Dziwnie zapala 1.6AEE
Zwiń
X
-
Dziwnie zapala 1.6AEE
Podczas zapalania kręci mi z różną prędkością tnz raz szybko potem wolno jakby go coś blokowało potem następuje takie uderzenie i zapala. Czasem jak kręcę dłużej jakby się rozłącza i kręci samym rozrusznikiem a nie silnikiem. Rozrusznik miałem podmieniany - nie pomogło. Alternator sprawdzany i też podobno jest ok. Co to jeszcze może być. Dodam, że nasila się w niskiej temperaturze. Gdy zapalam jak jest ciepły to nie ma najmniejszego problemu. Kręci jak oszalały. Mechanicy nie wiedzą co to.
będę wdzięczny za podpowiedzi
pozdrawiamF-16
-
-
Moze ten tym tak ma? U mnie tez jest zaczyna krecic... staje na ulamek i krcie dalej i zapala... Narazie nie zdarzyło mi sie by nie zaplaił [odpukac]. Kiedys mi niezapalał ale była to wina akumulatora i alternatora który przeładowywał i niszczył akumulator. Teraz jest git a opisana wyżej sytuacja ma miejsce tylko w przypadku morozów. W lato i na ciepłym jest git. Rozrusznik to urzadzenie elektryczne i może wymaga w zime dłuzszego naładowania? Dlatego tez auto przygasza elektronika w środku jak radio, wycieraczki itp.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrekpruszczmasz do regeneracji rozrusznik z tego co mówili znawcy octavia ma jakąś wadę gdyż do rozrusznika dostaje sie to co leci spod kół i zacierają się tulejki....
Znawcy chyba nie bardzo sie znali.... :szeroki_usmiechPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Rozrusznik to urzadzenie elektryczne i może wymaga w zime dłuzszego naładowania?[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ktp76problem w tym, że rozrusznik miałem podmieniany[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Ja obstawiam rozrusznik moj przed wymianą palił tak:
przekręcam kluczyk chwila zastanowienia rozruch powolny jakby akumulator był rozładowany
lub
pzekręcam kluczyk "pyk" wszystkie kontrolki błysk, potem zgon brak ruchu druga próba zapłon.
lub
palił normalnie :szeroki_usmiech
teraz mam nowy i jest ok!Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
-
Podpinam się troszkę pod temat.
Zdarza się , że po przekręceniu kluczyka jest kompletna cisza, przez ok 2 sekundy, a potem auto odpala. Objawy nastały po wymianie rozrządu.
Mechanik powiedział, że może być źle ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu. Czy to możliwe ?teraz AEE
I Skoda Ofelia BSE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zeza1Mechanik powiedział, że może być źle ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu. Czy to możliwe ?
Rozrusznik powinien startować od razu przy przekręceniu kluczyka w pozycję "rozruch"
Jeżeli robi to z opóźnieniem to przyczyna leży w rozruszniku, przewodach zasilajacych, stacyjce.
Coś w rodzaju poluzowany przewód, wypalone styki, wypalony komutator...lub usterka mechaniczna w rozruszniku.
Przecież to nie jest inteligentne stworzenie, żeby działalo po namysle :szeroki_usmiech
Źle ustawiony kąt zapłonu w ekstremalnych przypadkach moze miec wpływ na kłopoty z odpaleniem silnika ale nie z pracą rozrusznikaPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
Komentarz