Lukasso, spoko bernardo, to przecież bezpieczny członek tfu człowiek :szeroki_usmiech
Akumulator + zwykła woda (nie destylowana)???
Zwiń
X
-
Akumulator + zwykła woda (nie destylowana)???
Witam serdecznie
właśnie uzupełniałem akumulator przed zimowymi mrozami (które jakoś nadejść nie mogą). Miałem pod ręką wodę destylowaną, którą zakosiłem żonie od żelazka :lol: . Po powrocie z garażu dzielny majster klepka (czyli ja) dowiedział się, że żona rozcięcza wodę destylowaną z kranówą w stosunku 1:1 :?
Po dokładniejszej analizie zasobów wody destylowanej w domu okazało się, że pojemnik z którego nalałem na 98% był jeszcze nie rozcięczany.
I tu pytanie do kolegów specjalistów lub hobby-chemików - gdyby się tak stało, że dolałem roztworu 1:1 z kranówą (a dolałem ok litra wody), CO MOŻE SIĘ TEORETYCZNIE i praktycznie stać???
Będę BARDZO wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam w Nowym Roku (choć ciągle jesienią)
raf
-
-
bateryjka szybko pójdzie w siną dal. Wylej całą zawartość z akumulatora i w firmach handlujących akumulatorami zakup elektrolit o gęstosci 1,28 G/cm3 tu jest trochę porad o akumulatorach http://www.akumulatory.auto.pl/porady.htm#top30
najlepiej wymontuj akumulator z auta i udaj sie do firmy od akumulatorów
zwykła woda powoduje zwarcie w celach akumulatoraO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
bezduszny
Woda destylowana... czyli zdemineralizowana lub jak kto woli po odwróconej osmozie nie zawiera żadnych związków mineralnych.
Taka woda zalana do akumulatora z czasem przechodzi w elektrolit... Jeżeli zawierała by związki mineralne, elektrolit był by za słaby..
Tak mi sie wydaje
Komentarz
-
ja osobiscie nie panikowałbym aż tak bardzo co może się stać to moga sie wytrącić węglany na powierzchni elektrod przez co zmniejszy się efektywność ale to woda musiałaby być twarda jak piorun aby unicestwić aku
Nie wlewaj pod żadnym pozorem r-ru kwasu do już zalanego aku chyba że wczesniej dobrze go wypłuczesz wodą destylowana kilka razy podładujesz wówczas można ale nie do istniejącego zmienisz stężenie przez co rozwalisz aku :szeroki_usmiechbyła czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
-
TDi-2002, pewnie ilu będzie doradzających tyle i różnych porad :wink:
JA na Twoim miejscu bym chyba nic nie robił.
Nie ma co panikować.
Bardziej bym się zastanowił jak mogło Ci się udać dolać ca 1 litr wody ??? Czyzbyś nie dolewał od 10 lat ? No chyba nie masz akumulatora 200 Ah :wink:
Z moich doświadczeń ze wspólczesnymi akumulatorami wynika konieczność dolewania 100-200 ml raz na 2 lata (akumulator 60 Ah).
Przedstawiona przezendryu, strona internetowa podaje informacje dość archaiczne i mało konkretne. Przyznaję, że nie zapoznałem się do końca bo nie trawię takiego blebleble
Poza tym elektrolit, który się zalewa do akumulatora powinien mieć gęstość 1,26 g/cm3. I tylko taki kiedyś występował w sprzedaży. Zwiększanie gęstości następowało w procesie ładowania, do 1,28 dochodziło w końcowej fazie i oznaczało 100 % naładowania. A czy w dzisiejszych czasach można gdzieś kupić elektrolit ?
Śmiem przy tym powątpiewać, czy któryś z producentów wody destylowanej używa odwróconej osmozy. Bardziej prawdopodobny jest proces destylacji, wszak ma to być woda destylowana, a proces zdecydowanie tańszy.
Jasne jest przy tym, że użycie wody "niezupełniedestylowanej", tzn. tak jak w Twoim przypadku, jest w jakimś tam stopniu gorsze niż destylowanej. Tylko kto udowodni, że gdy Twój akumulator przeżyje np. 4 lata to gdybyś wymienił elektrolit przeżyłby np. o 1 miesiąc dłużej ??? :wink:
Ale jak to mówią: Palenie albo zdrowie, wybór należy do Ciebie :szeroki_usmiechPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Kocham to forum, JESTEŚCIE GENIALNI,
nie minęło 20 minut i już są konkrety....!!!
najbardziej się bałem, że mi aku wybuchnie, czy coś takiego. Jak już wspomniałem, szanse że zalałem rozwór 1:1 stoją przy ok 2%, więc aż tak źle być nie powinno.... jak mi się rozładuje, trzeba będzie kupić nowy (nie wiem jeszcze gdzie, jaki i za ile), ten ma swoje 4 lata, 3 rozładowania do zera i 130T km za sobą..... więc jak nie "ożyje" lub padnie, nie będę strasznie płakał (choć liczę, że rok jeszcze przetrzyma).
Sam się zastanawiałem, jak to możliwe, że tyle ubyło, serwisowany był w ASO (teoretycznie powinni sprawdzić), a na obudowie "stoi napisane", że nie wymaga dodatkowej opieki, więc nie zaglądałem (myślałem, że nie ma nawet możliwości dolania), ale jak dziś rozebrałem osłonkę, to się przeraziłem i .... dolałem....
Mam jednak nadzieję, że wszystko będzie dobrze, wszystkim Wam dziękuję za rad i uspokojenie mojego sumienia.
Pozdrawiam serdecznie,
raf
Komentarz
-
-
TDi-2002, na chwilę obecną nie ma czym się przejmować. Akumulator będzie działać. Dolewając cześciowo zwykłej wody do akumulatora, substancje mineralne w niej zawarte będą się z czasem odkładać na powierzchni płyt w celach. Zanieczyszczone będą tracić zdolność gromadzenia ładunku elektrycznego na swojej powierzni, a co za tym idzie gorszy przepływ elektronów. Najprawdopodobniej akumulator taki prędzej dostanie zwarcia wewnętrznego, niż skończy żywot z powodu utraty pojemności. Asortyment i ceny akumulatorów w sklepach są na tyle dostępne, że nawet bateria wymieniona np. po trzech latach eksploatacji nie powinna wywoływać bólu.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TDi-2002Kocham to forum, JESTEŚCIE GENIALNI,
nie minęło 20 minut i już są konkrety....!!!
najbardziej się bałem, że mi aku wybuchnie, czy coś takiego. Jak już wspomniałem, szanse że zalałem rozwór 1:1 stoją przy ok 2%, więc aż tak źle być nie powinno.... jak mi się rozładuje, trzeba będzie kupić nowy (nie wiem jeszcze gdzie, jaki i za ile), ten ma swoje 4 lata, 3 rozładowania do zera i 130T km za sobą..... więc jak nie "ożyje" lub padnie, nie będę strasznie płakał (choć liczę, że rok jeszcze przetrzyma).
Zamieszczone przez TDi-2002Sam się zastanawiałem, jak to możliwe, że tyle ubyło, serwisowany był w ASO (teoretycznie powinni sprawdzić), a na obudowie "stoi napisane", że nie wymaga dodatkowej opieki, więc nie zaglądałem (myślałem, że nie ma nawet możliwości dolania), ale jak dziś rozebrałem osłonkę, to się przeraziłem i .... dolałem....
raf
Komentarz
-
-
Ale tak faktycznie prawie wszystkie akumulatory (nie biorąc pod uwagę aku. specjalnych) wymagają raz na jakiś czas obsługi i ich sprawdzenia. Bo te jako bezobsługowe tak na prawdę nie są całkowicie faktycznie bezobsługowe.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
bezduszny
-
Zamieszczone przez bezdusznyWoda destylowana... czyli zdemineralizowana lub jak kto woli po odwróconej osmozie nie zawiera żadnych związków mineralnych.
Tak mi sie wydaje
Kolego, proszę nie wprowadzaj Nas w błąd! Wpierw odpal googla np i poczytaj sobie, potem pisz...
Woda destylowana - woda pozbawiona, metodą destylacji, soli mineralnych oraz większości innych substancji ją zanieczyszczających. Zawiera rozpuszczone gazy (głównie dwutlenek węgla, także tlen i azot) oraz zanieczyszczenia lotnymi substancjami organicznymi.
Idąc dalej...
Destylacja to rozdzielanie ciekłej mieszaniny związków chemicznych przez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Z technologicznego punktu widzenia można rozróżnić dwa rodzaje destylacji: destylację prostą i rektyfikację.
kontynuując i analizując dalej...
Odwrócona osmoza to przepływ cząsteczek rozpuszczalnika od roztworu o wysokim stężeniu do roztworu o niższym stężeniu spowodowany przyłożeniem do cieczy o wysokim stężeniu ciśnienia większego niż ciśnienie osmotyczne.
Dalej i szczegółowo można poczytać sobie w wielu opracowaniach powszechnie dostępnych w necie.
Więc zanim napiszesz cokolwiek w jakimś temacie to pomyśl...
Jeśli chciałeś tym sformułowaniem zabłysnąć to gratuluję... :?aczkolwiek...
NajtFukinPatrol North-West
Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
WhitePride :smokedevil
6,92 s do setki by DGW
Komentarz
-
-
bezduszny
bernardo, fakt nie jest to samo ops:
Zasugerowałem się efektem końcowym w obu technologiach czyli "czystą wodą".
Mój bład.
Komentarz
-
Zamieszczone przez RomanSTDi-2002
JA na Twoim miejscu bym chyba nic nie robił.
Nie ma co panikować.
Śmiem przy tym powątpiewać, czy któryś z producentów wody destylowanej używa odwróconej osmozy. Bardziej prawdopodobny jest proces destylacji, wszak ma to być woda destylowana, a proces zdecydowanie tańszy.
nie sledzilem wprawdzie nigdy kwestii kosztow, ale z doswiadczenia i na czuja powiedzialbym, ze odwrocona bedzie tansza i to raczej duzo
destylowanie wody pochlania bardzo duze ilosci energii cieplnej
tym bardziej, ze jak podejrzewam woda po osmozie jest jednak gorszej jakosci niz po destylacji, gdyby destylowana byla tansza, to nikt nie sprzedawalby wody demineralizowanej a raczej destylowana
Jasne jest przy tym, że użycie wody "niezupełniedestylowanej", tzn. tak jak w Twoim przypadku, jest w jakimś tam stopniu gorsze niż destylowanej. Tylko kto udowodni, że gdy Twój akumulator przeżyje np. 4 lata to gdybyś wymienił elektrolit przeżyłby np. o 1 miesiąc dłużej ???
nawet jak padnie za miesiac, to nie wiadomo, czy to z powodu owej dolewki czy innych zdarzen - chocby tego znacznego ubytku wody, o ktorym autor pisal
Komentarz
-
-
pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze. panowie woda demi. jest leprzej jakości niż woda po destylacji a to z tego powodu że proces destylacji polega na podgrzewaniu wody aż do jej wrzenia a co za tym idzie z parą mogą być przenoszone lotne zanieczyszczenia i np: chlorki które są dość mocno zdysocjowane z wodą. Nasze aku. nie znoszą chlorków.
Ja osobiście polecałbym wodę po odwr. osmozie lub po wymiennikach jonitowych.
Zresztą, jak ktoś ma sprzęt to sam sobie sprawdzi, wystarczy zmierzyć przewodność. Im mniejsza ona jest tym woda czystrza.
PZDR dla wszystkich
Komentarz
-
-
dyskusja nam troche zaczyna odbiegac od tematyki forum, ale najwyzej admini usuna tego posta
zeby troche sobie usystematyzowac sprawe
mamy w dyskusji tak:
A) wode po odwroconej osmozie
B) demineralizowana na zlozach jonowymiennych
C) destylowana
do do demineralizacji i osmozy - moze pomocny bedzie ten link
(sa tez zestawione ceny B vs C)
jasno z lektury wynika ze woda po osmozie (A) jest duzo gorszej jakosci niz woda demineralizowana (B) czy destylowana (C)
i zgodne jest to z intuicja, jesli sie zastanowi w jaki sposob sa one uzyskiwane
ze wzgledu na dosc duze pozostalosci zanieczyszczen jonami nie polecalbym jednak tej po osmozie do aku (chyba ze alternatywa jest kranowka )
Zamieszczone przez b-bar01pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze. panowie woda demi. jest leprzej jakości niż woda po destylacji a to z tego powodu że proces destylacji polega na podgrzewaniu wody aż do jej wrzenia a co za tym idzie z parą mogą być przenoszone lotne zanieczyszczenia i np: chlorki które są dość mocno zdysocjowane z wodą.
moga w destylowanej (C) byc zanieczyszczenia CO2, czyli kwas weglowy (H2CO3) czy np jakies inne slady - ale sa to rzeczy wg mnie pomijalne
ale - sole, czyli szkodzace nam aniony i kationy nie sa przenoszone!!!!!!
one nie sa po prostu lotne w tych temperaturach
Zamieszczone przez b-bar01Ja osobiście polecałbym wodę po odwr. osmozie lub po wymiennikach jonitowych.
w demineralizowanej (B), teoretycznie powinno byc lepiej, bo jony soli zostana wymienione na wode (skrot myslowy) i brak jakichkolwiek soli szkodzacych aku
ale po pierwsze, zostaja wszystkie zwiazki organiczne, gdzie niektore z nich tez moga teoretycznie (zalezy co akurat w tej wodzie jest) aku szkodzic
w praktyce jest gorzej, bo tak - o ile w wodzie destylowanej czynnik ludzki jest mniej istotny, woda po prostu musi odparowac i sie skroplic
pomijam kwestie, ze ktos wleje kranowe i oszuka, czy pomiesza, zeby podniesc wydajnosc - takie problemy sa we wszystkich przypadkach
to w przypadku demineralizacji - tu jest potencjalnych pulapek duzo wiecej, ktos nie przemyje zloza na czas (bo odlaczenie kontrolnego konduktometru problemem nie jest )
to zloze sie zestarzeje, itp. itd., niestety w duzo wiekszej czesci zalezy to od uczciwosci pracownikow danej firmy, a z tym u nas jest roznie
Zamieszczone przez b-bar01Zresztą, jak ktoś ma sprzęt to sam sobie sprawdzi, wystarczy zmierzyć przewodność. Im mniejsza ona jest tym woda czystrza.
PZDR dla wszystkich
jest jeszcze kwestia zanieczyszczen organicznych, ktore przewodzic nie beda a aku szkodzic moga - ale zakladam, ze ich w praktyce nie ma
jesli chodzi o stwierdzenie ogolne, to niekoniecznie - bo wlasnie te organiczne moga byc bardzo niebezpieczne ( dla zdrowia chociazby), nie przewodza, a demineralizacja ich wogole nie usuwa
jesli chodzi o spor czy demi (B) jesli lepsza od destylowanej (C) - to spor akademicki bylby
wg mnie C ogolnie bedzie lepsza - a juz na pewno jej jakosc bedzie duzo bardziej powtarzalna
w jednostkowych przypadkach i zastosowaniach, oczywiscie moze sie zdarzyc, ze demi (B) okaze sie lepsza - a juz na pewno zawsze bedzie tansza
Komentarz
-
-
bezduszny
..po zostaje jeszcze jedno pytanie (bardzo polskie).
Czy produkt finalny sprzedawany u nas (czasem bardzo tanio jak w sieci Lidl'a) o nazwie handlowej "woda destylowana" jest zawsze wytwarzany w tym procesie ?
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezduszny..po zostaje jeszcze jedno pytanie (bardzo polskie).
Czy produkt finalny sprzedawany u nas (czasem bardzo tanio jak w sieci Lidl'a) o nazwie handlowej "woda destylowana" jest zawsze wytwarzany w tym procesie ?
HGW
nie wiadomo kto to robi, ile osob po drodze musi na tym zarobic itp, itp
z drugiej strony ponoc litr destylowanej to ok 50 gr, a demi 6 gr, wiec moze oszukuja tylko na tym, ze daja demi zamiast destylowanej, co w naszym przypadku nie jest tragedia zadna, jesli to faktycznie jest demi a nie kranowa albo po osmozie jedynie
Komentarz
-
-
mdo 1.......... to co napisałem wcześniej o wodzie do aku. to wszystko prawda tylko w dużym skrócie myślowym bo szkoda tu miejsca na szczegółowe opisy technologiczne.
Zresztą wpadnij kiedy na spota to pogadamy. Pracuję na stacji przygotowania wody już 19 lat, gdzie produkujemy wodę demi. na potrzeby energetyki ( jakieś 100 ton/h) i zapewniam cię jest ona najwyższej jakości. kidyś robiliśmy próby z wodą dest. z cpn-u i w analizach wyszło że przew. tej z cpn to 22,0 uS/cm a naszej 1,3 uS/cm. dla porównania woda z kranu ma ok. 900,0.
pzdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01mdo 1.......... to co napisałem wcześniej o wodzie do aku. to wszystko prawda tylko w dużym skrócie myślowym bo szkoda tu miejsca na szczegółowe opisy technologiczne.
Zamieszczone przez b-bar01Zresztą wpadnij kiedy na spota to pogadamy.
Zamieszczone przez b-bar01Pracuję na stacji przygotowania wody już 19 lat, gdzie produkujemy wodę demi. na potrzeby energetyki ( jakieś 100 ton/h) i zapewniam cię jest ona najwyższej jakości. kidyś robiliśmy próby z wodą dest. z cpn-u i w analizach wyszło że przew. tej z cpn to 22,0 uS/cm a naszej 1,3 uS/cm. dla porównania woda z kranu ma ok. 900,0.
pzdr.
co do porownan, to trzeba by sobie porownac jesli juz destylowana ze cpn to i demi z cpn a nie swoja
bo twoja, ze stacji uzdatniania, musi byc dobra - inaczej kotly pojda w diably moment
a ta z cpn juz pewnie tak dobra nie bedze
ja z kolei bujalem sie z 10 lat po laboratoriach chemicznych i tam nawet do konduktometrii uzywalismy redestylowanej a nie demi,
dodatkowo znajac jeden proces i drugi to soli w destylowanej po prostu byc nie moze, a w demi i owszem, bo zloze nigdy nie wymieni jonow w 100 procentach
wiadomo, ze czy bedzie to 99.99 czy 99.9 - to zadna roznica dla aku, wiec jak pisalem rozwazania akademickie to sa tylko
jesli zalozymy, ze nie ma szwindli zadnych to wg mnie do aku demi = destylowana, nie ma sensu sie bawic w dowodzenie, ze ktoras jest lepsza w tym konkretnym zastosowaniu
to co pisalem wyzej, tez nie mialo sluzyc pokazaniu, kto jest madrzejszy, tylko wyprostowaniu uproszczen myslowych wlasnie
Rowniez pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bezdusznyA ktoś ma doświadczenie w aku żelowych ?
Tam też się coś dolewa ?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
bezduszny
Komentarz