Zamieszczone przez Maicroft
Spalanie w 1.9 TDI ASZ 130 koni
Zwiń
X
-
jeżdżę dynamicznie i czasem szybko miasto średnio max 8 l 100km trasa przy prędkościach od warszawy do przasnysza (100 km ) w 1 h miejscami po 180-190km/h wyszło 6,1 wiec nie dużo a i zapierdalacz niezły wiec
dodam że pomieście zawsze jezdze dynamicznie nie lubie zamulac chodz miasto jezdze do 2,500 max 3000 obrotow na 1 i 2 a potem juz do ok 1800 obrotow wiec mysle ze te max 8 l to jak najbardziej rozsadnie obawialem sie wiekszego apetytu na rope podczas przemieszczania sie po miescie.
jak już wspominałem poza miastem w trasie jadać szybko ale nie jakoś brawurowo i w ogole to osiagniecie 6l na 100 to nie jest żaden problem ( i w cale nie pali mniej do 120 tylko jadac ok 140 spala w trasie najmniej sprawdzalem osobiscie jadac do wladyslawowa z warszawy spalanie ok 5,5 l na 100 jadac caly czas rytmem miedzy 120-150 na trasie s7 prze 15 km ucieczka przed volvo s60 190-210 to wzrosło z 5,5 na 6,3 :P
mam nadzieje ze pomogłem - jadąc ponad 440 km do wladka zapłaciłem za paliwo jakieś 120-130 zl w jedna stroneMój Szkodnik O1 ASZ
Pilnie poszukuje kpl zderzak przód octavia rs(z kratkami)oryginalny ewentualnie po znalezieniu do sprzedania kpl zderzak po facelift
Komentarz
-
-
Trasa 5,8-6,1.
Miasto 6,8-7,5
Poziom 4,7 to osiągnąłbyś jadąc autostradą 80km/h :roll: mając 130KM i 6 biegów, gdzie przy 130 km/h nie jest jeszcze strasznie głośno, byłoby nie lada osiągnięciem wleczenie się za ciężarówką przez 200kmmoje stare auto
jest scout
Komentarz
-
-
Jeżdżę ASZ 3,5 roku, przejechałem ok 90 tys km. Spalanie w Warszawie na krótkich odcinkach, w korkach i dynamicznie 9 - 10 l (niekiedy i powyżej). Po mieście bez korków i oszczędnie da się zejść do 7,5 l. Spokojna jazda po lokalnych drogach ok. 5,5 l. Trasa 850 km Polska - Niemcy, licznikowe 130 km/h ok 5,5 l, 110 km/h - 5,1, 140 - 160 km/h ok 6,5 l. Przeciętnie pokazuje ok 6,5 - 6,8 l . Nadmieniam, że komputer wskazuje dokładnie co do 0,1 l - sprawdzałem kilka razy przy dystrybutorze. Nie wiem, jak niektórym przy dynamicznej jeździe udaje się zejść do 4,5 l...Silnik fajny i dynamiczny, ale jak chcemy wykorzystać jego możliwości, to praw fizyki oszukać się nie da - te 131 KM musi się czymś posilić.
Komentarz
-
-
wielkie dzięki za odpowiedzi, ja już myślałem że z moją O jest coś nie tak,
Jeździłem 90 i 110 więc spalanie 130 mnie dziwiło tym bardziej że miałem A4 1,9 tdi 130 i passata 1,9 tdi 130...
Passat w mieście palił przy ostrej jeździe nawet średnio 11l/100km
ale w trasie dało się zejść do 5,1l/100km
W Audi, niby ten sam samochód tzn płyta podłogowa a udało mi się zejść do 4,8l z klimą non stop włączoną.
Dlatego dziwił mnie fakt że Octavia 130 koni pali mi min 5,2 w trasie a w mieście 7-9,5l/100km
Ale teraz już wiem że nie tylko "mój typ tak ma" i że nie z silnikiem jest wszystko ok.
Zastanawiał mnie fakt też taki że gadałem z gościem na CB i jechał 1,9 tdi i miał ją od nowości, jechaliśmy równo w trasie 100-120 i on twierdził że ma spalanie na teraz 4,8 a ja miałem 5,6.
Zastanawiało mnie to bo miałem do czynienia również z Octavia 1,9 tdi 90 i wiem że potrafi spalić nawet 3,8 litra ale wlekąc się a wynik 4,5 litra nie jest żadnym wyczynem dla tego samochodu, ale przewagę miedzy 90 a 130 widać było jak wjechaliśmy na 2 pasy i 90 została daleko w tyle.
Reasumując 90 i 110 koni VP palą mniej niż 130 PD i tego nie da się ukryć...
Ja nosiłem się już ze sprzedażą moje O ze względu na spalanie...
Nie będę ukrywał że dużo jeżdżę i od momentu zakupu tj. przez 3 tyg zrobiłem nią już 3 tys km dlatego spalanie jest dla mnie priorytetem.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi
Komentarz
-
-
da się :twisted: ale jak już wyżej pisałem trzeba wielkiego samozaparcia żeby gazu nie używaćmoje stare auto
jest scout
Komentarz
-
-
Syn wykręcił 4,4 na tempomacie Łódź-Częstochowa 2 osoby do 115 na budziku.
Miasto Łódź w korkach około 8,8-9LWyprzedaż garażowa
Różności od książek przez budowlankę po części moto
https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytko...e=60&offset=60
Większość ofert dla OCP do negocjacji :P
Komentarz
-
-
Mi średnio pali 7,2l głównie po małym mieście, czyli na zimno, lub lekko ciepło. Trochę trasa - gdzieś tak 1/4 całości.
Na trasę jak wyskoczę, to schodzi na 5,5. Jak powyprzedzam tirów trochę i innych to na 6 do 6,7 wskakuje.
Przy 130 na tempomacie 6,7 6,8 pokazuje średnie zużycie.
Po mieście to 8 i 9 wciąga.
Mój jest przekręcony na 160KM.Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
To i ja się dołączę - na dystansie 73kkm średnie spalanie 6,96 l/100 km (szczegóły w stopce). Silnik podkręcony do 160 KM. Jeżdżę głównie króciutką trasę do pracy, aczkolwiek staram się co tydzień, dwa przegonić go na trójce przy coś koło 4,5-5 kobrot. na siódemce. Minimalne spalanie osiągnąłem na trasie ViaBaltica do Rygi, 4,4 l, ale warunki ekstremalne - lato, cały czas klima, światła, ale że to Litwa i Łotwa, a tam nie patyczkują się z przekraczającymi prędkość obcokrajowcami, to 6tka, tempomat i maks 90 km/h. Rekordu nie udało mi się nigdy pokonać, nawet wracając osiągnąłem tylko 4,7 Przeciętnie w takiej stałej trasie 120 km z licznymi zakrętami to 5,5 - 6l, po mieście 9-11, przeważnie 2,5 osoby, bagaże, plus bagażnik dachowy i 3 uchwyty rowerowe
Natomiast mam inne pytanie - jakie macie spalanie na biegu jałowym - na zimno i po rozgrzaniu, na klimie i bez?
Komentarz
-
-
Moja octavia - troszkę zmodzona - duży cooler, turbo arl i kilka innych :P W trasie 2100km z prędkością średnią 130km/h spalanie 5,4 w jedną stronę 5,5 w drugą stronę. Na biegu jałowym mam 0,5-0,6 gdy silnik zimny a gdy ciepły 0,6-0,7 natomiast na klimie 0,8 na ciepłym - przy synchronizacji wałka rozrządu na poziomie -0,6 do 0.VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alxxxMoja octavia - troszkę zmodzona - duży cooler, turbo arl i kilka innych :P W trasie 2100km z prędkością średnią 130km/h spalanie 5,4 w jedną stronę 5,5 w drugą stronę. Na biegu jałowym mam 0,5-0,6 gdy silnik zimny a gdy ciepły 0,6-0,7 natomiast na klimie 0,8 na ciepłym - przy synchronizacji wałka rozrządu na poziomie -0,6 do 0.
Komentarz
-
-
OI 1,9 ASZ 180082km w zeszłym tygodniu wymieniony rozrząd.
Zimny 0,9-1l/h klima 1,3-1,4
Ciepły 0,6-0,7 klima 1,1Wyprzedaż garażowa
Różności od książek przez budowlankę po części moto
https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytko...e=60&offset=60
Większość ofert dla OCP do negocjacji :P
Komentarz
-
Komentarz