Octavia, nowy członek OCP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lenmar
    Classic
    • 2008
    • 8

witajcie.

od tygodnia mam octavke 2000r 1.9TDI 90KM. Powiedzcie mi kiedy w takiej wersji silnikowej powinna się załączać turbinka? bo mi wydaje się ze ona startuje gdzies ok 1500-1600obr,bo jak podkręce go do tych obrotow na wolnym biegu to słysze cichy i delikatny gwizd. jak u was się włącza? czy to mozna opóźnic? czy one się tak włączaja?

dzieki za pomoc i odpowiedz
    janusz
  • damian
    Ambiente
    • 2007
    • 178

Witam,
    No i mam ..... grafitowy sedan, 1.9 TDI; 110 PS - piąta literka w kodzien VIN to P
    Zamieszczone przez Alberto
    sprawdź 5 literę VIN
    G 1,9 tdi 66kW
    N 1,9 sdi 50kw
    P 1,9 tdi 81 kw
    S 1,9 tdi 74 kw
    U 1,9 tdi 96 kw
    z tym że 74 kw był produkowany od 09. 2000
    a 96 kw od 12. 2002r a pozostałe to nie wiem od kiedy produkowane
    klima manual, pełna elektryka szybek, lusterek, obuta w zimowe Pirelli, na lato Barum - niestety na stalówkach. Jakby ktoś miał alusy '15 - chętnie rozważe kupno.
    Przebieg 90.680 tys.km,serwisowana non stop, zakupiona w polsce, od pierwszego właściciela.

Wrażenia na +
    - ooooooogromny bagażnik, nisamowite wymiary, tam się można spokojnie przekimać
    - niezłe właściwości jezdne, trochę twardy, ale za to trzymajacy się drogi
    - 110 PS robi swoj,
    - super zestrojona skrzynia biegów - lubię takie krótkei skoki, bo w porównaniu z peugotem 205, to .... brak słów
    - rozmieszcenie przełączników funkocjonalnie i pod ręką
    - przyjemny klekot
    - dobra pozycja za kierwonicą
    - rewelacyjne hamulce (ABS)
    - podłokietniki przód i tył

Wrażenia na -
    - kiepsko działający pilot od centralnego zamka z alarmem. muszę go z bliska celować - pewnie baterie kiepskie
    - troszkę, jakby tu powiedzieć, hmm... mało pociągajaca stylistyka wnętrza (mam po lifcie). Fakt lepiej niż ta przed wesją liftnigową, ale mam pewien niedosyt. Ale jak już wspomniałem - wnętrze funkcjonalne
    - twarde siedzenia. Porównując je z moim francuzem, to siedzenia miałem wygodniejsze. Nie wiem, jak one się sprawują na dłuższych trasach, bo przejechałem nią raptem około 30 km.,ale jak pierwszy raz siadłem, to myślałem że siadłem na desce. Pojeździmy zobaczymy, jak z tą wygodą.
    - chyba źle wyciszone wnętrze. Chodzi mi o to że straszeni przenoszone są hałasy spod tylnych kół. jadąc przy 130 przejeżdżając przez jakieś poprzecznu progi (malutkie, takie typu łączenia asfaltu) dość głośno słychać ten przejazd tylnich kół w aucie.

No i pierwsze problemy
    Więc przejechaliśmy się nim już do domu - 340 km.. z tego ja za kółkiem około 40, i znalazłem już takie bolączki:
    - niedziałająca zapalniczka (właściceil sam o tym wspomniał, podobno nie działała od początku, ale że nie pali i nie używął jej ani razu, nie zgłaszął tego w serwisie i nie naprawiał -być może bezpiecznik) inne propozycje??
    - brak podświetlenia tylnej tablicy
    - brak podświetlenia konsoli środkowej, a dokładnie poręteł od nawiewu, temperatury nawiewu oraz kierunku nawiwu. czyżby jakaś żaróweczka??
    - no i pytanko dot. lusterek.mam je w elektryce i jeżeli ustawim lewe lusterka, to automatyczni przestawi mi się prawe. Natomiast gdy ustawim prawe, lewew lusterko nie rusza się, czy to normalne??
    - no i doczytałem się, że właściciel miał swoją octawię obutą w aluminiowe kapcie, hmmm.... sprzedał mi letnie na stalówkach, a na alu ona jest taka piękna. nic trzeba poszukać jakiś ładnych '15. jakieś propozycje, sugstie, marka - kompletnie się na tym nie znam, rozstawy śrub, magia.
    - połamany zatrzask w pane;u radia na mp3 firmy DALCO. Chyba do takiego wynalazku nie dokupię panela, więc myślę nad jakimś Pionieerkiem, albo radiem fabrycznym. co wy na to??

No i do znawców. Kupiłem i co teraz??
    serwisować ja dalej w najbliższym serwisie skody, czy dać sobie spokój i poszukac dobrego znawcy prywaciarza?? najbliższy serwis SIEDLCE, LUBLIN, lub zaprzyjaźniony MIŃSK MAZOWIECKI
    rozrząd wymienieony przy 60 tys., wiec narazie spokój
    oleje wyniane co 12tys. na CASTROL TXT, ale parametry nie wpisane w książkę
    dotychczas wymieniono:stabliztory, przednie wycieraczki - mechanizm, klocki, płyny, rozrząd, oleje, filtry, szyba przednia (udeżający kamień spod kół naczepy)
    i tyle.

przepraszam za ten esej, ale musiałem się wygadać, chyba nikomu za to nie podpadnę, jeśli tak z góry przepraszam

życzę wam i sobie miłego i bezawayjnego podróżowania
    Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• karmel
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1363

Zamieszczone przez damian
      twarde siedzenia. Porównując je z moim francuzem, to siedzenia miałem wygodniejsze. Nie wiem, jak one się sprawują na dłuższych trasach, bo przejechałem nią raptem około 30 km.,ale jak pierwszy raz siadłem, to myślałem że siadłem na desce. Pojeździmy zobaczymy, jak z tą wygodą.
      ja miałem wczescniej o1 i powiem ze na trasa była doś wygodna mój rekord to wakacje 2006 29 godzin z kierownica z krutkimi przerwami na tankowanie i posiłki i powiem wygodnie było nie czuło sie tej twardości
      TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• damian
        Ambiente
        • 2007
        • 178

Zamieszczone przez karmel
        rekord to wakacje 2006 29 godzin z kierownica
        No nieźle, 29 godzin. no to skoro tak mówisz to pewnie tak jest. Ja wcale się nie uperam że one będą nie wygodne, ale wrażenie zrobiły na mnie fatalne, tym bardziej że porównuję je z francuzem.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam! Jezeli chodzi o zapalniczke to moze masz poprostu wyłączoną. Blokuje sie ją w ten sam sposób co tylnie szyby - ja już myslałem, że bedę musiał coś z instalacją działać bo raz chodziło mi CB radio, a raz nie.....ale na forum mi pomogli.
          jezeli chodzi o rozrzad do przeważnie 1 raz sie go wymienia przy 90 tyś km. podaj przebiegi i daty tego auta z książki serwisowej. Czy aby do końca ona była serwisowana?
          Z lusterkami normalne.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• damian
            Ambiente
            • 2007
            • 178

Zamieszczone przez cerzam
            Blokuje sie ją w ten sam sposób co tylnie szyby
            jakoś nie bardzo wiem jak. Jakbyś mógł ten temacik jakoś wytłumaczyć. Wiesz ja tą octavię mam 2 dni, i nie bardzo znam jej tajniki. Jakbyś tak jak krowie na miedzy, krok po kroku.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

W panelu szyb na srodku masz taki podluzny guzik. Blokuje on dzialanie tylnych szyb, z tylnych przyciskow i w kilku wersjach wylaczal rowniez zasilanie zapalniczki.

Zawsze mozna poprowadzic nowy kabelek i wtedy nie bedzie takiej blokady
              Spritmonitor.de

Komentarz

• OBIX
                Drive
                • 2006
                • 42

sprawa lusterek elektrycznych - wszystko ok one tak poprostu działają .Moim zdaniem powiniuenieś zrobić 1 serwis w ASO a potem gdzie taniej jeśli masz zaufanie tam do kogoś żeby powierzyć mu swoją skodzinkę

niestety tej twardości foteli też niebardzo czułem w sumie 3 lata już jeżdżę - może się przyzwyczaiłem ?

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

a przede wszystkim wziąść instrukcję obsługi i dokładnie ją przeczytać , tam masz wszystko superopisane . przyjmuje ze ją posiadasz , kupiłes auto od I właściciela więc powinieneś ją dostać.
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• damian
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 178

Zamieszczone przez Maicroft
                    W panelu szyb na srodku masz taki podluzny guzik.
                    A tak, kojarzę go, jest coś takiego. Akurat teraz to jestem w pracy, ale popołudniu zobaczę czy to jest tego przyczyną. Jedna sprawa rozwiązana.

Zamieszczone przez cerzam
                    Z lusterkami normalne.
                    Zamieszczone przez OBIX
                    sprawa lusterek elektrycznych - wszystko ok one tak poprostu działają
                    OK, skoro tak ma być, inech będzie, fabryki ni ebędę poprawiał i krytykował
                    Druga sprawa rozwiązana.
                    No to dalej jedziemy z tym "koksem". Dzięki

Komentarz

Ustawianie lusterek odbywa się jak piszesz - tak ma być.
                      Osobiście uważam, że największą wadą 01 są beznadziejne własności jezdne, ale widocznie w Peugeocie, którym jeździłeś były jeszcze gorsze, stąd pozytywne wrażenia.

Komentarz

• Paweł T
                        Elegance
                        • 2006
                        • 784

jestem ciekawy, czy kiedyś wypłynie na forum jeszcze sprawa tego niskiego przebiegu auta, zobaczymy
                        TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Ale czemu, olej wymieniany raz w roku, rozrzad wymieniony po 4/5 latach czyli tez wg zalecen ASO. Wyglada dobrze, ciekawe jak wielki PSJ byl uprawiany tym autem, albo jaki kemping ciagnelo raz w roku nad Balaton :szeroki_usmiech
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• daroo
                            Rider
                            • 2006
                            • 315

witam do podswietlenia tablicy najlepiej dostac sie od srodka trzeba zdjac wew.oslone klapy bagaznika bo jak sprobujesz od zewnatrz to oprawki z zarowkami najprawdopodobniej zostana w srodku(wypadna) zarowki takie same jak poz.przod.co do podswietlenia konsoli srodkowej to trzeba wyciagnac pokretlo wiatraka a potem penseta najlepiej (ubrana) w wentylki rowerowe.bylo opisywane na forum i skutkuje w 100% mala zarowka bezoprawkowa 1.5W.Aco do foteli to jezdze 1200 km do pracy i tyle smo z powrotem (na szczescie raz w mies.) i raczej nie narzekam na brak komfortu
                            AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• damian
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 178

Zamieszczone przez leszekmw
                              wziąść instrukcję obsługi i dokładnie ją przeczytać , tam masz wszystko superopisane . przyjmuje ze ją posiadasz
                              Święta racja, mam mam instrukcję do tego auta.

Zamieszczone przez Kaszana
                              największą wadą 01 są beznadziejne własności jezdne, ale widocznie w Peugeocie, którym jeździłeś były jeszcze gorsze
                              Tzn.właściwości jezdne mojej 205 są super, ale trwałość zawieszenia jest beznadziejna

ciekawe jak wielki PSJ byl uprawiany tym autem
                              "Nie wstyd pytać, wstyd nie wiedzieć" co to skrót PSJ??
                              jaki kemping ciagnelo raz w roku nad Balaton
                              Chyba nic nie ciągąło, bo nie miało czym brak zaczepu fizycznie oraz brak wpisu w dowodzie

A co do przebiegu i obsługi auta. Octavia rocznie przejeżdżała średnio 12.000 tys. Wymiana oleju wg.zaleceń to albo do 15.000 albo rok jazdy. Poprzedni właścieciel nie przejeżdżał 15kkm., więc co roku śmigał do skodyna wymianę oliwy i obsługę.

Dzięki daroo, tak też zrobię.

Komentarz

• Doodeck
                                Drive
                                • 2005
                                • 60

Re: Octavia, nowy członek OCP

- twarde siedzenia. Porównując je z moim francuzem, to siedzenia miałem wygodniejsze. Nie wiem, jak one się sprawują na dłuższych trasach, bo przejechałem nią raptem około 30 km.,ale jak pierwszy raz siadłem, to myślałem że siadłem na desce. Pojeździmy zobaczymy, jak z tą wygodą.
                                Po 24 godzinach za kółkiem nie boli kręgosłup
                                notabene w Passacie siedzenia są jeszcze twardsze.
                                Dwuoctaviusz
                                starsza O1 1,8 `98 + LPG
                                i nowsza O2 1,6 `08

Komentarz

• Jabar1975
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 3331

"Wstyd nie pytać, wstyd nie wiedzieć" co to skrót PSJ??
                                  Pizdowaty Styl Jazdy
                                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• damian
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 178

Zamieszczone przez Jabar1975
                                    Pizdowaty Styl Jazdy
                                    :lol: Nigdy bym na to nie wpadł - dobre.

Tak dorzucę jeszcze, bo mi się przypominało. Przy ustawianiu lusterek (elektrycznie), to też głośno mi mechanizmy chodzą. Jak to jest u innych?? A może trzeba tam jakiegoś smaru wrzucić, to sie może troszkę uciszą, a po za tym tak trochę przycinająco / ząbkowato chodzą
                                    przycinająco / ząbkowato = pracują nie płynnie

No to te fotele, choć twarde, wynika na to że wygodne, to OK

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3777
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

więc myślę nad jakimś Pionieerkiem, albo radiem fabrycznym. co wy na to??
                                      co do radia nie polecam fabrycznego. Masz na rynku bardzo duży wybór markowych radyjek.
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• daroo
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 315

Damian fele masz rozstawione 5*120 a ladne fele no coz to rzecz gustu ja osobiscie polecam AEZ jezdze na modelu Xylo tej firmy i jestem zadowolony sa dobrze utwardzone wiec nie ma stresu ze jak juz "zlapie"dziure to sie smiglo zrobi
                                        AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• OBIX
                                          Drive
                                          • 2006
                                          • 42

Tak dorzucę jeszcze, bo mi się przypominało. Przy ustawianiu lusterek (elektrycznie), to też głośno mi mechanizmy chodzą. Jak to jest u innych?? A może trzeba tam jakiegoś smaru wrzucić, to sie może troszkę uciszą, a po za tym tak trochę przycinająco / ząbkowato chodzą
                                          przycinająco / ząbkowato = pracują nie płynnie

one tak poprostu działają wygląda to na wadę no ale cóż poprostu taki ich urok :wink:

Komentarz

• daroo
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 315

jak juz pisalem fele to rzecz gustu a co do allegro hmm jak kupujesz w sklepie to mozesz zobaczyc towar w realu .aukcja to tylko zdjecie nie przypomne sobie teraz adresu firmy ktora miala fajna nakladke gdzie wirtualnie mozna przymierzyc fegi do auta a co do dobrych firm to troche tego jest np .ww AEZ ,OZ etc.ja osobiscie nie kupil bym DOTZ'a paru moich znajomych sie sparzylo
                                            AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• damian
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 178

Zamieszczone przez daroo
                                              nie przypomne sobie teraz adresu firmy ktora miala fajna nakladke gdzie wirtualnie mozna przymierzyc fegi do auta
                                              może chodzi ci o opony.com.pl, a dokładnie http://www.opony.com/felgi/konfigura...pg&link=#gora5
                                              daroo, masz możliwość przesłaina i wklejenia choć jednej fotki z twojego auta w tych kapciach AEZ??

Komentarz

• daroo
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 315

sorry nie mam zadnego zdiecia w digitalu (jeszcze) :cry: ale adres ktory wymieniles to chyba wlasnie ten mozesz tam ustawic swoje auto w zadanym kolorze +felga+rozmiar opony iwtedy widzisz jak autko wyglada po "ubraniu"go w wybrany model feli mam WWW OPONY.PL wejdz na konfigurator felg ALCAR
                                                AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

Pracuję...