Reflektory przednie octavia 2000r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RomanS
    Elegance
    • 2004
    • 804

Zamieszczone przez -Piotr-
    Skoro reflektor z racji różnych powodów gorzej oświetla mam drogę i z czasem będzie się kwalifikował do wymiany, to czemu nie można sobie poeksperymentować.
    Dokładnie takie miałem myśli gdy myłem lustra i szkła reflektorów w pierwszym aucie. Od tego czasu wykonałem tę operację w 3 samochodach. Wszystkie co prawda z rozbieralnymi lampami (więc łatwiej).

Nie twierdzę, że po myciu były lepsze niż nowe :szeroki_usmiech ani takie same (zawsze chodzi o lustra bo szkłom nic nie grozi) ale różnica przed i po takim zabiegu była zwalająca z nóg.
    Widać to wyraźnie gdy jedna lampa jest czysta a druga jeszcze nie.
    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• DGW
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 2330

Zamieszczone przez RomanS
      dobrygrzeswawa napisał/a:
      Jeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak

No to ja jestem na 100 % :szeroki_usmiech .
      tak, szczególnie przy nierozbieralnych reflektorach... Jesteś na 100% ale kto?? Bo chyba nie kozak??
      Dla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokro

Uściślijmy : to Ty to proponujesz, JA o TYM nie wspominałem nawet, OK ?
      uściślijmy to bardziej: większość urzytkowników forum opanowała czynność jaką jest czytanie i potrafi odnaleść w moim poście zdanie poprzedzające cytowane aby bez problemu zrozumieć sens.
      Resztę Twoich wywodów pomijam, bo nie chce mi się gęby strzępić aby z Tobą dyskutować w takim "gówniarsko-podwórkowym" stylu.
      To jeśli już rozmawialiśmy w Twoim stylu to proponuje zmianę na bardziej cywilizowany.
      Proponuję, zebyś sam coś zrobił a potem się wypowiadał.
      Niestety właśnie po takich fachowcach setki razy naprawiałem auta. Pokaż mi, który producent lamp, reflektorów, itp. elementów optycznych podaje technologię naprawy(regeneracji), czynności jakie opisujesz :?:

W przypadku lamp Octavi po FL jest jeszcze gorzej. Tu lustro zarówno odbija, jak i kieruje światło w odpowiednie miejsce więc jakakolwiek rysa, zaciek itd. zmieniają strumień światła
      Zamieszczone przez hsurim
      (...) A co do np. pędzelka to niestety nie skorzystam, nie chce mieć podrapanych luster.(...)

Masz zapewne na myśli ... pędzle a nie pędzelki - są takie jak o dotyku "puchu". :szeroki_usmiech
      hsurim, konkretnie, w przypadku pędzelków, chodzi mi iż jest to ciało stałe a powierzchnia odblasku jest nietrwała (bardzo delikatna)

Na koniec,
      odradzam "naprawy" tego typu i apeluje aby wcześniej zatroszczyć się o reflektory w sposób taki, jaki przewidzała to fabryka (gumki, zaślepki itp)
      NFPNorth-West
      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
      WARSZTAT www.dsize.pl
      ->
      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
        Na koniec,
        odradzam "naprawy" tego typu i apeluje aby wcześniej zatroszczyć się o reflektory w sposób taki, jaki przewidzała to fabryka (gumki, zaślepki itp)
        A czytałeś chociaż o co chodzi autorowi tego topicu ? Że ma zakurzone (zabrudzone) szkła i lustra i pyta czy ktoś z tym coś robił ?

Jedyną radą jaką możesz dać to wymiana na nowe ? Myślisz, że nikt poza tobą na to jeszcze nie wpadł ?

No w końcu nie ma to jak dobre samopoczucie i wysokie mniemanie na swój temat :!:

Reszty Twoich wywodów nie komentuję, gdyż tradycyjnie już ciągniesz w stronę OT.
        Prawdopodobnie taki już jesteś, że tylko Ty jeden rozumiesz doskonale wszystko a inni .... nie.
        Jeżeli masz monopol na prawdę to dyskusja nie ma sensu.
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• adlerek
          Classic
          • 2007
          • 3

hsurim, witam,mógłbym prosić o opisanie jak sie demontuje cały reflektor z octavii?prawy, muszę wymienić, mam już cały reflektor, tylko czy sam dam radę to wymienić, jest z silnikie regulacji świateł, ile to mi zajmie, tak pi razy....pozdr

Komentarz

• hsurim
            Elegance
            • 2006
            • 788
            • Kia
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Mając wprawę (jak ja ... hihi) to około 10 min.
            Ściągasz gumowe zewnętrzne uszczelki (osłonki) z górnej części reflektorów.
            Następnie odkręcasz kluczykiem (chyba) 7 śrubę mocującą kierunkowskaz i wyciągasz go.
            Dookoła reflektora masz śruby mocujące go - typu TORKS.
            Uważaj na tę skrajną zewnętrzną we wnęce po kierunkowskazie, aby nie wypadła ci przy wykręcaniu jej.
            Jak odkręcisz, to delikatnie wyciągasz cały reflektor.
            Wszystko.
            Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• tomekkowalski
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 71

Witam
              Ostatno rozebrałem i wymyłem reflektory i świecą zdecydowanie lepiej. Niestety jeden zaczął leciutk parować w rogu. Zastanawiam się co może być powodem tego, czy wina uszczelki czy może za słabo wysuszyłem. Co myślicie o tym ?

Komentarz

• nico21
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 2640
                • Volkswagen

Zastanawiam się co może być powodem tego, czy wina uszczelki czy może za słabo wysuszyłem. Co myślicie o tym ?
                jak by pozostała w nim woda to by już dawno wyparowała. pewnie gdzies jest niesczelność i dostaje sie wilgoć. Sprawdz jescze raz wszystkie połaczenia, usczelnienia.
                DACAR.team

Komentarz

• hsurim
                  Elegance
                  • 2006
                  • 788
                  • Kia
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Pewnie słabo wysuszyłeś. Miałem podobnie. Myślę, że najskuteczniej będzie suszyć suszarką do włosów.
                  Ale dla wszystkiego sprawdź (i) uszczelkę.
                  Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• tomekkowalski
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 71

Witam.
                    Rozeszło sie. Nic nie zrobiłem samo wyschło i narazie jest dobrze.

Komentarz

Pracuję...