie wiem gdzie sie znajduje, czy w wlaczniku, czy osobno :|
A nie miałeś czasami malowanej tylnej klapy? Mi podczas malowania wyciągali szybę i przy jej demontażu urwali blaszki mocowania przewodów do pasków szyby, później przykleili kropelką i prąd nie płynął. Po wiekiej awanturze wymienili szybę i wszystko wróciło do normy. Najlepiej wypnij przwody przy szybie i przemierz miernikem czy dochodzi prąd
witam kolegów
ja jade zaraz po sylwestrze na wymiane szyby poniewaz urwali mi spinke przy szybie podczas rozbierania przed malowaniem.Robili to jakos wiosna ale dopiero zwróciłem na to uwage ostatnio jak szyby zaczely parowac i tu nagle dupa!niedziała.
Pojechałem do ASO i serwis zganiał na blacharnie, blacharnia na serwis
Po 3 tygodniach dali znac ze szybe będą wymieniać
Nie robią łaski szybę muszą wymienić . Powinni przeprosic i skulić ogon pod siebie i nie dyskutować. Możesz z nimi pogadać o jakimś rabacie na przegląd lub naprawę, za nieprofesjonalne dokonanie naprawy, a co do szyby wystarczy spisać jej nr. lub sprawdzić rok produkcji, bo nie mogą ci wstaić starej
PS warto również sprawdzić na myjni czy dobrze ją przykleili
Ja niestety miałem dziury
Tylko jak beziesz auto sprzedawał to Ci będą mowili, że bite itd. jak zobaczą że szyba wymieniana. Ja sam jak szukąłem to chciałem mieć wszystkie szyby w oryginale. wiec moze jak sie ta to zrobić to niech Ci zrobią. Kij ma dwa końce jak to mówią...
Ocenianie bezwypadkowości samochodu po szybach to głupota, nie można się sugerować dotem szyb, przecież zarzają się różne wypadki np. włam, uderzenie kamieniem itp, są przecież inne sposoby sprawdzenia.
Więc po co się rozpisywać co będzie jak będę auto sprzedawał, według mnie lepiej jest miec nowe niż jakieś klejone, jak uszkodzili to mają dać nowe
Chyba się ze mną zgodziszk
Znalazłem przyczynę niegrzania - jedna z wsuwek przy szybie była rozpięta - a klapa nie była malowana (- musiałem porobić kilka zaprawek pod ramką tablicy). Po podłączeniu działa bez zarzutu.
Komentarz