Speedy83, zgubisz się w jego dymie z rury wydechowej a pierdzenie jego turbiny Cię wystraszy :diabelski_usmiech no chyba że będziesz na starcie pierwszy i już go nie puścisz przed siebie
Wiem, ze temat błędów we wskazaniach komputera pokładowego był juz poruszany jednak nie znalazłem jak dotąd konkretnej odpowiedzi na pytanie czy błędy te można korygować i w jaki sposób zarówno dla programu seryjnego ( u mnie w BXE - przebieg 4 tys. km zaniża o około 0,5 l/100 - mierzone metoda tankowanie do pełna, kasowanie licznika kilometrów, tankowanie do pełna- mierzone od 1 tankowania i wynika błędu zawsze oscyluje w okolicach 0.5 l/100 km - czy taki bląd podlega gwarancji ?? ). Czytałem także o tym, ze wskazania spalania zaczynają wskazywać blednie po zawirusowaniu, czy można to potem jakoś skorygować i doprowadzić do wskazań poprawnych ??
Zauważyłem taki dziwne zjawisko, ze silnik AXR na wolnych robotach wg komputera zużywa około 0,8-1,1 l/h ( w zależności od obciążenia) a BXE około 0,5-0,7 l/h ( w zależności od obciążenia), z czego wynikają różnice we wskazaniach, bo zużycie jest na pewno prawie takie same w obydwu silnikach.
Mam O2 i nie znalazlem tam poki co jeszcze tego "dzyndzelka" od odpowietrznika ( przedtem mialem O1 i wiem o tym ze roznica duza ). Kazde tankowanie jest wykonywane w taki sam sposob a badanie prowadze od przebiego 7 km ( od 1 tankowania ) a teraz mam przejechane 4 tys km, tankowania wykonywane zawsze na markowych stacjach roznych firm w roznych miastach - blad zawsze w tej samej okolicy.
Mialem przedtem AGR z wirusem i po zawirusowaniu wskazania zaczelo zanizac.
No moze tak, poczekam do 1 przeglady na 15 tys i jak do tego czasu sie nie unormuje to zglosze w skoda tylko ciekawe czy podlega to gwarancji i czy moga to ustawic ?? I dalej odpowiedzi na moje pytanie nie mam ) Interesuje mnie to czy mozna korygowac wskazania komputera jezeli nie sa zgodne z faktycznym zuzyciem ?? Przy wirusie wiadomo, ze bywaja roznice- bylo to opisywane na forum ale nie znalazlem odpowiedzi czy cos mozna z tym zrobic.
co do bledow kompa
to ostatnioi zauwazylem jedna rzecz
nie koniecznie musi komp ci oszukiwac tylko np wskazowka predkosciomierza :wink:
zrob taki tescik, jedz ze stala predkoscia (np 80km/h)
po czym zresetuj kompa i sprawdz jakie bedziesz mial (po chwili) wskazanie predkosci sredniej) albo poprostu odczytaj na climatyzacji (ale pierwszy sposob latwiesjszy)
i zobacz czy predkosciomierz nie rzpeklamuje ci w stosunku do komputera
hmmmmmmm
wskazania ilosci przejechanych kilometrow na liczniku glownym jak i na komputerze MFD sa takie same wiec roznicy w predkosci raczej nie moze byc ale sprawdze jeszcze zeby byc pewnym.
a jesli posiadasz nawigacje gps to wtedy pomiar bedzie jeszcze dokladniejszy.w mojej licznik pokazuje 100km/h a gps 92km/h serwis twierdzi ze nidokladnosc 8% to normalna rzecz a skalibrowanie to kosztowny temat :evil:
propo kalibracji to moj q..wa zaniza 20% i bylem juz u wielu osob (nawet w MT) nikt nie potrafi tego zrobic
kazdy mowi ze sie nie da
w serwisie audi powiedzieli ze moga sie tego podjac ale trzeba kupic nowiutki licznik i go od poczatku zaprogramowac (bagatela 1700zl)
zna ktos ludzi od kalibracji licznikow???
Jezeli licznik przy 100 km/h zawyza o 8 km/h to przy wskazaniu 5,5 l/100 km oznaczaloby to, ze zuzylismy 55 l do przejechania 1000 km na liczniku ( 920 km realnie ) i nasz 55 litrowy bak zostal wyssany do pusta jednak nie przejedziemy tyle poniewaz faktycznie silnik zabiera 6 l/100km ( komputer zaniza o 0,5l ) wiec przy okolo 915 km na liczniku ( 840 km realnie ) nasz samochod stanie.
Nie wymagam, zeby komputer pokazywal ilosc spalonego paliwa na realna ilosc przejechabych kilometrow, chce zeby bylo to zgodne z iloscia pokazywana przez sam komputer - jezeli komputer pokazuje ze przejechalem 1000 km ze srednim spalaniem 5,5 l /100 km to po wjechaniu na stacje powinienem wlac do baku okolo 55 litrow ( jakies odchylki sa napewno mozliwe ale 0,5 l to okolo 10% moim zdaniem za duzo, dopuszczalne bylo 0,1-0,2 l/100km jak to mialem przed wirusem w moim AGR
To akurat oczywiste, pompowtryski pala wiecej niz VP, mi chodzi o to, zeby komputer pokazywal wlasciwie spalanie tego silnika. Poza tym do O2 nie udalo mi sie wlac wiecej mi 55l a do O1 po otworzeniu odpowietrznika dawalo sie wlac nawet 64l.
Hm...czy ja wiem czy palą więcej :roll:
Wszystko zależy od tego jak obchodzimy się z autkiem i od wielu innych czynników.
Miśka Octavka spaliła ostatnio 3,5L TDi na pompkach ponad 190KM :diabelski_usmiech
A wskazaniem 0.5L w ogóle bym się nie przejmował :wink:
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
gddemon, wskazania mojego komputera sa zbiezne z obliczeniami, jesli jest roznica to 0.1L, kiedys byla wieksza roznica, ale sie "naprawilo"
[ Dodano: Sob 13 Sty, 07 16:39 ]
ps. jak czytam te posty co piszecie w godzinach 0:50, 1:xx to :shock:
wiec ja juz jednak stary jestem, bo do tak pozna to nie wytrzymuje :evil: ops: :P
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
eR_, Co znaczy, ze kiedys roznica byla wieksza i sie naprawilo ?? Czy roznica byla moze wieksza po zakupie nowego samochodu a jak sie ulozyl i zmniejszyl spalanie ( bo to zawsze ma miejsce ) to sie wyrownalo ??
Maicroft, Ciepły na biegu jałowym z wyłączonym odbiornikami wiekszej mocy ( klima, swiatła, ogrzewanie szyby ) 0,5 l/h co ciekawe nowy AXR ( ukradli mi takiego w pazdzierniku ) w tych samych waruknach pokazywal 0,7-0,8 l/h a AGR (bez klimy) ktorego mialem wczesniej 0,5 l/h
Maicroft, Ciepły na biegu jałowym z wyłączonym odbiornikami wiekszej mocy ( klima, swiatła, ogrzewanie szyby ) 0,5 l/h co ciekawe nowy AXR ( ukradli mi takiego w pazdzierniku ) w tych samych waruknach pokazywal 0,7-0,8 l/h a AGR (bez klimy) ktorego mialem wczesniej 0,5 l/h
moj ASZ po rozgrzaniu, bez jakis powazniejszych obciazen od nowosci pokazuje 0.9l/h :idea:
Mam O2 i nie znalazlem tam poki co jeszcze tego "dzyndzelka" od odpowietrznika
wydaje mi sie ze go nie znajdziesz - ale szukaj moze nie wszystko stracone
w moim bkd - notorycznie mnie oszukiwal o pół-litry (podnoszac poziom optymizmu - niestety korygowany podczas wizyty na ropodajni)
Komentarz