Jaki silnik najlepszy w Octavii I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • edmo
    Classic
    • 2015
    • 1

Witam.
    Potrzebuję olej silnikowy Millers Oil XF LL 5W40 5L oraz filtr oleju i paliwa.
    Auto to Skoda Octavia 2 1.9 TDI BXE z 2007 roku.
    Proszę o wycenę.
    Mam pytanie - czy można zapłacić (np. na stronie zmienolej.pl) za zamówione rzeczy kartą płatniczą?
  • apsikus
    Classic
    • 2013
    • 6

Witam,
    Planuję zakup Octavii I jako pierwszego samochodu dla małżenstwa z dzieckiem (5 lat).

Generalnie nie mam żadnych "nawyków" co do rodzaju paliwa. W związku z tym jaki silnik sprawuje się najlepiej w Octavii? Wiem,że diesel wiąże się z większymi kosztami eksploatacji (jak padnie dwumasa lub turbina). Poza tym jednak ludzie diesla odradzają jako nieekonomicznego w przypadku krótkich tras. Ale chyba w aucie używanym nie ma to tak wielkiego znaczenia. Różnica w cenie silnik benzynowy/diesel chyba nie jest aż tak zauważalna.
    Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile średnio rocznie będę jeździł. Do tej pory mam za sobą tylko 35h w kursowej Fabii. Na pewno nie będę wiele jeździł po mieście. Czasem do pobliskiego marketu czy z dzieckiem do lekarza. Jednak jeżdżenie mi się podoba , więc weekendowe trasy krótsze i dłuższe plus wyjazdy wakacyjne na pewno. Więc może do 3tys km miesięcznie dobiję :P
    Jak auto wypada rozmiarowo? W Fabii musiałem jeździć na maksymalnie cofniętym fotelu i podniesionej kierownicy (mam 198cm wzrostu, i ważę ponad 100kg). A i tak za mną nikt więcej by nie usiadł. Jak to wygląda w Octavii? Niestety cięzko znaleźć egzemplarz do którego można by się przymierzyć.

Będę wdzięczny za wszystkie dopowiedzi.

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Otóż różnice w cenie Octavii benzyny i diesla są spore. Jeśli jeździsz mało to należy się zastanowić czy nie lepszy będzie benzynowy silnik 1,6 bez lpg. Lepsza dla rodziny z dzieckiem będzie Octavia Kombi. Rozmiarowo Octavia jest sporawym autem, niestety ze względu na krótki rozstaw osi ilość miejsca na nogi pasażerów na tylnej kanapie jest dosyć mała. Jeśli jesteś wysoki to za tobą usiądzie tylko dziecko. Na przednich fotelach ilość miejsca jest więcej niż wystarczająca. Podsumowując Octavia kombi 1,6 to dla rodziny z pięcioletnim dzieckiem dobre auto.
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

apsikus, Bez obrazy ale przy twojej posturze nie lepiej pomyśleć o Superbie :?: Ja lubie prowadzić jak mam fotel daleko do tyłu i nogi prawie wyprostowane.Fotel praktycznie prawie do końca odsunięty a mam 1,76 wzrostu i 80kg.wagi.Jeżeli się uparłeś na octavię to tak jak pisałeś zrób jakąś przymiarkę w niej co potem nie będziesz zdziwiony. :idea: :szeroki_usmiech
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• przemik
          RS
          • 2012
          • 1610

Apsikus
          Napisz z jaką iloscią gotówki chcesz się rozstac ...
          Przemek
          DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
          A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
          80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• apsikus
            Classic
            • 2013
            • 6

Standardowy budżet 13-15tys PLN Przy czym raczej górna granica, bo będę musiał je jeszcze ubezpieczyć :P
            To ma być pierwsze auto, więc takie co w przypadku awarii nie wydrenuje mi kieszeni. Bo że je mogę zajechać czy poobijać to biorę pod uwagę.
            Superb mi się podoba, ale w takiej cenie nie znajdę OII, a co dopiero Superba.

Nie chcę kombii, bo nie potrzebuję takiej przestrzeni, i szczerze mówiąc przeraża mnie rozmiar.

Przeglądałem już ogloszenia najróżniejszych marek, ale że nie mam specyficznych wymagań czy wiedzy na temat wad to i ciężko coś wybrać.
            Na tapecie były:
            Audi 80 B4 (odradzane jako za stare, bo 20-letnie, no i ciężko będzie znaleźć w dobrym stanie)
            Opel Astra II (dla mnie za mała)
            VW Bora (odradzany, bo to zdaje się rozmiarowo była alternatywa dla Passata, więc będzie zajeżdzony maksymalnie)
            Ford Mondeo Mk3 (odradzany jako zbyt duże auto na pierwsze, poza tym rdzewieje)
            Mazda 626 (odradzane bo rdzewieje)

Octavii nie brałem pod uwagę, ale obawiam się, że to jedyny rozsądny wybór jako został.

Komentarz

• Tony065
              RS
              • 2009
              • 2487
              • Octavia I (1U2)
              • ARX 1.8 20VT 150 KM

Bora jest na tej samej płycie podłogowej co Octavia I, Golf 4, New Beetle, Leon 1, Toledo 2 i A3. Jak nie masz zabawki na prędkość, to kup 1.6 Pb. Te 100KM daje radę do w miarę normalnego przemieszczania się z rodziną. Etap dużego wózka macie już za sobą, ale teraz jest rowerek, futra zabawek, książeczki, piłeczki itd. No i bagaż z koronkami... :szeroki_usmiech Liftback da radę to wszystko pomieścić. Jak chcesz poczytać o silnikach VW 1.6, to kup ostatni Motor (16/2013), jest artykuł o tym.
              Black Pearl, Elegance & RS LOOK
              @ by Tune-up Gdańsk
              TDI VP++ i jeszcze rośnie
              Antek

Komentarz

• aniol
                RS
                • 2012
                • 5228
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

apsikus, Na "ogłoszenia kupie/sprzedam" Pstrykacz ma do sprzedania elegancką octavkę.Cena 18tys. do uzgodnienia.Polecam bo gra warta świeczki.Super utrzymana.
                http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• przemik
                  RS
                  • 2012
                  • 1610

Oferta 'Pstrykacza" bardzo ciekawa i godna rozwazenia - nie podał tylko czy Okta jest Kombi czy Limo.

apsikus.... kup sobie diesla... w tych pieniądzach dasz rade.... bedziesz jedzil tanio i dynamicznie.
                  Przemek
                  DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                  A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                  80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• apsikus
                    Classic
                    • 2013
                    • 6

@Aniol, ostatnio próbowałem w tym budżecie wyciągnąć Lagunę II z 2005. Niestety wszystko co powyżej 15tys PLN jest poza moim zasięgiem.
                    Jako świeży kierowca będę musiał trochę "wywalić" za ubezpieczenie auta, plus coś powinno zostać na wymiany części (jak rozrząd, filtry, olej, itp).
                    Ale dzięki za cynk

Komentarz

• Tony065
                      RS
                      • 2009
                      • 2487
                      • Octavia I (1U2)
                      • ARX 1.8 20VT 150 KM

Wszystko OK, ale to jest ASZ. Jak mu poleci turbina, to 3k pln w plecy /220km nalotu/. Ponadto na turlanie się po mieście, TDI w obecnych czasach jest za drogi. Choć swoją drogą, dobra baza pod mocne mody :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 16 Kwi, 13 12:25 ]
                      apsikus, jak będziesz robił ok. 20kkm/rok, to diesle się opłaca. Jeżeli mniej, to nie warto.
                      @ by Tune-up Gdańsk
                      Antek

Komentarz

• apsikus
                        Classic
                        • 2013
                        • 6

Zamieszczone przez Tony065
                        Bora jest na tej samej płycie podłogowej co Octavia I, Golf 4, New Beetle, Leon 1, Toledo 2 i A3.
                        Przyjrzę się Toledo II.
                        W Golfie siedziałem. Jakoś tak "stłoczony" w tym aucie się czułem.

A jak Bora wypada na tle Octavii?

Jak nie masz zabawki na prędkość, to kup 1.6 Pb. Te 100KM daje radę do w miarę normalnego przemieszczania się z rodziną.
                        Mam nadzięję, że do 120km/h poleci :P
                        A właśnie 1.6 i 1.8 były polecane w Octavii I.

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

Poleci dużo, dużo szybciej.

Bora, Seat Toledo II, Octavia I a także Golf IV i Leon to praktycznie jedno auto i różnią się wyglądem, wielkością bagażników i sposobem jego otwierania.
                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• apsikus
                            Classic
                            • 2013
                            • 6

Dzięki

Komentarz

• kabanos
                              RS
                              • 2011
                              • 4544
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jak pisze zepter00, szukaj octavii 1,6 zagazowanej, to będziesz jeździł tanio a i przy ew. naprawach nie zbankrutujesz.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• andru123
                                Elegance
                                • 2010
                                • 783
                                • Toyota
                                • ATF 2.0 MPI 120 KM

miałem te auta nad którymi się zastanawiasz
                                golf 1,6 100KM zagazowany przezemnie , bardzo fajne auto , tanie koszty utrzymania , tylko silnik ten najprostszy 1,6 AKL , tani rozrzad i śmeszne spalanie , gazu 7-8 l

teraz mam 1,8T w octavii , wprawdzie RS 198KM , ale to jest niebo a ziemia jeśli chodzi o osiągi
                                golf OK , ale wyprzedzanie , jescze z rodzinką na pokładzie , mało przyjemna sprawa

RS tez ma założoną instalacje , w porządnym zakładzie spalanie 8-12l , w zależności od nastroju , kierowcy
                                jazda, coś pięknego , elstycznośc, osiągi naprawdę miażdżą golfa

golfa bardzo dobrze wspominam , jakość wykonania i wygłuszenie wnętrza trochę jednak lepsze niż w skodzie , niestety trafic dziisja dobrego golfa , to prawie jak gra w lotto

dzięki klubowiczowi za to udało sie trafić wściekłego czerwonego RSa
                                jest O1 RS 1.8T XENON
                                była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• zsolpyw
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 897

Ja Ci polece dwie opcje.

Ekonomiczna:
                                  Zamiast 1.6 polecam 2.0 !! Silnik ma wszystkie zalety 1.6 pali do 1l wiecej a jest dynamiczniejszy, ma lepszy moment na dołach. Szczegonie kombi + rodzinka.
                                  U mnie spalanie 6,5l pb, 8,5 lpg w lecie, lekko pond 9 w zimie. W trasie schodzi do 8 l. (w miescie malo jezdze).

Hardkorowa:
                                  1.8T + program = 190ps - drozsze koszty, ale daje czadu.
                                  Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• zepter00
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2304

Zaraz wyjdzie, że dla młodej pary na dorobku i z dzieckiem to najlepszy jest swap z 3.0 TFSI :lol:

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

zepter00, przynajmniej

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Arek_pl
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 21
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Ja tam polecam tdi, sam kupiłem w super stanie b. dobrze wyposażoną i w kasie się na pewno wyrobisz, mnie z wszystkimi opłatami z niemca wyszła 14 tysi. I wcale podczas "turlania" się po mieście dużo nie łyka ON...

Komentarz

• Tony065
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2487
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ARX 1.8 20VT 150 KM

a ja jednak odradzam tdi. mnie w trasie zdarzało się zejść do ok. 5-5.5l/100km, ale już po mieście wychodzi 7-8l/100km. przy obecnych cenach paliwa, to średnio opłacalne. 1.6 Pb + LPG wyjdzie zdecydowanie taniej. może tak, niech kolega kupi na początek benzynę i pojeździ z rok. jak mu się spodoba, to niech zmienia na 1.8T lub 1.9TDI. aha, dla rodziny z dzieckiem wcale nie potrzeba kombi. liftback w zupełności wystarczy ze swoimi 528l bagażnika.
                                          @ by Tune-up Gdańsk
                                          Antek

Komentarz

• andru123
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 783
                                            • Toyota
                                            • ATF 2.0 MPI 120 KM

a ja jednak odradzam tdi. mnie w trasie zdarzało się zejść do ok. 5-5.5l/100km, ale już po mieście wychodzi 7-8l/100km. przy obecnych cenach paliwa, to średnio opłacalne. 1.6 Pb + LPG wyjdzie zdecydowanie taniej. może tak, niech kolega kupi na początek benzynę i pojeździ z rok. jak mu się spodoba, to niech zmienia na 1.8T lub 1.9TDI. aha, dla rodziny z dzieckiem wcale nie potrzeba kombi. liftback w zupełności wystarczy ze swoimi 528l bagażnika.

i tu popieram kolegę , miałem 1,9 TDI bral czasem nawet z 9l po miescie
                                            w trasuie pieknie 4,5-5 ale rzadko byłem w trasie , dlatego zapadła decyzja żeby auto sprzedać , bo jak się okazało jak dla nas było nieekonomiczne
                                            RS bierze mi po miesicie 11-14 l w zależności od stylu jazdy , GAZU
                                            golf z silnikem 1,6 nie przekraczał 11l GAZU po miesice przy ciezkiej nodze
                                            obydwa auta maiły nowe instalacje założone i wyregulowane w naprawdę profesjonalnym zakładzie
                                            jest O1 RS 1.8T XENON
                                            była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Tobi77
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 509
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

To parę uwag ode mnie jako użytkownika O1 1.9TDI.
                                              Silnik z chipem, moc ponad 130 KM, spalanie w mieście (mieszkam w Katowicach) ok. 6,4 l.
                                              Mam co prawda tylko 185 cm wzrostu i niecałe 100 kg i fotela nie mam wysuniętego na maksa do tyłu ale za mną jest już mało miejsca i jest to najmniej komfortowe miejsce do podróżowania. Natomiast mi jest całkiem wygodnie i nie narzekam - można znaleźć wygodną pozycję. Na szerokość szału nie ma, podłokietnik przywłaszczam sobie, pasażerowi obok oświadczając, że jest to podłokietnik kierowcy. Jakby nie było Octavia to auto na płycie golfa, czyli w moich kategoriach - auta małego.
                                              Z walorów użytkowych kombiaka jestem zadowolony, po złożeniu siedzeń woziłem już kanapy i słupki długości ponad 2m na ogrodzenie.
                                              Moja Octavia

Komentarz

• Mickul
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2847

Zamieszczone przez apsikus
                                                Moja szła 200 już kilka razy :P Ze względu na ekonomię jazdy (nie napraw) nie zamieniłbym tego silnika nawet na SDI, gdyż przy obecnej cenie LPG i spalaniu 9 litrów w mieście mam niespełna 20zł/100km. A osiągi? Póki co mi nie potrzebne, bardziej kieruję się ekonomią - jakby w 1.8T padło mi sprzęgło lub turbo to pewnie musiałbym sprzedać auto.

Co do miejsca - mam 190cm wzrostu i bardzo często wożę towar na magazyn - zwykły HTB daje radę.

Komentarz

• damian1975
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 4113
                                                  • Superb III (3V3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Mickul
                                                  Zamieszczone przez apsikus
                                                  Moja szła 200 już kilka razy :P Ze względu na ekonomię jazdy (nie napraw) nie zamieniłbym tego silnika nawet na SDI, gdyż przy obecnej cenie LPG i spalaniu 9 litrów w mieście mam niespełna 20zł/100km. A osiągi? Póki co mi nie potrzebne, bardziej kieruję się ekonomią - jakby w 1.8T padło mi sprzęgło lub turbo to pewnie musiałbym sprzedać auto.

Co do miejsca - mam 190cm wzrostu i bardzo często wożę towar na magazyn - zwykły HTB daje radę.
                                                  A te 200 km/h przepraszam to z postawionym żaglem czy z przepaści :?: :lol :haha: :haha: :haha: :haha: :diabelski_usmiech
                                                  TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE

Komentarz

Pracuję...