Moja Octavia to 1,6 LX (55kW) z czerwca 1998 roku.
Przeglądając oferty części na „Allegro” zobaczyłem nakładki na zegary. I tu tkwi problem, wychodziło by na to że nie wszystkie kontrolki działają. Bo u mnie np. nie zaświeca się kontrolka świateł krótkich. Kolega który ma podobną Octavię twierdzi że ten typ (czyli LX) tak ma. Jeśli on ma rację no to spoko, ale jeśli nie to jak i gdzie to można naprawić ?
Co prawda jeżdżę tak już ponad rok , czyli od momentu zakupu.
Dołączam rysunek na który zaznaczyłem kontrolki działające ( to te w obwódce).
MARCUS zrób tak; włącz według dowolnej kolejności pojedyńczo funkcje używane w samochodzie np. światło p-mgielne tylne i sprawdź czy masz sygnalizację na desce itp.itd. Zorientujesz się co i w którym miejscu jest sygnalizowane. Kontrolka od świateł mijania nie jest aż taka niezbędna. Nie pomoże Ci jak w sezonie zimowym nie włączysz świateł bo zapomniałeś i dostaniesz mandat. A z pewnością masz brzęczyk, który zasygnalizuje niewyłączenie świateł podczas opuszczania samochodu.
[ Dodano: Nie 21 Sty, 07 23:08 ]
Mozna jeszcze pokombinować z czujnikami np. od poziomu płynu hamulcowego na zasadzie testu kontrolek.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Oj chyba w LX nie było brzęczyka chyba że sie mylę.
ajmiałem Octavie I 98r Brzęczyk jest gdy wyciagniesz kluczyk i chcesz opuscieć auto z zapalonymi swiatłami. Przeciw mgielne tylne są sygnalizowane na desce, przednie nie bo ich w LX niema :lol: , Światła postojowe (pozycyjne) tez nie są sygnalizowane bo przy włączeniu swiatłach na pozycje pierwszą zapala się deska rozdzielcza na pozycje drugą właczamy światła mijana i tu się zapala na desce kontrolka swiateł mijania napewno to podstawa każdego samochodu bez przesady że w tej wersji nie było.
Mozesz także podłączyć Vaga i zrobic test kontrolek.
Światła krótkie czyli mijania to jest ta kontrolka którą zaznaczyłem na rysunku.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
A u mnie w octavi przed liftem nie świeciła sie kontrolka swiatel mijania.Na postojówkach podświetlała się deska, na mijania tak jak na zdjęciu poniżej. Miałem octe GLX `98.
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Zrobiłem maleńkie śledztwo w sprawie tych kontrolek. U znajomego który ma Octavię z 1998 roku 1,6 GLX i uniego okazało się że też tak jest jak i u mnie. On z kolei ma pod Rzeszowem jakiegoś "pociotka" a ten ma Octavię 1,9 TDI z grudnia 1998 roku - pojechaliśmy tam - i u niego jest też tak samo. A pan w serwisie Skody wyjaśnił mi że - w Octawiach sprzed tzw. liftu - nie ma kontrolki świateł mijania na desce, zapala się tylko kontrolka tzw. oświetlenia zewnętrznego , a co jest załączone - pozycyjne czy krótkie to widać na pierścieniu wokół włącznika świateł. Po prostu te sprzed liftu mają tylko 4 rzędy kontrolek, a 5 to dopiero po lifcie. Tak więc okazało się że zrobiłem burzę w szklance wody, ale dzięki temu wiem że jest jak jest - i jest dobrze.
Niestety u mnie wyświetlają się tylko 4 rzędy po 3 kontrolki. zaraz po włączeniu pokrętłęm włącznika świateł zapala się kontrolka 2-ga w 4-tym rzędzie i tyle po przekręceniu włącznika na pozycję świateł głównych (mijania) już więcej się nic nie zapala na desce rozdzielczej. Identycznie tak samo było u znajomego (1,6 GLX -AEE).
W Etce znalazłem że były dwie wersje desek rozdzielczych stosowanych w AEE w 1998 roku - pierwsza- 1U1 919 033A (1U-W-133 668)
i druga - 1U1 919 034A (1U-W-133 669)
Być może różnią się czymś od siebie?
ja mam 99 wersja SLX (śrdek o lifcie) i mam kontrolkę od swiateł mijania
a czy ja powinienem w swojej Octi mieć kontrolkę od niezamknietych drzwi??
który to rząd i jak to sprawdzić czy mi powinna działać??
w sobotę chce sie podłączyc do waga bo mi strasznie słabnie auto przy prędkości 130-160 km, muszę się zatrzymać zgasic i znowu odpaliś silnik i jest ok. Pozatym wydaje mi sie że od wymiany rozrządu dużo więcej pali ropy. Przy okazji może uaktywnią tą kontrolke.
STG 17 (Kombiinstrument) auswählen pod VAGiem wybrac modul 17
STG Codierung -> Funktion 07 funkcja 07
Für 1.4l/44kW und 1.6l55kW Motoren gelten die Werte bis MJ 2000 über den ganzen Produktionszeitraum.
Dla aut z 1,4 i 1,6 dzialaja wartosci z oznaczeniem do "maja 2000" przez caly czas produkcji.
??xxx: x zostawiasz w spokoju a ? wedlug wyposazenia auta:
+00 - keine extra Optionen -goly
+01 - Bremsbelagverschleißanzeige aktiv (ab MJ 2001) -kontrolka zuzycia klockow
+02 - Sicherheitsgurtwarnanzeige aktiv - pasy bezpieczenstwa
+04 - Wischwasserstandswarnanzeige aktiv (ab MJ 2001) -plyn w spryskiwaczach
+08 - Kontrolleuchte für Lampenausfall (ab MJ 2001) - samodiagnoza lamp
+16 - Kontrolleuchte für Türen auf (ab MJ 2001) - kontrolka otwartych drzwi
wystarcza zwykly typ kkl , musisz uwarzac te na usb nie zawsze dobrze chodza z hardware( laptop).
Jezeli twoj komputer ma jeszcze rs232( sub-d 9pinowy , com port) to wzia bym zwykly.
Komentarz