Czy bedzie mi wygodnie w Octavii majac 195 cm wzrostu??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jackal
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2004
    • 758

194 cm - nikt za mna nie wsiada, bo nie ma miejsca :twisted:
    bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
    Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
    Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Zamieszczone przez MiKruS
      Wszystko prawda. Sedan ma w zasadzie tyle samo pojemnosci bagaznika co kombi, ale trzeba wziac tez pod uwage sposob zaladunku.

Sorry - nie kojarze jak jest rozwiazana polka w Octavii "sedanie", ale podejrzewam, ze gdy sie chce przewiesc np. dwie walizki plus rower dla dziecka, to trzeba cos zamieszac - a w kombi wystarczy nie zasuwac rolety.
      Dla wiekszosci osob to moze byc malo istotne, bo wystarcza im w zupelnosci bagaznik "sedanowy", ale jednak zdecydowanie w kombi mozna sobie pozwolic na wiele wiecej.

Zalezy wlasnie co sie wozi, itd.
      trzeba "cos" zrobic z polka (mozna np polozyc na podlodze bagaznika), bo sam jej demontaz to odpiecie dwoch sznureczkow na ktorych wisi i pociagniecie jej do siebie
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

Zamieszczone przez Jackal
        194 cm - nikt za mna nie wsiada, bo nie ma miejsca
        no chyba ze jest bez nog :diabelski_usmiech
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

Zamieszczone przez MisiekWAW
          nastepny :shock: tak sie rodza legendy :?
          No to wybacz, albo my z Nastarem byliśmy tak mocno pijani, albo on nie przyjechał Octavią.
          Wyraźnie czułem, że tylna kanapa jest minimalnie głębiej usadowiona niż w kombi.
          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

Zamieszczone przez ===Tomy===
            Wyraźnie czułem, że tylna kanapa jest minimalnie głębiej usadowiona niż w kombi.
            no stary masz czucie w zadzie - pozazdroscic :diabelski_usmiech
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

nastepny :shock: tak sie rodza legendy :?
              No to wybacz, albo my z Nastarem byliśmy tak mocno pijani, albo on nie przyjechał Octavią.
              ale co czules :?: ze w stosunku do czego jest glebiej usadowiona :?: ze jest w wiekszej odleglosci od deski czy ze drzwi przez ktore wsiadales maja innego ksztaltu otwor :?:
              i czules na dodatek ze jest minimalnie glebiej i przez to jest wiecej miejsca :?: litosci :roll:
              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
              http://www.disi-tune.pl
              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• ===Tomy===
                Rider
                • 2006
                • 552

ale co czules :?: ze w stosunku do czego jest glebiej usadowiona :?: ze jest w wiekszej odleglosci od deski czy ze drzwi przez ktore wsiadales maja innego ksztaltu otwor :?:
                i czules na dodatek ze jest minimalnie glebiej i przez to jest wiecej miejsca :?: litosci :roll:
                Przednie fotele do samego końca i subiektywne odczucie, że w kombi jest mniej przestrzeni na nogi pasażerów niż w sedanie.

Zamieszczone przez Jabar1975
                no stary masz czucie w zadzie - pozazdroscic :diabelski_usmiech
                LOL
                Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Sigma_74
                  ja mam 190 i bez problemów z przodu się mieszcze z tyłu będziesz miał problem
                  to samo chciałem napisać
                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ===Tomy===
                    Rider
                    • 2006
                    • 552

Zamieszczone przez Ziomal
                    Zamieszczone przez Sigma_74
                    ja mam 190 i bez problemów z przodu się mieszcze z tyłu będziesz miał problem
                    to samo chciałem napisać
                    Uściślijmy - > z tyłu to będą mieli problemy jego pasażerowie

Komentarz

• Czader
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 145

Ja powiem tak - mam 190 cm ale przestalem jezdzic na lezaco - fotel daje na sam dol odsuniety w miare ale nie do konca oparcie nie pionowo ale nie duzo lezy - kierownica wysunieta na full do mnie. Jedzie sie OK a z tylu jak ja wsiade to dotykam kolanami oparcia ale ktos nizszy strasznie nie narzeka ...
                      Czader

OCTA COMBI 2003 ALH

Komentarz

• hEllo)
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 741

Zamieszczone przez MiKruS
                        leszekmw napisał/a:
                        ja jestem przeciętny 175cm/ ale jeżdżę na prostych nogach i na leżąco

Leszekmw - zmień przyzwyczajenia, bo sobie zrobisz kuku. W tej pozycji istnieje praktycznie zerowa szansa na jakiekolwiek niespodziewane manewry, np wyciaganie auta z wielokrotnego bocznego poslizgu.

Oczywiscie wazne jest, zeby czuc sie komfortowo za kierownica, ale jednak to nie są wczasy, a fotel operatora nie jest leżakiem plażowym...
                        To proponuje do topic'u Humor.. :lol: (no offence) Ja prawie się spłakałem :szeroki_usmiech

Ja mam tylko 182 (ale długie nogi :diabelski_usmiech ) i w OI, jak jedziemy gdzieś dalej, to sadzam dzieciaka który coś zbroił, tak za kare. Ogólnie to nikt za mną nie chce jeździć, bo każdy narzeka na brak miejsca( z wyłączeniem psa )
                        Jeżeli myślisz o OI to pomyśl o OII tam z tyłu jest taaaka locha.

Zawsze też możesz pokierowniczyć (przy takim wzroście :shock: ) bezpośrednio z tylnej kanapy
                        usrany pracą po same pachy

Komentarz

• HMP
                          Drive
                          • 2006
                          • 62

To nie mały Fiat

Ja wiem czy O2 to taka locha... Jak na kompakt miejsca dużo, jak na klasę średnią już średnio. W porównaniu do Superba to wydaje się jeszcze mniej. No, ale cena nowego Superba to wyższa półka.

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Zamieszczone przez HMP
                            Jak na kompakt miejsca dużo, jak na klasę średnią już średnio.
                            Dla pocieszenia mozna powiedziec, ze w A4 jest jeszcze mniej.
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• ida.mac
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 141

niezbyt skopmlikowane

Myslę, tak.
                              Błędem było dolewanie oliwy do ognia w temacie, który otworzyłeś.
                              Jest rzeczą trywialną, że cos takiego jak zakup auta musi być poprzedzony jakąś przymiarką, a gust nie podlega dyskusji, natomiast ilość miejsca najlepiej będzie jak wstąpisz do salonu posadzisz 4 litery do octavii i sam sobie odpowiesz na pytanie, które zadałeś.
                              Jeśli już, warto skorzystać z wiedzy i doświadczeń forumowiczów i zapytać (chociaż jest "szukajka") o rzeczy, których sam nie możesz sprawdzić praktycznie w salonie tj.
                              awaryjność, jakość serwisów, ceny części zamiennych, sposoby ,możliwości i podatność tuningu itp. Zaznaczam, że wiekszość tematów jest dostępna-poruszana na stronach forum.

pozdr
                              ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• daneczek76
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3642
                                • Toyota

Zamieszczone przez Jackal
                                194 cm - nikt za mna nie wsiada, bo nie ma miejsca
                                191 cm - Mam to samo dlatego nastepne auto bedzie jeszcze większe.

Zamieszczone przez Czader
                                przestalem jezdzic na lezaco
                                Ja nie przestałem i dla tego nastepne auto musi być na tyle duże że jak sprzodu usiąde to styłu jak wejde ma być wmiarę ok. I tu powiem że A6 jeszce małe ale już Superb jest pod tym względem OK.
                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Jacek Nowak
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 390

Moj kumpel ma Toledo i jak wsiada do mojej Octy to mowi cholera tu jest zdecydowanie wiecej miejsca niz u mnie(jakos tak szezej)
                                  Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• QBA
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2646

Jacek Nowak, ale z ktorego Toledo? Chyba pierwszej generacji :P

Komentarz

• Jacek Nowak
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 390

QBA rocznik 2000 kupil niedawno. I mowi ze u nas jest wiecej miejsca (ale srodeczek ma wypas ,nawet lusterka sie skladaja automatycznie) :wink:
                                      Skoda Octavia 19-TDI Elegance 136/304NM

Komentarz

• Azazel
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 313
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jak dla mnie (191 cm) to jest ciasno i zdecydowanie jest to największa wada Octavii (mówię o O1). Z tyłu nikt za mną nie usiądzie, a jak siedzę za fajerą to mam tak dziwnie zgięte nogi (niewygodnie :| ) i do tego często zahaczam butem przy zmianie biegów o spód konsoli (rozmiar buta 47-48) co skutkuje nie wciśnięciem sprzęgła przy zmianie biegu... Proponuję się samemu przymierzyć i obczaić czy da się z tym żyć 8)
                                        2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
                                        2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• QBA
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2646

Zamieszczone przez Jacek Nowak
                                          I mowi ze u nas jest wiecej miejsca (ale srodeczek ma wypas ,nawet lusterka sie skladaja automatycznie)
                                          Dziwne, bo znajomy ma Leona (a to przeciez w srodku to samo) i jak dla mnie to te same wymiary wewnetrzne. Takie samo odczucie mialem w A3 i Golfie (mowa tutaj o miejscu z przodu, za kierownica), Trudno z reszta, zeby samochody na tej samej plycie, jakos znacznie sie roznily wymiarami wewnetrznymi

Komentarz

Pracuję...