Zamieszczone przez Kaszana
SuperB - rzetelne opinie
Zwiń
X
-
bezduszny
Wracając do tematu zawieszenia i jego delikatności.... to Panowie, nie popadajcie w skrajność inie przesadzajcie.
Jak się przywali w studzienkę lub krawężnik to nie ma zawieszenia które by to wytrzymało.
SuperB dzieki takiemu jakie ma jest jednym z tańszych samochodów i niezawodnym na rynku. Nie jest to jakaś wydumana konstrukcja ale za te pieniądze nie kupimy NICZEGO lepiej wypasionego i bardziej komfortowego.
Zamieszczone przez KaszanaRównież uważam, że Superb to już raczej auto zabytkowe.
No tak. W stosunku do S-klasy to na pewno...
Przez jakiś czas (1 rok) miałem w firmie Superb'a Edition100 i jedyne do czego mogę sie przyczepic to:
- brak dwustronnej klimy
- bardziewnie wyglądające wstawki z imitacji drewna (mojej wersji się to nie tyczyło)
Nie można marudzić na brak komfortu, "małość" miejsca czy złe prowadzenie.
Komentarz
-
Ja w tym roku miałem podobny problem.
Założyłem, że kupuję nowe auto powiedzmy do 110 000 zł.
W rachubę wchodziły dwa samochody.
1. SuperB Elagance 2.0TDI plus małe dodatki
2. Octavia II Elegance plus kilka dodatków.
Ogólnie cena podobna.
Puściłem pytanko na tym forum i na moje szczęście w tym samym okresie jak chciałem kupować nową Skodę wyszła Octavia II RS z TDI (dowiedziałem się tutaj o tym).
Pojechałem do salonu i przejechałem się SuperB i Octavia II.
Moje wrażenia:
1. SuperB był głośniejszy :shock:
2. SuperB wyglądał nieco przestrzale w stosunku tego co reprezentuje O2
Miałem dość duży dylemat ale skończyło się na RS i nie rzałuję nawet jestem zadowolony, że wybrałem Octavię a nie SuperB.
Może to ci pomoże w wyborze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez IronMoże to ci pomoże w wyborze
Spotykam wiele opinii, w którym wyrażany jest pogląd, że auto ma starą konstrukcję.
Zgodzę się, ale bryła pojazdu nadal przyciąga uwagę i w kwestiach reprezentacyjności autku nic nie brakuje. Szkoda, że 1.9 TDi to tylko wersja 105PS. Jak się mawia toż to śmiech na sali
SuperB głośniejszy od OII ? Fakt nie jeździłem aż tak "dogłębnie" i nie zwróciłem uwagi na ten element. Faktem jest, że SuperB prowadziło się nieco pewniej. Subiektywnie czułem gabaryty wozu względem OII-ki.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Czesc,
co do porownania Octavii II vs SuperB to w internecie znalazlem takie cos...
niby po czesku ale w sumie to spora czesc mozna odszyfrowac...
na tej stronie www.auto.cz sa tez ladne tapety - zwlaszcza bialego RS..... mniam mniam
ps. ja bym chyba jednak wolal SuperB...
ps2. nie jestem do konca pewien, ale wydaje mi sie ze w internecie wyczytalem, ze nowy SuperB ma byc oparty o plyte podlogowa... Octavii II....
Komentarz
-
-
bezduszny
Kupowanie nowego jest obecnie bez senu... bo w 2007 wejdzie juz nowy.
Najlepiej kupić używkę z gwarancją i dobrym wypasem.
Silniki to 1.9TDI w manualu, 2.8 V6 tip i 2.5TDI tip
Komentarz
-
Moze taka przykładowa propozycja:
Superb 2.0TDI 6-biegowa skrzynia, data rejestracji 13.07.2006r, przebieg 9100km (stan na październik), wersja wyposażeniowa "Elegance" + dodatki Platinium: czarna skórzana tapicerka, footboard, dywaniki lounge step itd, auto oczywiście na gwarancji, cena ~92.000zl...
A, kolor Beż Cappuccino metalizowany (4K4K).
Więcej ofert na PW, maila, gg.
Komentarz
-
-
bezduszny
-
Zamieszczone przez ===Tomy===Faktem jest, że SuperB prowadziło się nieco pewniejsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez Jabar1975Zamieszczone przez KaszanaA co to jest "Cieq"?ops: ,myślałem, że to jakaś firma.
[ Dodano: Czw 21 Gru, 06 08:31 ]
A czy nie lepiej kupić nowego Passata niż Superba?
Komentarz
-
Zamieszczone przez cieqMoze taka przykładowa propozycja:
Superb 2.0TDI 6-biegowa skrzynia, data rejestracji 13.07.2006r, przebieg 9100km (stan na październik), wersja wyposażeniowa "Elegance" + dodatki Platinium: czarna skórzana tapicerka, footboard, dywaniki lounge step itd, auto oczywiście na gwarancji, cena ~92.000zl...
A, kolor Beż Cappuccino metalizowany (4K4K).
Więcej ofert na PW, maila, gg.
Cena super. Jednak ja jeszcze muszę czekać przynajmniej do końca II-go kwartału 2007 roku, albo i końcówki. W każdym razie preferencji nie zmienię. Nowy SuperB w 2007 przechodzi tylko lifting. Nie będzie żadnych zmian w konstrukcji, wszystko pozostaje bez zmian.
Cieq ... pokaż fotki dla zachęty. SuperB-y na prawdę mają w sobie to coś ...Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Komentarz
-
-
desmo
Może kilka słów z mojej strony jako użytkownika SuperBa.
Silnki jedyny słuszny1.9 PD 130 ,skrzynia manual , wersja Ambiente chyba , rok 2003,przebieg 88.000km.
Opina jak najbardziej pozytywna brak poważniejszych uszkodzeń, ostatnio wymieniono przegub i osłony.
Komfort jazdy zdecydowanie lepszy niż w Octavii Combii O1.Miesca z tyłu z pewnością ci nie zabraknie.
Pomimo różnych opini w tym wątku uważam że SuperB będzie dobrym wyborem. :wink:
Oto klilka F O T E K
Komentarz
-
Zamieszczone przez ===Tomy===Nowy SuperB w 2007 przechodzi tylko lifting. Nie będzie żadnych zmian w konstrukcji, wszystko pozostaje bez zmian.) a w 2008 ma byc ten nowy.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez szkodasuperb juz ten lifting przeszedl (jakby kto nie zauwazyl ) a w 2008 ma byc ten nowy.
Inwestycja w nowego jest troche chybiona... bo za dużo dostanie w doope.
Sam widziałem w jakim stanie są używane z SAP (ASO Chełm miało ze 3) i naprawę, nie ma się do czego przyczepić.... a cena jest mocno atrakcyjna.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyWracając do tematu zawieszenia i jego delikatności.... to Panowie, nie popadajcie w skrajność inie przesadzajcie.
Jak się przywali w studzienkę lub krawężnik to nie ma zawieszenia które by to wytrzymało.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAle OII ma tez takie samo zawieszenie(konstrukcja) i nie jest tragicznienasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez Jabar1975ale ja nie pisze o waleniu w kraweznik kolami a o normalnej jezdzie po polskich (jakby nie bylo bardzo kiepskich) drogach. a tutaj sprawa wyglada tak jak napisalem wymiana co 30kkm calosci z przodu (dotyczy A4, passata b5, b5+ i z racji identycznej konstrukcji pewnie takze i Superba)
[ Dodano: Czw 21 Gru, 06 11:29 ]
Aż się pofatygowałem i zadzwoniłem do ASO aby dowiedzieć się co najczęściej pada w zawieszeniu superba....
Sa takie co robią 200k i nic nie dzieje się ale są i trafił się taki co już po 15k przyjechał z wybitymi dwoma wahaczami dolnymi (podobno najbardziej się wybijają jak już).
Nie ma na to żadnej regóły, wszystko zależy jak jeździsz...
[ Dodano: Czw 21 Gru, 06 11:38 ]
cena dolnego wahacza FEBI do superba w zmax.pl to około 140 pln brutto za 1 sztukę.
Czyli zadna kosmiczna cena...
Komentarz
-
Zamieszczone przez desmoMoże kilka słów z mojej strony jako użytkownika SuperBa.
Silnki jedyny słuszny1.9 PD 130 ,skrzynia manual , wersja Ambiente chyba , rok 2003,przebieg 88.000km.
Opina jak najbardziej pozytywna brak poważniejszych uszkodzeń, ostatnio wymieniono przegub i osłony.
Komfort jazdy zdecydowanie lepszy niż w Octavii Combii O1.Miesca z tyłu z pewnością ci nie zabraknie.
Pomimo różnych opini w tym wątku uważam że SuperB będzie dobrym wyborem. :wink:
Oto klilka F O T E K
Odnośnie usterkowości. Zgadzam się. Każde auto się psuję. SuperB mając zawieszenie Passata wcale nie zmusza swojego właściciela do każdorazowej naprawy co 30-60kkm. Wszystko w zależności od jazdy, jej stylu i dbałości o auto. Sam wiem jak to jest w O1.
Czasem człowiek czyta tutaj problemy kolegów i głęboko cieszy się, że wiele spraw go nie dotyczy. Autko autu nie równe i nie należy oceniać uogólniając. W ASO mawiają mi, że są klienci, którzy przy przebiegach 80-100kkm palcem nie ruszają poza czynnościami serwisowymi więc to może kategorycznie przeciwstawić się stereotypom panującym odnośnie usterek tego modelu.
BTW: znacie może jakieś bliższe detale nowego SuperB na rok 2008 ?Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Komentarz
-
-
Kaszana
Zamieszczone przez MaicroftJabar1975, Ale OII ma tez takie samo zawieszenie(konstrukcja) i nie jest tragicznie.
BTW. Chyba Mikrus cos w temacie SuperBa moglby powiedziec.
Komentarz
-
bezduszny
Coś takiego znalazłem:
Cena jak za 3 zminay oleju Motul...
Komentarz
-
no to na co czekasz? Kup.... i opowiesz jak bylo...
jesli seryjne (oryginalne vw-audi) sypia sie szybko (na tle innych konstrukcji dostepnych na rynku) to ciekawe ile takie pociagna (bo napewno sa z lepszych materialow niz oryginaly :szeroki_usmiech )nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez Jabar1975jesli seryjne (oryginalne vw-audi) sypia sie szybko
.... co by nie mówić i tak winę za złe zawieszenia w naszych autach ponosi układ ubecko-lewicowy z domieszką PO.
Komentarz
-
Kaszana
Nie wiem jak wygląda sprawa trwałości przedniego zawieszenia w Superbie, ale wiem jak
to wygląda w poprzednim Passacie - tragedia to delikatne słowo.
Zresztą jakiś czas temu rozmawiałem ze sprzedawcą pracującym 7 lat w salonie i zgadnąłem go o to.Cytuję jego słowa:"przednie zawieszenie w poprzednim Passacie to chyba największa porażka VW od lat".
Jeśli w Superbie jest podobnie ( a zawieszenie jest takie samo ) to współczuję.
Komentarz
-
desmo
Zamieszczone przez KaszanaJeśli w Superbie jest podobnie ( a zawieszenie jest takie samo ) to współczuję.
Komentarz
Komentarz