Philips NightGuide – 3 - w -1- czy bezpieczne ( O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukas220
    Ambiente
    • 2006
    • 120

Piotr, a jakich stosujesz obecnie w Twojej Octavii? Efekt niebieskiej poświaty nawet by mi się spodobał 8)
    Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusem Była O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI

Komentarz

• -Piotr-
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1018
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Obecnie mam farbyczne. Przyjdzie czas na testy, ale dopiero na wiosnę - tak planuję. Jeśli któraś z obecnych się przepali wcześniej test się przyśpieszy. NightGuid-y będę brał jako pierwsze bo się sprawdziły.

[ Dodano: Nie 07 Sty, 07 15:02 ]
      Gdzieś widziałem zdjęcia w realu porównań w/w żarówek z pozostałymi. Jak odnajdę to zamieszczę.
      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

Maicroft, pewnie przez nieuwage przełaczyłem.Bo mam wersje z dwoma wariantami - 1 pasek lub 2 paski - tył oczywiscie.

A jesli masz na mysli o przedniej to własnie sie przepaliła i jechałęm na halogenach :P
        DACAR.team

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

nico21, Tyl swiecil dobrze, dwa paski A mi chodzi o przod :szeroki_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

Jak chcesz kombinować... to nie ma sprawy ale i tak z H4 nie wykrzesasz światła xenonu.

Chcesz dobre żarówki to polecam coś takiego: http://www.allegro.pl/item155957576_...w_4000_k_.html

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez lukas220
              nowych Philpis'ów Nightguide 3w1...a właśnie tego dotyczył ten temat i moje zapytanie
              co prawda nie H4 a H7 mam obecnie zamontowane. Popieram wypowiedzi Piotra są OK. Nie mają co prawda bajeranckiej (jak ktoś lubi) niebieskiej poświaty jaką mają Blue Vision, ale w O1 miałem niestety bardzo krótkie doświadczenie z Blue - padły mi po ok. 8 miesiącach (też jeżdżę cały rok). ZObaczymy po jakim czasie padną 3w1 :?:

Komentarz

• -Piotr-
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1018
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Przedstawiam informacyjnie zdjęcia porównawcze, o których pisałem wcześniej;

NightGuide .................................................. .................................Blue Vision

Komentarz

• brandO
                  Rider
                  • 2006
                  • 624

jak na moje oko to roznica kolosalna...
                  auto...ulica... i wyścig z samym sobą...
                  Time is up...
                  Stop Pijanym Kierowcom!

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

-Piotr-,

Super robota !

Zamieszczone przez brandO
                    jak na moje oko to roznica kolosalna...
                    No właśnie nie wiem...
                    Ad.1 Lepiej świecą BV, nie ma ciemnej plamy przed samochodem, lepsze oświetlenie pobocza.
                    Ad.2 Nie da się porównać, bo jedno zdjęcie jest z samochodu, drugie z pozycji stojącej, więc naturalnie wynik musi byc różny.
                    Ad.3i4 różnice niewielkie, ze wskazaniem na NG.

Sam niedawno zastosowałem Philips NG tyle, że H7 bo po zakupie Passata (światła mijania soczewkowe) nie dało się jechać wieczorem na standardowych żarówkach. Jednak na NG jest niewiele lepiej !
                    NG kupiłem sugerując się polskimi testami Auto Świata, z których wynikało, że te żarówki dają więcej światła od Philips BV.
                    Światło jest żółtawe, na krawędzi światła-cienia wyraźne rozszczepienie - kolor pomarańczowy.
                    Może też być tak, że to wina tego, że to lampy soczewkowe. Pytanie tylko: w takim razie po jaką cholerę się je stosuje ???

Jako punkt odniesienia mam światła z Octavii SLX 99/00 z lampami L&K gdzie od kilku lat jeżdżę na Philips BV. Jedna się przepaliła po 2 latach.
                    Światło białe, widoczność dużo lepsza gołym okiem.

Mam jeszcze ochotę na jeden eksperyment, mam w Passacie BV jako długie i chcę dla porównania je przełożyć na mijania, tylko jak sobie przypomnę to rozbieranie tylu elementów, pozdzieraną skórę na dłoniach i kupę czasu, żeby wymieniać żarówki w Passacie B5 GP to się odechciewa.

Tak na marginesie: w Passacie na lampach jest wskazówka aby zajrzeć do Instrukcji obsługi, a w Instrukcji Obsługi znalazłem tekst w stylu: udaj się do ASO :diabelski_usmiech
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• lukas220
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 120

Piotr, jesteś fachmann 100%, super robota, lepiej niż Auto-Świat. Na moje oko NG są dużo lepsze, dają wyrazie bielsze światło. Dzięki!!! :szeroki_usmiech
                      Była Octavia 2001' 1,9 TDI AGR...oczywiście z virusem Była O2 KOMBI DSG ELEGANCE RS LOOK ... Jest BMW E91 LCI

Komentarz

• -Piotr-
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1018
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Cieszę się, że mogłem Wam trochę rozjaśnić temat tymi zdjęciami , ale nie są mojego autorstwa. Temat drążyliśmy w Klubie Espero stąd ten materiał. Jest tematem poglądowym nie badawczym, więc nie ma co dyskutować o technice i ustawianiu zdjęć w trakcie testu.

Co do poprawy oświetlenia w lampach soczewkowych to nie jest wykluczone, że NG się nie spełnią. Kolega, który mi polecił NG w swojej Alfie posiada BV i sobie chwali.

Komentarz

• daroo
                          Rider
                          • 2006
                          • 315

Ja wrzucilem Philipsy blue vision 4000k ponad rok temu i nic sie nie dzieje oprocz faktu ze czasem jakis oszolom mi mruga bo mysli ze na dlugich jade :diabelski_usmiech
                          AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• Arek
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 3143

Zamieszczone przez daroo
                            Ja wrzucilem Philipsy blue vision 4000k ponad rok temu i nic sie nie dzieje oprocz faktu ze czasem jakis oszolom mi mruga bo mysli ze na dlugich jade :diabelski_usmiech
                            u mnie siedzą jakis miesiac i tez jeszcze nie narzekam,a co do mrygania to tez pare razy to miałem :szeroki_usmiech
                            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

Zamieszczone przez Arek
                              a co do mrygania to tez pare razy to miałem
                              na GT 150 też sie zdarzało że mi mrugali.
                              sorki za OT

Komentarz

• QBA
                                RS
                                • 2004
                                • 2646

Sigma_74, masz GT150 w reflektorze po lifcie :?: A jak znosza to klosze, to pare osob sie skarzylo, ze marnie :roll:

Komentarz

maM po lifcie
                                  mam z 2002 roku z konca
                                  jak mam rozumieć ze narzekają
                                  ja nie narzekam klosze obejrzałem wczoraj i nie ma żadnych zmian na nich, żarówki świeca jak złoto.

Komentarz

• QBA
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2646

Zamieszczone przez Sigma_74
                                    ja nie narzekam klosze obejrzałem wczoraj i nie ma żadnych zmian na nich
                                    Ktos jakis czas temu na forum pisal, ze od GT150 mu szklo zmatowialo, czy jakos tak.

Ufff dobra znalazlem topic :szeroki_usmiech

P.S. Ale dziwnie sie czyta wypowiedzi sprzed 2-2,5 roku heheh

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

Jesli chodzi o zarowki, jestem dopiero co po wymianie zarowek i moge sie troche wypowiedziec odnosnie BV

Z tego co wiem Gt150 nie sprawiaja problemow tylko w OCT, bo sporo znajomych mi je odradzalo ...

Wszyscy kazali mi kupowac Philipsy, niektorzy Helle. Z racji na to, ze chcialem kupic cos w miare mocnego i nie walacego standardowo takim zoltawym swiatlem siegnalem po BV.

Pierwsze odczucia :

Pierwszy raz wlaczam tylko i wylacznie same swiatla, bez p/m i innych

Oswietlenie jezdni pobocza jak i na dlugosc, jest rewelacyjne.

Odnosnie mrugania : potwierdzam, niektorzy mysla ze jade na dlugich, nawet ostatnio Pan policjant sie do.... Coz, nie bede komentowal jego zdziwienia i tego ze zabral mi 20 minut...

To samo mam postojowki zmienione, na te z kompletu ( dalem za komplet 70 zl ) i musze przyznac ze jakosciowo swieca tak samo, jak te fabryczne ktore mialem ... tyle ze zwykle drogowe ;DD
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• nosferatus
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 601

Ja miałem Gt150 do przedwczoraj - było wspaniale i miło.
                                        jeżdzę cały rok na światłach i nie widziałem żadnych zmian na kloszach - Octę mam z 2005r.
                                        Teraz założyłem fabryczne żarówki i szlag mnie trafia bo nie mogę się przestawić na słabsze światło.
                                        Żarówki wytrzymały 9 miesięcy - ale i one mają swoją ilość godzin pracy więc się skończyło!
                                        Silnik BFQ + sekwencja KME
                                        CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                                        Hertz HSK 165
                                        Hertz DBX 250
                                        KICX Kap 45
                                        KICKER ZX 200.2
                                        Kable - Dietz, Caliber
                                        Kondzio 1F
                                        wygłuszenie drzwi

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez nosferatus
                                          Żarówki wytrzymały 9 miesięcy - ale i one mają swoją ilość godzin pracy więc się skończyło
                                          Czyli ten typ tak ma, chociaż niektóre inne jeżdżą dłużej

Komentarz

• ===Tomy===
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 552

Zamieszczone przez rezon
                                            Zamieszczone przez nosferatus
                                            Żarówki wytrzymały 9 miesięcy - ale i one mają swoją ilość godzin pracy więc się skończyło
                                            Czyli ten typ tak ma, chociaż niektóre inne jeżdżą dłużej
                                            Niestety ... 8-12 miesięcy to pewna skuteczność świecenia Philipsów biorąc pod uwagę codzienne włączanie światełek. Pamiętajmy, że dla żarówki najgorsze nie jest ciągłość świecenia lecz częstotliwość wzbudzania żarnika czyli włączanie. Swoją drogą mi pierwszy BV padł po roku i najgorsze, że żarówki nigdy nie padają w duecie
                                            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                                            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                                            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• xekon
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 742

QBA, Mialem GT150 swiecily dobrze, ale krotko. Pewnego dnia wsiadam, wlaczam swiatla i tylko blysnelo i obie poszly na raz. Z tego co zauwazylem to cos jak DJ pisal tzn w elegance za sprawa spryskiwaczy i gwaltownej zmiany temp klosze mi powiedzialy dziekuje i pojawila sie drobna pajeczynka od wewnetrznej strony, tragicznie nie jest ale juz drugi raz nie zastosuje. Teraz pomykam na Philipsach NG 3w1 i jest spoko, zdecydowanie lepsze oswietlenie pobocza - IMHO to dobre zarowki ale nie do lansu

Komentarz

• QBA
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2646

Zamieszczone przez xekon
                                                QBA, Mialem GT150 swiecily dobrze, ale krotko.
                                                Ja to nie wiem. U mnie zarowki przy jezdzeniu non stop z wlaczonymi swiatlami, wytrzymuja srednio 12 miesiecy. Mam juz drugi komplet GT150 i wedlug moich obliczen, bede musial je wymienic maj/czerwiec.
                                                Zamieszczone przez xekon
                                                Z tego co zauwazylem to cos jak DJ pisal tzn w elegance za sprawa spryskiwaczy i gwaltownej zmiany temp klosze mi powiedzialy dziekuje i pojawila sie drobna pajeczynka od wewnetrznej strony
                                                Dlatego ja sie ciesze, ze mam szklane klosze :szeroki_usmiech

Komentarz

• Adamu
                                                  L&K
                                                  • 2006
                                                  • 1384

a ja z innej beczki polecę philips premium +30% (8zł/szt)
                                                  przeżyłem juz GT150, osramy Silverstary, BlueVisioin i inne cuda przy Narvach każda wypadała rewelacyjnie natomiast przy wyżej wspomnianych philipsach niestety przegrywały np podczas deszczu.

ew można się jeszcze pokusic o tungsram megalight (10zł/szt) ale ciężko dostac,
                                                  godne uwagi są również hella light power (11zł/szt).

Komentarz

Pracuję...