Zamieszczone przez neck99
Przeszczep silnikaw Octavi TDi
Zwiń
X
-
Przeszczep silnikaw Octavi TDi
Witam wszystkich
Od niedawna jestem posiadaczem skody octavi pierwszej generacji, którą dostałem w spadku po ojcu, jest to model z 1999roku 1.9TDi 90KM. Przejechałem tym samochodem już sporo, na liczniku 206tys. i niestety przykra niespodzianka mianowicie przeskoczył pasek rozrządu( (pomimo wymiany przy 160tys.) konsekwencji nie muszę chyba przedstawiać, a nad przyczyną niechciałbym zbytnio się rozwodzić, ale wina leżała w zaluźnym pasku.
W każdym razie po konsultacji z mechanikiem i wycenie wszystkiego rozważam możliwość tytułowego przeszczepu. Ku temu skłania mnie wiele rzeczy a najbardziej fakt że obecny (wrak) silnik jest najzwyczajnej mocno wyeksploatowany - min. został przegrzany a z informacji, które zdobyłem wynika iż taki silnik (głowica) nie pożyłby i tak długo...
Moje pytanie brzmi jaki silnik mogłbym zamontować bez większych przeróbek (chodzi głównie o skrzynię i mocowanie poprzeczne w komorze silnika) do tego auta, interesują mnie jednostki z kompletnym osprzętem i młode, czyli przynajmniej po 2002 roku, ponieważ nie wierze w "mały przebieg", wiem jednak że po faceliftingu zmieniono nieco pod maską i taki silnik może niekoniecznie pasować. A wydając 5000pln wolałbym mieć pewność że "nowy" silnik nie nastręczy żadnych dodatkowych wydatków przez te powiedzmy 5 lat. Byłoby w zasadzie jeszcze lepiej gdyby była to jednostka nieco mocniejsza np. 105KM lub 110KM jak to się ma do rzeczywistości?
Prosze o pomoc jako że w tym temacie jestem zwykłym laikiem
-
-
bezduszny
-
Zamieszczone przez pgwavemyślałem np. o czymś takim:http://moto.allegro.pl/item157618811...di_silnik.htmlByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
>>Masmo<< Jest to oczywiście jakaś alternatywa, co prawdasilnik oleju nie pobierał w jakiś niepokojących ilościach za to kultura jego pracy przypominała warkot traktora a nie w miarę nowoczesnego silnika:P. Może się to wydawać śmieszne ale słyszałem jak powinien pracować ten silnik..znalazłęm jak narazie 1 poważną "Sztukę" - identyczny motor 90PS z 2002 i ponoć 37tys.(czyt.137tys:P) i nawet koszta znośne 2500pln+700pln wymiana wcale nie wychodzi jakoś znacznie więcej niż wymiana głowicy koło2000pln a jest to początek wydatków bo niewiadomo jak z tłokiem..wyznaję zasadęże jak raz coś poważnego sięzepsuje to niewarto się z tym bawić bo często pozornie niższe koszty przerażają sumą końcową
Przedewszystkim zależy mi na solidności koszta są też oczywiście ważne ale do 6000pln jestem gotowy wydać:/. Ideał tylko czy wogóle dałoby się to przeszczepić http://www.allegro.pl/item159902968_...jak_nowka.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwavehttp://www.allegro.pl/item159902968_silnik_skoda_octavia_ii_1_9tdi_jak_n owka.html
Ale próbuj. Zdobędziesz duuuuże doświadczenie. Może sie nim z nami podzelisz :diabelski_usmiech .Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Chodziło mi o ten silnik http://moto.allegro.pl/item160381955...a_komplet.html
ten z przebiegiem 10tys od octavi II to raczej nie wchodzi w gre - byłem poprostu ciekawy czy jest cos takiego możliwe :]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwaveChodziło mi o ten silnik http://moto.allegro.pl/item160381955...a_komplet.htmlByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Paweł Tzwróćcie uwagę na turbinę, to jest chyba 110km, turbina ze zmienną geometrią (zdjęcie nr 3)Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
No właśnie Jesteś 2 osobą która mówi że prawdopodobnie jest to silnik AGR..jutro podjade do warsztatu i sprawdze. Masmo powiedz mi zatem co musiałbym kupić żeby zrobić upgrede tego silnika, słyszałęm że te mocniejsze wersje mają ten sam blok za to inne korbowoby tłoki no i głowice. Nie zależy mi na osiąganiu niewiadomo jakich mocy bo przy tych 90PS samochodzik palił jak "tico" ok 6.5 w mieście co mi naprawde odpowiadajeśli już to moc 110 byłaby optymalna ponieważ jeżdze głównie w trasie (warszawa białystok-gdzie studiujeZ tego co wiem napewno do wymiany są popychacze hydrauliczne i wałek (troche oberwał)...przed awarią miałęm popularny problem z utratą mocy ale jak już docztałem na forum wina leży w zaworku N75 lub czujniku turbiny bo przepływomierz wymieniałem 2 razy zgroza;//czemu wcześniej do was nie trafiłem
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 01:28 ]
...Do tego dochodzi głowica no i nowy rozrzad://....i bog wie co jeszcze, moze ktos zna "pewne" miejsca skad moznaby takowe czesci zakupic - ja niestety znam jedno alle... tylko kurcze jak rozpoznać organoleptycznie czy dana część jest w dobry badź złym stanie? :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwaveNo właśnie Jesteś 2 osobą która mówi że prawdopodobnie jest to silnik AGR...
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 08:52 ]
Zamieszczone przez pgwave.....żeby zrobić upgrede tego silnika, ......
Masz trzy opcje:
Zostać przy mechanicznym AGR-e zrobić chiptuning możesz mieć mniej więcej 110 KM;
Zostać przy turbinie AGR zmienić wtryski osiągnąć ok 120-130 KM;
Zdobyć turbo większe najlepiej co najmniej ASZ, wymienić wtryski, 140 KM;
to na początek :wink:
a jak Cię dopadnie choroba "WIĘCEJ MOCY" to możesz uzyskać np coś co zrobił Ali ze swojego Szkodnika:
Generalnie zachęcam do lektury Forum, wszystkie informacje tu znajdziesz.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
heheh no niby też to wiem ale zabrali mi właśnie dowód dzień przed awarią:P coż za zbieg okoliczności. Myślę że nie zachoruję na manię PSi w samochodzie choć jak chyba zaryzykuje każdy lubie adrenalinę. Rozsądek podpowiada że więcej niż 110PS nie ma sensu blok ma ponad 200tys i te jeszcze 100 chciałbym przejechać:P. Poza tym do większych mocy potrrzeba już gruntownuch zmian typu sprzęgło skrzynia
Z tego co zrozumiałem mam niczego nie zmieniać tylko zmienić soft? Kupić głowice od tego silnika, kurcze mam straszny pressing bo samochód stoi w warsztacie a ja musze zacząć działać ops:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwave...... Poza tym do większych mocy potrrzeba już gruntownuch zmian typu sprzęgło skrzynia....:
Moim zdaniem dla Ciebie najlepsza opcja to (jeśli Twoja turbina było Ok) to zmienić wtryski na ASV ewntulanie SMIC by Ali i masz spoko 130 KM co już daje frajdę. 110 KM to jest już dziś na trasie mało. Będą Cię masakrowały różne TDCI.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
pgwave, a skontaktuj się z kolegą lyzy110 z leżajska. on musiał wymieniać motorownię po padnięciu turbawki, i na nieszczęście potem lekko poturbował okcię. wiem, że wystawiał kupę części na sprzedaż. może jeszcze ma silniczek. próba nie strzelba.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
..czytam zazwyczaj uważnie:P i pomimo że nie jestem mechanikiem to wydaję mi się iż seryjny samochód nie jest przygotowany na taką moc 200% przyrost, ja chciałbym używać samochodu na codzień a nie do DRAG wyścigów z pod świateł).
...no dobrze więc docelowo mogłoby być te 130PS ale czy głowica która podałeś to nie jest już na pompowtryskiwaczach? Bo jeśli tak to chyba trzeba zmienić układ paliwowy etc. Co oznacza ten SMIC? I ile taki moduł kosztuje bo jest to chyba moduł "pit back" czy jakoś tak w każdym razie dodatkowy komputer z ustawionym programem o określonej mocy tak?. W sumie chłopaki w Białymstoku też dysponują hamownią i chipują auta więc wgranie programu nie będzie chyba dla nich problemem, narazie chce się dowiedzieć jak najwięcej żeby nie dać się naciągnąć.
Teraz szukam konkretnych podpowiedzi albo propozycji co kupić żeby się nie zawieść i na co zwrócić jeszcze szczególną uwagę. Turbina myślę że jest w dobrym stanie bo tata chyba nigdy nie wykręcił więcej niż 3tys obr/min:P i ogólnie jeździł bardzo spokojnie:O z drugiej strony jazda ciągle do 2tys i redukcja ułożyła ten silnik w specyficzny sposób i chyba niekoniecznie w dobrym kierunku.
Może warto wymienić tłoki,korbowody, pierścienie, zrobić szlif (jeśłi coś takiego robią w silnikach samochodowych)zmienić świece itd. Potrzebuje taką gruntowną listę żeby solidnie się do tego przygotować i efekt był warty całego tego zachoduPotrzebuje wskazówek czym kierować się przy wyborze takiej głowicy- jak ją można sprawdzić żeby nie kupić bubla :szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 21:40 ]
aaa i prosze wybaczcie mi jeśli piszę jakieś mechaniczne cherezje ale niestety jestem przyszłym lekarzem a nie inżynierem:P.To co pod maską to dla mnie czarna magia choć powoli staram się nadrobić zaległości jakich każdy facet nie powinien miec :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwave...... ale niestety jestem przyszłym lekarzem a nie inżynierem:P.To co pod maską to dla mnie czarna magia choć powoli staram się nadrobić zaległości jakich każdy facet nie powinien miec :roll:
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 22:53 ]
Zamieszczone przez pgwave..czytam zazwyczaj uważnie:P i pomimo że nie jestem mechanikiem to wydaję mi się iż seryjny samochód nie jest przygotowany na taką moc 200% przyrost, ja chciałbym używać samochodu na codzień a nie do DRAG wyścigów z pod świateł).
A co z jakich motorów w jaki sposób masz wtym temacie:
Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwaveW sumie chłopaki w Białymstoku też dysponują hamownią i chipują auta więc wgranie programu nie będzie chyba dla nich problemem, narazie chce się dowiedzieć jak najwięcej żeby nie dać się naciągnąć.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pgwaveno panowie a coś takiego?
Już widze żę ten silnik jest ustawiony inaczej:/// da rade to jakoś przełożyć...jakie będą dodatkowe koszty jeśli chodzi o reszte klamotów?Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTen silnik jest pokazany od przodu, i tak samo masz, chyba ze nie masz AGR-a tylko cos innego. Zrob zdjecie Swojego to porownamyByła: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
Komentarz