Spalanie w 1.9 TDI ASZ 130 koni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Toporzak
    Classic
    • 2016
    • 24

Zamieszczone przez Maicroft
    Tak, to nie wiem. Ja odkrecam, bo potem zawsze przeszkadza, a to stabilizator, a to mocowanie wahacza, a tak jest ciut wiecej miejsca
    Ok, dzięki
  • Kingu
    Drive
    • 2013
    • 74

Jak w temacie. Osoby użytkujące Octavie z tym silnikiem proszę o wypowiedzenie się w temacie jakie macie spalanie na trasie i jakie w mieście...
    Piszcie

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Spalanie w 1.9 TDI ASZ 130 koni

Zamieszczone przez Kingu
      Jak w temacie. Osoby użytkujące Octavie z tym silnikiem proszę o wypowiedzenie się w temacie jakie macie spalanie na trasie i jakie w mieście...
      Piszcie
      a nie lepiej zobaczyc to na motostacie....
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Kingu
        Drive
        • 2013
        • 74

Może i lepiej, dla niektórych. Ja tam wole przykłady z życia wzięte.
        O tym silniku niby piszą że w trasie pali 4,7 jak dla mnie to bujda na resorach, nie da sie takiego spalania uzyskać na normalnej drodze.
        Wypowiadajcie się...w temacie...

Komentarz

• kamil92x
          Rider
          • 2010
          • 701
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

4,7 może i sie da, ja najmniej zszedlem w trasie do 5,0 ale to takie zamulanie nie jazda, a tak w miare dynamicznie spala mi ok 5,5 a w mieście to tak 6,5 do 9 zalezy czy ciasno jest i jak gazem sie operuje
          Octavia ASZ/RS
          Jetta A5

Komentarz

• Kingu
            Drive
            • 2013
            • 74

No i takich odpowiedzi oczekiwałem Piszcie dalej...

Komentarz

• piotrek87
              Drive
              • 2010
              • 42

U mnie przy jezdzie po trasie max 120 na tempomacie i 6 biegu wychodzi 5.0 , 5,3-w zależnosci ile osob na pokladzie.W miescie od 6,5 do 8.
              Life is 2 short 2 be slow

Komentarz

• śliweers
                Drive
                • 2013
                • 71

jeżdżę dynamicznie i czasem szybko miasto średnio max 8 l 100km trasa przy prędkościach od warszawy do przasnysza (100 km ) w 1 h miejscami po 180-190km/h wyszło 6,1 wiec nie dużo a i zapierdalacz niezły wiec
                dodam że pomieście zawsze jezdze dynamicznie nie lubie zamulac chodz miasto jezdze do 2,500 max 3000 obrotow na 1 i 2 a potem juz do ok 1800 obrotow wiec mysle ze te max 8 l to jak najbardziej rozsadnie obawialem sie wiekszego apetytu na rope podczas przemieszczania sie po miescie.
                jak już wspominałem poza miastem w trasie jadać szybko ale nie jakoś brawurowo i w ogole to osiagniecie 6l na 100 to nie jest żaden problem ( i w cale nie pali mniej do 120 tylko jadac ok 140 spala w trasie najmniej sprawdzalem osobiscie jadac do wladyslawowa z warszawy spalanie ok 5,5 l na 100 jadac caly czas rytmem miedzy 120-150 na trasie s7 prze 15 km ucieczka przed volvo s60 190-210 to wzrosło z 5,5 na 6,3 :P
                mam nadzieje ze pomogłem - jadąc ponad 440 km do wladka zapłaciłem za paliwo jakieś 120-130 zl w jedna strone
                Mój Szkodnik O1 ASZ
                Pilnie poszukuje kpl zderzak przód octavia rs(z kratkami)oryginalny ewentualnie po znalezieniu do sprzedania kpl zderzak po facelift

Komentarz

• Mariusz87
                  L&K
                  • 2011
                  • 1286
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Trasa 5,8-6,1.
                  Miasto 6,8-7,5
                  Poziom 4,7 to osiągnąłbyś jadąc autostradą 80km/h :roll: mając 130KM i 6 biegów, gdzie przy 130 km/h nie jest jeszcze strasznie głośno, byłoby nie lada osiągnięciem wleczenie się za ciężarówką przez 200km
                  moje stare auto
                  jest scout

Komentarz

• mick8005
                    Classic
                    • 2010
                    • 1

Jeżdżę ASZ 3,5 roku, przejechałem ok 90 tys km. Spalanie w Warszawie na krótkich odcinkach, w korkach i dynamicznie 9 - 10 l (niekiedy i powyżej). Po mieście bez korków i oszczędnie da się zejść do 7,5 l. Spokojna jazda po lokalnych drogach ok. 5,5 l. Trasa 850 km Polska - Niemcy, licznikowe 130 km/h ok 5,5 l, 110 km/h - 5,1, 140 - 160 km/h ok 6,5 l. Przeciętnie pokazuje ok 6,5 - 6,8 l . Nadmieniam, że komputer wskazuje dokładnie co do 0,1 l - sprawdzałem kilka razy przy dystrybutorze. Nie wiem, jak niektórym przy dynamicznej jeździe udaje się zejść do 4,5 l...Silnik fajny i dynamiczny, ale jak chcemy wykorzystać jego możliwości, to praw fizyki oszukać się nie da - te 131 KM musi się czymś posilić.

Komentarz

• krystian634
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 198

Spalanie:
                      -trasa: 5,3-5,6l (średnio załadowany 2os. + bagaż)
                      -miasto-trasa: 6,2-7,5l (dojazdy do pracy, 3-4os.)
                      -miasto: powyżej 7l
                      ...dodam, że mam dosyć ciężką nogę 8)

Komentarz

• Kingu
                        Drive
                        • 2013
                        • 74

wielkie dzięki za odpowiedzi, ja już myślałem że z moją O jest coś nie tak,
                        Jeździłem 90 i 110 więc spalanie 130 mnie dziwiło tym bardziej że miałem A4 1,9 tdi 130 i passata 1,9 tdi 130...
                        Passat w mieście palił przy ostrej jeździe nawet średnio 11l/100km
                        ale w trasie dało się zejść do 5,1l/100km
                        W Audi, niby ten sam samochód tzn płyta podłogowa a udało mi się zejść do 4,8l z klimą non stop włączoną.
                        Dlatego dziwił mnie fakt że Octavia 130 koni pali mi min 5,2 w trasie a w mieście 7-9,5l/100km

Ale teraz już wiem że nie tylko "mój typ tak ma" i że nie z silnikiem jest wszystko ok.

Zastanawiał mnie fakt też taki że gadałem z gościem na CB i jechał 1,9 tdi i miał ją od nowości, jechaliśmy równo w trasie 100-120 i on twierdził że ma spalanie na teraz 4,8 a ja miałem 5,6.
                        Zastanawiało mnie to bo miałem do czynienia również z Octavia 1,9 tdi 90 i wiem że potrafi spalić nawet 3,8 litra ale wlekąc się a wynik 4,5 litra nie jest żadnym wyczynem dla tego samochodu, ale przewagę miedzy 90 a 130 widać było jak wjechaliśmy na 2 pasy i 90 została daleko w tyle.
                        Reasumując 90 i 110 koni VP palą mniej niż 130 PD i tego nie da się ukryć...

Ja nosiłem się już ze sprzedażą moje O ze względu na spalanie...

Nie będę ukrywał że dużo jeżdżę i od momentu zakupu tj. przez 3 tyg zrobiłem nią już 3 tys km dlatego spalanie jest dla mnie priorytetem.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi

Komentarz

• piotrek87
                          Drive
                          • 2010
                          • 42

Fakt,90-tka pali mniej od 130-stki,ale jezeli chodzi o dynamikę to nie ma co porównywać.Miałem dwie TDI 90 KM,obie AGR i jak przesiadłem się do ASZ-a to jest dla mnie pocisk.Jeżeli za dużo pali to zrób jej program i spalanie powinno spaść
                          Life is 2 short 2 be slow

Komentarz

• slodkii
                            Classic
                            • 2013
                            • 11

trasa 5,2-5,5, miasto nawet do 6,8, średnio jakoś 5,7 wychodzi bo praktycznie same trasy jeżdżę

Komentarz

• krystian634
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 198

Odgrzewając kotleta, ostatnio udało mi się zejść do 5,0 na trasie i uważam że to min jakie można osiągnąć. Ale tak jak ktoś wcześniej wspominał to nie jest jazda :evil:

Komentarz

• Mariusz87
                                L&K
                                • 2011
                                • 1286
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

da się :twisted: ale jak już wyżej pisałem trzeba wielkiego samozaparcia żeby gazu nie używać
                                moje stare auto
                                jest scout

Komentarz

• peb
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 254
                                  • Roomster (5J)

Syn wykręcił 4,4 na tempomacie Łódź-Częstochowa 2 osoby do 115 na budziku.
                                  Miasto Łódź w korkach około 8,8-9L
                                  Wyprzedaż garażowa
                                  Różności od książek przez budowlankę po części moto

https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytko...e=60&offset=60

Większość ofert dla OCP do negocjacji :P

Komentarz

• guzolot
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 473

Mi średnio pali 7,2l głównie po małym mieście, czyli na zimno, lub lekko ciepło. Trochę trasa - gdzieś tak 1/4 całości.
                                    Na trasę jak wyskoczę, to schodzi na 5,5. Jak powyprzedzam tirów trochę i innych to na 6 do 6,7 wskakuje.
                                    Przy 130 na tempomacie 6,7 6,8 pokazuje średnie zużycie.
                                    Po mieście to 8 i 9 wciąga.
                                    Mój jest przekręcony na 160KM.
                                    Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                                    ---

A to moja skodzinka:
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• gzyms
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 397
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

To i ja się dołączę - na dystansie 73kkm średnie spalanie 6,96 l/100 km (szczegóły w stopce). Silnik podkręcony do 160 KM. Jeżdżę głównie króciutką trasę do pracy, aczkolwiek staram się co tydzień, dwa przegonić go na trójce przy coś koło 4,5-5 kobrot. na siódemce. Minimalne spalanie osiągnąłem na trasie ViaBaltica do Rygi, 4,4 l, ale warunki ekstremalne - lato, cały czas klima, światła, ale że to Litwa i Łotwa, a tam nie patyczkują się z przekraczającymi prędkość obcokrajowcami, to 6tka, tempomat i maks 90 km/h. Rekordu nie udało mi się nigdy pokonać, nawet wracając osiągnąłem tylko 4,7 Przeciętnie w takiej stałej trasie 120 km z licznymi zakrętami to 5,5 - 6l, po mieście 9-11, przeważnie 2,5 osoby, bagaże, plus bagażnik dachowy i 3 uchwyty rowerowe
                                      Natomiast mam inne pytanie - jakie macie spalanie na biegu jałowym - na zimno i po rozgrzaniu, na klimie i bez?

każdy może, nikt nie musi

Komentarz

• alxxx
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1823
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Moja octavia - troszkę zmodzona - duży cooler, turbo arl i kilka innych :P W trasie 2100km z prędkością średnią 130km/h spalanie 5,4 w jedną stronę 5,5 w drugą stronę. Na biegu jałowym mam 0,5-0,6 gdy silnik zimny a gdy ciepły 0,6-0,7 natomiast na klimie 0,8 na ciepłym - przy synchronizacji wałka rozrządu na poziomie -0,6 do 0.
                                        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• gzyms
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 397
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez alxxx
                                          Moja octavia - troszkę zmodzona - duży cooler, turbo arl i kilka innych :P W trasie 2100km z prędkością średnią 130km/h spalanie 5,4 w jedną stronę 5,5 w drugą stronę. Na biegu jałowym mam 0,5-0,6 gdy silnik zimny a gdy ciepły 0,6-0,7 natomiast na klimie 0,8 na ciepłym - przy synchronizacji wałka rozrządu na poziomie -0,6 do 0.
                                          U mnie na biegu jałowym na zimnym - 0,7, na ciepłym 0,9. Przy klimie 1,0 i 1,2. Jednak wydaje mi się, że palił jakiś czas temu mniej - 0,6 bez a z klimą 1,1, po rozgrzaniu. Przejechane 230 kkm - zatem co może być przyczyną zwiększenia się spalania?

każdy może, nikt nie musi

Komentarz

• peb
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 254
                                            • Roomster (5J)

OI 1,9 ASZ 180082km w zeszłym tygodniu wymieniony rozrząd.
                                            Zimny 0,9-1l/h klima 1,3-1,4
                                            Ciepły 0,6-0,7 klima 1,1
                                            Wyprzedaż garażowa
                                            Różności od książek przez budowlankę po części moto

https://sprzedajemy.pl/oferty-uzytko...e=60&offset=60

Większość ofert dla OCP do negocjacji :P

Komentarz

• Sarrazin
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 151

Audi A3:
                                              - przy dziadkowej jeździe na trasie najmniej miałem 4,7l
                                              - średnie z 5 tys. km mam 6,7l, 70% miasto.
                                              1.9 TDi ASV - seria, Φ 5,5l/100km

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 10918
                                                • Fiat

moja ASZ kombiacz paliła w trasie 5,5-5,7 jadąc 130-150. w mieście 7-7,5, jadąc normalnie. czyli się pokrywa z tym co piszą wszyscy. Spalanie bardzo przyzwoite ma to auto według mnie

Komentarz

• militarius
                                                  Drive
                                                  • 2015
                                                  • 86

W trasie przy dynamicznej jeździe 6-6,2l, przy spokojniejszej idzie zejść do 5,6l, emeryckiego trybu nie testowałem :P
                                                  W mieście - mam do pracy 6km i na tym dystansie 7-9l przy bardzo spokojnej jeździe.

Komentarz

Pracuję...