Zastanawiam się, jak to możliwe, że w serwisie tak niedokładne zalewali silnik olejem. U siebie wymieniałem w ASO olej x2, i zawsze było po środku perforowanej części "B". W Twoim przypadku eR_, to nie jest takie straszne przelanie jeśli piszesz o górnym "C".
neck99, czy decydując się na taki sposób wymiany oleju + dodatek nie rozważałeś, aby dokonywać wymiany oleju w sposób typowo tradycyjny, ale przy mniejszych wartościach przebiegu?(co 15kkm->7.5kkm). Pytam jedynie z ciekawości o opinię.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Motul jako producent oleju kojarzy mi się z jednym przypadkiem. Pewna firma transportowa, która miała podpisany kontrakt na dostawę oleju do całego parku samochodowego, miała przeprowadzony gratisowy test przez motul-a. Mianowicie kazali wybrać do ich dyspozycji dwie ciężarówki, w których silniki są zaliczane do kapitalki. Przedstawiciele od motula przywieźli nieoznakowane beczki z olejem, zalali nim silniki, i po tej czynności motory były jak "nowe". Co to było, do tej pory nie wiadomo.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Przedstawiciele od motula przywieźli nieoznakowane beczki z olejem, zalali nim silniki, i po tej czynności motory były jak "nowe". Co to było, do tej pory nie wiadomo.
Wiadomo... olej o wysokiej lepkości lub z dodatkami podnoszącymi lepkość przez co silniki "złapały ciśnienia".
Witam z tego co czytam powinno wejsc mi 4.5 l a wchodzi 3.5 l nadmieniam , ze zlewam przez korek w misce , a nie przez bagnet zawsze czekam ok 0.5 h az zleci wszystko czy jest to normalne
Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Wiadomo... olej o wysokiej lepkości lub z dodatkami podnoszącymi lepkość przez co silniki "złapały ciśnienia".
a w minionych kryzysowych latach gdy nie było części zamiennych do autek (remonty silników) np. zamiast selektolu wlewało się gęsty superol i fury chodziły jak burza :idea:
Zamieszczone przez ZYBI68
Witam z tego co czytam powinno wejsc mi 4.5 l a wchodzi 3.5 l nadmieniam , ze zlewam przez korek w misce , a nie przez bagnet zawsze czekam ok 0.5 h az zleci wszystko czy jest to normalne
bo oliwka zostaje w chłodnicy oleju i w zakamarkach motoru
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
a w minionych kryzysowych latach gdy nie było części zamiennych do autek (remonty silników) np. zamiast selektolu wlewało się gęsty superol i fury chodziły jak burza
Hehehe.... zdradziełeś super technologię olejową Motula... :diabelski_usmiech
Sie dziwiecie dlaczego raz wchodzi wiecej oleju a raz mniej. Poprostu stary nie jest spuszczony do konca. A najgorzej jak na serwiesie jeszcze wysysarka to robia. Ja przerobilem u siebie ten temat. Oddalem samochod na serwis olejowy. Dalem motula 5l. Powinno mi zostac okolo 0,5 l. Jakie bylo moje zdziwienie jak mechanik usmiechniety od ucha do ucha pozniej oddawal mi moja banke z okolo 2 l oleju...
Jaki z tego moral? Ano taki ze jak bym nie dal swojego oleju w bance to bym sobie pomykal na dobrej oliwie... :evil:
Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Co do przelewania oleju to widzę normalne w ASO. Jak odbierałem samochód z salonu to było jakieś 2mm ponad górne zagięcie bagnetu ( na co zresztą zwróciłem uwagę sprzedawcy ). Miesiąc później byłem na wymianie po 3000 km i przy wypisywaniu zlecenia poprosiłem, żeby nalali tyle ile trzeba albo mniej a ja sobie sam potem dopełnie tyle ile naprawdę potrzeba. I co ? Oczywiście 2-3 mm ponad zagięcie Max. Normalnie ręce opadają, dodatkowo ktoś ( chyba mechanik ) stwierdził, że to nie szkodzi i zawsze tak robią bo i tak ubywa a kierowcy potem nie dolewają!!! Niezłe co...
Ciekawe tylko kto potem płaci za nowe katalizatory...
Czy sprawdzal ktos ile oleju jest w samochodzi nowym odebramym z salonu ?? U mnie fabrycznie bylo dokladnie tak jak zalali koledze eR_, po serwisie czyli do samego zagiecia. PD lubi zabrac olej wiec chyba takie zalanie nic nie uszkodzi, zaraz i tak bedzie go mniej a producent napewno jeszcze dal jakas granice bezpieczenstwa do momentu przelania ktore doprowadzi do usterki )))
Tak z ciekawosci odbieralem 3 nowe skody z salonu i kazda miala plyn chlodzacy na minimum i oczywiscie przy 1 przegladzie wykonywano platne uzupelnienie plynu chlodzacego ))
Tak z ciekawosci odbieralem 3 nowe skody z salonu i kazda miala plyn chlodzacy na minimum i oczywiscie przy 1 przegladzie wykonywano platne uzupelnienie plynu chlodzacego ))
u mnie tez tak bylo, z tym, ze uzupelnienie bylo gratis :szeroki_usmiech
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Co do oleju - moze być pod pierwsze zgięcie u góry!!! na bank!! nic sie nie stanie. Tak jak ktos nadmienił fabrycznie sa napełniane na maxa , a i tak jest dodatkowa granica przelania!!!! takze bez obaw też to przerabialem i czytalem fachową literature i było napisane czarne na białym ze lepiej jak olej na bagnecie znajduje sie powyżej zakratkowanego ,do pierwszego zagięcia.....(to po co piszą ze mozna dolać jak jest na zakratkowanym??!!.....)a tak między nami lepiej jest jak jest więcej oleju (powyżej kratek)- wtedy silnik mniej sie grzeje i olej nie traci własciwosci smarnych mowa tu o 0W40 i 0W30 czyli krotko mniej dostaje w du..!
Komentarz