Komputer pokładowy - wskazania spalania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • colorprint
    Classic
    • 2007
    • 4

Speedy83, zgubisz się w jego dymie z rury wydechowej a pierdzenie jego turbiny Cię wystraszy :diabelski_usmiech no chyba że będziesz na starcie pierwszy i już go nie puścisz przed siebie
  • gddemon
    Drive
    • 2006
    • 41

Wiem, ze temat błędów we wskazaniach komputera pokładowego był juz poruszany jednak nie znalazłem jak dotąd konkretnej odpowiedzi na pytanie czy błędy te można korygować i w jaki sposób zarówno dla programu seryjnego ( u mnie w BXE - przebieg 4 tys. km zaniża o około 0,5 l/100 - mierzone metoda tankowanie do pełna, kasowanie licznika kilometrów, tankowanie do pełna- mierzone od 1 tankowania i wynika błędu zawsze oscyluje w okolicach 0.5 l/100 km - czy taki bląd podlega gwarancji ?? ). Czytałem także o tym, ze wskazania spalania zaczynają wskazywać blednie po zawirusowaniu, czy można to potem jakoś skorygować i doprowadzić do wskazań poprawnych ??

Zauważyłem taki dziwne zjawisko, ze silnik AXR na wolnych robotach wg komputera zużywa około 0,8-1,1 l/h ( w zależności od obciążenia) a BXE około 0,5-0,7 l/h ( w zależności od obciążenia), z czego wynikają różnice we wskazaniach, bo zużycie jest na pewno prawie takie same w obydwu silnikach.

Komentarz

• daroo
      Rider
      • 2006
      • 315

tankujesz do pelna z odpowietrznikiem czy do odbicia ? bo roznica w ilosci zatankowanego paliwa moze siegac nawet 15l. :?:

[ Dodano: Sob 13 Sty, 07 00:59 ]
      mam wira od zeszlego roku i jakos nie stwierdzilem oszustwa na wskazaniach :?
      AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• gddemon
        Drive
        • 2006
        • 41

Mam O2 i nie znalazlem tam poki co jeszcze tego "dzyndzelka" od odpowietrznika ( przedtem mialem O1 i wiem o tym ze roznica duza ). Kazde tankowanie jest wykonywane w taki sam sposob a badanie prowadze od przebiego 7 km ( od 1 tankowania ) a teraz mam przejechane 4 tys km, tankowania wykonywane zawsze na markowych stacjach roznych firm w roznych miastach - blad zawsze w tej samej okolicy.

Mialem przedtem AGR z wirusem i po zawirusowaniu wskazania zaczelo zanizac.

Komentarz

• daroo
          Rider
          • 2006
          • 315

a tak przy okazji to o jakich obciazeniach na wolnych obrotach mowisz? :shock:
          AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• gddemon
            Drive
            • 2006
            • 41

swiatla, klimatyzacja, ogrzewanie szyby itp.

Komentarz

• daroo
              Rider
              • 2006
              • 315

moze to kwestia ulozenia reaktora?na razie jest swiezutki
              AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• gddemon
                Drive
                • 2006
                • 41

No moze tak, poczekam do 1 przeglady na 15 tys i jak do tego czasu sie nie unormuje to zglosze w skoda tylko ciekawe czy podlega to gwarancji i czy moga to ustawic ?? I dalej odpowiedzi na moje pytanie nie mam ) Interesuje mnie to czy mozna korygowac wskazania komputera jezeli nie sa zgodne z faktycznym zuzyciem ?? Przy wirusie wiadomo, ze bywaja roznice- bylo to opisywane na forum ale nie znalazlem odpowiedzi czy cos mozna z tym zrobic.

Komentarz

• chester121
                  L&K
                  • 2005
                  • 1053

co do bledow kompa
                  to ostatnioi zauwazylem jedna rzecz
                  nie koniecznie musi komp ci oszukiwac tylko np wskazowka predkosciomierza :wink:

zrob taki tescik, jedz ze stala predkoscia (np 80km/h)
                  po czym zresetuj kompa i sprawdz jakie bedziesz mial (po chwili) wskazanie predkosci sredniej) albo poprostu odczytaj na climatyzacji (ale pierwszy sposob latwiesjszy)
                  i zobacz czy predkosciomierz nie rzpeklamuje ci w stosunku do komputera

Komentarz

• gddemon
                    Drive
                    • 2006
                    • 41

hmmmmmmm
                    wskazania ilosci przejechanych kilometrow na liczniku glownym jak i na komputerze MFD sa takie same wiec roznicy w predkosci raczej nie moze byc ale sprawdze jeszcze zeby byc pewnym.

Komentarz

• daroo
                      Rider
                      • 2006
                      • 315

a jesli posiadasz nawigacje gps to wtedy pomiar bedzie jeszcze dokladniejszy.w mojej licznik pokazuje 100km/h a gps 92km/h serwis twierdzi ze nidokladnosc 8% to normalna rzecz a skalibrowanie to kosztowny temat :evil:
                      AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

propo kalibracji to moj q..wa zaniza 20% i bylem juz u wielu osob (nawet w MT) nikt nie potrafi tego zrobic
                        kazdy mowi ze sie nie da
                        w serwisie audi powiedzieli ze moga sie tego podjac ale trzeba kupic nowiutki licznik i go od poczatku zaprogramowac (bagatela 1700zl)
                        zna ktos ludzi od kalibracji licznikow???

Komentarz

• daroo
                          Rider
                          • 2006
                          • 315

spece z diagtronika z Janek sugerowali ze potrafia tej sztuki dokonac ile w tym prawdy?HGW :?
                          AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• gddemon
                            Drive
                            • 2006
                            • 41

daroo: jedno z drugim nie ma nic wspolnego

Jezeli licznik przy 100 km/h zawyza o 8 km/h to przy wskazaniu 5,5 l/100 km oznaczaloby to, ze zuzylismy 55 l do przejechania 1000 km na liczniku ( 920 km realnie ) i nasz 55 litrowy bak zostal wyssany do pusta jednak nie przejedziemy tyle poniewaz faktycznie silnik zabiera 6 l/100km ( komputer zaniza o 0,5l ) wiec przy okolo 915 km na liczniku ( 840 km realnie ) nasz samochod stanie.

Nie wymagam, zeby komputer pokazywal ilosc spalonego paliwa na realna ilosc przejechabych kilometrow, chce zeby bylo to zgodne z iloscia pokazywana przez sam komputer - jezeli komputer pokazuje ze przejechalem 1000 km ze srednim spalaniem 5,5 l /100 km to po wjechaniu na stacje powinienem wlac do baku okolo 55 litrow ( jakies odchylki sa napewno mozliwe ale 0,5 l to okolo 10% moim zdaniem za duzo, dopuszczalne bylo 0,1-0,2 l/100km jak to mialem przed wirusem w moim AGR

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Tu na forum ktos pisal jak i co ustawic, zeby wykalibrowac licznik.

gddemon, BXE bedzie przejezdzal mniej na baku niz AGR, takie jest moje zdanie.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• gddemon
                                Drive
                                • 2006
                                • 41

To akurat oczywiste, pompowtryski pala wiecej niz VP, mi chodzi o to, zeby komputer pokazywal wlasciwie spalanie tego silnika. Poza tym do O2 nie udalo mi sie wlac wiecej mi 55l a do O1 po otworzeniu odpowietrznika dawalo sie wlac nawet 64l.

Wiesz moze gdzie bylo to opisane ??

Komentarz

• Tymon
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2970

Hm...czy ja wiem czy palą więcej :roll:
                                  Wszystko zależy od tego jak obchodzimy się z autkiem i od wielu innych czynników.
                                  Miśka Octavka spaliła ostatnio 3,5L TDi na pompkach ponad 190KM :diabelski_usmiech
                                  A wskazaniem 0.5L w ogóle bym się nie przejmował :wink:
                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• chester121
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1053

Maicroft, jesli byl bys tak mily to podrzuc mi linka
                                    ja szukalem jakies 10min i znalazlem tylko to

jesli masz cos wiecej bede wdzieczny, bo troche juz mnie denerwuje ten licznik
                                    jade licznikowo 80 a naprawde jade okolo 100,

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

chester121, Ty u Siebie wykonaj test wykonawczy licznika. Bo obstawiam, ze wskazowka zle chodzi. Ma sie zatrzymac na 0 na max i rowno na srodku.

Jak to sprawdzisz to i dasz znac bedziemy myslec dalej.

gddemon, Ty masz OII, wiec i tak tego w domu nie zrobisz, tylko serwis. Trzeba ich meczyc.

BTW Ile pokazuje na cieplym silniku z wylaczona klima na biegu jalowym l/h??
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• eR_
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 411

gddemon, wskazania mojego komputera sa zbiezne z obliczeniami, jesli jest roznica to 0.1L, kiedys byla wieksza roznica, ale sie "naprawilo"

[ Dodano: Sob 13 Sty, 07 16:39 ]
                                        ps. jak czytam te posty co piszecie w godzinach 0:50, 1:xx to :shock:
                                        wiec ja juz jednak stary jestem, bo do tak pozna to nie wytrzymuje :evil: ops: :P
                                        Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                                        Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• gddemon
                                          Drive
                                          • 2006
                                          • 41

eR_, Co znaczy, ze kiedys roznica byla wieksza i sie naprawilo ?? Czy roznica byla moze wieksza po zakupie nowego samochodu a jak sie ulozyl i zmniejszyl spalanie ( bo to zawsze ma miejsce ) to sie wyrownalo ??

Maicroft, Ciepły na biegu jałowym z wyłączonym odbiornikami wiekszej mocy ( klima, swiatła, ogrzewanie szyby ) 0,5 l/h co ciekawe nowy AXR ( ukradli mi takiego w pazdzierniku ) w tych samych waruknach pokazywal 0,7-0,8 l/h a AGR (bez klimy) ktorego mialem wczesniej 0,5 l/h

Komentarz

• misiekwaw
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7715
                                            • Ford

Zamieszczone przez gddemon
                                            Maicroft, Ciepły na biegu jałowym z wyłączonym odbiornikami wiekszej mocy ( klima, swiatła, ogrzewanie szyby ) 0,5 l/h co ciekawe nowy AXR ( ukradli mi takiego w pazdzierniku ) w tych samych waruknach pokazywal 0,7-0,8 l/h a AGR (bez klimy) ktorego mialem wczesniej 0,5 l/h
                                            moj ASZ po rozgrzaniu, bez jakis powazniejszych obciazen od nowosci pokazuje 0.9l/h :idea:
                                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                            http://www.disi-tune.pl
                                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                            Był WRX
                                            Była Octa

Komentarz

• Jabar1975
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3331

Zamieszczone przez gddemon
                                              Mam O2 i nie znalazlem tam poki co jeszcze tego "dzyndzelka" od odpowietrznika
                                              wydaje mi sie ze go nie znajdziesz - ale szukaj moze nie wszystko stracone
                                              w moim bkd - notorycznie mnie oszukiwal o pół-litry (podnoszac poziom optymizmu - niestety korygowany podczas wizyty na ropodajni)
                                              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• mirus
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 213

U mnie też zaniża o 0,4l. Zgłosilem przy którymś przeglądzie w ASO, to powiedzieli że sie nie da poprawić :P
                                                Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                                                Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• eR_
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 411

gddemon, tak ulozylo sie i sie wyrownalo
                                                  Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                                                  Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

Pracuję...