Dziwnie zapala 1.6AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Otrembu
    Classic
    • 2007
    • 7

Dziwnie zapala 1.6AEE

kulig, np takie

my używamy unidena 520 xl lub 510 i anten typu lm145 jest to sprawdzony duet i bardzo dobry
    Twinpower brzmi sexy... prawie jak Twin Ion Engine ;-)
  • ktp76
    Classic
    • 2006
    • 21

Dziwnie zapala 1.6AEE

Podczas zapalania kręci mi z różną prędkością tnz raz szybko potem wolno jakby go coś blokowało potem następuje takie uderzenie i zapala. Czasem jak kręcę dłużej jakby się rozłącza i kręci samym rozrusznikiem a nie silnikiem. Rozrusznik miałem podmieniany - nie pomogło. Alternator sprawdzany i też podobno jest ok. Co to jeszcze może być. Dodam, że nasila się w niskiej temperaturze. Gdy zapalam jak jest ciepły to nie ma najmniejszego problemu. Kręci jak oszalały. Mechanicy nie wiedzą co to.

będę wdzięczny za podpowiedzi
    pozdrawiam
    F-16

Komentarz

• b707
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1272

Moze ten tym tak ma? U mnie tez jest zaczyna krecic... staje na ulamek i krcie dalej i zapala... Narazie nie zdarzyło mi sie by nie zaplaił [odpukac]. Kiedys mi niezapalał ale była to wina akumulatora i alternatora który przeładowywał i niszczył akumulator. Teraz jest git a opisana wyżej sytuacja ma miejsce tylko w przypadku morozów. W lato i na ciepłym jest git. Rozrusznik to urzadzenie elektryczne i może wymaga w zime dłuzszego naładowania? Dlatego tez auto przygasza elektronika w środku jak radio, wycieraczki itp.
      pzdr
      Adam

Komentarz

• piotrekpruszcz
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 122

Powiem Ci tak: sam to przerabiałem w swojej o1 z 2001 roku- masz do regeneracji rozrusznik z tego co mówili znawcy octavia ma jakąś wadę gdyż do rozrusznika dostaje sie to co leci spod kół i zacierają się tulejki....

Komentarz

• RomanS
          Elegance
          • 2004
          • 804

Zamieszczone przez piotrekpruszcz
          masz do regeneracji rozrusznik z tego co mówili znawcy octavia ma jakąś wadę gdyż do rozrusznika dostaje sie to co leci spod kół i zacierają się tulejki....
          IMO wywód mało prawdopodobny. Gdyby naprawdę do rozrusznika leciało to co leci spod kół....to regenerowałbyś co tydzień :wink:

Znawcy chyba nie bardzo sie znali.... :szeroki_usmiech
          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• M@rcin
            Classic
            • 2006
            • 39

ja nie mam tego problemu (odpukac) wiec chyba ten typ tak nie ma.

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Zamieszczone przez b707
              Rozrusznik to urzadzenie elektryczne i może wymaga w zime dłuzszego naładowania?
              Rozrusznik naladowania? chyba akumulator !!! Co do rozrusznika jak nie za kazdym razem zaskakuje może to byc Będiks miałem bardzo podobnie jak mialem AEE i to było to choć bediksy lecą w nie tylko ale w kazdym typie silnika. PZDR
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• ktp76
                Classic
                • 2006
                • 21

problem w tym, że rozrusznik miałem podmieniany i nie pomogło. I dalej to wygląda tak jakby coś sie zacierało. Tylko nie wiem co to może być.
                F-16

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Zamieszczone przez ktp76
                  problem w tym, że rozrusznik miałem podmieniany
                  Podmieniony na NOWY , Regenerowany czy tez uzywany , a jak słyszysz że sie cos zaciera to może byc problem łożyska w rozruszniku które trzeba przesmarować.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• ktp76
                    Classic
                    • 2006
                    • 21

podmienony na regenerowany ale podobno sprawdzony. No nic najwyżej zaczekam aż coś padnie. Mam tylko nadzieję, że to nie pompa wody.
                    pozdr
                    F-16

Komentarz

• piotrekwawa
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 125

Ja obstawiam rozrusznik moj przed wymianą palił tak:

przekręcam kluczyk chwila zastanowienia rozruch powolny jakby akumulator był rozładowany

lub
                      pzekręcam kluczyk "pyk" wszystkie kontrolki błysk, potem zgon brak ruchu druga próba zapłon.

lub
                      palił normalnie :szeroki_usmiech

teraz mam nowy i jest ok!
                      Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• zeza1
                        Classic
                        • 2007
                        • 31

Podpinam się troszkę pod temat.
                        Zdarza się , że po przekręceniu kluczyka jest kompletna cisza, przez ok 2 sekundy, a potem auto odpala. Objawy nastały po wymianie rozrządu.
                        Mechanik powiedział, że może być źle ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu. Czy to możliwe ?
                        teraz AEE
                        I Skoda Ofelia BSE

Komentarz

• RomanS
                          Elegance
                          • 2004
                          • 804

Zamieszczone przez zeza1
                          Mechanik powiedział, że może być źle ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu. Czy to możliwe ?
                          Czego Ci mechanicy nie wymyslą

Rozrusznik powinien startować od razu przy przekręceniu kluczyka w pozycję "rozruch"

Jeżeli robi to z opóźnieniem to przyczyna leży w rozruszniku, przewodach zasilajacych, stacyjce.

Coś w rodzaju poluzowany przewód, wypalone styki, wypalony komutator...lub usterka mechaniczna w rozruszniku.

Przecież to nie jest inteligentne stworzenie, żeby działalo po namysle :szeroki_usmiech

Źle ustawiony kąt zapłonu w ekstremalnych przypadkach moze miec wpływ na kłopoty z odpaleniem silnika ale nie z pracą rozrusznika
                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

Pracuję...