SuperB - rzetelne opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez Kaszana
    A co to jest "Cieq"?
    nie "co" tylko KTO....
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Wracając do tematu zawieszenia i jego delikatności.... to Panowie, nie popadajcie w skrajność inie przesadzajcie.

Jak się przywali w studzienkę lub krawężnik to nie ma zawieszenia które by to wytrzymało.

SuperB dzieki takiemu jakie ma jest jednym z tańszych samochodów i niezawodnym na rynku. Nie jest to jakaś wydumana konstrukcja ale za te pieniądze nie kupimy NICZEGO lepiej wypasionego i bardziej komfortowego.

Również uważam, że Superb to już raczej auto zabytkowe.
      .
      No tak. W stosunku do S-klasy to na pewno...

Przez jakiś czas (1 rok) miałem w firmie Superb'a Edition100 i jedyne do czego mogę sie przyczepic to:

- brak dwustronnej klimy
      - bardziewnie wyglądające wstawki z imitacji drewna (mojej wersji się to nie tyczyło)

Nie można marudzić na brak komfortu, "małość" miejsca czy złe prowadzenie.

Komentarz

• Iron
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 281

Ja w tym roku miałem podobny problem.
        Założyłem, że kupuję nowe auto powiedzmy do 110 000 zł.

W rachubę wchodziły dwa samochody.

1. SuperB Elagance 2.0TDI plus małe dodatki
        2. Octavia II Elegance plus kilka dodatków.

Ogólnie cena podobna.

Puściłem pytanko na tym forum i na moje szczęście w tym samym okresie jak chciałem kupować nową Skodę wyszła Octavia II RS z TDI (dowiedziałem się tutaj o tym).
        Pojechałem do salonu i przejechałem się SuperB i Octavia II.
        Moje wrażenia:
        1. SuperB był głośniejszy :shock:
        2. SuperB wyglądał nieco przestrzale w stosunku tego co reprezentuje O2

Miałem dość duży dylemat ale skończyło się na RS i nie rzałuję nawet jestem zadowolony, że wybrałem Octavię a nie SuperB.
        Może to ci pomoże w wyborze

Oczekuje:
        Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
        Citigo Style ASG
        Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

Zamieszczone przez Iron
          Może to ci pomoże w wyborze
          Dzięki za głos.
          Spotykam wiele opinii, w którym wyrażany jest pogląd, że auto ma starą konstrukcję.
          Zgodzę się, ale bryła pojazdu nadal przyciąga uwagę i w kwestiach reprezentacyjności autku nic nie brakuje. Szkoda, że 1.9 TDi to tylko wersja 105PS. Jak się mawia toż to śmiech na sali

SuperB głośniejszy od OII ? Fakt nie jeździłem aż tak "dogłębnie" i nie zwróciłem uwagi na ten element. Faktem jest, że SuperB prowadziło się nieco pewniej. Subiektywnie czułem gabaryty wozu względem OII-ki.
          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Czesc,

co do porownania Octavii II vs SuperB to w internecie znalazlem takie cos...

niby po czesku ale w sumie to spora czesc mozna odszyfrowac...

na tej stronie www.auto.cz sa tez ladne tapety - zwlaszcza bialego RS..... mniam mniam

ps. ja bym chyba jednak wolal SuperB...

ps2. nie jestem do konca pewien, ale wydaje mi sie ze w internecie wyczytalem, ze nowy SuperB ma byc oparty o plyte podlogowa... Octavii II....
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Kupowanie nowego jest obecnie bez senu... bo w 2007 wejdzie juz nowy.

Najlepiej kupić używkę z gwarancją i dobrym wypasem.

Silniki to 1.9TDI w manualu, 2.8 V6 tip i 2.5TDI tip

Komentarz

• cieq
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 745
                • Octavia I (1U2)
                • AGU 1.8 20VT 150 KM
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Moze taka przykładowa propozycja:

Superb 2.0TDI 6-biegowa skrzynia, data rejestracji 13.07.2006r, przebieg 9100km (stan na październik), wersja wyposażeniowa "Elegance" + dodatki Platinium: czarna skórzana tapicerka, footboard, dywaniki lounge step itd, auto oczywiście na gwarancji, cena ~92.000zl...

A, kolor Beż Cappuccino metalizowany (4K4K).

Więcej ofert na PW, maila, gg.
                www.pinkbike.com

Komentarz

cieq, jakieś foty ?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez ===Tomy===
                    Faktem jest, że SuperB prowadziło się nieco pewniej
                    tutaj pewnie chodzi ci o nierownosci, wiadomo samochod jest dluzszy i ma wiekszy rozstaw osi, natomiast jest chyba węższy i ma mniejszy rozstaw kół, więc w zakrętach może juz byc inaczej :idea:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

Zamieszczone przez Jabar1975
                      A co to jest "Cieq"?
                      nie "co" tylko KTO....
                      O przepraszam ops: ,myślałem, że to jakaś firma.

[ Dodano: Czw 21 Gru, 06 08:31 ]
                      A czy nie lepiej kupić nowego Passata niż Superba?

Komentarz

• ===Tomy===
                        Rider
                        • 2006
                        • 552

Zamieszczone przez cieq
                        Moze taka przykładowa propozycja:

Superb 2.0TDI 6-biegowa skrzynia, data rejestracji 13.07.2006r, przebieg 9100km (stan na październik), wersja wyposażeniowa "Elegance" + dodatki Platinium: czarna skórzana tapicerka, footboard, dywaniki lounge step itd, auto oczywiście na gwarancji, cena ~92.000zl...

A, kolor Beż Cappuccino metalizowany (4K4K).

Więcej ofert na PW, maila, gg.
                        O i taki silnik to ja rozumiem
                        Cena super. Jednak ja jeszcze muszę czekać przynajmniej do końca II-go kwartału 2007 roku, albo i końcówki. W każdym razie preferencji nie zmienię. Nowy SuperB w 2007 przechodzi tylko lifting. Nie będzie żadnych zmian w konstrukcji, wszystko pozostaje bez zmian.

Cieq ... pokaż fotki dla zachęty. SuperB-y na prawdę mają w sobie to coś ...
                        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

Może kilka słów z mojej strony jako użytkownika SuperBa.
                          Silnki jedyny słuszny 1.9 PD 130 ,skrzynia manual , wersja Ambiente chyba , rok 2003,przebieg 88.000km.
                          Opina jak najbardziej pozytywna brak poważniejszych uszkodzeń, ostatnio wymieniono przegub i osłony.
                          Komfort jazdy zdecydowanie lepszy niż w Octavii Combii O1.Miesca z tyłu z pewnością ci nie zabraknie.
                          Pomimo różnych opini w tym wątku uważam że SuperB będzie dobrym wyborem. :wink:
                          Oto klilka F O T E K

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez ===Tomy===
                            Nowy SuperB w 2007 przechodzi tylko lifting. Nie będzie żadnych zmian w konstrukcji, wszystko pozostaje bez zmian.
                            superb juz ten lifting przeszedl (jakby kto nie zauwazyl ) a w 2008 ma byc ten nowy.
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

Zamieszczone przez szkoda
                              superb juz ten lifting przeszedl (jakby kto nie zauwazyl ) a w 2008 ma byc ten nowy.
                              No właśnie o to mi chodziło :szeroki_usmiech

Inwestycja w nowego jest troche chybiona... bo za dużo dostanie w doope.

Sam widziałem w jakim stanie są używane z SAP (ASO Chełm miało ze 3) i naprawę, nie ma się do czego przyczepić.... a cena jest mocno atrakcyjna.

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

Zamieszczone przez bezduszny
                                Wracając do tematu zawieszenia i jego delikatności.... to Panowie, nie popadajcie w skrajność inie przesadzajcie.

Jak się przywali w studzienkę lub krawężnik to nie ma zawieszenia które by to wytrzymało.
                                bezduszny rozmumiem ze dzien bez wyrazenia wlasnego zdania to dzien stracony - ale ja nie pisze o waleniu w kraweznik kolami a o normalnej jezdzie po polskich (jakby nie bylo bardzo kiepskich) drogach. a tutaj sprawa wyglada tak jak napisalem wymiana co 30kkm calosci z przodu (dotyczy A4, passata b5, b5+ i z racji identycznej konstrukcji pewnie takze i Superba) dla porownania w o2 po 60kkm zawias w stanie idealnym, w o1 po 40kkm - stan idealny, w Roverze 220sdi po 250kkm - pierwszy remont zawieszenia

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Jabar1975, Ale OII ma tez takie samo zawieszenie(konstrukcja) i nie jest tragicznie.

BTW. Chyba Mikrus cos w temacie SuperBa moglby powiedziec.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Ale OII ma tez takie samo zawieszenie(konstrukcja) i nie jest tragicznie
                                    ale wachacze nie sa z tego gownianego plastiko-aluminium

Komentarz

ale ja nie pisze o waleniu w kraweznik kolami a o normalnej jezdzie po polskich (jakby nie bylo bardzo kiepskich) drogach. a tutaj sprawa wyglada tak jak napisalem wymiana co 30kkm calosci z przodu (dotyczy A4, passata b5, b5+ i z racji identycznej konstrukcji pewnie takze i Superba)
                                      Firmowy superb zrobił 45-50k i zero problemów...

[ Dodano: Czw 21 Gru, 06 11:29 ]
                                      Aż się pofatygowałem i zadzwoniłem do ASO aby dowiedzieć się co najczęściej pada w zawieszeniu superba....

Sa takie co robią 200k i nic nie dzieje się ale są i trafił się taki co już po 15k przyjechał z wybitymi dwoma wahaczami dolnymi (podobno najbardziej się wybijają jak już).

Nie ma na to żadnej regóły, wszystko zależy jak jeździsz...

[ Dodano: Czw 21 Gru, 06 11:38 ]
                                      cena dolnego wahacza FEBI do superba w zmax.pl to około 140 pln brutto za 1 sztukę.

Czyli zadna kosmiczna cena...

Komentarz

• ===Tomy===
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 552

Zamieszczone przez desmo
                                        Może kilka słów z mojej strony jako użytkownika SuperBa.
                                        Silnki jedyny słuszny 1.9 PD 130 ,skrzynia manual , wersja Ambiente chyba , rok 2003,przebieg 88.000km.
                                        Opina jak najbardziej pozytywna brak poważniejszych uszkodzeń, ostatnio wymieniono przegub i osłony.
                                        Komfort jazdy zdecydowanie lepszy niż w Octavii Combii O1.Miesca z tyłu z pewnością ci nie zabraknie.
                                        Pomimo różnych opini w tym wątku uważam że SuperB będzie dobrym wyborem. :wink:
                                        Oto klilka F O T E K
                                        Dziękuję serdecznie za kolejny głos.
                                        Odnośnie usterkowości. Zgadzam się. Każde auto się psuję. SuperB mając zawieszenie Passata wcale nie zmusza swojego właściciela do każdorazowej naprawy co 30-60kkm. Wszystko w zależności od jazdy, jej stylu i dbałości o auto. Sam wiem jak to jest w O1.
                                        Czasem człowiek czyta tutaj problemy kolegów i głęboko cieszy się, że wiele spraw go nie dotyczy. Autko autu nie równe i nie należy oceniać uogólniając. W ASO mawiają mi, że są klienci, którzy przy przebiegach 80-100kkm palcem nie ruszają poza czynnościami serwisowymi więc to może kategorycznie przeciwstawić się stereotypom panującym odnośnie usterek tego modelu.

BTW: znacie może jakieś bliższe detale nowego SuperB na rok 2008 ?

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Jabar1975, Ale OII ma tez takie samo zawieszenie(konstrukcja) i nie jest tragicznie.

BTW. Chyba Mikrus cos w temacie SuperBa moglby powiedziec.
                                          Przednie 02 ma całkowicie inne niż poprzedni Passat.

Komentarz

Coś takiego znalazłem:

Cena jak za 3 zminay oleju Motul...

Komentarz

• Jabar1975
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3331

no to na co czekasz? Kup.... i opowiesz jak bylo...

jesli seryjne (oryginalne vw-audi) sypia sie szybko (na tle innych konstrukcji dostepnych na rynku) to ciekawe ile takie pociagna (bo napewno sa z lepszych materialow niz oryginaly :szeroki_usmiech )

Komentarz

jesli seryjne (oryginalne vw-audi) sypia sie szybko
                                                Tak... a do tego stonkę nam kapitaliści zrzucili... :diabelski_usmiech

.... co by nie mówić i tak winę za złe zawieszenia w naszych autach ponosi układ ubecko-lewicowy z domieszką PO.

Komentarz

Nie wiem jak wygląda sprawa trwałości przedniego zawieszenia w Superbie, ale wiem jak
                                                  to wygląda w poprzednim Passacie - tragedia to delikatne słowo.
                                                  Zresztą jakiś czas temu rozmawiałem ze sprzedawcą pracującym 7 lat w salonie i zgadnąłem go o to.Cytuję jego słowa:"przednie zawieszenie w poprzednim Passacie to chyba największa porażka VW od lat".
                                                  Jeśli w Superbie jest podobnie ( a zawieszenie jest takie samo ) to współczuję.

Komentarz

Jeśli w Superbie jest podobnie ( a zawieszenie jest takie samo ) to współczuję.
                                                    Nie ma czego komfort jazdy jest o wiele lepszy niż w O1, a jak mówią każde auto jest inne i wiele również zależy od sposobu użytkowania auta.

Komentarz

Pracuję...