Komputer pokładowy - wskazania spalania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gddemon
    Drive
    • 2006
    • 41

mirus, A jaki masz przebieg ? Jezeli powiedzieli, ze sie nie da to jaki blad podali jako dopuszczalny ?? Moze jak ci łozysko w kole padnie to tez powiedza, ze nie da sie go wymienic DDD

Komentarz

• mirus
      Ambiente
      • 2005
      • 213

gddemon, przebieg mam 65kkm. Nie podali błedu - jedynie stwierdzili że tak jest i tyle (TTTM)

BTW - łożysko już wymieniali
      Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
      Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Czader
        Ambiente
        • 2005
        • 145

Czesc,

ja kiedys tak pisalem:

Witam,

znalazlem prosty sposob na poprawienie wskazan kompa pokladowego w kwesti spalania sredniego - jezeli chodzi o spalanie chwilowe na postoju wartosc ktora jest wyswietlana nie jest faktyczna jest jedynie taka jaka ustawia sie na VAGu w dawce paliwa- tj. silnik zuzywa jakas faktyczna ilosc paliwa zeby pracowac na biegu jalowym - my ustawiamy jaka to bedzie dawka dla komputera silnika . Bawilem sie tym troche i mozna miec spalanie na postoju w podobnych warunkach w ALH od ok. 0,2 do 0,9. Jak ta wartosc odbiega od rzeczywistego to komp przeklamuje na postoju jak i na spalaniu srednim - obecnie ustawiam u siebie zeby spalanie liczone z kompa zgadzalo sie jak najbardziej z tym realnym. Oczywiscie te zmiany maja powazniejsze implikacje - jest tak ze jak ustawisz ta wartosc jak najmniejsza to auto lepiej idzie niz jak bedzie srednia lub najwieksza - wiaze sie to z tabela w kompie ograniczania momentu obrotowego ale jak u mnie zauwazylem roznica jest minimalna - zreszta zeby komp wskazywal poprawnie to operuje sie wartosciami raczej srodkowymi.

Wiec ludzie ktorym nie pasuje ze komp zaniza/zawyza - do dziela

Uprzedzam ze nie jest latwo/jednorazowo bo trzeba po zmianie spalic najlepiej caly bak i porownac wskazania .... i jak jest zle dalej ustawiac

W koncu udalo mi sie uzyskac sytuacje ze komp pokzuje idealnie czasem wahnie sie +- 0,1 l/100km. Musze Cie jednak zmartwic - to jest metoda dla silnikow starszych VP 90 i 110 KM - w PD tez sie pewnie da ale nie wiem w ktorym kanale sie przestawia - zreszta moze byc inny efekt - nie mam takiego silnika i nie eksperymentowalem ....

Trzymajcie sie
        Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• gddemon
          Drive
          • 2006
          • 41

Jezeli dobrze rozumiem przeklamania komputera w spalaniu srednim wynikaja z blednie liczonej ilosci spalonego paliwa przy pracy na obrotach jalowych. Jezeli tak to wskazania srednie dla trybu miasto ( stanie w korkach ) powinno bardziej odbiegac od faktycznego niz dla trybu trasa gdzie obroty jalowe praktycznie nie sa uzywane- nie zauwazylem u siebie takiej zaleznosci ale mam akurat silnik na PD.

Jezeli na baku robi sie 800 km a przeklamanie wynosi 0,5 l/100km to wychodzi przy 800 km roznica 4l. Przy zuzyciu na postoju rzedu 0,5-1 l/h zeby przepalic dodatkowo takie paliwo trzebaby na jalowym pracowac okolo 8h dla 1 baku, z ze taki wynik wychodzi mi praktycznie przy kazdym tankowaniu nawet jak mam 70% trasa 30% miasto wiec jest to raczej nie mozliwe.

Komentarz

• chester121
            L&K
            • 2005
            • 1053

Czader, mozesz mi zdradzic ile w koncu ustawiles
            tzn ile pokazuje ci na biegu jalowycm (temp 90stC i wylaczone wszystkie odbiorniki)

Komentarz

• Czader
              Ambiente
              • 2005
              • 145

Dzisiaj sprawdzilem ze pokazuje mi 0,5 l/100km 90st zadnych obciazen, jak dodam dmuchawe, radio i swiatla mijania to zaczyna przeskakiwac na 0,6 ... Ale ta wartosc tylko zgrubnie pokazuje ustawienie dawki - zeby dopasowac idealnie to przestawia sie VAG a na chwilowym spalaniu za bardzo nie widac roznicy - chyba ze kompm oszukuje o 0,5 - 1 l / 100km .....
              Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• gddemon
                Drive
                • 2006
                • 41

Mi oszukuje o 0,5 l/100km a wskazania na biegu jalowym dokladnie takie same jak u kolegi Czader, czasamu wskoczy na 0,7 l/h jezeli zalaczy sie wszystko co mozliwe.

Komentarz

• szuwar
                  Drive
                  • 2007
                  • 47

no własnie a mi komp pokazuje na biegu jałowym 0,2 wskazania i lipa srednie spalanie wychodzi cos ok 2.9 l/100 km - kłamca, nie wiem jak sobie z tym poradzic
                  Z moich wyliczen wyszło cos ok 5,5 l cykl 50%miasto 50% trasa z tym ze miasto raczej krótkie dystanse tak ok 10 km.
                  Jak wchodze na obroty to wskazania tymczasowe pokazuja róznie ok 5-7 l natomiast przy jeżdzie na emeryta tj na czwartym biegu z predkościa ok 70 km/h ok 1600 obrotów komp wskazuje ok 3l/100. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć czy da sie to jakoś zkorygować i jak wychodzi u was ??

pozdro szuwar
                  1.9 TDI 110 KM SLX 2000 AHF

Komentarz

• maciek1
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 155

szuwar, mi dokaldnie tak samo przeklamuje - wg. kompa 3 l, a jak sobie sam wylicze to okolo 6 l. (chodzi oczywisie o srednie spalanie w cyklu mieszanym)
                    Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

• wojtass
                      Rider
                      • 2007
                      • 473

a mi na biegu jałowym ( Swiatła, radio, bez klimy ) 0,9 l Mało tego mi w mieście na całym baku przejadę ok 600km a średnie spalanie to 9,5 l Coś za dużo i jak mam to wyregulować. Od razu powiem iż wymieniłem filtr powietrza oraz paliwa. PZDR 8)

Komentarz

• cartel1
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 249

tyle co Tobie wojtass komputer mi pokazuje gdy silnik jest zimny, gdy sie rozgrzeje średnie spalanie pokazuje 6 litrów
                        [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• wojtass
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

a może restart komputera co ?

Komentarz

• łosiek
                            Drive
                            • 2007
                            • 56

A ja musze sie przyznac, ze wychodzi w miare OK. Srednie spalanie komp podaje 5,9-6,1, a jak sprawdziłem to wyszło 6,3ltr.
                            Średnie spalanie na kompie patrzyłem po rozgrzaniu silnika. W innych warunkach spalanie mnie nie obchodzi. Spali za tyle, za ile wleje

Komentarz

• oranje
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 148

Mnie też wychodzi prawidłowo, ale jest to problem w wielu szkodnikach - słyszałem jak rozmawiają dwaj fachowcy w ASO Skody. Cytat "znowu przyjechał ktoś ze zje...nym komputerem" i za chwile odpowiedź "czy to jest ku...wa takie ważne żeby pokazywał ile spala?" - koniec cytatu :shock: Niezłe podejście.

Komentarz

• Yogi
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 170

da sie to zmienic vagem (czy dziala wszedzie to nie wiem)

w fabii robilismy to tak że w kodowaniu z wartosci 100 trzeba bylo wpisac 105 (nizszych wartosci nie przyjmowalo) natomiast w O trzeba bylo wklepać 102 albo 103.

jak odnajde instrukcje to podrzuce.
                                e46 320d

Komentarz

• wojtass
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 473

po zatankowaniu i wyliczeniu wychodzi mi 8l w mieście przy średniej prędkości 25km/h Byłem z tym w serwisie pogwarancyjnym Skody w Warszawie na ul Syreny i podpieli mi komputer. Wszystko było ok i facet powiedział iż jest to normalne, spotkał się już nie raz z takim przekłamaniemi powiedział że w zimie i przy takiej średniej prędkości to możliwe MNie jednak dziwi takie przekłamanie komputera 1-1.5l na 100km?! Czy to jednak możliwe?

Komentarz

• łosiek
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 56

Ja zauważyłem u siebie, że jeśli trzymam go w obrotach (2600-3000) to spalanie wg kompa spada poniżej 6ltr/100km (ok 5,7ltr). Jak jeżdżę spokojniej (obrotościomierz oscyluje wokól 2000) to spalanie jest na poziomie 6,2ltr.
                                    Czy to normalne w 1.9tdi AHF?

Komentarz

• maru123
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 54

a ja mam 01 1.8T AGU i na wolnych obrotach komp pokazuje mi chwilowe spalanie 12 l.... to chyba nie dobrze coś nie? :roll:
                                      LAURIN & KLEMENT 99' 1.8T 20V

Komentarz

• cichy78
                                        Classic
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 15

Zamieszczone przez maru123
                                        a ja mam 01 1.8T AGU i na wolnych obrotach komp pokazuje mi chwilowe spalanie 12 l.... to chyba nie dobrze coś nie? :roll:

maru123 .
                                        Ja też mam 1.8T tyle, że AUM + LPG. Jeżdżę głównie po Wawie i teraz pokazuje mi średnio 9 jak jadę na wysokim biegu (do 2000rpm), jeśli jadę od świateł do świateł to 11-12 . Probelm u mnie polega na tym, że ze zbiornika ubywa w tempie odpowiednio 11 do 13 na 100. Właśnie się zastanawiałem jakie dane komputer bierze do obliczenia, że wychodzi taka różnica.
                                        A co oznaczają wolne obroty i na jakim biegu ?

Komentarz

• maru123
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 54

cichy78 ja też mam LPG i wychoidzi mi podobne spalanie średnie jak i u Ciebia tyle tylko że ja mam automat... a wolne obroty u mnie tzn. około 1100 RPM na biegu D (jazda)

Komentarz

• vernix
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 135

u mnie jest to samo przy LPG, zauważyłem że od jakiegoś czasu zużycie wzrosło
                                            czy na wysokość zużycia paliwa ma wpływ rodzaj opon ? ops:
                                            BIA 4XXX

Komentarz

• maru123
                                              Drive
                                              • 2007
                                              • 54

Zamieszczone przez vernix
                                              czy na wysokość zużycia paliwa ma wpływ rodzaj opon ?
                                              jasne że tak. jeśli masz np. opony o grubym bieżniku i lamelach zużywają troszkę wiecej paliwa niż te o cieńszych rowkach. Ale tak wogóle to większe znaczenie ma np. ciśnienie w tych oponach bo jeśli będzie za niskie to napewno wzrosną opory toczenia a co za tym idzie także i zużycie paliwa...

Komentarz

• Yogi
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 170

[17] - instruments
                                                [10] - adaptacja
                                                kanał [03]

wartość 100 zmienic bodajze na 102 lub 103 w oct jesli ktos ma mało dokładny komp i nie przyjmuje to spróbowac 105

zakonczenie [06]
                                                e46 320d

Komentarz

• Tomex
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 37

U mnie na wolnych obrotach i ciepłym silniku pokazuje 0,5 l/h, bardzo rzadko 0,6 l/h, zapalone światła nie robią mu różnicy. Średnie spalanie najmniejsze jakie pokazał mi komputer po trasie 4,2 l/100 km (nie przekraczałem wtedy setki bo ruch był gęsty). Przeważnie pokazuje mi przy normalnej jeździe średnio 5,0 - 5,5 l/100 km, w zależności od szybkości, średnio jeżdzę 120 km/h (o ile się da w coraz większym ruchu). Czy to są dane zaniżone - nie wiem. Ogólnie jednak jestem zadowolony ze spalania i kosztów paliwa (poprzednio miałem benzynową Fabię 1,4, która lubiła wypić )
                                                  Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• dariuspolo
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1168

Yogi, w malo ktorym liczniku kanal 03 jest aktywny (mam orginalny licznik z MaxiDotem z Octy L&K i tez nie dziala), o ile mi wiadomo to tylko w liczniku z golfa4
                                                    w najbogatszej wersji da sie to ustawic.
                                                    T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                                                    SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                                                    Zuzycie paliwa

Komentarz

Pracuję...